Dodaj do ulubionych

wpływ na działanie tabletek?

IP: 217.153.29.* 31.03.05, 18:49
Czesc,
dowiedziałam sie przypadkiem ze popijanie tabletek antykoncepcyjnych pewnymi
sokami osłabia ich działanie, jak dla mnie to wierytna bzdura ale chciałabym
poznac wasze opinie na ten temat? Podobno tez picie duzych ilosci alkoholu ma
takie działanie? Co o tym sadzicie?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: eciepecie Re: wpływ na działanie tabletek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:57
      wierutna bzdura
      a wszystkie lekarstwa i tak powinno sie popijać wodą
    • Gość: marz Re: wpływ na działanie tabletek? IP: *.chello.pl 31.03.05, 20:29
      Pewnego razu w aptece farmaceuta powiedział mi, że biorąc tabletki nie powinno
      się jeść owoców cytrusowych a zwłaszcza grejfrutów..... Niby osłabiają
      działanie tabletek.
      • hippophae Re: wpływ na działanie tabletek? 31.03.05, 20:43
        Nie można popijać sobiem grejpfrutowym pigułek ani żadnych leków ani jeść kilograma grejpfrutów dziennie. Jak się zje od czasu do czasu to nic się nie stanie (grejpfruty wręcz nasilają działanie tabletek ale duże wahania ilości hormownów też mogą obniżyć ich skuteczność) Przeszukaj formum bo było już trochę na ten temat.
        • Gość: ela Re: wpływ na działanie tabletek? IP: *.elpos.net / *.elpos.net 01.04.05, 20:37
          Pierwsze slysze ze ZADNYCH tabletek nie mozna popijac sokiem grejpfrutowym a,ja
          mam wrecz zalecenie popijania tabletek sokiem grejpfrutowym ,bowiem juz dawno
          stwierdzono z e ma on wrecz zbawienny wplyw na obnizenie cisnienia i na
          organizm osoby majacej problemy np kardiologiczne
          • hippophae Re: wpływ na działanie tabletek? 01.04.05, 20:52
            Czytałam że sok ten może zmieniać działanie różnych leków co zazwyczaj nie jest
            korzystne, ale jeśli masz takie zalecenie to wszystko w porządku.
            Tak w ogóle jest smaczny, zdrowy i można go sobie pić, tylko nie koniecznie
            zaraz po wzięciu leków.
    • Gość: ** Mięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 14:09
      A jeśli popijałam tabletki herbatką miętową?? Dopiero po jakimś czasie
      zorientowałam się, że przecież to jest zioło, a ziół nie powinno się łączyć z
      pigułkami...
      Czy mięta może mieć jakiś wpływ na tabletki??
      • hippophae Re: Mięta 01.04.05, 17:23
        To nieprawda ze nie można pić ziół. Z popularnych ziół niebezpieczny jest chyba
        tylko dziurawiec - częsty składnik ziołowych leków antydepresyjnych i
        uspokajających. Nie słyszałam żeby jakaś inna roślina miała podobne działanie
        ale jeśli chodzi o popijanie leków najlepsza jest woda.
    • Gość: miśka A krople nasercowe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 20:13
      W składzie mają nazwy łacińskie, a to mi nic nie mówi... Mam nadzieję że nie
      zawierają dziurawca (w końcu dodawany do leków uspokajających, a wchodzi w
      reakcje z pigułką).
      Ostatnio brałam krople nasercowe przez jakiś czas, nie pamiętam składu,
      pamiętam tylko nazwę: Cardiol. Chyba wszystko OK i nie wpłynęło na pigułki?...
      • Gość: Kaska Re: A krople nasercowe ? IP: 82.160.110.* 14.05.05, 16:07
        up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka