Dodaj do ulubionych

Nadżerka a ciąża

IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 16:59
Jak to z tym jest? Opinie ginekologów są sprzeczne. Najpierw zaleczyć czy
najpierw zajść w ciąże?
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: Nadżerka a ciąża 08.05.05, 17:11
      zanim zajdziesz - leczysz przecież rózne rzeczy, np. żeby, czyz nie?
      wiec może i nadżerkę?
      • Gość: myszencja Re: Nadżerka a ciąża IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 08.05.05, 22:35
        przed lepiej zaleczyc i poczekac troche. W trakcie juz przeczekac i wyleczyc po
        ciazy.
    • Gość: Małgorzata Re: Nadżerka a ciąża IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 22:47
      zaba_pelagia - racja, ale moja ginekolog mowila ze po zaleczeniu moga pozniej
      byc problemy z zajsciem w ciaze, dlatego mam dylemat.
      • koala.mb Re: Nadżerka a ciąża 09.05.05, 09:19
        Przepraszam, że sie wtracam, ale raczej niezaleczona nadżerka moze być
        przyczyna trudnosci z zajściem w ciążę niż dobrze wyleczona. Obecność nadżerki
        wiąże sie bowiem ze zmianą srodowiska pochwy na bardziej zasadowe co sprzyja
        rozwojowi infekcji pochwy a tym samym zmienia srodowisko dla plemników. u
        kobiet które nie rodziły mozna zastosować metody leczenia takie, które w zadnym
        stopniu nie zaburzają procesów rozrodczych ( zachowawcze leczenie, krioterapia,
        laseroterapia)
        • paulinab108 Re: Nadżerka a ciąża 09.05.05, 23:34
          Mialam robiona nadzerke LEEP, czy moge miec potem problemy przy porodzie (w
          przyszlosci - na razie jeszcze nie mam w planach potomstwa)
      • filetka5 Re: Nadżerka a ciąża 11.05.05, 12:55
        Ja mniałam robioną krioterapie bo mniałam nadżerkę a później bez problemu
        zaszłam w ciążę, choć też wtedy myślałam że będą problemy z zajściem w ciążę po
        nadżerce.
    • iwles Re: Nadżerka a ciąża 11.05.05, 08:00
      No własnie w tej chwili jestem w podobnej sytuacji.
      Mój lekarz podjął decyzję dopiero po wyniku cytologii. Brał pod uwagę usunięcie
      nadżerki po planowanej przeze mnie ciąży. Ale jak się okazało - lepiej jest
      zrobić teraz.
      I chyba się z tego cieszę. Chociaż musze trochę odczekać z ciążą. No własnie -
      może ktoś wie, ile czasu trzeba odczekać z zajściem w ciążę ?

Moja pierwsza ciąża była od początku zagrożona (niebezpieczne plamienia). Jedną
      z przyczyn, jakie brali pod uwagę lekarze mogło być właśnie jakas infekcja
      pochwy, bądź nawet nadżerka. Synek urodził się zdrowy (przez cc, ale to z
      innych przyczyn).

Ja - najpierw zajmę się nadżerką - a dopiero potem kolejnym potomkiem smile

ps. a ja słyszałam coś odwrotnego niż Ty - właśnie po wyleczeniu nadżerki
      podobno jest łatwiej zajść w ciążę smilesmilesmile

Pozdrawiam smile
      • Gość: Małgorzata Re: Nadżerka a ciąża IP: *.petrus.com.pl 11.05.05, 12:41
        Ja już sama nie wiem. Cały czas jstem w kropce. Chyba wybiorę się do kolejnego
        ginekologa. Niestetysad

Pozdrawiamsmile
        Gosia
        • Gość: Kaśka Re: Nadżerka a ciąża IP: *.torun.mm.pl 11.05.05, 15:04
          Małgosiu, znam ten ból. Ja już byłam chyba u ośmiu lekarzy, zdania były
          podzielone, ale jednak większość radziła poczekać i wymrozić po ciąży. Jakiś
          czas temu robiłam kolposkopię i wynik był dobry (mimo, że moja nadżerka jest
          baaaardzo duża), a teraz jeszcze czekam na wynik ostatniej cytologii i jeśli
          będzie II grupa, to myślę (właściwie tak powiedziała mi Pani dr), że można
          zachodzićsmile Choć jak znam siebie, chyba jeszcze pójdę się upewnić do mojego
          starego lekarza (wybitnego specjalisty w moim rodzinnym mieście). Jeśli on to
          potwierdzi, zaczniemy starania. Odezwę się jak będę coś więcej wiedzieć. Ty też
          daj znać, co Ci ten kolejny poradzi. Pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka