Dodaj do ulubionych

Minipigułki

12.07.02, 12:26
Pani Doktor,

mam prośbę ,chciałbym się dowiedzieć coś na temat tego typu tabletek
antykoncepcyjnych, jak działają, jakie są ewentualne skutki uboczne i czy mozna
kupić je w Polsce.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Minipigułki 13.07.02, 10:43
      Minipigułkami poczatkowo nazywano pigułki zaierające w swym składzie niewielkie
      ilości pochodnych progesteronu(progestagenów), których działanie nie polegało na
      hamowaniu owulacji, a jedynie na zmianie śluzu szyjkowego, który stawał się
      nieprzepuszczalny dla plemników. Tego typu preparat musiał być przyjmowany co
      dzi3ń o tej samej godzinie i cechował się dużo niższą skutecznoscią od
      dwuskładnikowych pigułek antykoncepcyjnych, zalecano go młodym dziewczynom, które
      jeszcze miały niezbyt regularne miesiaczki i matkom w czasie laktacji( nie hamuje
      laktacji!)
      Na naszym rynku pojawiła sie nowa pigułka Cerazette- generalnie zawiera ona
      progestgen- dezogestrel , w wiekszej dawce niż w MERCILONIe, i pigułka ta ma
      również hamować owulacje-ale też zmiana godziny przyjmowanai nie powinna być
      dłuższa niz 3 godziny. Niestety dane dotyczace tej pigułki, które udało mi się
      uzyskać są dosc ograniczone, w internecie też literatura dostepna jest
      ograniczona, generalnie lek kosztuje ok 40 zł (kuracja miesieczna) jest uznany za
      skuteczny, raczej nie powoduje powikłań zakrzepowych, zalecany dla matek
      karmiacych i palaczek po 35 roku życia, skutecznośc według producenta jest wysoka
      (niestety ta forma antykoncepcji hormonalnej w przeciwieństwie do pigułak
      dwuskładnikowych i depo-provery nie chroni przed ciążą pozamiaciczna). Te dane
      uzyskałam dzieki ulotce preparatu, na razie zaleciłam opreparat dwóm pacjentkom ,
      stram sie uzyskać więcej informacji na jego temat, aby podzielić się nimi z
      PAniami Forumowiczkami. Po odstawieniu antykoncepcji płodnosc wraca natychmiast,
      pigułki przyjmowane są bez przerwy, co moze powodować nieregularne plamienia i
      krwawienia. W ulotce napisano tez,ze może wystapić niewielki przybytek wagi!
      • justy1 Re: Minipigułki 13.07.02, 19:21
        Dla zainteresowanych- ceny Cerazette:
        28 tbl(!) ok.35zł
        3*28 tbl ok. 99 zł
        Ponieważ to nowość, mogą być kłopoty z zakupem.
    • kotmanka Re: Minipigułki 13.07.02, 16:34
      hej, podaje ci link do instytutu margaretypke.org
      jest po angielsku, ale b. dobry
      z tego co wyczytalam to minipiguly
      maja dawke hormonu nizsza niz normalne
      zazywaz je o tej samej porze (w obrebie 3 godzin) codziennie
      nie wywoluja cellulitu! co potwierdzila Pani Doktor...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka