Dodaj do ulubionych

Brak okresu

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.05, 22:12
Minął już 40 dzień cyklu, a nie dostałam okresu. Bolą mnie piersi. Test
ciążowy wypadł negatywnie. Mam 42 lata. Czy to już przekwit?
Obserwuj wątek
    • stern.stern Re: Brak okresu 04.06.05, 22:21
      moja ciocia miala 39! lat i byla juz w klimakterium.
    • Gość: ela Re: Brak okresu IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.05, 07:52
      To może być początek premenopauzy, ale wcale nie musi. Czasem zdarzają się
      takie nietypowe cykle: bezowulacyjne, z wydłużona fazą przedowulacyjną...

"Fizjologia okresu przekwitania może objawiać się na wiele różnorodnych
      sposobów, zróżnicowanych co do intensywności występowania. Charakterystyczne
      dla tego czasu objawy emocjonalne to: depresja, niskie poczucie własnej
      godności, brak zainteresowania życiem, wybuchy gniewu, płaczu, nietolerowanie
      hałasu - nawet dźwięk radia lub normalne rozmowy mogą być drażniące. Występuje
      wtedy duże zapotrzebowanie na dowody miłości, a w przypadku ich braku bywa, że
      rodzi się wobec męża podejrzenie o istnienie rywalki. Zdarzają się też
      zaburzenia snu i trudności z koncentracją Premenopauza jest odwrotnością
      dojrzewania. W czasie dojrzewania następował rozruch układu rozrodczego, a
      teraz mamy do czynienia z jego wyhamowaniem. Tak jak po rozpoczęciu
      miesiączkowania były cykle o różnych długościach, wiele cykli bezowulacyjnych,
      wreszcie były cykle z krótką fazą lutealną - tak będzie i teraz.

Płodność kobiety dobiega końca. Długość tego procesu może być różna: czasem
      miesiące, czasem lata. Może też zdarzyć się, że miesiączka ustanie nagle i nie
      pojawi się więcej.

Podobnie indywidualną sprawą są objawy fizjologiczne - u każdej kobiety nieco
      inne. Dla wielu charakterystyczną cechą tego okresu jest to, że cykle stają się
      bardzo nieregularne. Ich długość może wynosić równie dobrze kilkanaście dni jak
      i kilka miesięcy. Dla pań, które dotychczas obserwowały u siebie długie cykle,
      oznaką premenopauzy mogą być krwawienia śródcykliczne, czyli krwawienia z
      przełomu.

Charakterystyczne dla omawianego okresu są cykle bezowulacyjne. Trwa faza
      niskich temperatur z cyklicznymi krwawieniami. Cykle te są niepłodne, bo nie
      dochodzi w nich do jajeczkowania. Skoro nie ma komórki jajowej, nie może dojść
      do poczęcia.

Podobnie bywa też w przypadku cykli, w których dochodzi do jajeczkowania, jeśli
      nie towarzyszy im pojawienie się określonego typu śluzu niezbędnego do poczęcia
      dziecka. Cykle mogą być także niepłodne z powodu krótkiej fazy lutealnej.
      Odżywcza błona śluzowa macicy złuszcza się przedwcześnie, nie dając szansy na
      zadomowienie się w niej dziecka, gdyby doszło do jego poczęcia.

Krwawienia miesiączkowe mogą być niewielkie lub obfite, Mogą trwać krótko lub
      długo. Jeśli trwają dłużej niż 10 dni, należy zwrócić się do lekarza."

www.lmm.pl/npr/kurs/17.html
    • Gość: zofia Re: Brak okresu IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.06.05, 10:28
      o ło matko ja też zaczęłam zaraz po 40 "przekwitać " ,właśnie tak jak piszesz
      ,cykl wydłużył się 5 tygodni potem 6 aż doszło do 8 , miałam dość bo zaczęło się
      zdarzać że okres taki byle jaki pojawiał się też po 2-3 tygodniach to było przy
      tych bezowulacyjnych .
      Poszłam do gina a ten przepisał mi(wcześniej nie brałam )pigułki ,brałam przez 7
      m ale moja wątroba zaprotestowała musiałam odstawić ale widac poprawę ,cykle się
      wyrównały i lepiej się czuję .
      szeć lat temu urodziłam dziecko właśnie dlatego że już mając 37 lat zaczął mi
      się okres przemenopuzalny i miałam rozregulowane cykle .Może warto spróbować
      hormonów ale tylko po dokładnym badaniu i oczywiście nie można palić !
      Czasami mam opóźniony okres z powodu antybiotyku jeśli brałam akurat w środku cyklu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka