Dodaj do ulubionych

Mam ciągłe wzdęcie - co robić ?

30.11.05, 23:02
Obserwuj wątek
    • asia_k2 Re: Mam ciągłe wzdęcie - co robić ? 30.11.05, 23:06
      za wcześnie się wysłało smile

po ciąży mam problem z "wiszącym" brzuszkiem i nie potrafię sobie z tym poradzić.
      oprócz wiszącego kawałka, nad którym pracuję aktywnie robiąc brzuszki, mam też
      problem z okolicą nad pępkiem, aż pod biust. ten fragment pęcznieje jak tylko
      więcej zjem czy też wypiję - przy czym dodam, że nie opycham się i staram się
      zwracać uwagę na to ile i co jem.
      Przy wzroście 173 ważę 65-66 kg- może to nie jest dużo, ale przed ciążą było
      znacznie mniej sad
      Nie wiem co robić. Ćwiczenia chyba nie pomagają. Może jakoś leczyć te wzdęcia, a
      może przejść na dietę ?
      pomożcie
      • miecia9 Re: Mam ciągłe wzdęcie - co robić ? 01.12.05, 12:05
        Mam przypadek wsrod znajomych. Osoba troche starsza 60-letnia jej pomogło
        wykluczenie całkowite z diety cebuli oraz gotowanie owoców.
      • Gość: azar Re: Mam ciągłe wzdęcie - co robić ? IP: *.eranet.pl 01.12.05, 22:06
        Na pewno nie rezygnuj z ćwiczeń, a jeśli możesz to gimnastykuj się więcej!
        Więcej poczytaj o enzymach trawiennych na:
        www.schudnij.com.pl/enzymy.html
    • Gość: Majaa Re: Mam ciągłe wzdęcie - co robić ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 08:31
      Wzdęcia robią się od niektórych pokarmów, może jest ich za duzo w Twojej
      diecie. Gazowane napoje, białe pieczywo, kapusta i warzywa strączkowe, makarony
      z białej mąki. Zastanów się.
    • Gość: xwoman Re: Mam ciągłe wzdęcie - co robić ? IP: 213.17.171.* 01.12.05, 08:58
      espumisan polecam. A najlepiej do gastrologa i zastanów się nad tym co jesz.
      • mena773 Re: Mam ciągłe wzdęcie - co robić ? 01.12.05, 10:22
        Ja natomiast nie moge jesc ciemnego pieczywa jest ciężkostrawne,nie pij kawy na
        mnie strasznie działa,.Od słodyczy również możesz miec wzdęcia i tak jak
        powiedziała moja przedmówczyni wzdymające owoce i warzywa.Pomarańcze banany
        mogę jeśc,ale jablek np nie moge.Niektórzy nie moga jeśc serów.Jedz chude
        twarożki,wędlinę drobiową.Mięso nie smazone,.Niestety,ale dietka to jest moja
        zmora i z tym samym mam problem.Jeśli oprócz wzdęc nie ma innych objawów to nie
        jest tak żle.Na pewno na żołądek lepiej działa niedojadanie niż przejadanie
        sia Pozdrawiam
    • chwilka9 Re: Mam ciągłe wzdęcie - co robić ? 01.12.05, 12:21
      U mnie doszły czeste bóle brzucha. Przed ciężkim żarciem łykam Sylimarol lub
      Rapacholin. Robiłamniedawno badania ale nic nie wykazały. Mam skierowanie do
      gastrologa ale dopiero w I wizyta. Również ćwiczę regularnie a brzuch ciągle
      robi się wielki i nic nie pomaga.
      • Gość: mena773 Re: Mam ciągłe wzdęcie - co robić ? IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.12.05, 14:55
        U mnie każda ciąża na żołądek wpłynęła niekorzystnie.Dorobiłam sie zapalenia
        żołądka.Wykazała gastroskopia,a po 3 ciąży refluks
        • Gość: mania Re: Mam ciągłe wzdęcie - co robić ? IP: *.netaccess.pl / *.lubin.dialog.net.pl 01.12.05, 17:51
          ja też mam 173 i waze 65 kg i tez ostatnio nasiliły mi się wzdęcia, dodetko
          doszła zgaga, piłam siemie lniane ale słabo mi pomogło i przestałam bo okazało
          się ze ma dużo kalorii, na mnie żle działa kapusta, groch, słodycze
          (szczególnie soki typu Kubuś) oraz alkohol, nie mam pojęcia jak z tym walczyć
    • Gość: ja wiem prosta rada IP: *.pronet.lublin.pl 01.12.05, 19:12
      dziewczyny nie jedzcie wogóle pieczywa!!! zamast tego muesli itp. tam gdzie jest
      dużo błonnika. Ja tak robie od 1 miesieca i czuje sie rewelacyjnie. zadnych
      wzdęc jak kiedyś i regularny stolec. jest wspaniale smile))
      • Gość: judyta Re: prosta rada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 21:15
        Ja mam non stop wzdęty brzuch.Jak rano wstanę-jest płaski..a wystarczy że
        wypije kawe i cos zjem-od razu baalon.Już nawet mam schizę, domysły czy to nie
        ciąza jest;-0
        Ja nie toleruje ciemmnego pieczywa-mam po nim bardzo uciążliwe gazy-strasznie
        brzydko pachnące;-/Nie wiem tylko czemu wszedzie pisza że na wzdęcia trzeba
        jesc ciemne pieczywo...
        • Gość: mena773 Re: prosta rada IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.12.05, 23:59
          Bo każde wzdecie ma inne podłoże .Mój przewód pokarmowy zachowuje się tak samo
          jak Twój też nie mogę jeśc ciemnego pieczywa
          • asia_k2 Re: prosta rada 02.12.05, 13:20
            dzięki za wasze rady. a czy można to jakoś zdiagnozować u gastrologa. może coś
            jest nie tak z moim układem pokarmowym. może przepisze mi jakieś lekarstwa i po
            wszystkim.
            byłyście kiedyś z tym problemem u lekarza ?
            asi
            • Gość: mena773 Re: prosta rada IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.12.05, 00:11
              No oczywiście gastoskopia moze wykazac.jeśli oprócz wzdęc nie masz bulów
              brzucha to chyba nie powinnas sie niepokoic,
              • Gość: ania Re: prosta rada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 08:06
                A może znacie naprawde skuteczne sposoby ,leki na wzdęcia.Podajcie nazwy.
                Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka