Dodaj do ulubionych

Skurcze w stopie

06.12.05, 12:49
Czego powodem mogą być dość częste (czasem codziennie czasem co drugio
dzień), skurcze łapiące w stopie?
Zaczynają się one, gdy np. obciągnę stopę przyćwiczeniu, stawaniu na palcach,
pływaniu itp. Od ok. 2-3 tyg. zażywam magnez, ale bez poprawy.
Co może pomóc na tę dolegliwość?
Obserwuj wątek
    • alex05012000 Re: Skurcze w stopie 06.12.05, 13:30
      w stopie czy nie w stopie skurcze są najczęściej objawem braku POTASU! trzeba
      przyjmowac potas lub aspargin (potas z magnezem).
      • marghot Re: Skurcze w stopie 06.12.05, 13:42
        a ja sadziłam, że magnez.
        W taki razie nabędę potas smiledzięki
    • Gość: L Re: Skurcze w stopie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.05, 22:22
      Przy ćwiczeniach, zwłaszcza izometrycznych, czasem jest to skutek niewłaściwego
      nadmiernego napinania mięsnia. Napięcie mięśni nóg powinno rozpoczynać sie od
      pośladka i kończyć na stopie a nie odwrotnie. Czasem skurcz pojawia się w
      mięśniu, który z jakiegoś powodu jest non-stop napięty, np. słaba świadomość
      ciała i utrzymywanie się chronicznego napięcia, bo się świadomie nie
      rozluźniasz.
      • Gość: kasia Re: Skurcze w stopie IP: *.chello.pl 07.12.05, 23:47
        ja bym radziła nie brać na własną rękę ani potasu ani magnezu bez
        wcześniejszych badań, ich nadmiar też nie jest dobry, skurcze mogą być też- tak
        jak u mnie-powodem złego mikrokrążenie, wtedy trzeba brać leki na
        mikrokrążenie, ziołowe są mało inwazyjne a skuteczne, jeśli dodatkowo bolą Cię
        nogi od ćwiczeń polecam żele np lotion 1000
        • Gość: kasia Re: Skurcze w stopie IP: *.chello.pl 07.12.05, 23:48
          aha, podobno pomaga też jak się śpi mając wyżej nogi, ale nie próbowałamsmile
    • marghot Re: Skurcze w stopie 08.12.05, 08:41
      dziękuję dziewczyny!
      niesttey z tymi badaniami, to nie takie hop siup, lekarze nie są zbyt sklonni
      do kierowania na nie sad makabra (próbowałam już u kilku rodzinnych)
    • Gość: Majaa Re: Skurcze w stopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 09:01
      Mnie łapią takie skurcze jak długo chodzę na obcasach.
      • Gość: m. Re: Skurcze w stopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 02:53
        ja tez mam problem z bardzo czestymi skurczami w stopach...a wczoraj w nocy na
        dokladke mialam tak potworny skurcz lydki, ze mialam ochote wgryzc sie w podloge...
        uncertain
        • misiania Re: Skurcze w stopie 29.12.05, 09:57
          spróbuj magvit albo aspargin. po kilku tabletkach powinno przejść.
          • misiania Re: Skurcze w stopie 29.12.05, 10:00
            w sensie nie kilka tabletek na raz oczywiście! dawkowanie według instrukcji na
            opakowaniu. chodziło mi o to, że dolegliwości mijają szybko - po kilku
            pastylkach.
            • Gość: m. Re: Skurcze w stopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 22:56
              zakupilam dzis Maglek B6, zobaczymy czy pomoze.

pozdrawiam.
              • Gość: m. Re: Skurcze w stopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 01:51
                i tak sobie biore ten magnez, ale nie widze, zeby jakos specjalnie mi
                pomagal...tylko tak troche zaczelam sie obawiac czy to nie moje ukochane
                plasterki...w sumie skurcze mialam juz kupe czasu zanim zaczelam stosowac
                plastry, ale wydaje mi sie, ze nie mialam ich tak czesto...
                yhhh...jeszcze czuje bol miesni w lydkach po skurczachuncertain
                • Gość: sss Re: Skurcze w stopie IP: *.netaccess.pl / *.lubin.dialog.net.pl 04.01.06, 21:11
                  no i pamiętaj ze kawa wypłukuje Mg i K z organizmu, trzeba ograniczyć jej picie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka