Gość: hmmm IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.05.05, 17:23 ...na pigułki antykoncepcyjne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hmmm Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.05.05, 17:39 Dlaczego? Jakie przypadki masz na myśli? Czy mogą być jakieś kwestie poza kwestią zdrowotną i pełnoletności? Odpowiedz Link Zgłoś
ninaspi Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... 25.05.05, 19:28 Zależy jaki lekarz?Rodzinny może, ginekolog jeśli nie ma przeciwskazań nie powiniem odmówić przepisywania tabletek anty. Czasami zdarzaja się lekarze którzy nie wypisuja bo to nie godzi sie z ich światopogladem.Oczywiście dla mnie to nie lekarz...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:28 Lekarz może odmówić, jeśli jest to wbrew jego przekonaniom- Jeżeli nie ma zaleceń do leczenia jakiś poważnych dolegliwości tabletkami antykoncepcyjnymi. Branie tych środków wyłącznie w celach antykoncepcji nie jest leczeniem, bo niczego nie leczy. Nie jest to więc lek i lekarz na przykład głęboko wierzący ma prawo odmówić wypisania recepty, tak samo jak ma prawo odmówić wykonania zabiegu usunięcia ciąży. I nie ma w tym nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga785 Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga785 Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:54 I gdy dziewczyna nie ma skończonych 18 lat wtedy może kazac przyjsc z rodzicami.Ja kiedys tak trafilam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martico Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 23:49 Gość portalu: beta napisał(a): lekarz na przykład głęboko wierzący > ma prawo odmówić wypisania recepty, tak samo jak ma prawo odmówić wykonania > zabiegu usunięcia ciąży. I nie ma w tym nic dziwnego. To jak lekarz jest Świadkiem Jehowy to pewnie, zgodnie z Twoją logiką, ma prawo odmówić transfuzji krwi i nie ma w tym nic dziwnego?? Odpowiedz Link Zgłoś
anna_deszczowa Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... 26.05.05, 08:29 > głęboko wierzący > ma prawo odmówić wypisania recepty, tak samo jak ma prawo odmówić wykonania > zabiegu usunięcia ciąży. I nie ma w tym nic dziwnego. jest lekka roznica, usuwanie ciazy na zadanie kobiety jest nielegalne w tym kraju. to dlatego moze odmowic. tabletki anty na szczescie nie legalne nie sa. dziwie sie ze nie widzisz roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: 213.241.34.* 25.05.05, 19:55 tak. moze odmówić każdego leku, jeśli niesie on zagrożenie dla zdrowia, nie ma uzasadnienia żeby go stosować itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.05.05, 00:19 nie ma uzasadnienia zeby go stosowac?? Chęc zapobiezenia ciazy to chyba wystarczajace uzasadnienie zeby stosowac pigulki antykoncepcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: 213.241.34.* 26.05.05, 07:56 pisałam ogólnie o lekach- np. jeśli nie masz pryszczy, a chcesz receptę na antybiotyk, to nie dostaniesz idt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 11:41 rozumujcie sobie jak chcecie, ja znam lekarzy ginekologów, którzy nie przepisują środków antykoncepcyjnych, bo takie mają zasady i mają pełne poczekalnie pacjentek. Są kompetentni, doświadczeni, przyjaźnie nastawieni. Dużo kobiet decyduje się tu na prowadzenie ciąży bardzo zagrożonych i kobiet z kłopotami ginekologicznymi, które stosują metody naturalne. Zdecydowana większość myślę pacjentek wie, że recepty nie dostanie. Po recepte idą ewentualnie gdzie indziej a po fachowe porady przychodzą akurat do tych lekarzy. I nie spotkalam sie by na poczekalnianych rozmowach słychać było narzekanie, że nie chce przepisać tabletek. Bo przepisać tabletki potrafi każdy rakarz, każdy byle pożal się lekarzyna. Kończę dyskusję. Zdania nie zmieniam - lekarz ma prawo odmówić. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... 26.05.05, 16:55 daj namiary na tych doktorkow na poczte gazetowa, jezeli mozesz. dzeki steff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 19:40 dr Ewa Ślizień-Kuczapska, tel 0501 376 996, oraz Jerzy Rodzeń, tel 0602 795 713 - Warszawa. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... 26.05.05, 21:15 dzieki wielkie dr ewa tez przyjmuje na żelaznej? Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Czy lekarz może odmówić wypisania recepty?... 27.05.05, 11:01 a nie znasz takich z plocka? bo takich, ktorzy od reki wypisuja kazda recepte, to latwo znalezc Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Do Bety 28.05.05, 10:33 Gość portalu: beta napisał(a): > rozumujcie sobie jak chcecie, ja znam lekarzy ginekologów, którzy nie > przepisują środków antykoncepcyjnych, bo takie mają zasady i mają pełne > poczekalnie pacjentek. Są kompetentni, doświadczeni, przyjaźnie nastawieni. > Dużo kobiet decyduje się tu na prowadzenie ciąży bardzo zagrożonych i kobiet z > kłopotami ginekologicznymi, które stosują metody naturalne. Zdecydowana > większość myślę pacjentek wie, że recepty nie dostanie. Po recepte idą > ewentualnie gdzie indziej a po fachowe porady przychodzą akurat do tych > lekarzy. I nie spotkalam sie by na poczekalnianych rozmowach słychać było > narzekanie, że nie chce przepisać tabletek. Bo przepisać tabletki potrafi każdy > > rakarz, każdy byle pożal się lekarzyna. Kończę dyskusję. Zdania nie zmieniam - > lekarz ma prawo odmówić. Nie wiem czy ten portal jest tylko dla kobiet w wieku rozrodczym.Sadze,ze zdecydowana wiekszosc szczesliwe maciezynstwo ma dawno za soba.W zwiazku z tym zadna z nas dojrzalych kobiet nie bedzie grac w lotto uda sie to ok nieuda to urodze. Bzdury piszesz o przepisywaniu lekow antykoncepcyjnych od reki.Dobry lekarz recepte da poprzedzona dobrymi wynikami badan krew,mocz,watrobowe,cytologia itp itd.Do pol roku recepty od reki na tel.Wpisujac w kartoteke kolejna recepte siostra widzi date ostatniego badania ginekologicznego i wynikow laboratoryjnych.Cytologia raz na rok ,nie ma potrzeby czesciej jesli sie nic nie dzieje.Pelna poczekalnia nie swiadczy o uznanym dobrym lekarzu raczej o braku dobrej organizacji i braku szacunku do czasu swojego jak i cudzego. Natomiast sprawa gdy lekarz moze odmowic przepisania recepty z powodu swiatopogladu?Nieporownuj aborcji do antykoncepcji bo ta nie jest zakazana w Polsce.Gdybym spotkala sie z takim przypadkiem osobiscie,gdzie NIE WZGLEDY ZDROWOTNE decyduja o "zazywac lub nie"tylko czyjes widzimisie, zglosilabym te sprawe do Izby lekarskiej.Za chwile napiszesz mi ,ze z powodu swiatopogladu lekarz -jehowa nie zrobi mi transfuzji krwi.Bo mu religia nie pozwala?Skoro w 100% nie moze wykonywac zawodu to gdzie jest jego miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Do Bety IP: 212.160.130.* 28.05.05, 22:08 nie mam ochoty by się z Tobą droczyć. A na forum nie mało postów kobiet skarżących się na brak badań przy wypisywaniu recepty przez lekarza.Nie czytałaś? Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś