Gość: Małgorzata IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 16:59 Jak to z tym jest? Opinie ginekologów są sprzeczne. Najpierw zaleczyć czy najpierw zajść w ciąże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Nadżerka a ciąża 08.05.05, 17:11 zanim zajdziesz - leczysz przecież rózne rzeczy, np. żeby, czyz nie? wiec może i nadżerkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszencja Re: Nadżerka a ciąża IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 08.05.05, 22:35 przed lepiej zaleczyc i poczekac troche. W trakcie juz przeczekac i wyleczyc po ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Nadżerka a ciąża IP: *.petrus.com.pl 08.05.05, 22:47 zaba_pelagia - racja, ale moja ginekolog mowila ze po zaleczeniu moga pozniej byc problemy z zajsciem w ciaze, dlatego mam dylemat. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Nadżerka a ciąża 09.05.05, 09:19 Przepraszam, że sie wtracam, ale raczej niezaleczona nadżerka moze być przyczyna trudnosci z zajściem w ciążę niż dobrze wyleczona. Obecność nadżerki wiąże sie bowiem ze zmianą srodowiska pochwy na bardziej zasadowe co sprzyja rozwojowi infekcji pochwy a tym samym zmienia srodowisko dla plemników. u kobiet które nie rodziły mozna zastosować metody leczenia takie, które w zadnym stopniu nie zaburzają procesów rozrodczych ( zachowawcze leczenie, krioterapia, laseroterapia) Odpowiedz Link Zgłoś
paulinab108 Re: Nadżerka a ciąża 09.05.05, 23:34 Mialam robiona nadzerke LEEP, czy moge miec potem problemy przy porodzie (w przyszlosci - na razie jeszcze nie mam w planach potomstwa) Odpowiedz Link Zgłoś
filetka5 Re: Nadżerka a ciąża 11.05.05, 12:55 Ja mniałam robioną krioterapie bo mniałam nadżerkę a później bez problemu zaszłam w ciążę, choć też wtedy myślałam że będą problemy z zajściem w ciążę po nadżerce. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nadżerka a ciąża 11.05.05, 08:00 No własnie w tej chwili jestem w podobnej sytuacji. Mój lekarz podjął decyzję dopiero po wyniku cytologii. Brał pod uwagę usunięcie nadżerki po planowanej przeze mnie ciąży. Ale jak się okazało - lepiej jest zrobić teraz. I chyba się z tego cieszę. Chociaż musze trochę odczekać z ciążą. No własnie - może ktoś wie, ile czasu trzeba odczekać z zajściem w ciążę ? Moja pierwsza ciąża była od początku zagrożona (niebezpieczne plamienia). Jedną z przyczyn, jakie brali pod uwagę lekarze mogło być właśnie jakas infekcja pochwy, bądź nawet nadżerka. Synek urodził się zdrowy (przez cc, ale to z innych przyczyn). Ja - najpierw zajmę się nadżerką - a dopiero potem kolejnym potomkiem ps. a ja słyszałam coś odwrotnego niż Ty - właśnie po wyleczeniu nadżerki podobno jest łatwiej zajść w ciążę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Nadżerka a ciąża IP: *.petrus.com.pl 11.05.05, 12:41 Ja już sama nie wiem. Cały czas jstem w kropce. Chyba wybiorę się do kolejnego ginekologa. Niestety Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Nadżerka a ciąża IP: *.torun.mm.pl 11.05.05, 15:04 Małgosiu, znam ten ból. Ja już byłam chyba u ośmiu lekarzy, zdania były podzielone, ale jednak większość radziła poczekać i wymrozić po ciąży. Jakiś czas temu robiłam kolposkopię i wynik był dobry (mimo, że moja nadżerka jest baaaardzo duża), a teraz jeszcze czekam na wynik ostatniej cytologii i jeśli będzie II grupa, to myślę (właściwie tak powiedziała mi Pani dr), że można zachodzić Choć jak znam siebie, chyba jeszcze pójdę się upewnić do mojego starego lekarza (wybitnego specjalisty w moim rodzinnym mieście). Jeśli on to potwierdzi, zaczniemy starania. Odezwę się jak będę coś więcej wiedzieć. Ty też daj znać, co Ci ten kolejny poradzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś