Dodaj do ulubionych

guzek w piersi

IP: 195.94.206.* 25.06.01, 00:00
Od jakiegoś czasu wyczywam w jednej piersi guzek,który
mam wrażenie powiększa się.Od 2 lat mam robione usg
piersi,które nie wykazuje żadnych zmian ogniskowych
ani powiększenia wezłów chłonnych.Lekarz stwiedził,że
mam gruczołowatą budowę piersi( niektóre kobiety tak
mają) z tendencją do robienia takich zgrubień,że to
jest wynikiem działania hormonów.Zasugerował tez ich
przyjmowanie,ale nic nie przepisał.
Bardzo mnie niepokoi ta sytuacja,więc proszę o jak
najszybszą odpowiedź,co to może być.
anita
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: guzek w piersi 25.06.01, 00:00
      Jeśli guzek powieksza się przed miesiaczka, a potem zmniejsza-to jest to
      prawdopodobnie zbity zrazik gruczolowy lub obszar zwłóknień (czasem tworza się
      takie zgrubienia, jeśli pacjentka w przeszłości przebyła zapalenie sutka lub
      zastój pokarmu w trakcie kaqrmienia piersią. Jeśli guzek jest eyraznie badalny,
      a nie uwidoczniony w usg to wobec Pani niepokoju można rozwazyc wykonanie
      biopsji cienkoigłowej.MA
      • Gość: anita Re: guzek w piersi IP: 195.94.206.* 25.06.01, 00:00
        Chciałabym jeszcze dodać z mojej strony,że karmiłam piersią prawie 2 lata i z
        tego co sobie przypominam nie miałam zapalenia ,o którym pani pisze .Guzek ten
        jest bardzo ruchomy i przesuwa się pod palcami w różne strony.Czy powinnam iść w
        związku z tym do onkologa?

monika.antepowicz napisał(a):

&#62 Jeśli guzek powieksza się przed miesiaczka, a potem zmniejsza-to jest to
        &#62 prawdopodobnie zbity zrazik gruczolowy lub obszar zwłóknień (czasem tworza się
        &#62 takie zgrubienia, jeśli pacjentka w przeszłości przebyła zapalenie sutka lub
        &#62 zastój pokarmu w trakcie kaqrmienia piersią. Jeśli guzek jest eyraznie badalny,
        &#62
        &#62 a nie uwidoczniony w usg to wobec Pani niepokoju można rozwazyc wykonanie
        &#62 biopsji cienkoigłowej.MA

• monika.antepowicz Re: guzek w piersi 25.06.01, 00:00
          Tak lub do Poradni Chorób Sutka. Nawet jesli zmiana jest niewidoczna w usg
          należy to wyjaśnić MA
      • Gość: Iga Re: guzek w piersi IP: 10.1.9.* 16.07.01, 15:54
        Mam pytanie do pani dr. Antopowicz. Mianowicie jak wiadomo przy lagodnych
        gozkach piersi przeprowadza sie profilaktyczne badania USG.Jaka i czy istnieje
        mozliwosc przeksztalcenia sie komorek rakowych lagodnych w "zlosliwe"?.
        • monika.antepowicz Re: guzek w piersi 18.07.01, 00:06
          Analizując piśmiennictwo dowiedziałam sie, że włókniaki po latach (10 lat i
          więcej) mogą złosliwieć. Ja dla spokoju sumienia jeżeli zmiana jest większa niż
          1 cm. lub powieksza się doradzam jej usuniecie.MA
          • kropka! Re: guzek w piersi 25.07.01, 10:49
            Pani Doktor,ale podobno w młodym wieku nie powinno sie usuwać włókniaków ze
            względu na ich ponowne pojawienie w tym samym miejscu bądź obok.

&#62 Analizując piśmiennictwo dowiedziałam sie, że włókniaki po latach (10 lat i
            &#62 więcej) mogą złosliwieć. Ja dla spokoju sumienia jeżeli zmiana jest większa niż
            &#62
            &#62 1 cm. lub powieksza się doradzam jej usuniecie.MA

• monika.antepowicz Re: guzek w piersi 25.07.01, 23:28
              Pojawianie swie włókniaków jest wskazaniem do wykonywania badań hormonalnych i
              przedsięwzięcia takiego leczenia, które zapobiegną powstawaniu nowych.
              Niemniej samo usunięcie włókniaka nie powoduje powstania nowych- i tak by sie
              pojawiły. Nawiasem mówiac wcale tak często nie nawracają.
              jeżeli natomiast podejmie Pani decyzje o leczeniu zachowawczym (bo-prosze
              pamiętac, że decyzja należy do Pani), to należy guzek obserwowac , co 6
              miesiecy wykonywac usg, a w razie powiekszania- usunąc&#62MA
              • Gość: anita Re: guzek w piersi IP: 195.94.206.* 26.07.01, 10:37
                Pani Doktor,czy mogłabym prosić o więcej informacji nt.badań hormonalnych i
                ew.dalszego leczenia.

&#62 Pojawianie swie włókniaków jest wskazaniem do wykonywania badań hormonalnych i
                &#62 przedsięwzięcia takiego leczenia, które zapobiegną powstawaniu nowych.
                &#62 Niemniej samo usunięcie włókniaka nie powoduje powstania nowych- i tak by sie
                &#62 pojawiły. Nawiasem mówiac wcale tak często nie nawracają.
                &#62 jeżeli natomiast podejmie Pani decyzje o leczeniu zachowawczym (bo-prosze
                &#62 pamiętac, że decyzja należy do Pani), to należy guzek obserwowac , co 6
                &#62 miesiecy wykonywac usg, a w razie powiekszania- usunąc&#62MA

• monika.antepowicz Re: guzek w piersi 26.07.01, 22:54
                  ja zalecam pobieranie
                  w & dniu cyklu-estradiol
                  21 dzień cyklu-progesteron, prolaktyna i test z metoclopramidem oraz
                  Tyreotropina (TSH)ma
                  • kropka! Re: guzek w piersi 27.07.01, 09:49
                    Pani Doktor,ale czy te zalecenia dotyczą FA ?

&#62 ja zalecam pobieranie
                    &#62 w & dniu cyklu-estradiol
                    &#62 21 dzień cyklu-progesteron, prolaktyna i test z metoclopramidem oraz
                    &#62 Tyreotropina (TSH)ma

• monika.antepowicz Re: guzek w piersi 28.07.01, 07:47
                      Tak jak napisałam- włókniaki i zwłóknienia w piersiach moga pojawia ć się na
                      tla zaburzeń hormonalnych. Chodzi o to, by po usunieciu guzka nie tworzyły się
                      kolejne.MA
    • Gość: AKB Re: guzek w piersi IP: *.usae.bah.com 26.07.01, 21:40
      Ja tez mam gruczolowata budowe piersi - ostatnio jedna cysta pekla...czekam na nastepne usg.
      Wyczytalam jednak w prasie amerykanskiej ze pewne zmiany dietetyczne lagodza ten stan np. odstawienei kawy
      i wszelkich produktow zawierajcych kafeine, z tym tez herbate, czekolade. Bardzo dobra jest zielona herbata ma
      ogromna zawartosc antyoksydalna - przeciwrakotworcza.

Pewne witaminy tez pomagaja: Vit E, B6, Primrose Oil i soya. Ja zaczelam to brac i czuje sie o wiele lepiej.

Zycze powdzenia
      • monika.antepowicz Re: guzek w piersi 26.07.01, 22:56
        Nie wolno palic!Ograniczyć cholesterol(a wiec tłuszcze zwierze.ce) i alkohol.MA
        • Gość: A Re: guzek w piersi IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 18:02
          Mieszkam w Lublinie, ze swoim problemem (guzek odkryłam ponad rok temu)
          natychmiast zwróciłam się do specjalistycznego szpitala onkologicznego. Po
          biopsji okazało się, że jest to włókniak. Lekarz zalecił wycięcie. Poddałam sie
          zabiegowi, a przy kolejnej kontroli okazało się, że w drugiej piersi znowu jest
          to samo. Tym razem inny już lekarz, zasugerował, żeby nic nie robić tylko
          obserwować ewentualne zmiany. Nigdy nie miałam robionej mammografii, ani USG i
          żaden z lekarzy onkologów (w sumie było ich trzech)nie zlecił tych badań. Czy
          powinnam sama zażądać skierowania i co zrobić z niewyciętym guzkiem? Mam 31 lat
          i chyba jestem obciążona genetycznie: moja mama miała usunięte włókniaki w
          wieku 43 lat, a siostra w niespełna 23 roku życia.
          • monika.antepowicz Re: guzek w piersi 30.07.01, 23:09
            Na badanie mammograficzne jest jeszcze za wczesnie. Uważżam, że powinna mieć
            Pani wykonane usg, ewentualnie biopsję i skonsultować się z lekarzem z Poradni
            Chorób Sutka.MA
            • Gość: Monika Re: guzek w piersi IP: 195.205.4.* 06.08.01, 20:14
              Mam włókniaka /od czterech lat/ i biorę pigułki antykoncepcyjne. Od kiedy je
              biorę włókniak się powiększył i czasami odczuwam ból.Czy powinnam zrezygnować z
              brania pigułek?
              • Gość: paul Re: guzek w piersi IP: *.tucson1.az.home.com 15.08.01, 16:50
                Mam to samo pytanie do Pani doktor, co Monika (POPRZEDNI POST ).
                • monika.antepowicz Re: guzek w piersi 15.08.01, 21:19
                  Ja bym odstawiła pigułki. Jeśli guzek ma wymiary około 1,5 -m 2 cm, to powinno
                  sie go usunąć, zbadać poziomy hormonów i dopiero wtedy powrócić do tabletek
                  hormonalnych. Statystycznie pigułki zmniejszają wystepowanie zmian łagodnych w
                  gruczołach piersiowych, ale ich wpływ na istniejące zmiany jest trudny do
                  przewidzenia. Podczas przyjmowania pigułek nie zawsze mozna wykryć zaburzenia
                  hormonalne, które mogły przyczynic się do powstania guzka.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka