08.11.05, 16:21
Robiłyście sobie badania na jego obecność? Ja ostatnie miałam w ciąży ale
teraz po tych programach na TVN zaczęłam się niepokoić czy np w czasie porodu
albo u dentysty ktoś mi go nie sprezentował. Niby czuję się ok ,ale już
zaczynam sobie wymyślać dolegliwości... Chyba dla świętego spokoju zafunduję
sobie takie badanie. A może już robiłyście? Ile to może kosztować? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • babka71 Re: wirus HCV 08.11.05, 16:24
      35 zł prywatnie
      • karawara dzięki 08.11.05, 16:27

• maadzik3 Re: wirus HCV 08.11.05, 16:48
      Kiedys tam, na etapie planowania ciazy robilam i wyszlo ozywiscie negatywnie, a
      teraz jakos mniej sie przejmuje - moje kontakty z sluzba zdrowia sa raczej
      sporadycznesmile))
      M.
    • julia246 Re: wirus HCV 08.11.05, 17:38
      Robiłam badania.
      A dzisiaj dostałam ostatnią dawke szczepionki.
      • skubany_kotecek Re: wirus HCV 08.11.05, 18:22
        szczepionkę???na HCV????
    • amwaw Re: wirus HCV 08.11.05, 18:29
      Robiłam, niedawno była akcja( 31 września-1października) darmowych badań na HCV.
      Pozdr
    • karola.v Re: wirus HCV 08.11.05, 19:24
      Robiłam badanie tzw.próba wątrobowa,osztuje około 30 zł.
      Polecam wybrać się do przychodni i przyjąć szczepionkę trójfazową,koszt jednej
      to około 60 zł.
      • karawara Re: wirus HCV 08.11.05, 19:42
        Ale na HCV podobno nie ma szczepionki.
        • karola.v Re: wirus HCV 08.11.05, 20:27
          Nie ma szczepionki na HCV.
          Jest tylko na HBV(wzw B)i tą szczepionka dobrze jest sie zaszczepić,zeby mieć
          "ochronę".
          Wklejam fragment wywiadu:
          Czy zakażeni HCV powinni się szczepić przeciwko HBV (wzw typu B) ?
          Jak najbardziej, właśnie szczególnie zakażeni HCV powinni unikać możliwości
          zakażenia się (koinfekcji) wirusem typu B. Takie nadkażenie dodatkowo uszkadza
          wątrobę, a poza tym daje gorsze rokowania na wyleczenie. Nadkażenie wirusem HBV,
          przy istniejącym zakażeniu HCV może doprowadzić do nadostrego (piorunującego)
          zapalenia wątroby (fulminant hepatitis), którego wynikiem w 80% przypadków jest
          zgon. Niebezpieczne może być także dla zakażonego wirusem HCV nadkażenie wirusem
          HAV - tak zwaną "żółtaczką pokarmową (wzw typu A), stąd zaleca się szczepienie
          szczepionkami skojarzonymi - przeciw wzw B i A.
    • sofi84 co to jest to hcv??? 08.11.05, 20:45
      ??
      • palka_zapalka Re: co to jest to hcv??? 08.11.05, 23:13
        Wirus zapalenia wątroby typu C, często przechodzi w formę przewlekłą,
        chroniczną. Jedynie u 20-30 % zakażonych dochodzi do samoistnego wyleczenia,
        gdy silny organizm poradzi sobie z wirusem. Chroniczna forma hepatitis C może
        powodować po 15-20 latach marskość wątroby , a w jeszcze w poźniejszym czasie
        (po ok. 20-30 latach) doprowadzić może do (ok 1-5 % wśród chronicznie chorych)
        raka wątroby.
        Jest to groźna choroba zakaźna, którą nie jest łatwo wykryć. Przebieg zakażenia
        postępuje bezobjawowo, a niektóre typowe objawy, które występują, jak np. stany
        podgorączkowe, bóle kostno-stawowe, osłabienie są interpretowane często jako
        inne choroby, lub ich objawy.
    • tynia3 HCV - linki 09.11.05, 07:36
      www.hcv.pl/
      pl.wikipedia.org/wiki/HCV
      Znam osoby zakażone HCV (również takie, niestety, którym "sprzedano" wirus nie
      wiedzieć kiedy - najprawdopodobniej w związku z ich częstymi pobytami w
      szpitalu, badaniami, nakłuciami, etc.), podobnie jak znam osoby zakażone HIV
      (ale to już głównie krąg osób uzależnionych, objętych programami leczenia).
      Jeśli macie podstawy ku temu, żeby się martwić, oczywiście badanie warto
      zrobić. Warto również nieco się uświadomić w związku z ryzykiem i sposobami
      zakażeń, zeby np. zlikwidować dyskomfort przy spotkaniu z osobami, których
      problem bezpośrednio dotyczy. Zapewniam Was, codziennie w tramwaju lub w
      sklepie prawdopodobnie spotykacie kogoś z HCV, HIV lub inną chorobą, wirusem. I
      co? I nic się nie dzieje złego. A jaka byłaby Wasza reakcja, gdybyście
      wiedzialy o nosicielstwie/chorobie?

pzdr
    • beata118 Re: wirus HCV 09.11.05, 08:38
      Badanie na obecność przeciwciał antyHCV (tzn. czy w organizmie jest wirus HCV)
      można zrobiż prawie w każdym laboratorium. Natomiast tzw.próby wątrobowe to
      oznaczenie poziomu transaminaz Aspat i Alat nie mają one nic wspólnego z
      występowaniem wirusa HCV. W większości wypadków HCV+ są one wysokie, ale
      podwyższone występują w wielu jednostkach chorobowych i nie zawsze świadczy to
      o obecności wirusa HCV. Tak więc zbadajcie przeciwciała antyHCV a nie robicie
      prób wątrobowych. Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka