Dodaj do ulubionych

rzs a ciaza

09.08.05, 09:09
od jakiegos czasu choruje na reumatoidalne zapalenie stawow powoli odstawiam
encortolon ale caly czas biore sulfasalazyne, czy ktoras z was tez na to
choruje jakie sa przeciwskazania w przypadki ciazy, bardzo chcialabym miec
dziecko ale nie bardzo wiem czym to grozi czy ktoras z was miala badz ma
podobny przypadek
Obserwuj wątek
    • agadibi Re: rzs a ciaza 09.08.05, 11:36
      Witaj, ja też miałam zdiagnozowane rzs. Brałam sulfasalazynę. Co do ciąży przy
      rzs, to jest troszkę utrudniona, ale nie wykluczona! Tyle, że trzeba ją
      zaplanować wspólnie z lekarzem prowadzącym. Ja miałam powiedziane, ze dopóki
      jadę na sulfasalazynie, nie wolno mi zajść w ciążę, a po zakończeniu kuracji -
      odczekać pół roku. A tak poza tym - ciąża w większości przypadków powoduje
      spowolnienie i złagodnienie "naszej" choroby, czasem nawet do zupełnego ustania
      objawów. Generalnie ciąża u chorych na rzs jest bardziej "upierdliwa" dla matek,
      ale nie powoduje jakiegoś szczególnego zagrożenia dla dziecka. Ważne, żeby
      współpracować z lekarzem.
      Życzę powodzenia, wytrwałości, pozdrawiam
      Aga (z 16-tygodniową ciążą)
      • lili37 Re: rzs a ciaza 09.08.05, 12:21
        dziekuje pieknie podbudowalas mnie zycze wszystkiego dobrego i wspanialego
        malenstwa
        • mama_marty Re: rzs a ciaza 10.08.05, 00:19
          A u mnie są właśnie podejrzenia, że ciąża uaktywniła rzs, mam skierowanie do
          poradni, ale jeszcze nie byłam, zatem stoi to pod znakiem zapytania, ale na
          pewno cos sie stało z moimi stawikami, a w szczególności dłoni, nie sa juz tak
          sprawne jak kiedyś i straciłam w nich siłę. Czasami mam problem by dziecku
          otworzyć buteleczkę z soczkiem,a utrzymanie igły w ręku by coś podszyć nie
          jest juz takie proste.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka