Dodaj do ulubionych

grzybica jeszcze raz

02.07.02, 00:30
od kilku lat mam problemy z grzybica pochwy, jednak od ok. roku doszla do tego
grzybica paznokci i skory. Nie wiem czy to tylko moje laickie podejscie.. ale
nie wiem czy jest sens brac globulki i jednoczesnie uzywac masci, lekarze mnie
olewaja - nazywaja hipochondryczka smile a ja chcialabym wiedziec czy nie ma
sposobu zeby za jednym zamachem pozbyc sie tego grzyba ktory mnie opanowal?!
(od 5 lat biore pigulki antykoncepcyjne, czy rezygnacja z nich w czyms pomoze?!)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ola49 Re: grzybica jeszcze raz 04.07.02, 08:29
      a czy lekarze robili ci takie badanie zwane posiewem? Ja też mam ten problem
      już 2 nawroty i myslę ż emoże też żle mnie leczą bo czytalam że trzeeba zrobić
      posiew zeby wiedzieć jaki lek stosować - a jakie globulki bierzesz
    • bea71 Re: grzybica jeszcze raz 04.07.02, 13:10
      Sama nabawilam sie gzrybicy na skutek nie leczonej niedoczynnosci
      tarczycy, a takze niskiego poziomu kwasu HCL w zoladku. Antybiotyki stan ten
      jedynie pogarszaja. Aby wyleczyc grzybice, ktorej objawy sa uplawy, swedzenie
      w pochwie,..., nalezy zmienic diete. Wyeliminowac cukier (miod takze), slodkie
      owoce (pomarancze takze),drozdze, alkohol, ocet, grzyby, wyrafinowane produkty.
      Jadac
      glownie warzywa, ryby, z owocow jedynie cytryny i biale grejpfruty. Czosnek
      jest wspanialy do walki z grzybica. Zabek czosnku pokroj drobno i polknij w
      calosci w polowie obiadu lub sniadania. Dziala jak antybiotyk, ale bez
      negatywnych skutkow. Aplikowany w taki sposob nie powoduje nieprzyjemnego
      odoru, wiem z doswiadczenia. Codzienny prysznic, zmiana recznikow i poscieli
      pomaga takze. Sa ziola, ktore pomgaja wyleczyc ten problem, bo lekarstwa maja
      zawsze skutki uboczne. Powodzenia!

• agnulek Re: grzybica jeszcze raz 04.07.02, 18:37
        dzieki za odpowiedzi. POsiew mi zrobili ale co z tego skoro teraz grzyb sie
        rozpanoszyl po calej mnie smile Heh wyrzeczenia w diecie juz byly,.. teraz chyba
        znowu musze wejsc w zycie sad
      • jolka26 Re: grzybica jeszcze raz 11.07.02, 12:16
        bea71 napisał(a):

> Sama nabawilam sie gzrybicy na skutek nie leczonej niedoczynnosci
        > tarczycy, a takze niskiego poziomu kwasu HCL w zoladku. Antybiotyki stan ten
        > jedynie pogarszaja. Aby wyleczyc grzybice, ktorej objawy sa uplawy, swedzenie
        > w pochwie,..., nalezy zmienic diete. Wyeliminowac cukier (miod takze), slodkie
        > owoce (pomarancze takze),drozdze, alkohol, ocet, grzyby, wyrafinowane produkty.
        >
        > Jadac
        > glownie warzywa, ryby, z owocow jedynie cytryny i biale grejpfruty. Czosnek
        > jest wspanialy do walki z grzybica. Zabek czosnku pokroj drobno i polknij w
        > calosci w polowie obiadu lub sniadania. Dziala jak antybiotyk, ale bez
        > negatywnych skutkow. Aplikowany w taki sposob nie powoduje nieprzyjemnego
        > odoru, wiem z doswiadczenia. Codzienny prysznic, zmiana recznikow i poscieli
        > pomaga takze. Sa ziola, ktore pomgaja wyleczyc ten problem, bo lekarstwa maja
        > zawsze skutki uboczne. Powodzenia!
        I ja mam ten problem. Niedoczynnosc tarczycy i tez od jakiegos czasu nekaja mnie te problemy, bardziej dotycza
        palcow stop i ostatnio.. ucha. Czy moglabys napisac jakie to sa ziola i czy wiesz, ze moga byc laczone z hormonami
        tarczycy. Pozdrawiam
    • apolka Re: grzybica jeszcze raz 07.07.02, 23:11
      Z własnego doświadczenia: często miewałam grzybice pochwy, aż kolejna ginekolog
      poleciła mi szczepionkę solco-trichovac (nie mam pewności, że nazwę napisałam
      poprawnie). Niezwykle skuteczna!
      Jeśli Cię to interesuje, to podam więcej szczegółów.
      • bzbzbz Re: grzybica jeszcze raz 08.07.02, 12:45
        mnie interesuje! bardzo!!
        • apolka Re: grzybica jeszcze raz 09.07.02, 22:36
          Szczepionką Solco trichovac zaszczepiłam się w ubiegłym roku, w kwietniu -
          seria trzech szczepień co 2 tygodnie. Koszt 1 szczepionki: ok. 25zł.
          Szczepienie trzeba powtarzać co rok, przyjmując jedną dawkę. Mnie to
          szczepienie naprawdę pomogło, wcześniej grzybica należała u mnie do "kanonu",
          od szczepienia nie pojawiła się ani razu. Z tego, co piszecie wynika, że mnie
          się "udało". Ale, chyba i tak warto spróbować, to szczepienie nie niesie ze
          sobą żadnych niebezpieczeństw.
          Pozdrawiam.
      • carol7 Re: grzybica jeszcze raz 09.07.02, 13:43
        A mi ta szczepionka nic nie pomogła, podobnie jak inne leki. Możesz się chyba
        uwazac za szczęściarę. Dieta moze pomóc, ale nie wyleczy dolegliwości. Sama
        chciałabym wiedzieć, jak poradziłyście sobie z grzybicą. U mnie prawdopodobnie
        spowodowana jest ona niedoczynnościa tarczycy, ale leczenie hormonalne tez nie
        przyniosło poprawy. Co robić?
        • maus1 Re: grzybica jeszcze raz 09.07.02, 14:26
          Mnie solco troichovac pomogła na pół roku, a teraz grzybica nawraca mi co 2
          miesiące, zżarłam już tony Orungalu, Fluconazolu itp i nic. Teraz rozpoczęłąm
          leczenie ziołami, może medycyna naturalna coś pomoże....
    • monika.antepowicz Re: grzybica jeszcze raz 10.07.02, 16:34
      Wiem,ze bardzo skuteczny jest lek doustny Lamusil, a grzybica na pewno jest
      chorobą, na którą niektóre osoby są bardziej podatne.Ja jestem zwolenniczką
      agresywnego zwalczania, bo zwłaszcza grzybica włosów i skóry jest bardzo trudna
      do wyleczenia.
      • galatea1 Re: grzybica jeszcze raz 11.07.02, 12:45
        Witam. w poscie pani Doktor chodzi zapewne o LAMISIL, ktory istnieje rowniez w
        kremie (1%; chlorarhydrat terbinafiny/lab: Novartisniestety nie znam ewentualnego
        odpowiednika polskiego) do stosowania miejscowego.
        • justy1 Re: grzybica jeszcze raz 11.07.02, 19:49
          Nie znasz polskiego odpowiednika, bo go niestety nie ma. Terbinafina w Polsce
          jest zarejestrowana jedynie w preparacie Lamisil.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka