Dodaj do ulubionych

Depo-provena

08.06.05, 10:56
2 miesiące temu przyjęłam zastrzyk antykoncepcyjny Depo- Provena i przez 2
miesiące mam plamienia, czy to normalne i kiedy może to minąć?Za miesiąc
muszę iść na nastepny zastrzyk, ale sama nie wiem co zrobić.Karmię może to ma
jakiś wpływ na to?
Obserwuj wątek
    • strzala04 Re: Depo-provena 01.07.05, 07:56
      Mi lekarka też przepisała ten lek? Mam pytanie. Czy znane wam są jakieś skutki
      uboczne tego zastrzyku? Proszę o dopowiedź.
      • lagunia Re: Depo-provena 01.07.05, 08:32
        witam

Ja zastrzyki stosuje od ponad roku i nie mam żadnych skutków ubocznych
        Fakt troszke przytyłam ale zawsze byłam chuba jak patyk i znajomi mówią że w
        końcu wyglądam normalniesmile
        przez ten raz plamiłam dwa razy przez 3-4 dni, ale te plamienia były tak
        znikome że mi w żaden sposob nie przeszkadzały

podsumowując: w moim przypadku lek sprawdził ise w 100% i jestem bardzo
        zadowolona biorąc pod uwagę ze za kilka dni jade na wakacjie i nie musze sie
        martwic ze mnie cos zaskoczy

pozdrawiam
      • Gość: emilia Re: Depo-provena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 11:26
        Czy znane wam są jakieś skutki
        > uboczne tego zastrzyku?

W Stanach kobiety walczą o wycofanie tego preparatu.
        Tu jest dużo:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=23445347&a=23445347
    • moboj Re: Depo-provena 01.07.05, 08:56
      w sierpniu wezmę ósmy zastrzyk, nie plamiłam ani sekundy, czuję się świetnie,
      żadnych skutków ubocznych.
      są niestety osoby, które plamią bez przerwy i z tego powodu rezygnują z
      zastrzyku.
    • Gość: ola Re: Depo-provena IP: *.pth0603.pth.iprimus.net.au 01.07.05, 10:51
      kurde nareszcie jakies pozytywne wypowiedzi o depo -proverze chyba tez bede
      musiala sprobowac nie to ze chce ale musze ( endometrioza)
    • Gość: ola Re: Depo-provena IP: 211.27.202.* 03.07.05, 04:44
      moze znajdzie sie wiecej zadowolonych pan ??????
      • Gość: magda-magda123 Re: Depo-provena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:03
        ja biorę od 3 tygodni i odrazu widze skutki-ból głowy cały czas, inne skutki
        uboczne to mdłości i wymioty jak przy ciąży ale mnie na szczęście to omineło
    • Gość: magda-magda123 Re: Depo-provena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:06
      mam pytanie czy przy tym zastrzyku można pić alkohol???
    • afryka11 Re: Depo-provena 05.07.05, 11:49
      ja non stop krwawiłam, cbyłam zmęczona - nawet lekarz stwierdził objawy
      depresji, strasznie naskakiwałam na wszystkich. To było okropone. Też karmiłam.
      Raz i nigdy więcej takiego zastrzyku!!
      • strzala04 Re: Depo-provena 08.07.05, 18:55
        Hmmm skonsultowałam depo provenę z innym ginekologiem i z pediatrą przy okazji
        szczepienia mojej córeczki.
        Ginekolog chwali bardzo. Wspominał o skutkach ubocznych typu:
        przytycie,pogorszenie nastroju,sporadyczne bóle głowy, ale jak powiedział
        cytuję: "to nie jest lek na chudnięcie, ani poprawienie nastroju tylko
        antykoncepcję, a na to jest rewelacyjny". Trochę kontrowersyjna odpowiedź jak na
        mój gust.
        Pediatra!? Cóż wręcz się sprzeciwiłsad. Powiedział, że jak każdy lek hormonalny
        ma wpływ na pokarm a tym samym na dziecko. Ginekolog mówił, że nie ma wpływu.
        Bądź mąry i pisz wiersze.
        Chyba zdecyduję się na stare, sprawdzone gumkiwink)
    • Gość: madziaraa Re: Depo-provena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:10
      ja bralam przez 1,5 roku i bylo ok,dopóki nie odstawilam, powrot do płodności
      7-10 m-cy, lecze sie u endokrynologa. usłyszłam tez opinie od 5-6 ginekologów ze
      to antykoncepcja dla kotów i ze stosuje sie ja w krajach 3 swiata aby zmniejszyc
      przyrost naturalny
      • Gość: ekler Re: Depo-provena IP: *.ghnet.pl 09.07.05, 10:30
        przeciez wszedzie trabia o tym,ze powrot do plodnosci moze trwac do 1,5 roku.nie
        bylas tego swiadoma?
        • Gość: Izka OPAMIĘTAJCIE SIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 11:25
          Jak zdrowa kobieta, która nie ma endometriozy bierze depo-provere to potem niech
          nie lamentuje, że jej zaszkodziło!!! Depo provera to bardzo dobry zastrzyk ale
          dla kobiet chorych na endometrioze a nie dla zdrowych kobiet.
          • Gość: ekler Re: OPAMIĘTAJCIE SIE!!! IP: *.ghnet.pl 09.07.05, 11:39
            depo-provere jako zastrzyk antykoncepcyjny przyjmuje sie w zupelnie
            innych,mniejszych dawkach niz ta lecznicza.
        • Gość: ola Re: Depo-provena IP: *.017.dsl.pth.iprimus.net.au 09.07.05, 15:18
          mi tez lekarz przepisal bo mam endometrioze ale sie tyle naczytalam ze sie
          wystraszylam i juz 2 miesiac odwlekam ten zastrzyk !czy sa jakies kobiety co
          braly na endomerioze ktore moga sie wypowiedz na jej temat
          • Gość: Jzka Re: Depo-provena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 18:25
            ja biorę depo na endometrioze
        • afryka11 Re: powrót do płodności 13.07.05, 15:27
          u mnie był automatyczny! przecież jestem w ciązy, zaszłam w cią miesaiąc po
          skonczeniu się czarodziejskich 12 tyg - przez ten miesiąc brałam cerazette, a w
          5 dni po odstawieniu tabletek zrobilismy sobie dzidzie!!!
          • Gość: Izka Re: powrót do płodności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 18:35
            super smile)), gratuluję !!! Ja też tak chcę smile
      • moboj Re: Depo-provena 09.07.05, 23:17
        Gość portalu: madziaraa napisał(a):

usłyszłam tez opinie od 5-6 ginekologów z
        > e
        > to antykoncepcja dla kotów

hm, mamy kotkę w domu i nigdy nie usłyszałam od weterynarza (a to mój kumpel,
        więc pytałam) o depo-proverze dla kotek. ginekolog to nie wet, więc może się
        nie orientować, ale niech przynajmniej głupot nie opowiada.

> i ze stosuje sie ja w krajach 3 swiata aby zmniejszy
        > c
        > przyrost naturalny

no pewnie, że tak. a wyobrażasz sobie przechowywanie pigułek w murzyńskiej
        chacie w upale 50-topniowym albo jazdę 200 km (żeby tylko)na wielbłądzie do
        najbliższej apteki? w takim wypadku zastrzyk to najlpsze rozwiązanie.
        dziwię się tylko osobom, które po odstawieniu są zszokowane, że miesiączka nie
        wraca przez kilka miesięcy. w necie jest mnóstwo materiałów na temat depo i
        można poczytać, zanim się podejmie decyzję.
        • zalotnica Re: Depo-provena 10.07.05, 02:03
          moboj napisała:

> Gość portalu: madziaraa napisał(a):
          >
          > usłyszłam tez opinie od 5-6 ginekologów ze
          > > to antykoncepcja dla kotów
          >
          > hm, mamy kotkę w domu i nigdy nie usłyszałam od weterynarza (a to mój kumpel,
          > więc pytałam) o depo-proverze dla kotek. ginekolog to nie wet, więc może się
          > nie orientować, ale niech przynajmniej głupot nie opowiada.

no wiesz, te koty to byla troche taka przenosnia, ich czas jest w marcu,
          ludzie jako istoty rozumne nie musza tego "robic" na okraglo 24 godz/dobe,
          ...a Ty jak czesto, za przeproszeniem ?
          • moboj Re: Depo-provena 10.07.05, 08:46
            cztery razy po dwa razy, osiem razy raz po raz... i tak codzienniewinkwinkwink
            • zalotnica Re: Depo-provena 11.07.05, 02:59
              moboj napisała:

> cztery razy po dwa razy, osiem razy raz po raz... i tak codzienniewinkwinkwink

w takim razie nie zaprzeczaj , ze to nie dla kotow,
              jak wyrazilo sie tych 5-6 ginekologow

cytuje mag:
              "usłyszłam tez opinie od 5-6 ginekologów ze
              to antykoncepcja dla kotów i ze stosuje sie ja w
              krajach 3 swiata aby zmniejszyc
              przyrost naturalny"

• Gość: ola Re: Depo-provena IP: *.017.dsl.pth.iprimus.net.au 10.07.05, 01:50
      Jzka a jak dlugo juz bierzesz te zastrzyki i czy masz poprawe z ta endometrioza
      • zalotnica Re: Depo-provena 10.07.05, 01:57
        Gość portalu: ola napisał(a):

> Jzka a jak dlugo juz bierzesz te zastrzyki i czy masz poprawe z ta
        endometrioza

a jaka byla przyczyna wystapienia u ciebie endometriozy ?
        • Gość: ola Re: Depo-provena IP: *.017.dsl.pth.iprimus.net.au 10.07.05, 10:03
          nie znam przyczyny czemu , ale mialam cyste ktora mi usuneli i powiedzieli ze
          mam endomerioze wiec przepisal mi te zastrzyki ogolnie czuje sie dobrze
          • Gość: Gina Re: Depo-provena IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.07.05, 22:42
            Koleżanki biorące depo leczniczo w zwiazku z endometriozą,
            za dwa dni dołącze do Was ale mam pewne wątpliwości sad Lekarz zalecił mi
            przyjmować zastrzyki co tydzień; czy jezeli kobitki korzystające z nich raz na
            trzy miesiące mówią dużo o skutkach ubocznych to czy w moim przypadku taka
            końska dawka hormonów nie wywoła... skutków 10-krotnie większych? Jak często Wy
            wstrzykujecie sobie ten magiczny zastrzyk i przez jaki okres Wasi lekarze chcą
            go Wam aplikować? Czy jest on bolesny? Przepraszam za tak naiwne pytania, ale
            wiecie... chciałabym wiedzieć czego sie spodziewać wink
            • Gość: Izka Re: Depo-provena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:34
              zastrzyk jak zastrzyk trochę boli, w pośladek, ja mam przyjmować przez pół roku
              w dwóch dawkach po jednym zastrzyku na 3 miesiące, narazie minął miesiąc od
              wzięcia pierwszego zastrzyku
    • Gość: ola Re: Depo-provena IP: 211.26.104.* 11.07.05, 02:30
      ja nawet nie wiedzialam ze mozna co tydzien mi przepisal raz na 3 miesiace ale
      jeszcze nie wzielam bo sie boje skutkow ubocznych choc nie kazde je ma ale
      wlasciwie warto sprobowac ten raz na tydzien i zobaczyc jak organizm dziala a
      jak wszystko oki to raz na 3 miesiace! mozesz mi podac dokladna nazwe tego co
      raz na tydzien ci przpisal ?? w tedy ja zrobie tez ten experyment na sobie
      • Gość: Gina Re: Depo-provena IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 17:36
        Kurcze, nie wiem czy robisz sobie jaja czy mówisz poważnie... Jeżeli faktycznie
        miałabyś ochotę poeksperymentowac na sobie biorąc zastrzyki co tydzień (pomimo
        zalecenia lekarza raz na trzy miesiące) to... szczerze mówiąc nie wiem czego Ci
        życzyć sad Mam jednak nadzieję, że żartowałaś smile
        • Gość: ola Re: Depo-provena IP: 211.26.104.* 12.07.05, 03:10
          to ty chyba sobie zartujesz bo moj lekarz ostrzegl mnie o skutkach ubocznych
          przy zastrzyku na 3 miesiace typu jak bole glowe itd i z gory powiedzial ze
          niestety jesli wystapia to trzeba z nimi zyc przez 3 miesiace a ty tu piszesz o
          zastrzyku 1- na tydzien ktory ma te same dzialanie tak?? to czyli logiczne ze
          jesli po 2 -3tygdniach czyjesz sie dobrze to nie ma obawy wziasc ten raz na 3
          miesiace !!!! ja jeszcze nie bralam tych zastrzykow wiec nie wiem jak moj
          organizm zareaguje a 3 miesiace to jednak jest troche czasu jak ma cie
          codziennie np. leb bolec
          • Gość: Gina Re: Depo-provena IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.07.05, 07:21
            Widzę jednak, że to nie był dowcip a koleżanaka... nie myśli zbyt logicznie sad
            Z całą pewnością branie zastrzyków co tydzień nie będzie dla Ciebie żadnym
            sprawdzianem. Przecież Ty po dwóch tygodniach miałabyś w organiźmie tyle
            hormonów co lekarz zalecił Ci przez pół roku! A co do sktków ubocznych to
            uważasz, że jeżeli po dwóch tygodniach uznasz, że sobie z nimi nie radzisz to
            co, przestaniesz brać zastrzyki i wszystko wróci do normy? No to powiem Ci, że
            raczej nie. Są to te same zastrzyki, ktore masz zażywać co 3 miesiące i tyle
            samo działają. A jeżeli weźmiesz dwa (co tydzień) to może będą działały dłużej,
            np. 6 miesięcy. Tak więc przemyśl sobie wszystko i nie eksperymentuj na sobie,
            bo nie jest to najlepszy pomysł. Jeli jednak bardzo tego chcesz to przeczytaj
            ulotkę, tam napisane jest, że przy pewnych dolegliwościach jest terapia 28
            dniowa i zastrzyk bierze się każdego dnia. Wtedy zobaczyłabyś reakcję swojego
            organizmu jeszcze szybciej- np. po 3 dniach wink
    • Gość: ola Re: Depo-provena IP: 211.26.104.* 12.07.05, 10:30
      my sie nie rozumiemy ja moge ale nie musze brac tych zastrzykow przy mojej endo
      a lekarzowi czasami tez warto podpowiedziec , kazde lekarstwo jest
      eksperymentem dla organizmu nawet panadol a ja niestety nie jestem zwoleniczka
      brania chemi
    • Gość: kiniaan Re: Depo-provena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 15:08
      Więłam raz zastrzyk, po porodzie. Karmiłam piersią, o tabletkach zawsze
      zapominałam więc uznłam, że zastrzyk w mojej sytuacji to dobry pomysł.
      No i pomyliłam się...
      1. Okres miałam non stop przez 4 miesięce...
      2. Przytyłam 10 kg (chociaż nigdy wcześniej nie uważałam na to co jem i byłam
      chuda jak szkapawink)
      3. Własy wypadały mi garściami.
      4. Ochota na seks spadła do 0 (4 miesiące okresu).
      5. Humory i jazdy miałam jeszcze lepsze niż w ciąży.
      Nigdy w życiu więcej nie wezmę tego świństa, i nikomu tego napewno nie polecę.
    • Gość: boyena Re: Depo-provena IP: *.chello.pl 22.07.05, 08:37
      Z uwagi na interesujący dialog i wiele informacji w nim zawartych decyduję się
      przenieść ten wątek na pierwszą stronę. Może macie jakieś doświadczenia w
      podanym temacie i zechcecie się nimi podzielić?
      • Gość: ..... Re: Depo-provena IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 25.07.05, 19:30
        Tez mam doswiadczenia z depo-provera i niestety musze przychykic sie do tych
        wszystkich wypowiedzi na nie.Skutki uboczne sa na pewno indywidulana sprawa ale
        sa nieuniknione predzej czy pozniej ja ostatni/trzeci zastrzyk/wzielam w
        grudniu i do tejpory walcze z negatywnymi skutkami a nie wiem jak jeszcze to
        dlugo potrwa.Stwierdzono u mnie endometrioze.Zanim doczeklalam sie diagnozy
        cierpialam 2 lata i gdy uslyszalam o tych zastrzykach bylam pelna nadziei ze
        wreszcie bedzie lepiej.Pierwsze 2 zastrzyki nie daly zadnych objawow
        negatywnych ale tez nie odczulam zadnej poprawa-y w moim stanie bylam w pkt
        wyjscia.Po trzecim zastrzyku sie zaczelo-bole glowy,bole nog,ogolne zle
        samopoczucie bylo mi niedobrze,zawroty glowy no i depresja czulam sie jak kloda
        drewna calkowicie wyjalowiona.Powiedzialam dosyc i sama podjelam decyzje co do
        swojego leczenia .Prywatna klinika i laparoskopia,ktora notabene powinnma miec
        zrobiona 3 lata temu zamiast rujnowac swoje zdrowie hormonami.Operacja musiala
        byc przelozona bo okazalo sie ze bol nog to zaburzenia krazenia przez depo
        provere wlasnie.No i teraz final w czasei opoeracji okazalo sie ze nie mam i
        nigdy nie mialam endometriozy moje dolegliwosci byly zwiazane z zupelnie czyms
        innym.No ale do tej pory nie omijaja mnie atrakcje zwiaane z depoprovera mam
        powazne zaburzenia hormonlane w zasadzie mam permamentna miesiaczke a pomiedzy
        silnymi krwawieniami plamienia.Lekarz chce mnie znowu karmic hormonami ale
        poradzono mi cierpliwosc i odczekanie az organizm sam sobie z tym poradzi ale
        juz troszke mam dosyc.Przepraszam za ten dlugi wywod ale wydaje mi sie ze
        obrazuje on cala prawde o tym swinstwie.Dziewczyny szczegolnie mlode ,ktore
        chca miec dzieci zapomnijcie o tym bo dla wlasnej wygody nie warto podejmowac
        az tak duzego ryzyka.Jest mnostwo innych srodkow antykoncepcyjnych i jest w
        czym wybierac.Od tego trzymajcie sie z daleka.
        • ana1232 Re: Depo-provena 25.07.05, 21:39
          a co jak mam zdiagnozowaną endometriozę. jestem po operacji torbieli...jakimi
          innymi hormonami mogę leczyć tą chorobę? przeraża mnie twój list, nie wiem czy
          brać 3 zastrzyk...
          • Gość: ola Re: Depo-provena IP: *.pth0602.pth.iprimus.net.au 26.07.05, 01:36
            sa inne typu Decapeptyl, Zoladex, Synarel.moze znajdzie sie ktos na forum kto
            zazywal wlasnie te ?????

• anna2104 Re: Depo-provena 02.08.05, 10:00
              Ja właśnie biorę teraz ZOLDEX. W tej chwili wziełam 3 implant (mój lekarz
              podaje go raz w miesiącu, w postaci zatrzyku w brzuszek - zastrzyk raczej nie
              boli, można przeżyć). Jeżeli chodzi o działanie uboczne to mam napady gorąca,
              ciągle się pocę i mam suchość pochwy. Innych objawów raczej mie zauważyłam.
              Biorę Zoldex bo mam endometriozę III st. W tej chwili jestem po 2
              laparoskopiach, które były przeprowadzane w odstępie roku. Po pierwszej
              operacji próbowaliśmy z mężem mieć dzidziusia, ale nie udało się a choroba
              bardzo szybko wróciła. Teraz po 2 zabiegu, który miałam w maju tego roku biorę
              cały czas Zoladex. Mam nadzieję,że po skończeniu tej kuracji będę miała takie
              wspaniałe maleństwo, bo świadomość, że można go nigdy nie mieć, mnie przeraża.
              Mam 25 lat i nigdy przedtem nie słyszałam o takiej chorobie, dopuki mi nie
              postawili diagnozy. Lekarz,który mnie od początku prowadzi mówi mi, że będzie
              wszystko ok. a ja bardzo chcę mu wiezrzyć bo już nie mam siły się martwić.
              • Gość: ola Re: Depo-provena IP: 211.26.103.* 02.08.05, 11:48
                ja rozumiem ten bol jak sie pragnie dzecka ale psychika tez swoje robi takze
                wazne jest sie zrelaksowac albo wyjechac na urlop ja sobie przetlumaczylam
                trudno jak mi nie jest pisane miec dzidzie to jak bede z zycia korzystac zeby
                siebie z meze wykompesowac za to i pojechalismi na urlop miesiac po urlopie
                wyrazne 2 kreski ( 3 lata staran )drugie bez problemu
        • Gość: Izka Re: Depo-provena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:02
          No i teraz final w czasei opoeracji okazalo sie ze nie mam i
          > nigdy nie mialam endometriozy moje dolegliwosci byly zwiazane z zupelnie czyms
          > innym.No ale do tej pory nie omijaja mnie atrakcje zwiaane z depoprovera mam
          > powazne zaburzenia hormonlane.

Dziewczyno skoro nie masz endometriozy to ten zastrzyk napewno ci zaszkodził,
          ale nie strasz kobiet, że to zły lek bo dla tych co mają endometriozę to
          doskonały lek. Tobie zaszkodził bo nie byłaś chora, to tak jakby zdrowego
          człowieka poddano chemioterapii na raka, a potem on skarżyłby się, że nie
          pomogło i straszył innych ludzi, a dla tych chorych na raka to jedyne lekarstwo.
          Nie strasz ludzi!
          • Gość: ola Re: Depo-provena IP: *.pth0602.pth.iprimus.net.au 26.07.05, 11:46
            izka ale co ci po tym ze pomoze ci przy endometriozie napewno jej nie wyleczy a
            zrobi z ciebie wraka ! ludzie chorujacy na raka nie maja wyjscia po za
            chemoterapia a ty przy leczeniu endometriozy masz !!ja mam endometrioze i
            przepisany ten zastrzyk i nie zamierzam go wsiasc
          • Gość: ......... Re: Depo-provena IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 26.07.05, 12:11
            Nie mialam zamiaru nikogo straszyc i zdaje sobie sprawe ze endometrioza wymaga
            takiego leczenia przeciez sama sie na nie zgodzilam zdajac sobie sprawe ze
            skutkow a to ze nie mialam endometriozy to juz zupelnie inna sprawa i inny
            temat.Zwroc uwage na to jak podsumowalam swoja wypowiedz.To byl post skierowany
            raczej do kobiet ,ktore decyduja sie na depo-provere jako srodek
            antykoncepcyjny a w tym wypadku sama przyznaj jest to zbyt ryzykowne.
            • Gość: Izka Re: Depo-provena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 12:22
              Masz rację depo provera jako lek antykoncepcyjny to bardzo zły pomysł, ale ja
              zdecydowałam się na ten zastrzyk bo mam jajniki zaatakowane endometriozą, a chcę
              mieć dzieci, chociaz jedno. Depo provera sprawia, że nie zrobi mi się
              czekoladowa cysta, która zniszczyłaby jajnik. Jestem po laparoskopii, potem dwa
              zastrzyki, a potem staranie się o dzidzie smile
              • Gość: ola Re: Depo-provena IP: *.pth0602.pth.iprimus.net.au 26.07.05, 12:57
                moge tylko dodac ze ja biore omega -3 olej rybny i witamine E i pomaga przy
                endometriozie
                • Gość: sara Re: Depo-provena IP: 211.26.104.* 27.07.05, 13:38
                  a czy tabletki cerazette nie sa tez skuteczne na endo ?? i czy ktoras z was
                  slyszala o implanon ??
    • Gość: asia Re: Depo-provena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:00
      I ja dopisuje sie do tych na nie... Dodatkowe kilogramy, problemy hormonalne po
      odstawieniu, nie warto ryzykowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka