Dodaj do ulubionych

brak miesiaczki

30.07.02, 18:06
Od 5 lat stosuje tabletki antykoncepcyjne (Minestril 20). Przed ich
stosowaniem mialam regularny okres. Po rozépoczeciu tabletek zaczelam miec
okres nieregularnie a od dwoch lat problem sie poglebil. Praktycznie nie mam
miesiaczki, najwyzej raz na 3, 4 miesiace a czasem i rzadziej. Najdluzszy
okres bez miesiaczki to ponad 6 miesiecy. Regularnie chodze do ginekologa
(cio 6 miesiecy)ktory zapewnia ze przy tabletkach takie zaburzenia sa
normalne i nie nalezy sie przejmowac. Mimo wszystko pewnae ziarno niepokoju
we mnie tkwi bo nie wydaje mi sie takie normalne zeby 30 letnia kobieta nie
miesiaczkowala. Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • dolcia24 Re: brak miesiaczki 30.07.02, 19:06
      Hej!!
      Mam podobny problem...Trzy miesiące temu zaczęłam brać tabletki Harmonet i już
      po pierwszym opakowaniu nie dostałam okresu. Wpadłam w panikę bo myślałam że
      jestem w ciąży. Ale okazało się że mam na lewym jajniku 24 mm niepęknięty
      pęcherzyk Graffa co podobno było przyczyną zaniku miesiączki. Wywołałam ją
      Luteiną. Znowu zaczęłam brać te same tabletki i znowu brak miesiączki. I znowu
      martwię się że to może ciąża. Ale tym razem po 7 dniowej przerwie zaczęłam
      następny listek Harmonetu...
      Powiedz czy masz jakieś inne dolegliwości oprócz braku miesiączki?? Bo mnie np.
      bardzo bolą i urosły piersi -co też jest objawem ciąży....sad(
      • poulignesh Re: brak miesiaczki 30.07.02, 19:35
        Witaj Dolcia,
        Innych dolegliwosci zwiazanych z tabletkami nie mam. Przez pewien czas wydawalo
        mi sie ze jest to zwiazana ze zbyt niska waga poniewaz okres zatrzymywal mi sie
        tez w mlodosci gdy sie mocno odchudzalam. Wiec przytylam ale tym razem zadnej
        poprawy to nie dalo. Z innych dolegliwosci to cierpie na nawracajaca depresje.
        Na stronie internetowej leczdepresje.org czy cos w tym stylu znalazlam
        informacje o tym ze w stanach depresyjnych miesiaczka moze zaniknac. No a
        jezeli sie depresje wyleczylo? Okres powinien wrocic? Czasem mam symptomy
        miesiaczki; bolace i powiekszone piersi, wzdety brzuch, nerwowosc...tak jakby
        cos sie chcialo "wykluc" a nie moglo. jest to dosc frustrujace zlaszcza ze
        poczucie wzdecia utrzymuje sie dlugo. Moze twoje bolace piersi to cos w tym
        stylu? Na poczatku tych zaburzen myslalam podobnie jak ty ze jestem w ciazy i
        regularnie robilam sobie testy ciazowe + chodzilam do ginekologa na badania.
        Terza sie przyzwyczilam i brak okresu jest bardiej "normalny" niz jego
        pojawienie sie. Mimo zapewnien lekarza ze wszystko jest OK jednak ten problem
        nie daje daje mi spokoju, bo tak "na chlopski rozum" to nie jest normalne.
        Jezeli znajdziesz jakies wytlumaczenie swojego stanu to sie odezwij moze o ja
        skorzystam z twoich doswiadczen. Pozdrawiam serdecznie
    • dziewczyna1 Re: brak miesiaczki 30.07.02, 19:53
      ja od prawie 3 lat zazywam Microgynon i widze u sibie ze moj okres trwa 1-2
      dni,nie wiem co mam robic?przerwac tabletki?nie mam zadnych skutkow ubocznych i
      poza tym moj organizm je toleruje.pozdrawiam!nie lubie zyc w obawie i napiciu!a
      tak nietety teraz jestsad
    • monika.antepowicz Re: brak miesiaczki 10.08.02, 03:27
      Jaki jest skład pigułek minestril? Niekiedy przy pigułkach o dużej przewadze
      działanie gestagennego mogą zanikać miesiącaki, ale uwaza sie,że nie ma to
      wpływu na dobrostan organizmu. Dodajmy,że krwawienia między opakowaniami
      dwuskładnikowych pigułek nie są w zasadzie miesiączkami, bo nie ma
      jajecZkowania tylko tak zwanymi krwawieniami z odstawienia hormonów. Podczas
      dłuższego stosowania pigułek jednofazowych zwłaszcza o przewadze gestagennej
      może dojsć do znacznej atrofii endometrium ( w niektórych sytuacjach jest to
      działanie bardzo pożądane)i zaniku krwawień.
      • poulignesh Re: brak miesiaczki 13.08.02, 20:26
        monika.antepowicz napisała:

> Jaki jest skład pigułek minestril? Niekiedy przy pigułkach o dużej przewadze
        > działanie gestagennego mogą zanikać miesiącaki, ale uwaza sie,że nie ma to
        > wpływu na dobrostan organizmu. Dodajmy,że krwawienia między opakowaniami
        > dwuskładnikowych pigułek nie są w zasadzie miesiączkami, bo nie ma
        > jajecZkowania tylko tak zwanymi krwawieniami z odstawienia hormonów. Podczas
        > dłuższego stosowania pigułek jednofazowych zwłaszcza o przewadze gestagennej
        > może dojsć do znacznej atrofii endometrium ( w niektórych sytuacjach jest to
        > działanie bardzo pożądane)i zaniku krwawień.

Dziekuje za odpowiedz choc przyznam ze nie wszystko calkiem zrozumialam.
        Zwlaszcza koncowa czesc odpowiedzi "atrofia endometrium" pozostaje niejasna.
        Niestety, mieszkam w kraju francusko jezycznym i nie mam pojecia jak zapytac o
        to mojego ginekologa. Popularne slowniki takiego specjalistycznego slownictwa
        nie zawieraja. Bylabym wdzieczna za ewentualne wyjasnienie. Sklad MINESTRIL
        20 ; Norethisteroni acetas 1 mg,Ethinylestradiolum 0,02mg, Lactosum
        minihydricum, Saccharum, Maydis amylum, Acaciae gummi, Talcum, Magnesii stearas
        + reszta kolorantow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka