Dodaj do ulubionych

Tabletki a Wątroba

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:10
mam kłucie w prawym boku i uczucie rozsadzania po tej stronie. Brałam kilka
lat pigułki antykoncepcyjne i po kilku latach zaczeły się te problemy. Po
odstawieniu przeszły. Niestety teraz musze 3 cykle znowu brac hormony i
dolegliwosci wróciły. Czy to mozliwe, ze samo branie hormonow moze spowodowac
takie problemy? To chyba niemozliwe. Co sadzicie?

Obserwuj wątek
    • Gość: biedronka Re: Tabletki a Wątroba IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 12.05.05, 17:35
      Niestety mogą. Ja również tego doświadczyłam. Przed rozpoczęciem tabletek nie
      wiedziałam czym są problemy z wątrobą. Ginekolog twierdził, że to nie od
      tabletek. Lekarz innej specjalności powiedział mi coś zupełnie innego. Po
      odstawieniu tabletek dolegliwości ustąpiły. Miesiąc temu ginekolog zaproponował
      mi plastry evra. Podobno hormony podawane drogą skórną omijają wątrobę. Trochę
      nie chciało mi się wierzyć, ale postanowiłam spróbować. Bóle watroby pojawiły
      się bardzo szybko. Tak więc rezygnuję również z plastrów. Jestem przekonana, że
      tabletki i plastry rujnują wątrobę. Zbyt wiele kobiet narzeka na pojawienie się
      zaburzeń w pracy wątroby podczas brania tabletek. Niestety ginekolodzy trochę
      lekceważą ten problem.
      • Gość: KASIA Re: Tabletki a Wątroba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:07
        Dzięki za informację, W moim wypadku te dolegliwosci wystąpiły dopiero po 4
        latach brania tabletk, a u Ciebie?
        • Gość: biedronka Re: Tabletki a Wątroba IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 12.05.05, 19:37
          Tabletki brałam ok. 4 lata.Tak jak u Ciebie dolegliwości pojawiły się dopiero
          po dłuższym czasie, choć nie pamiętam dokładnie po jakim. Wiem tylko, że
          ostatnie ok. pół roku brania tabletek było dla mojej wątroby istnym koszmarem.
          Nie było dnia spokoju.
      • 5_monika Re: Tabletki a Wątroba 13.05.05, 08:37
        wszystkie sposoby podawania hormonów:czy to tabletki,plastry czy hormony we
        wkładce - to wszystko musi przejść przez wątrobę, dlatego np. przy moim
        schorzeniu wątroby nie mogę stosować żadnej ztych metod antykoncepci.
        Pozdrawiam
        • Gość: KASIA Re: Tabletki a Wątroba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 18:58
          A jakie masz konkretnie schorzenie wątroby i skąd o tym wiesz?
          • Gość: 5_monika Re: Tabletki a Wątroba IP: *.aster.pl 15.05.05, 23:05
            HBS +
    • Gość: m*m Re: Tabletki a Wątroba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:06
      Ojej, miałam tak !! Nawet nie byłam pewna, co to właściwie jest. Pojawiło się
      też swędzenie skóry brzucha i dłoni.
      Myślicie, że samo odstawienie tabletek wystarczy? (odstawiłam miesiąc temu).
      Czy powinnam jednak zrobić sobie badania? Teraz moja wątroba się nie odzywa.
      • Gość: Dorota Re: Tabletki a Wątroba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:14
        Ja też miałam to samo bole w boku i wysypka na rękach, swedzoce nogi, bóle
        stawów. Ktos tez miał taie objawy? Po odstawieniu stopniowo wszystko minęło.
        • Gość: m*m Re: Tabletki a Wątroba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:43
          Ja bóle stawów mam teraz właśnie... Z czym to może być związane? Bo nie z
          wątrobą przecież?
          • Gość: KASIA Re: Tabletki a Wątroba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:18
            U mnie własnie wszystko zaczęło się od bóli stawów.Ból w boku przyszedł później
            Na szczescie po odstawieniu tabletek przeszło.
    • adrianna_c Re: Tabletki a Wątroba 12.05.05, 22:14
      Przez kilka lat brałam leki hormonalne i nadal je biorę, bo mam zaburzenia
      hormonalne. Miesiąc temu miałam silny atak bólu w prawym boku (promieniował aż
      do szyi) - okazało się że mam uszkodzoną wątrobę, na szczęście wyniki nie są
      bardzo złe, więc nie muszę przerywać leczenia hormonami tylko kontrolować krew,
      dieta niskotłuszczowa i brać Hepatil i Sylimarol.
      • lidek0 Re: Tabletki a Wątroba 13.05.05, 07:54
        Uszkodzenia wątroby to sprawa trwała, nie da się tego wyleczyć a jedynie można
        pogorszyć.
        • Gość: ypsilon Re: Tabletki a Wątroba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 19:02
          Evra ma bardzo duzo hormonów i wpływają one niekorzystnie na wątrobę! Oczywiście
          nie są polecane młodym kobietom... ale niestety są modne =\

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka