Dodaj do ulubionych

SPIRALA-prosze piszcie!!!!

03.09.02, 09:56
Bardzo prosze dziewczyny ktore stosowaly,stosuja spirale (wkladke
wewnatrzmaciczna) aby podzielily sie swoimi opiniami.Moj ginekolog jest
GORACYM zwolennikiem zakladania spiral kobietom ktore jeszcze NIE RODZILY.Ja
tez jeszcze nie mam dzidziusia i obecnie miec go nie moge (zupelny brak
warunkow).Podobno jest to "urzadzenie" obojetne dla organizmu a po wyjeciu-
zaraz mozna zajsc w ciaze,bez komplikacji.Mnie troche ta spirala przeraza.Tym
bardziej ,ze pani doktor na forum pare watkow wczesniej postraszyla
komplikacjami(nieplodnosc).Prosze napiszcie co o tym wiecie i sadzicie-nawet
jesli zdecydowalyscie sie nie stosowac-to dlaczego? i co o tym sadza wasi
lekarze. Bardzo zalezy mi na opini osob ktore uzywaja wkladki jak i tych
zdecydowanych anty.Pozdrawiam - migotka
Obserwuj wątek
    • niebieska3 Re: SPIRALA-prosze piszcie!!!! 03.09.02, 12:27
      W wiekszosci zrodel podaja,ze nie poleca sie kobietom ktore jeszcze nie
      rodzily ze wzgledu na zwiekszona mozliwosc zmian prowadzacych nawet do
      nieplodnosci.Przejzalam kilka stron tyczcych antykoncepcji i w zadnej nie pisze
      wprost ,ze zalec sie dziewczynom przed 1 ciaza. Pzd.
    • essi_oczko Re: SPIRALA-prosze piszcie!!!! 03.09.02, 16:08
      Dalaczam sie do prosby!Doradzcie.
    • pati2002 Re: SPIRALA-prosze piszcie!!!! 03.09.02, 16:11
    • oryel Odradzam 03.09.02, 22:56
      Mialam spiralę przez dwa lata (teraz sama sie dziwie ,że tak dlugo wytrzymałam)
      dodam ,że już mam córkę . Zaraz po ciąży zdecydowalam ,że ze spiralą będzie
      bezpiecznie i tanio,ale to był błąd.Po pierwsze miałam długie miesiączki
      pierwsza po załozeniu trwala dwa tygodnie ,kolejne po 8-10 dni. podczas
      współżycia czułam ją a lekarz twierdził ,że tak ma być.Mój mąz też często
      narzekał ,że spirala go kłuje.A poza tym miałam częste zapalenia. Teraz od pół
      roku biore pigułki i za nic w świecie tego nie zmienie, bo przypomniełam
      sobie ,że sex może być przyjemny. Ze spiralą ciągle mnie bolało.
    • picia3 Re: SPIRALA-prosze piszcie!!!! 03.09.02, 23:41
      spróbujcie MIRENE, jest ok
    • efka2002 Re: SPIRALA-prosze piszcie!!!! 04.09.02, 09:39
      To milo, ze chcesz poznac opinie obydwu stron, a nie tylko tych entuzjastycznie
      nastawionych.
      Sprawy zdrowotne:
      Spirala NIE uchroni cie przed ciaza, poniewaz nie zapobiega zaplodnieniu.
      Organizm bedzie wiec za kazdym razem - kiedy mu sie to uda - wydalal
      zaplodnione jajeczko. Przyzwyczaisz organizm do odrzucania zaplodnionego
      jajeczka i tak juz moze pozostac takze po wyjeciu spirali wiec nie dziw sie ze
      ktos ostrzega cie przed bezplodnoscia. To jeden z podstawowych skutkow
      ubocznych (+ stany zapalne bo spirala jest cialem obcym + ewentualna ciaza
      pozamaciczna).
      Ktos na forum stwierdzil, ze dzieci rodzace sie ze spirala wrosnieta w jakas
      czesc ciala to mit. Moze trzeba by wiec opublikowac specjalnie dla was kilka
      zdjec, zeby ten rzekomy mit obalic?
      Sprawy moralne:
      Byc moze cie to nie interesuje, ale ja akurat uwazam ze to zaplodnione jajeczko
      to juz czlowieczek, taki maly, calkiem bezbronny, ale juz kompletny: twoje
      dziecko. Kazdy z nas tak sie wlasnie zaczal. Za kazdym razem zabijesz wiec
      swoje dziecko.
      Jesli w tej chwili nie planujesz potomstwa zachecam cie goraco do metod
      opartych na samoobserwacji cyklu - nie ma bardziej skutecznych i - pomijajac
      sprawy moralne - zdrowszych.
      • samosia2 Re: SPIRALA-prosze piszcie!!!! 04.09.02, 10:11
        Oj efka. Pisz coś konkretnego a nie zasłyszane zabobony. Ja słyszałam, że jak
        się w ciążę zajdzie w innej pozycji niż misjonarska... to grozi to wadami
        płodu, najczęściej wodogłowiem.
        Poza tym jeżeli współżyjesz to wiedz, że nawet 70% zapłodnionych jajeczek się
        nie zagnieżdża w macicy - i co też jesteś dzieciobójczynią wg Twojej
        nomenklatury.
        Wybór metody antykoncepcji to prywatna sprawa, a moralizatorskie gadanie
        niewiele tu zmieni. Każda kobieta powinna się zdecydować sama, wedle własnych
        potrzeb, warunków zdrowotnych i sumienia, to ona decyduje czy i kiedy chce
        zajść w ciążę.
        Nie wiem nic z autopsji o spirali, służą mi tabletki.
        P.s.
        Przyjaciółka mojej mamy zaszła w ciążę mimo założonej spirali - było to
        kilkanaście lat temu - spiralę usunięto, a zdrowy chłopiec ma już 14 lat i nic
        mu nie wrosło...
        Pozdrawiam.
      • agewli Re: SPIRALA-prosze piszcie!!!! 06.09.02, 17:46
        efka2002 napisała:

> Jesli w tej chwili nie planujesz potomstwa zachecam cie goraco do metod
        > opartych na samoobserwacji cyklu - nie ma bardziej skutecznych i - pomijajac
        > sprawy moralne - zdrowszych.

Hmmm...A zatem Twoim zdaniem metody oparte na samoobserwacji cyklu są
        najskuteczniejsze?
        Mam pytanie: w jakiej dziedzinie są one tak skuteczne? Bo jesli chodzi o to,że
        zachodzi się dzięki nim w ciążę to zgadzam się w 100%.
    • be1 do migotki 04.09.02, 13:39
      hej migotko, ja jestem p otrojce dzieci mam spirale NOVA juz trzy lata , co rok
      mam sprawdzana , jest zalozona na 5 lat , czuje sie wygodnie , nie musze myslec
      o pigulkach i nie jestem tak otyla jak po pigulkach , okresy mam regularne a
      wiec to tez swiadczy o fakciez enie bylam zaplodnina, tyle ale powodzenia
      • migotka2002 dziekuje i prosze o..jeszcze :) 04.09.02, 14:37
        dziekuje za opinie!!!!.Jeszcze sie nie zdecydowalam ale chce poznac jak
        najwiecej ew-za i przeciw.Na razie we wszystkich zrodlach w ktorych szukalam(a
        jest tego nieco) nie zaleca sie wkladki przed pierwszym dzidziusiem.Moze
        odezwalybyscie sie dziewczyny ktore stosowaly wkladke (stosuja?) przed
        pierwszym dzieckiem? A tak w ogole- prosze piszcie!!
        PZD.smile migotka
    • konwalia_m Re: SPIRALA-prosze piszcie!!!! 04.09.02, 17:59
      • kotmanka Re: SPIRALA-prosze o mirenie!!!! 04.09.02, 19:17
        Tu w UK nie ma ograniczen czy sie ma dzieci, czy nie, chodzi o to ze jesli sie
        ich nie mialo to zakladanie moze byc trudniejsze a poza tym tez jesli nie ma
        sie stalego partnera to latwiej o zakazenia, co moze - nie leczone - prowadzic
        do nieplodnosci
        osobiscie stosowalam przez pol roku gynefix, ale naprawde nie moglam wytrzymac
        z "obfitym" okresem trwajacym do 10 dni. a szkoda, bo poza tym nic nie czulam i
        nic nie musialam zazywac.
        Co do tego ze spirala "kluje meza" to nie spirala przeciez tylko nic ktora
        mozna skrocic. spirala sama raczej nie ma prawa nikogo kluc, no chyba ze jest
        wyposazony nieziemsko wrecz
        natomiast bardzo mnie interesuje Mirena, prosze o wiecej informacj - skutki
        uboczne, etc.
        • ewwas Re: SPIRALA-prosze o mirenie!!!! 06.09.02, 13:06
          mam Mirenę od roku; wygląda o tak, że prawie nie mam czegoś co mozna by nazwać
          miesiączką (no i b. dobrze), poza tym nie stwierdzam żadnych specjalnych
          objawów ubocznych...
          ale też obawiam się czy za kilka lat jakieś badania nie stwierdzą, że Mirena
          jest szkodliwa.
          • apsik10 Re: SPIRALA-prosze o mirenie!!!! 06.09.02, 14:22
            Ja mam Mirene od ponad 3lat, tak wiec juz niedlugo bede musiala ja usunac (jest ona na ok5 lat,ale ja planuje wczesniej kolejna ciaze).Moje uwagi:
            -mialam ja zalozona juz w 6 tygodniu po porodzie, gdy tylko wszystko sie wygoilo;bylo to troche bolesne ale oczywiscie dalo sie wytrzymac,
            -pierwszy okres byl bardzo obfity,krwawienie trwalo ok.12 dni,
            -w pozniejszym czasie krwawienia byly mniej obfite ale wystepowaly dosyc nieregularnie i trudno bylo przewidziec kiedy wystapia(dosyc klopotliwe),
            -po pewnym czasie(niestety nie pamietam dokladnie kiedy)przestalam miec jakiekolwiek krwawienia; bylam tym faktem troche zaniepokojona ale moja pani doktor uspokajala mnie mowiac ze jest to normalne przy mirenie, i nie ma to nic wspolnego z przekwitaniem;cykl miesieczny jest taki sam jak przedtem,tylko nie wystepuje wzrost sluzowki macicy i dlatego nie ma jej zluszczania a tym samym miesiaczki(wyjasnienie tego procesu jest w faq na stronie www.mirena.pl),
            -od czasu do czasu mialam bole podbrzusza(cos takiego jak przed miesiaczka)i bardzo wrazliwe i obrzmiale piersi (to tez podobno normalne wg mojej pani doktor),
            -niestety w ciagu tych 3lat przybylo mi ponad 10kg, nie moge jednak ustalic czy jest to wynikiem zalozenia mireny (wg lekarza-nie),czy tez innych czynnikow. Po porodzie w ciagu trzech tyg.doszlam do swojej wagi sprzed ciazy,pozniej mialam od razu zalozona mirene, wiec nie wiem, czy przytylabym rownie duzo bez mireny.Zobaczymy czy uda mi sie zrzucic zbedne kg po usunieciu mireny,
            -ostatnio zauwazylam jakby powrot miesiaczek, tzn. pojawiaja sie plamienia(przez jeden,dwa dni w miesiacu); w tym miesiacu bylo to cos wiecej niz plamienie. Podejrzewam, ze ilosc zawartego w mirenie hormonu jest coraz mniejsza i dlatego zaczynaja wystepowac miesiaczki. Nie martwie sie tym zbytnio, bo mimo wszystko pozostaje jeszcze antykoncepcyjne dzialanie samej wkladki.
            To chyba wszystkie moje uwagi, jezeli macie jakies pytania, to chetni odpowiem.
            Zapomnialabym o najwazniejszym: przy mirenie konieczna jest coroczna kontrola u ginekologa i wykonanie cytologii.
            • kotmanka Re: SPIRALA-prosze o mirenie!!!! 08.09.02, 14:01
              Dziekuje Wam bardzo za uwagi o mirenie, sama bylam u lekarza aby omowic
              zalozenie mireny, ale dr zalecila na poczatek minipigulke, jako "jest to to
              samo co mirena ale jakby co to mozna przestac". "na" tej minipigulce czuje sie
              w sumie ok, tyle ze mam dosyc spore migreny w okolicach miesiaczki (ale to
              chyba normalne i bez pigulki). denerwuje mnie tylko to zazywanie codziennie o
              tej samej porze, wiec coraz bardziej sklaniam sie do jednak wyprobowania
              mireny, tym bardziej ze ilosc hormonu w mirenie jest jeszcze nizsza niz przy
              pigulce...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka