Dodaj do ulubionych

Ból kręgosłupa a pigułki

04.06.02, 08:07
Czy ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym może mieć związek z przyjmowanymi
pigułkami? Z taką opinią spotkałam się u ortopedy, który stwierdził u mnie
początki osteoporozy ( w wieku 27 lat!!!)Czy pigułki nie chronią raczej przed
tym schorzeniem? Już się pogubiłam w tym wszystkim. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ika26 Re: Ból kręgosłupa a pigułki 05.06.02, 06:20
      agas2 napisał(a):

> Czy ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym może mieć związek z przyjmowanymi
      > pigułkami?

Rzeczywiscie jak bralam pigulki to mialam takkie bole, ale nic wiecej na ten
      temat nie umiem ci powiedziec. Pozdr.

• monika.antepowicz Re: Ból kręgosłupa a pigułki 11.06.02, 04:20
        Ma Pani rację, po pierwsze- pigułki antykoncepcyjne chronioą przeed
        osteoporozą, po drugie bóle występują przy bardzo zaawansowanej osteoporozie i
        po trzecie o. dotyczy raczej kobiet w szóstej dekadzie zycia i potem . Około 30
        r. ż. kości uzuskują stan szczytowego wysycenia wapniem. I co do bólu- ból
        związany z narządem rodnym i nerkami może być odczuwany w okolicy lędźwiowej,
        ale raczej jest rozlany, a ból punktowy, palpacyjny , znikający lub nasilający
        sie przy zmianie pozycji może być spowodwany chorobakręgosłupa.
        • agas2 Re: Ból kręgosłupa a pigułki 12.06.02, 07:37
          Właśnie jestem po konsultacji ortopedycznej. Z moim kręgosłupem jest wszystko w
          porządku, jednak ból który mi dokucza jest spowodowany (wg lekarza)
          przyjmowaniem pigułek - estrogenów, które powodują u mnie rozluźnienie torebek
          stawowych i przez to stałe podrażnienie nerwów -chodzi o staw biodrowy( to tak
          w wielkim skrócie) W związku z tym pytanie do Pani Doktor- czy są pigułki
          które zawierają mniejsze ilości tych hormonów (przyjmowałam Minissiston i
          Dianę)?
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka