Dodaj do ulubionych

wyliczenia

04.02.06, 12:15
jakie sa szanse zajscia w ciaze przy regularnych mesiaczkach (tzn31-dniowym
cyklu) ostatnia miesiaczka mrozpoczela sie 27 dni temu a stosunek bez
zabezpieczenia wczoraj? z moich obliczen wynika ze sa to dni nieplodne ? czy
dobrze licze?
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:19
      czyli stosunek w 26 dniu?
      niewielkie
      teoretycznie
      ale przeciez mogła ci się przesunąc owulacja, czyz nie?
      więc nie wyliczaj, tylko się zabezpieczaj
      • Gość: MaNdArYnKa Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:21
        dni płodne zaczynajś sie chyba tydzień od końca miesiączki i kończą tydzień
        przed miksiączką
        • Gość: martta Re: wyliczenia IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 04.02.06, 12:25
          owulacja występuje ok 2 tyg przed okresem
        • Gość: anka Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:55
          mandarynko!
          właśnie wpłynęłaś na zwiększenie populacji Polaków
          zapewniam cie, ze świat nie jest taki prosty
        • Gość: lenkaaaa Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:56
          gdyby to bylo takie proste nie martwielabym sie teraz
    • dorianne.gray Re: wyliczenia 04.02.06, 12:37
      Ryzyk-fizykwink
      Lubisz hazard?...
      • Gość: lenkaaaa Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:55
        wlasbie nie lubie i dlatego troszke sie obawiam. prosze o dokladniejsze wypowiedzi
        • roksi23 Re: wyliczenia 04.02.06, 13:01
          po miesiączce masz 2 dni niepłodne(ale lepiej nie ryzykuj)potem 7+2 płodnych a
          reszta to są niepłodne.Sprawdzone i skuteczne pozdrawiam smile
          • lenkaaaa Re: wyliczenia 04.02.06, 13:02
            czy te wyliczenia na pewno odnosza sie do mojego 31 dniowego cyklu?
            • roksi23 Re: wyliczenia 04.02.06, 14:09
              też mam cykl 31 ,jestem 7 rok mężatką mam dwuletniego synka nie z wpadki
          • kwietniowe_cappuccino Re: wyliczenia 04.02.06, 13:08
            roksi23 napisała:

> po miesiączce masz 2 dni niepłodne(ale lepiej nie ryzykuj)potem 7+2 płodnych
            a
            > reszta to są niepłodne.Sprawdzone i skuteczne pozdrawiam smile

droga roksi,
            a dorzuciłaś do tego potencjalne przesuniecie owulacji, stres, chorobę,
            lekarstwa, zmianę klimatu, kilak innych czynników oraz obserwację organizmu?
            • roksi23 Re: wyliczenia 04.02.06, 14:11
              warto obserwować swój organizm nawet jeśli coś się przesunie to nie trudno to
              zauważyć
              • kwietniowe_cappuccino Re: wyliczenia 04.02.06, 14:29
                własnie - lepiej zalecać obserwację, niż wyliczać komuś dni płodne i
                niepłodne wink
          • Gość: martta Re: wyliczenia IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 04.02.06, 16:38
            roksi23 napisała:

> po miesiączce masz 2 dni niepłodne(ale lepiej nie ryzykuj)potem 7+2 płodnych
            a
            > reszta to są niepłodne.Sprawdzone i skuteczne pozdrawiam smile

a ja nie byłabym tego taka pewna ze na pewno dwa dni po okresie są niepłodne!
            ja wpadlam dzień po okresie, owulacje miałam tydzien poźniej (obserwacja śluzu)
            więc narazie ta metoda - tak jak piszesz - może być skuteczna i sprawdzona
            przez ciebie, ale zapewne do czasu bo owulacja może wystapić wcześniej jak i
            sie opóźnieć tak więc kiedyś może sie okazać zawodna
    • agatka_to_ja Re: wyliczenia 04.02.06, 13:44
      Z takich "wyliczanek" zwanych KALENDARZYKIEM MAŁŻEŃSKIM pochodzi ponoc polowa
      Polaków!
      Wyliczac to mozna zadania matematyczne, a nie dni plodne.. mozna liczyc dni
      POTENCJALNIE plodne i nieplodne.. ale organizm to nie ZEGAREK i moze sie
      zdarzyc, ze cos wstapi WCZESNIEJ lub POŻNIEJ... i wtedy wyliczenia mozna sobie
      wsadzic miedzy bajki i zaczac odkladac pieniadze na wyprawke dla dzidziusia!

a jest tyle sposobow zabezpieczenia...
      • Gość: K Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:55
        Dni niepłodne można liczyć, ale na postawie obserwacji śluzu i temperatury, a
        nie na podstawie kalendarza.
        • roksi23 Re: wyliczenia 04.02.06, 14:17
          warto byś na początku zaobserwowała jak to jest u ciebie gdy są dni płodne śluz
          jest przeżroczysty i wygląda jak białko jaja k.
        • agatka_to_ja Re: wyliczenia 04.02.06, 14:37
          Oczywiscie! dni plodne i nieplodne mozna wyliczyc za pomocą obserwacji sluzu i
          pomiaru tempaertury... ale do tego trzeba SYSTEMATYCZNOSCI i troche trzeba na
          ten temat wczesniej poczytac... a która NASTOLATKA MA OCHOTE na taki "WYSIŁEK"?
          • Gość: lenkaaaa Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 15:57
            nastolatka to ja juz raczej nie jestem . nawet interesuje mnie ta metoda bo u
            mnie inne formy antykoncepcji raczej odpadaja
            • Gość: anka Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:01
              nawet prezerwatywy?
              • roksi23 Re: wyliczenia 04.02.06, 16:40
                gdyby ta metoda była tak zła to powinnam mieć już z 6 dzieciaków,przecież
                prezerwatywa nie daje 100% pewnosci i podczas brania tabletek można zajść w
                ciąże znam 2 przypadki.lenkaaa pozdrawiam i nie wierz wszystkim kom.
                • Gość: anka Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:49
                  ciekawe, wyglada na to ze pigulka to najlepszy srodek koncepcyjny
                  kazda zna jakies 2 przypadki, co zaszly (ja jakos nie)
                  a moze to sa caly czas te same przypadki?
                  • roksi23 Re: wyliczenia 04.02.06, 18:13
                    czytaj dobrze co ktoś pisze bo nie napisałam,że pigułki są najlepsze,tylko ,że
                    znam dwie dziewczyny które pomimo brania tabletek zaszły w ciąże
                    • Gość: anka Re: wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:15
                      czytam dobrze
                      wiem, ze nie napisalas, tylko bez przerwy ktos (ty tez) wyskakuje z rewelacjami
                      o zachodzeniu w czasie brania pigulek
                      • roksi23 Re: wyliczenia 04.02.06, 18:46
                        w każej metodzie może się to zdarzyć,gdyby któraś była 100% to z pewnością nie
                        byłoby aż tyle wariantów w zabezpieczaniu się
    • saba76 odp: 04.02.06, 18:53
      Żeby tak liczyć ,trzeba dobrze poznać swój organizm i czytać sygnalny jakie
      daje: śluz ,temperatura , ból owulacyjny,. Jeżeli powtarza się to cyklicznie
      wiesz kiedy masz dni płodne a kiedy nie, Ja przy 32dniowym cyklu mam owulacje
      między 14-18 dniem ( szczyt), ale nie jest to regułą.
      Polecam pomęczyć się przez 6mc pomierzyć sobie temp- zrobić wykres , do tego
      zaobserwować śluz, no i poznasz mniej więcej zasady organizmu. Jednak należy
      pamiętać ,ze nawet tablet. Przeciwbólowa może ten cykl zmienić
    • emilia_a linki do met. objawowo-termicznej 08.02.06, 17:22
      Jeśli chodzi o kalendarzyk to tak, są to dni niepłodne, ale kalendarzyk ma
      skuteczność 80%.
      Jeśli jesteś zainteresowana metodą objawowo-termiczną (skutecznośc ponad 99%),
      to polecam przeczytac strony podane w linkowni na forum NPR.

kurs internetowy:
      www.lmm.pl/npr/kurs/1.html

forum NPR
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906

Są też urządzenia do okreslania dni nieplodnych
      Lady-Comp 99,3%skutecznosci (pomiar temperatury)
      www.metodynaturalne.pl/jak+stosowac.php

Bioself 95-98%skuteczności (pomiar temperatury)
      www.bioself.pl/info.html

Persona 94%skuteczności (pomiar stezen hormonow: estrogenu i LH)

www.persona.info.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka