Dodaj do ulubionych

Łuszczyca a tabletki

20.04.05, 21:31
Mam takie pytanie do kobiet, ktore maja łuszczyce-stosujecie tabletki
antykoncepcyjne? Czy maja u was one jakis pozytywny lub negatywny wplyw na
skóre. CZy rozmawialyscie o nich ze swoim dermatologiem. Moj mnie zna od
dziecka, mnie i moja rodzine i jakos tak nie odwazyłam sie spytac. bylabym
wdzieczna za jakies opinie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dorro1 Re: Łuszczyca a tabletki 21.04.05, 10:22
      ja też mam łuszczyce od dziecka, ale jak zaczęłam stosować piguły, nie pytałam
      czy mogę. W sumie brałam ponad 6 lat z przerwą, a choroba ta u mnie miała
      zaniki i powroty, to dla niej charakterystczne. Nie wiązałabym tych nawrotów z
      pigułkami, ale z porą roku. I nie wiem, jak rozległą masz łuszczycę, bo ja mam
      na głowie (i niech tak zostanie...). Życzę Ci powodzenia!
      • paulinab108 Re: Łuszczyca a tabletki 21.04.05, 16:12
        Ja mam niestety na calym cielesad A czy chodziłas na solarium? Ja teraz wlasnie
        mialam ochote sie wybrac, ide na wesele (w golfir nie pojde smile). Nawet tu na
        forum byly bardzo rozne opinie na temat tabletek a solarium.
        • dorro1 Re: Łuszczyca a tabletki 21.04.05, 17:37
          Wiesz, promieniowanie czy to w solarium czy na słoneczku, powoduje powstawanie
          plam u kobiet stosująctch antykoncepcje hormonalną. Wiadomo, nie można siedzieć
          w czterech ścianach i straszyć bladością, ja leżałam czasami na plaży ale w
          rozsądnych ilościach. Jeżeli chodzi o solarium nigdy nie korzystałam, jakos nie
          miałam okazji. Ale z drugiej strony promienie słoneczne czy w solarium leczą
          zmiany łuszczycowe lub przynajmniej łagodzą. Zapytaj dermatologa, co o tym
          sądzi. Myślę że kilka krótkich wizyt w solarium nie powinno Ci zaszkodzić. Nie
          wiem, czy przy łuszczycy mozna stosować samoopalacze, bo ja mam łuski na
          głowie, a powiem Ci, że dobry samoopalacz daje ładny efekta - ja sama na swój
          ślub smarowałam sie samoopalaczem. I dobre efekty daje też balsam brązujący
          Sopot z Ziaji. Lekka opalenizna cały rok. Ale nie wiem, czy tobie wolno uzywać
          takich kosmetyków. Lekarz chyba wie najlepiej. Powodzenia i udanej zabawy na
          weselu!
    • frida33 Re: Łuszczyca a tabletki 21.04.05, 22:48
      Mnie na łuszczycę tabletki anty ani nie pomogły ani nie zaszkodziły,tak jak
      miałam, mam ją nadal sad
      natomiast znam dziewczynę, która jak mówi "miłością zaleczyła łuszczycę" odkąd
      zaczeła przyjmować pigułki, łuszczyca znikła i jak na razie się nie pojawia.
      Co do solarium, chodzę przynajmniej 2 razy w roku na kilka naświetleń(5-10),
      wtedy znika mi łuska i w znacznym stopniu zmiejszają się ogniska łuszczycy, nie
      raz nie widać jej wcale innym razem zostają niewielkie czerwone plamki.Niestety
      nawet mały stres i pojawia się znowu sad. Prawdą jest też to, że podczas
      zażywania pigułek mogą (ale nie muszą) powstać przebarwiena na skórze po
      solarium lub słońcu. Niestety sama musisz to na sobie wypróbować, może na
      początek spróbuj podczas 7 dniowej przerwy w braniu tabletek? Sama nie wiem...
      Więcej informacji na temat łuszczycy znajdziesz na forum www.psoriasis.of.pl
      • paulinab108 Re: Łuszczyca a tabletki 23.04.05, 14:38
        Mnie milosc tez sluzysmile a najbardziej sie balam ze mnie tak ssypie ze nie bede
        sie wstanie rozebrac. Samoopalacz troche nie bardzo,bo powinno sie go nakaldac
        na glatka skore. ale sprobuje jednak isc na solarke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka