Dodaj do ulubionych

Zespol policystycznych jajnikow

IP: *.ub.uni-heidelberg.de 26.06.01, 00:00
zdiagnozowano u mnie zespol policystycznych jajnikow, mam zawyzone wszystkie hormony meskie i hrsutyzm.
biore diane od 4 miesiecy. Moja pani ginekolog twierdzi, ze po najwczesniej roku moje hormony spadna do
normalnego stanu i ze to jest uleczalne. tzn. ze biorac diane sie z tego wylecze. troche czytalam na forum i gdzie
indziej zwierzenia innych kobiet i diana nie pomogla, albo troche pomogla i po odstawieniu przestala. Prosze o
odpowiedz czy to jest uleczalna choroba, czy w ogole ta diana komus pomogla ? dziekuje
monika
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 26.06.01, 00:00
      Nadmierne owłosienie to problem trudny do wyleczenia, ale im wcześniej
      zastosuje się leczenie hormonalne, tym jest ono efektywniejsze.
      Najcześciej stosowana jest Diane 35 , ale są jeszcze inne metody leczenia
      hirsutyzmu. Aby uzyskać efekty leczenie powinno być kontynuowane co najmniej
      przez rok (leczenie trądzika) lub 3 lata (efekty w leczeniu nadmiernego
      owłosienia).
      Leczenie zespołu policystycznych jajników to często tez koniecznosc leczenia
      niepłodności.
      Octan cyproteronu, który wchodzi w skład preparatu Diane 35 ma silne działanie
      antyandrogenne: ale jest także bardzo teratogenny (w razie zajścia w ciązę
      powoduje wady płodu) Dlatego też wynaleziono lek, który zapewnia antykoncepcję-
      Diane 35. Nie jest to więc pigułka antykoncepcyjna, a lek stosowany w leczeniu
      objawów hyperandrogenizmu. efekt antykoncepcyjny jest "przy okazji" MA
      • Gość: Ewa Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: *.cofund.org.pl 27.06.01, 00:00
        Nie jest tak źle, brałam Dianę35 przez miesiąc jako lek przed in vitro zmniejszający policystyczność jajników. Na
        mnie podziałała aż za bardzo (kłopoty z wątrobą) ale za to moja cera przypominała niemowlaka (w tym
        pozytywnym znaczeniu) a włosy przestały się przetłuszczać. Na mnie wszystkie leki działają bardzo mocno ale
        jeśli po miesiącu był efekt to może warto spróbować.
        Ewa
      • Gość: M Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: 217.8.161.* 28.06.01, 14:35
        Jakie są inne metody leczenia hirsutyzmu (antykoncepcja nie jest mi w tej
        chwili potrzebna). Czy będę musiała do końca życia brać hormony? Czy po
        rozpoczęciu brania Diany znikną mi przebarwienia z twarzy? Jaką przewę należy
        zrobić po brniu Diany, a przed planowaną ciąża aby nie było zagrozenia wad
        płodu, a jak długo trwa ten okres w przypadku środków antykoncepcyjnych.
        • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 28.06.01, 22:01
          Nie musi Pani przyjmować Diane 35 - moga to byc inne preparaty antyandrogenne.
          Przebarwienia nie znikną. Octan cyproteronu-srodek do leczenia androgenizmu
          zawarty w dianie i w Androcurze przestasje wywierać efekt teratogenny po
          zaprzestaniu brania. Do wad płodu dochodzi jedynie w przypadku przyjmowania
          leku, gdy pacjentka jest w ciąży.MA
          • Gość: M Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: 217.8.161.* 29.06.01, 08:43
            Czy wszystkie środki będą wywoływć takie jak opisałam
            skutki ubocze? Proszę pordzić jeśli zna Pani środek
            który te przebarwienia rozjaśni. Stosowałam już różne
            ostatnio Flos-Lek i nic nie pomaga. Wiem , ze moja mam
            miała przebarwienia po ciązy ze mną, które zniknęły
            gdy zaszła w ciąże z następnym dzieckiem. Jak to
            wyjaśnić. Może moje plamy też znikną?
            • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 29.06.01, 21:25
              One3 z biegiem czasu zjaśnieją, ale nie znam sposobu na ich zlikwidowanie. MA
              • Gość: M Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: 217.8.161.* 02.07.01, 09:31
                Ale jak powrócę do brania hormonów to znów zciemnieją?
                jakie srodki nie powodują takich skutków ubocznych?
                • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 02.07.01, 10:03
                  Nie, ale powinna się Pani chronic przed słońcem MA
      • Gość: Monika Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: *.ub.uni-heidelberg.de 02.07.01, 15:10
        Czy po tych 3 latach brania Diany moje hormony pozostana na prawidlowym poziomie? Czy jest to choroba
        uleczalna czy tez hormony nie bedac pod wplywem srodkow antyandrogennych powroca do zawyzonego
        stanu? Z gory dzeikuje za odpowiedz. Monika
        • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 02.07.01, 18:52
          Przez pewien czas poziomy hormonów będa prawidłowe, ale po kilku latach
          zaburzenia hormonalne mogą powrócić. MA
    • Gość: MM Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: *.cu.com.pl 05.07.01, 13:36
      W mnie również zdiagnozowano zespół policystycznych jajników, w związku z
      leczeniem niepłodności, jak to określiła Pani doktor w szpitalu, moje wyniki
      nadają się na egzamin z endokrynologii - klasyczny przypadek. Po wykonaniu
      wszelkich niezbędnych badań (USG, badania hormonalne, badanie męża, wszystkie
      badania krwi i moczu, RTG klatki piersiowej) zostałam skierowana na
      laparoskopię. Laparoskopia potwierdziła PCO, stwierdzono, że mam drożne
      jajowody i jednocześnie wykryto istnienie dwóch mięśniaków na tylnej ścianie
      macicy. Obecnie będę brała Clostilbegyt. Mam nadzieję, że pomoże ...
      • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 06.07.01, 21:44
        Tak, Clostilbrgyt jest lekiem wywołującym owulację i jest bardzo skuteczny w
        leczeniu niepłodności u kobiet z PCO.MA
        • Gość: Monika Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: *.cu.com.pl 09.07.01, 16:19
          Pani Doktor,

A czy obecność mięśniaków nie komplikuje dodatkowo sprawy, mój ginekolog nie
          zalecił mi żadnej kontroli tych mięśniaków ?

Podczas laparoskopii pobrano wycinek z jajnika prawego, wynik histopatologiczny
          : kora jajnika z pęcherzykami pierwotnymi oraz fragment torbielki
          pęcherzykowatej - co to znaczy ?
          • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 09.07.01, 19:10
            Gość portalu: Monika napisał(a):

&#62 Pani Doktor,
            &#62
            &#62 A czy obecność mięśniaków nie komplikuje dodatkowo sprawy, mój ginekolog nie
            &#62 zalecił mi żadnej kontroli tych mięśniaków ?
            &#62
            &#62 Podczas laparoskopii pobrano wycinek z jajnika prawego, wynik histopatologiczny
            &#62
            &#62 : kora jajnika z pęcherzykami pierwotnymi oraz fragment torbielki
            &#62 pęcherzykowatej - co to znaczy ?

Mięśniaki moga być przyczyną niepowodzenia zalodnienia, jeśli są zlokalizowane
            pod błoną śluzową macicy-wówczas powodują zabutrzenia jej ukrwienia i powodują
            kłopoty z zagnieżdżeniem się zarodka, albo są umiejscowionw w okolicach ujść
            jajowodów- wówczas zaburzaja ich drożność. Małe mięsniaki zlokalizowane poza jamą
            macicy nie powinny budzic niepokoju.
            Według mnie wynik jest prawidłowy- niemniej może świadczyć o pęcherzykowej
            budowie jajników (zespół policystycznych jajników).Jest to fragment prawidłowej
            tkanki jajnikowej z pęcherzykami,które będą mogły dojrzeć i wyowulować, natomiast
            torbielka to prawdopodobnie powiększający się niepeknięty pęcherzyk jajnikowy. MA
            • Gość: anna Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 09.07.01, 20:42
              Chciałabym się zaptać czy tą dolegliwość lekarz ginekolog diagnozuje podczas
              USG?
              Dziękuję bardzo,
              Anna
              • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 10.07.01, 18:32
                Nie, ale na podstawie charakterystycznej budowy jajników w usg można powziąć
                podejrzenie istnienia u Pani tego zaburzenia. Ale aby je rozpoznać potrzebne są
                jeszcze inne objawy:zaburzenia hormonalne, niepłodność , hirsutyzm , czasem
                zaburzenia tolerancji glukozy i hiperprolaktynemia.MA
            • Gość: MM Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: *.cu.com.pl 10.07.01, 13:45
              Czy sądzi Pani, że powinnam schudnąć - może to pomoże zajść w ciążę
              (zdiagnozowane PCO) - ważę 68 kg, przy wzroście 168 cm. Od zawsze mam problemy
              z wagą.
              • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 10.07.01, 18:34
                Jak najbardziej. Należy także skontrolować poziomy glukozy i insuliny w
                surowicy krwi MA
                • Gość: MM Re: Zespol policystycznych jajnikow IP: *.cu.com.pl 12.07.01, 09:43
                  Mam jeszcze jedno pytanie, czy z PCO można się wyleczyć ? Czy po zajściu w
                  ciążę, urodzeniu dziecka nadal są takie same problemy ? Czy są trudności przy
                  zajściu w ciążę po raz drugi ? Czy jest to przypadłość "dożywotnia" ?

Pozdrawiam,
                  MM.
                  • monika.antepowicz Re: Zespol policystycznych jajnikow 13.07.01, 00:05
                    Trudno przewidzieć- myślę,że hirsutyzm i zaburzenia cyklu powrócą. Dość
                    skutecznesą zabiegi laparoskopowe w przywracaniu płodności -polegająa na
                    kauteryzacji torebki jajnika. Poza tym ze względu na rózny obraz kliniczny-
                    choroba przebiega inaczej u różnych pacjentek. MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka