Dodaj do ulubionych

kwas foliowy a ciaza

IP: 62.45.226.* 07.03.05, 12:15
czy to normalne ze lekarz nie przepisuje witamin szczegolnie kwasu foliowego
na poczatku ciazy? Moja kolezanka jest w Holandii gdzie sluzba zdrowia nieco
odbiega od polskich standartow. Moje kolezanki w Polsce od samego poczatku
maja zalecenia zwiekszenia przyjmowania kwasu foliowego preparatami a
holenderski lekarz kaze zglosic sie na wizyte za miesiac nie wspominajac nic
o witaminach. Czy powinno to niepokoic?
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: kwas foliowy a ciaza 07.03.05, 12:32
      Powinno. W polsce wg rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego
      przyjmowanie kwasu foliowego zalecane jest nawet przed planowaną ciążą. Jeśli
      ciąża nie jest planowana to koniecznie powinno się zacząć przyjmowanie kwasu
      foliowego od momentu jej rozpoznania i kontynuować do 12 tygodnia. Stanowi on
      profilaktykę otwartych wad cewy nerwowej. Dostepny jest preparat Folik
      zawierający odpowiednią dawke kwasu foliowego, rownież w większości zestawów
      witaminowo-mineralnych przeznaczonych dla ciężarnych znajduje sie jego
      wystarczająca dawka. Przyjmowanie zestawów witaminowych jest niezbędne dla
      prawidłowego rozwou ciąży, a szczególnie witamin z grupy B oraz mikroelementów
      w tych zestawach zawartych. Mają one w składzie żelazo, jod ( z wyjątkiem
      preparatu Elevit)magnez i inne.
    • lolka11 Re: kwas foliowy a ciaza 07.03.05, 13:01
      Hei,

W Norwegii tez jest zalecane przyjmowanie kwasu foliowego nawet jeszcze przed
      planowana ciaza i oczywiscie podczas ciazy.
      Moze lekarz zapomnial jej o tym powiedziec.

Dorota
      • Gość: Położnik Re: kwas foliowy a ciaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:00
        Wszystkie Panie macie racje ,ale może w Holandi nie stwierdza się awitaminozy
        kwasu foliowego i nie mają takich zaleceń,u nas w Polsce jest tak jak pisze
        Koala nie wiem od kiedy pamiętam to zalecenie od 20 lat,w Norwegi może trudno o
        witaminy w pozywieniu choć nie sadze.
        • Gość: Ania Re: kwas foliowy a ciaza IP: *.aster.pl 07.03.05, 17:49
          kontrowersyjna sprawa z tym kwasem foiliowym w ciązy. Badanie wykazały kiedyś,
          że taka substytucja zmniejsza ryzyko występowania wad cewy nerwowej u płodu.
          Najlepsze wyniki uzyskano gdy kobiety przyjmowały kwas foliowy przed zajściem w
          ciąże( na min 2 mies. przed). Najnowsze badania wykazują,że wcale kwas foliowy
          nie zmniejsza ryzyka wyst.wad płodu jeżeli jest przyjmowany dopiero w ciąży.
          Czyli kluczem jest po prostu dodawanie kwasu foliowego do produktów
          żywnościowych ( tak jak to jest z jodem). Brać nie zaszkodzi! do potwierdzenia
          tych badań
    • 1anian Re: kwas foliowy a ciaza 08.03.05, 15:58
      Nie jest to normalne. Kwas foliowy powinien był być brany jeszcze przed ciążą.
    • Gość: Miko Re: kwas foliowy a ciaza IP: *.bulldogdsl.com 08.03.05, 21:11
      Holenderska medycyna traktuje ciąże jako coś bardzo naturalnego. Poród
      naturalny w domu jest zalecany a ciężarna nie widzi wogóle ginekologa jeśli
      ciąża przebiega prawidłowo, jest pod opieką położnej.
      Nie wiem jak to jest w Holandii z kwasem foliowym ale w niektórych krajach jest
      on dodawany do mąki tak jak jod w Polsce do soli.
    • Gość: Anka Re: kwas foliowy a ciaza IP: *.autocom.pl 09.03.05, 21:00
      Powyzszy watek skojarzyl mi sie z pewnym programem realizowanym teraz przez UJ,
      ktory dotyczy odzywania kobiet w zaleznosci od genomu. Okazuje sie bowiem, ze
      mamy genetyczne predyspozycje (ksztaltowane przez tysiace lat) do niedoboru lub
      wlasciwego poziomu np. witamin, kwasu foliowego, itp. Sa wiec kraje, gdzie
      prawie cale populacje maja swietny poziom skladnikow mineralnych, witamin, a sa
      rowniez takie, gdzie bez dawek uzupelniajacych np. kwasu foliowego moga pojawic
      sie komplikacje. Niestety, nie mam bardziej szczegolowych informacji na ten
      temat sad ale moze sa tutaj osoby, ktore sie na tym znaja.
      Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka