Dodaj do ulubionych

Wątek wyżalny

12.07.24, 09:12
Mama ma zdiagnozowane rzs. Bujała się z uzyskaniem diagnozy kilka miesięcy. Reumatolożka ustawiła jej leczenie, wiadomo, że na efekty trzeba poczekać. Psychicznie źle sobie radzi z chorobą, leki mają sporo efektów ubocznych. Mam wrażenie, że proces starzenia mocno przyśpieszył (ma niecałe 75 lat i trzymała sie nieźle do tej pory). Boje się, że cos przegapię, a jednocześnie nie chcę jej upupiać i zmuszać do niepotrzebnych badań. Trudne to wszystko uncertain
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Wątek wyżalny 12.07.24, 09:38
      Przytulam. Moja mama ostatnio bardzo się "posypała". Problemy z sercem, teraz z chodzeniem, czeka ją operacja biodra. Tez nie chciałabym nic przegapić, mama nie ułatwia bo bardzo niechętnie mówi o swoich problemach. Widzę, że trudno jej zaakceptować to starzenie się i ograniczenia ciała.
      • bazia_morska Re: Wątek wyżalny 12.07.24, 10:04
        Dziękuję i też przytulam ❤ życzę zdrowia dla mamy i siły dla Ciebie!

• czarne-jagody Re: Wątek wyżalny 12.07.24, 10:16
          Rozumiem, moja mama do zeszłego roku była w niezłej kondycji. Potem w czasie jednego pobytu w szpitalu miała zatrzymanie akcji serca, udar, krwotok wewnętrzny i sepsę. Teraz cały czas coś wychodzi, i siedzi we mnie strach.
        • anilorak174 Re: Wątek wyżalny 12.07.24, 10:20
          Wzajemnie. Dużo siły.
    • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 12.07.24, 10:23
      Współczuję😘
      Może jakieś antydepresanty?
    • eliszka25 Re: Wątek wyżalny 12.07.24, 11:00
      Przytulam. To jest bardzo trudne, bo z jednej strony chciałabyś leczyć, chronić, a z drugiej właśnie nie upupiać i pozwolić jednak na własne decyzje, bo to w końcu dorosły człowiek. Z chorobą zwykle tak jest, że przyspiesza proces starzenia się. Widać to było bardzo mocno u mojego taty. Trzymaj się.
    • brenda_bee Re: Wątek wyżalny 12.07.24, 17:36
      Rozumiem cebie i twoją mamę- też mam rzs. Też fatalnie znoszę chorobę, świadomość nieuleczalności, stały ból, zmęczenie i ograniczenia.
      Mama potrzebuje waszego wsparcia, zrozumienia jej potrzeb i zwykłej pomocy. Jeśli mówi, że boli to znaczy, że naprawdę boli. Jeśli jest ciągle zmęczona to nie mówcie jej, że przesadza. To bardzo wredna choroba.
      • jaktolecialo Re: Wątek wyżalny 13.07.24, 05:58
        W moim otoczeniu jest dziewczyna 23-letnia, która po około dwóch latach chodzenia od lekarza do lekarza w końcu otrzymała diagnozę rzs. Nikt nie chciał jej uwierzyć, że rzeczywiście ją boli. U niej głównie rzuciło się na biodra. Miała miejscami problem z chodzeniem przez ten ból. Diagnoza przyniosła jej ulgę, że przestaną ją brać za wariatkę i że wdrożone zostanie leczenie. Ciężka ta choroba.
        Co do mamy, to przytulam. Starzenie się i świadomość ograniczenia ciała muszą być dla niej trudne.
    • bazia_morska Re: Wątek wyżalny 13.07.24, 10:51
      Odpowiem zbiorczo: dziękuję za wszystkie slowa wsparcia. Tata chorował ponad 20 lat, więc zdążyliśmy się do jego ograniczeń dostosowany i przyzwyczaić. Liczę na to, że i z mamą będzie lepiej. O antydepresantach też z nią pogadam.
      • abasia0 Re: Wątek wyżalny 13.07.24, 10:55
        Mam rzs. Duża poprawa jest po pracy z fizjoterapeutą. Wiem, że starsi ludzie nie chcą ćwiczyć, bo boli ,bo coś tam... ale to naprawdę pomaga.
    • wapaha Re: Wątek wyżalny 13.07.24, 10:55
      bazia- mieszkasz w jakimś większym mieście ? (pow. 100 tys) ?
      poszukaj u siebie stowarzyszeń/klubów/towarzystw działających na rzecz seniorów- które włączają seniorów w aktywności kulturalne, społeczne , artystyczne, ruchowe -zapewniając nie tylko działanie i poczucie robienia czegoś ale też pełnią rolę integracyjną/więziotwórczą
      Taka wspólnota to aktywizacja-równiez do działań prozdrowotnych- ludzie lubią rozmawiać o swoich chorobach dolegliwościach i dzielą się kierunkami działania/leczenia/diagnozowania
      • bazia_morska Re: Wątek wyżalny 13.07.24, 19:09
        Poszukam, ale mama to typ siedzący przed tv, będzie trudno ją namówić, ale dzięki za podpowiedź!
        • wapaha Re: Wątek wyżalny 13.07.24, 19:13
          bazia_morska napisała:

> Poszukam, ale mama to typ siedzący przed tv, będzie trudno ją namówić, ale dzię
          > ki za podpowiedź!

poszukaj, jak chcesz napisz na priv miasto z którego jest mama

siedzenie przed tv jest spoko -a siedzenie z koleżanką ?oglądanie filmów ? rekodzieło ? gimnastyka - w grupie naprawdę jest inaczej a senior często zasiada przed tym tv-zwłaszcza gdy są problemy zdrowotne -i zaczyna gubic chęć i sens działania...bo po co skoro jest stary, schorowany ? i kółko się zamyka-bo im więcej siedzi tym bardziej się wyobcowuje i tym bardziej pogarsza się jego kondycja, stan stawów, mięśni, wypróżniania itd

miałam ostatnio na zajęciach panią 77l - schorowaną na maksa, po mastektomii, historii kardiologicznej, z problemami stawowymi..pokazała mi swój grafik zajęć na cały tydzien - i cieszyła się na kolejne spotkanie i DZIAŁANIE

nie pozwól mamie zostać w tym fotelu ..
          • bazia_morska Re: Wątek wyżalny 13.07.24, 19:51
            Wapaho, ja wiem, że można wiele zrobić, ale to jest trudne, bo mama odbiera takie zachęty jak atak. To bardzo skomplikowana historia i nie chcę jej tu opisywać uncertain
            • wapaha Re: Wątek wyżalny 13.07.24, 20:20
              bazia_morska napisała:

> Wapaho, ja wiem, że można wiele zrobić, ale to jest trudne, bo mama odbiera tak
              > ie zachęty jak atak. To bardzo skomplikowana historia i nie chcę jej tu opisywa
              > ć uncertain

Rozumiem
              Ściskam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka