essie 22.05.02, 10:00 Witam serdecznie! Pani Doktor, czy praca przy komputerze jest niebezpieczna dla ciężarnej kobiety? Pracuję przy komputerze min. 8 godz. dziennie, nie mam żadnych zabezpieczeń w postaci filtrów na monitor itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anx Re: Komputer a ciąża 22.05.02, 12:54 Z tego co wiem to ciężarna kobieta może pracować przy komputerze tylko 4 godziny/ dobę. Jest to zapisane w kodeksie pracy. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
cc=sisi Telefon komórkowy a ciąża 22.05.02, 17:30 a jaki wplywa na ciązę ma telefon komorkowy? nie nosić go w torebce? w ogole nie nosic? Odpowiedz Link Zgłoś
esther Re: Komputer a ciąża 22.05.02, 21:15 Niebezpieczny jest glownie tyl komputera, stamtad idzie najwiecej szkodliwych emisji, wiec jesli siedzi ktos naprzeciw ciebie w pracy, cos trzeba z tym zrobic. Tak w ogole to komputer nie jest bardziej niebezpieczny niz telewizor czy mikrofalowka (ktora przeciez tez emituje!) a najbardziej niebezpieczne jest palenie, alkohol, zanieczyszczenie srodowiska i stres. Moje kolezanki pracuja normalnie po 8 godzin i rodza normalne dzieci. Nie dajmy sie zwariowac, aczkolwiek nalezaloby sprawdzic na ile nowy jest monitor, czestotliwosc odswiezania, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja25 Re: Komputer a ciąża 23.05.02, 14:56 przychylam się jak najbardziej do wypowiedzi Esther, mój lekarz stwierdził, że ciągła praca przy komputerze nie jest najlepszym rozwiązaniem w ciąży - poprostu trzeba ją w miarę możliwości ograniczać do minimum... co do telefonów itp. to naprawdę nie dajmy się zwariować, a jeżeli chodzi o monitory to w zasadzie teraz nie stosuje się dodatkowych filtrów zewnętrznych bo monitory mają filtry, chyba, że pracjesz na b. starym, który takowego nie posiada... ale i tak więcej fal elektromagnetycznych emituje tył monitora... Trzeba pamiętać, że ogólnie żyjemy w smogu elektromagnetycznym i nie da się całkowicie uciec od gniazdek, faksów, xero, hałasu, stresu, ważne, żeby zachować higienę pracy i co najważniejsze... zdrowy rozsądek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś