Dodaj do ulubionych

bol piersi

IP: *.24.11.vie.surfer.at 16.07.05, 13:28
Od dluzszego czasu bola mnie piersi (mocniej lewa piers) rano. Badam sie co
miesiac. Mam 26 lat. Ale moje piersi maja budowe nieregularna i wciaz na nowo
wyczuwam guzki. Co powinno byc dla mnie niepokojace? Czy bez USG mozna
stwierdzic czy to nic groznego? Jakie objawy daje rak piersi??
Obserwuj wątek
    • Gość: malinka Re: bol piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 13:33
      nie pytaj tutaj, tylko idż do lekarza
      zapewne masz budowę dysplastyczną
      zrób USG i wszystko będzie wiadomo, chyba zdajesz sobie sprawę, ze takich
      rzeczy nie można lekceważyć
      a objawy raka znajdziesz w googlu

PS a co mówi lekarz, kiedy bada ci piersi?
      • zlotoslanos Re: bol piersi 17.07.05, 01:31
        Na bolace piersi mozesz uzyskac skierowanie do Poradni chorob piersi.Zaloza Ci
        kartoteke, zbadaja lekarze ze specjalizacja w tym kierunku.Wszelkie dodatkowe
        badania usg i mammografia przez nich monitorowane.Z mastopatia lepiej byc pod
        kontrola specjalisty.Jesli wszystko w porzadku wizyta raz na rok.
    • Gość: Mumu Re: bol piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 10:26
      Na 99% masz podwyższoną prolaktynę i w efekcie narobiło Ci się pełno torbieli w piersiach. KONIECZNIE zasuwaj do gina, powinnaś dostać skierowanie na USG i na badanie poziomu prolaktyny. Od tego się nie umiera, ale:
      - nieleczona podwyższona prolaktyna może z czasem spowodować kłopoty z zajściem w ciążę
      - zmiany typu torbieli w piersiach są niegroźne, ale na wszelki wypadek trzeba je systematycznie kontrolować

Nie masz powodu do paniki, ale do lekarza trzeba pójść. Rozumiem Twój lęk, miałam to samo. Kiedy wyczułam u siebie guzki, najadłam się strachu, potem się okazało, że niepotrzebnie. Zrób sobie te badania, to naprawdę gigantyczna ulga, kiedy już wiadomo, co człowiekowi dolega. A nawet gdyby to było coś poważniejszego, to im wcześniej wykryte, tym szybciej i łatwiej to wyleczysz.
      • Gość: kiki Re: bol piersi IP: *.24.11.vie.surfer.at 17.07.05, 23:20
        ja nie biore pigulek, moj partner uzywa wylacznie gumek, wiec jaka moze byc
        inna przyczyna podwyzszenia prolaktyny?
        jestem na wakacjach i na wizyte moge udac sie dopiero po przyjezdzie, czy przez
        miesiac moze cos sie pogorszyc (postaram sie na pewno wczesniej)? Czy doktor
        moze wyczuc cos niepokojacego juz podczas badania piersi rekoma?
        • Gość: Mumu Re: bol piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 09:42
          Generalnie podwyższona prolaktyna to efekt zaburzeń pracy przysadki mózgowej. Do tego wystarczy zwykły stres. Jak jesteś na wakacjach, to wypoczywaj spokojnie. Przez miesiąc nic się złego nie stanie. Jasne, że ja Ci przez internet nie postawię diagnozy - po prostu mam takie same objawy, wiek podobny, więc jest baaardzo duże prawdopodobieństwo, że masz to samo. Na "macanego" lekarz też raczej nie zrobi rozpoznania, bez USG się nie obejdzie. Odpisuję, bo sama panikowałam jak głupia, chociaż nie było po co - a nuż tym postem uratuję Twoje samopoczucie smile
          Trzymaj się, wszystko będzie OK.
          • Gość: aaa Re: bol piersi IP: 212.160.172.* 18.07.05, 10:18
            Kurcze, trochę się przestraszyłam, też mam 26 lat, piersi bolą mnie od 3-4 lat,
            na początku byłam u gina, miałam robione USG, gdzie wyszły mi jakieś małe
            włókniaki, lekarz powiedział mi że to nic takiego, a bóle mogą być spowodowane
            np. noszeniem torebki na ramieniu itd. Zapisał mi luteinę, którą miałam brać
            przez jakiś czas i to wszystko. Cały czas bolą mnie piersi, ale zrzucałam to na
            nerwobóle. Chyba w końcu muszę się wybrać do jakiegoś porządnego lekarza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka