Gość: Ciężarna IP: 57.67.17.* 18.11.05, 13:24 Pracuję w budynku ocieplanym azbestem. Czy ktoś może mi powiedzieć jaki wpływ ma przebywanie w takim budynku na płód? Czy powinnam iść na zwolnienie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k_linka Re: Azbest a płód. 18.11.05, 13:35 To pyl azbestowy szkodzi Twoim plucom. Nie azbest znajdujacy sie w scianie Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Azbest a płód. 18.11.05, 14:14 azbestem nafaszerowane są bloki z lat 70-tych, eternit na dachach. jesteśmy pokoleniem z azbestu. pył z azbestu jest niebezpieczny, ale dla płuc wdychających, więc bardziej możesz się martwić o siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciężarna Re: Azbest a płód. IP: 57.67.17.* 18.11.05, 15:16 Zgadza się. Jeżeli chodzi o budenek to niby jest po remoncie. Oczywiście robiono badania na zapylenie azbestem i... jakoś nigdzie nie można się dowiedzieć o stężenie pyłu w powietrzu... cisza. A jeżeli cokolwiek się pytam to tak jakby wszyscy nabrali wodę w usta. Czytałam że azbest nie tylko wpływa na płuca (rak oczywiście w późniejszym czasie) ale także na przewód pokarmowy. A tak na marginesie to pokątnie się dowiedziałam że było dużo poronień no i ... Stąd moje pytanie czy aby jeszcze nie na dziecko. Ginekolog też za dużo nie chce powiedzieć - raczej nie wie... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Azbest a płód. 18.11.05, 16:41 azbest musi zacząć pylić, a to się dzieje gdy się kruszy (np. gdy z upływem czasu koroduje), jest rozbierany. aż tak tragicznie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciężarna Re: Azbest a płód. IP: 57.67.17.* 18.11.05, 19:42 Mam nadzieję że masz rację i że nie mam się czego obawiac... Odpowiedz Link Zgłoś