Dodaj do ulubionych

Cholera skad ja mam wziasc okres? ;((

07.02.06, 17:56
Wlasnie wrocilam od lekarza. Pani ginekolog powiedziala, ze mam zrobic
badania horm. i wrocic z wynikami. No tak - tylko, ze nie mam okresu od 2 m-
cy a badania trzeba wykonac w trakcie cyklu. I co ja mam zrobic? Zapisze sie
na badania, babka sie spyta, ktory to dzien cyklu - ja jej odpowiem, ze nie
mam okresu! a ta spojrzy na mnie jak na kosmitke i zacznie sie wypytywac (a
ja nie mam ochoty spowiadac sie pielegniarce z moich problemow bo to jest
krepujace). Juz mam dosyc tego wszystkiego! Plakac mi sie chce...
Obserwuj wątek
    • mama38 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 07.02.06, 18:46
      a może USG coś by wyjaśniło? Chociazby to, co się dzieje w jajnikach? Poza tym
      ten okres się zatrzymal, czy nigdy go nie było. Czy to powtarzające się
      problemy?
      Pozdrawiam
      A.
      • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 07.02.06, 19:23
        USg mialam robione wiec chyba babka widziala co sie dzieje.

Co mam zrobic? chyba zaraz dola zlapiesad
    • tekla12 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 07.02.06, 19:23
      A czy pani ginekolog nie dała ci czasem recepty na luteinę albo duphaston?
      • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 07.02.06, 19:26
        Nie

Czyli w takiej sytuacji "nici" z badania?
        • tekla12 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 07.02.06, 21:27
          liguanka napisała:

> Nie
          >
          >
          > Czyli w takiej sytuacji "nici" z badania?
          Hormonów? Szkoda, że nie zapytałaś pani ginekolog. Myslę, że powinnaś poczekać
          kilka dni. Mogę się domyślać, że w usg na jajnikach nie było żadnej torbielki a
          grubość i struktura śluzówki macicy dawała nadzieję na szybkie przyjście @.
          Jeśli nic się nie wydarzy przez tydzień to możesz wrócić do ginki i poprosić o
          luteinę i więcej informacji. Przejmować się nie ma czym.
    • marripossa Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 07.02.06, 21:41
      Tak sam Ci ten okres zanikl? Nie odchudzalaś się może? Przy drastycznym
      spadku wagi okres może zaniknąć.
    • paul_ina Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 07.02.06, 23:13
      Hej,
      miałam napisać że ja Ci chętnie użyczę, bo leje się ze mnie jak z cebra, ale to raczej nie pora na żarty. Czy mogłabyś zadzwonić do swojej lekarki i zadać jej to pytanie? Jeśli nie, to ja bym policzyła od ostatniego krwawienia (pierwszy dzień krwawienia = pierwszy dzień cyklu) miesiącami księżycowymi, traktując 28 dni jako cykl. Ale oczywiście proszę Cię o pierwszą opcję - będzie pewniej. Trzymaj się!
      • lilith76 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 09:09
        druga opcja jest bez sensu, bo wynik będzie kompletnie przekłamany (badanie
        musi być już w czasie krwawienia, aby zobaczy jak wtedy stoją hormony).

ja bym się dopytała lekarki, co zrobić jeśli @ nie przyjdzie i poprosiła o
        Luteinę na wywołanie.
        • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 10:00
          Dziewczyny tak dla pewnosci - to ma byc m.in FSH - w necie wyczytalam, ze
          trzeba w trakcie cyklu wykonac to badanie.

A swoja droga - strasznie sie wkurzylam na ginke. Co ona o tym niw wiedziala?

Zadzwonilabym ale sie "boje". Badanie mialam zrobic juz 2 tyg. temu ale krucho
          z kasa u mnie bylo wiec zapisalam sie na piatek. A teraz jak ja do niej
          zadzwonie i powiem w czym rzecz to bedzie ,mi kazanie robic, ze mialam juz
          dawno przyjsc do niej z wynikiem itd.
          • lilith76 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 10:08
            pieniądze to kruchy temat.
            ale ja bym odważnie powiedziała, że wyników nie ma, okresu nie ma, forsy nie i
            jeśli ona pomoże chociaż w jednej z tych spraw, to będzie ok.
            kłopoty finansowe, to częsta przypadłość u pacjentów.
            • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 10:13
              Chyba bede musiala tak zrobic.

TYlko jednego nie rozumiem: dlaczego kazala i zrobic takie badanie skoro wie,
              ze nie mam okresu?!
    • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 10:29
      Hmm... tak mysle i mysle...i chyba zaraz zwariuje.
      W necie jest napisane, ze poziom tego horm. zmenia sie w zaleznosci od
      c.miesia. - a jesli pojde i zrobie bez "okresu" to wynik bedzie "oszukany"?
      • tekla12 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 10:58
        Ustalmy może czy lekarka poleciła ci określenie poziomu fsh w konkretnym dniu
        cyklu np. trzecim, czy wysłała na badanie bez żadnego zalecenia.
        • Gość: eve_23 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:12
          Po pierwsze, dlaczego meczysz sie z takim lekarzem ,przeciez to twoj wybór
          twoje zrowie, ewentulanie pieniądze jesli sa to wizyty prywante. Nie chodzi o
          to zebys sie jej bała powiedziec o wszystkich swoich watpliwościach związanych
          ze zdrowiem i kwestią finansow, wiec moze pora zmienic lekarza, jesli masz
          problem z kontaktem i dogadaniem sie z ginekologiem, a to jest b. wazne.
          Po drugie miałam podobna sytacje, lekarz zalecił badanie na poczatku dwóch
          hormonów zaleznych od siebie, powodujacych zatrzymanie u mnie okresu (dokładnie
          brak pekniecia pecherzyków potwierdzone usg). Praktyka była taka ze okresu nie
          było prawie 2 m-ce a ja po 3 dni po wizycie zbadałam te dwa hormony i miałam
          wywołac okres przepisanymi lekami przez gina (ale miesiączka sama przyszła).
          Teraz w piatek ide do gina z wynikami, i bedzie wyszystko jasne, jesli bedzie
          potrzeba bede dalej badac kolejne hormony, jesli nie bedzie potrzeby i wyniki
          tych dówch hormonów wszystko wyjasnią, zaczynam leczenie.
          Zastanawiam sie wiec po co gina kazała ci zbadac od razu wszystkie hormony,
          jednoczesnie w taki narażając cie na niepotrzebne koszty, kiedy moze sie okazac
          ze tylko z jednym odpowiedzialnym za ten fakt hormonem jest cos nie tak??
          Pozdrawiam
          Ewa
          • Gość: renata Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:27
            ojej a ja już od 3 m-cy nie mam okresu (to nie ciąża)
            hm czy to może być coś poważnego z moim zdrowiem? i to już nie pierwszy raz
            tak mam kiedys nawet brałam tabletki na wywołanie okresu ale badań żadnych
            lekarz nie kazał robić

chyba jednak trzeba znów iść i może sie upomnieć zapytac o jakieś badania
          • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 16:47
            eve_23 chodzi mi przede wszystkim o hormon FSH - moge go zrobic jesli nie mam
            miesiaczki?
            Tak sobie mysle, ze skoro nie moglabym to lekarka chyba wiedzialaby o tym, nie?
            • emilia_a Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 19:25
              Czy lekarz kazał Ci badać te hormony podczas okresu? Troche dziwne, jesli
              poszlas z problemem braku mieisaczki. Moze masz je zbadac teraz (obojetnie w
              którym dniu cyklu, chocby to byl 60-ty dzien), aby lekarz mogł stwierdzic, co
              się dzieje w Twoim organizmie? No wiec, jakie mialas zalecenie-w którym dniu
              cyklu badać hormony? Jakie hormony masz zrobić oprócz FSH?
              • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 19:34
                emilia_a napisała:

> Czy lekarz kazał Ci badać te hormony podczas okresu?
                Ginka kazala mi zrobic badanie choc wiedziala, ze nie mam okresu

> Moze masz je zbadac teraz (obojetnie w
                > którym dniu cyklu, chocby to byl 60-ty dzien), aby lekarz mogł stwierdzic, co
                > się dzieje w Twoim organizmie? No wiec, jakie mialas zalecenie-w którym dniu
                > cyklu badać hormony? Jakie hormony masz zrobić oprócz FSH?

Nie mialam zadnego zalecenia co do dnia cyklu. Pani dr po prostu powiedziala,
                ze mam zrobic badania hormonow i przyjsc do niej z wynikem. Sa ta: FSH i LH.
                Wiesz moze masz racje, ze musze je wykonac niezaleznie od tego czy okres jest
                czy nie ma - moze to pomoze jej wystawic "diagnoze" (?)...

• emilia_a Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 20:12
                  > > Czy lekarz kazał Ci badać te hormony podczas okresu?
                  > Ginka kazala mi zrobic badanie choc wiedziala, ze nie mam okresu

No bo nie trzeba badać hormonów zawsze_podczas_okresu.
                  Takie sa normy tych hormonow w poszczególnych fazach cyklu:
                  FSH
                  Faza folikularna 4-10 U/l (po miesiaczce do owulacji)
                  Faza owulacyjna 10-25 U/l
                  Faza lutealna 2-8 U/l (od owulacji do konca cyklu)

LH
                  Faza folikularna 1-20 U/l
                  Faza owulacyjna 26-94 U/l
                  Faza lutealna 1-8 U/l

Tez nie wiem, co wyniki tylko tych hormonow jej powiedza.
                  Progesteron to hormon, dzieki któremu najlepiej okreslic faze cyklu:

Faza folikularna 0,3-3,5 nmol/l
                  Faza lutealna 9,5-63,6 nmol/l

Mnie endokrynolog zlecila badanie FSH, estradiolu, progesteronu, prolaktyny i
                  LH na 7dni przed miesiaczka(ja nie mam problemu z okresleniem tego) zeby miec
                  pelny obraz. Moze wybierz sie do endokrynologa zanim zbadasz jakies hormony, bo
                  to dosc kosztowny interes te badania. No i koniecznie pytaj, po co to badanie,
                  kiedy je robic, co ono wniesie do sprawy. Masz takie prawo.
                  • emilia_a Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 20:31
                    A, juz mi sie przypomnialo. Wazny jest stosunek stężenia LH:FSH.
                    Pozwala np. wysnuć podejrzenie o PCOs. Jak znajde, jaki jest prawidłowy
                    stosunek stezen tych hormonow, to wkleje.
                    • emilia_a Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 21:04
                      Cytuję część artykułu o hormonach przysadkowych:
                      Bedziesz wiedziała, po co sie bada LH i FSH i mozesz pogadac o tym z pania
                      doktorsmile) mozesz spokojnie zrobic te badania teraz.

Gonadotropiny

FSH – folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w
                      jajniku.

LH - lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w
                      jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku
                      cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje
                      pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu.

Badanie FSH (wraz z badaniem estradiolu) wykonuje się najczęściej w celu
                      określenia tzw. rezerwy jajnikowej. Każda kobieta rodzi się z ustaloną pulą
                      pęcherzyków pierwotnych zdolnych do wyprodukowania komórki jajowej. W każdym
                      cyklu część pęcherzyków jest zużywana. Rezerwa jajnikowa koresponduje z ilością
                      pozostałych w jajniku pęcherzyków pierwotnych i jest jednym z dwóch czynników
                      określających potencjał rozrodczy (drugim, niezależnym od FSH jest wiek
                      kobiety). FSH bada się także przy podejrzeniu o niewydolność przysadki (po
                      urazach, intensywnych ćwiczeniach czy nadmiernym odchudzaniu) i przy
                      diagnozowaniu braku miesiączki.

Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia
                      przedowulacyjnego piku LH.
                      NORMY

hormon
                      dzień badania
                      norma

FSH 3dc (ew. 2 lub 4dc)
                      3-12 mIU/ml

LH 3dc (ew. 2 lub 4dc)
                      2-13 mIU/ml

LH dzień piku LH
                      > 20 mIU/ml

Dokładniej:

Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
                      Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
                      Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja
                      przy takim FSH jest trudna.
                      Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często
                      niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.

Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu
                      stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu
                      poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5.
                      Wynik może zależeć od metody badania.

Uwagi:

1. Nie ma pełnej zgodności co do definicji PCOS. W najczęściej stosowanym
                      kryterium PCOS stwierdza się jeśli występują przynajmniej dwa z podanych niżej
                      trzech objawów:

rzadkie miesiączki lub nieregularne miesiączki lub brak owulacji,
                      nadmiar androgenów (głównie testosteronu),
                      charakterystyczny obraz jajników w USG.
                      Podwyższony stosunek LH/FSH bez innych objawów PCOS nie ma znaczenia
                      klinicznego.

2. Leki antykoncepcyjne obniżają poziom FSH, ale nie ma to wpływu na płodność.

3. Wraz ze wzrostem poziomu FSH maleje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę nawet
                      jeśli uda się wywołać owulację tzn. odsetek uzyskanych ciąż na jeden owulacyjny
                      cykl jest znacznie niższy od średniej.

4. Kobiety z wyczerpaną rezerwą jajnikową rzadko zachodzą w ciążę, a jeśli już
                      to najczęściej ma to miejsce podczas stosowania preparatów hormonalnej terapii
                      zastępczej. Podejrzewa się, że estrogeny uwrażliwiają receptory FSH w
                      jajnikach. Ale choć ten mechanizm nie jest jeszcze do końca poznany to
                      podejmuje się próby zastosowania estrogenów w protokołach stymulacji owulacji u
                      kobiet z wysokim FSH.

5. Do badania rezerwy jajnikowej służy też test z cytrynianem klomifenu. Bada
                      się w nim podstawowe stężenie FSH i estradiolu w 3dc, potem podaje 100mg
                      cytrynianu klomifenu w 5-9 dc i powtarza badanie FSH w 10dc. Oba wyniki FSH
                      powinny mieścić się w normie.

6. Zaburzenia produkcji gonadotropin związane z dietą lub ćwiczeniami mają
                      tendencję do samoistnego powrotu do normy w ciągu roku od uzyskania właściwej
                      wagi lub złagodzenia intensywności ćwiczeń. W rzadkich przypadkach prowadzą one
                      jednak do trwałych zaburzeń rozrodczości.

www.forumginekologiczne.pl/txt/s,0,2,37
                      Artykuł:
                      Niepłodność kobieca. Interpretacja wyników badań hormonalnych. Część 1.
                      Hormony przysadkowe.

• tekla12 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 21:08
                      emilia_a napisała:

> A, juz mi sie przypomnialo. Wazny jest stosunek stężenia LH:FSH.
                      > Pozwala np. wysnuć podejrzenie o PCOs. Jak znajde, jaki jest prawidłowy
                      > stosunek stezen tych hormonow, to wkleje.
                      Ale to dotyczy wyników z 1-3 dnia cyklu.
                      • emilia_a Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 21:15
                        > Ale to dotyczy wyników z 1-3 dnia cyklu.

No tak, ale napisali tez, ze FSH bada sie przy diagnozowaniu braku miesiączki,
                        więc chyba jest sens badać w innych dniach cyklu. Tu sa np. normy w zalezności
                        od fazy cyklu:

nieplodnosc.info/nr_badania_hormonalne.html
                        • tekla12 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 23:48
                          emilia_a napisała:

> > Ale to dotyczy wyników z 1-3 dnia cyklu.
                          >
                          > No tak, ale napisali tez, ze FSH bada sie przy diagnozowaniu braku miesiączki,
                          > więc chyba jest sens badać w innych dniach cyklu. Tu sa np. normy w zalezności
                          > od fazy cyklu:

Sens jest ale nie określanie proporcji lh/fsh.
    • Gość: merisea luteina 50 lub tab. ant. IP: *.wyszkow.tnp.pl 08.02.06, 19:34
      Jeżeli nie masz w posiadaniu luteiny, polecam przez 7 dni brać tabletni
      antykoncepcyjne 1x dziennie, tak jak to zazwyczaj się powinno stosować. odstawić
      po 7 dniach i okres powinien sie pojawić.
      wczoraj byłam u lekarza z podobnym problemem, tak własnie mi zalecił smile
      Pozdrawiam
      • tekla12 Re: luteina 50 lub tab. ant. 08.02.06, 20:08
        Tytuł twojego wątku był trochę mylący i sugerował, że masz do wykonania badania
        w określonym dniu cyklu, którego początku nie możesz się doczekać. Wysoki poziom
        lh i/lub fsh blokuje owulację i pewnie takiego wyniku spodziwa się ginka.
        Spokojnie możesz oznaczyć te hormony w każdej chwili, bez czekania na
        krwawienie. A pani w laboratorium możesz powiedzieć co ci się tylko podoba,
        łącznie z tym, że twój dzień cyklu to nie jej interes.
        • liguanka Re: luteina 50 lub tab. ant. 08.02.06, 20:38
          Tekla czyli moge zrobic te badanie bez wzgledu na to czy mam okres czy nie?
          • tekla12 Re: luteina 50 lub tab. ant. 08.02.06, 21:09
            liguanka napisała:

> Tekla czyli moge zrobic te badanie bez wzgledu na to czy mam okres czy nie?

Tak, możesz.
    • Gość: ja Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.06, 20:16
      a moze kazala zrobic badanie hormonow, zeby zobaczyc czemu nie masz okresu?
      Skoro mialas usg i nic tam nie ma, to badanie hormonow wydaje sie byc logiczne.

i tak jak mowia dziewczyny pewnie pozniej dostaniesz luteine lub duphaston. nie
      zrob tylko bledu jaki ja zrobilam, od razu po zazyciu zrobilam badanie hormonow,
      a trzeba bylo zaczekac. dopiero drugi lekarz mi uswiadomil, ze opinia tamtego
      byla bledna "niech sobie pani robi kiedy chce, trudno w pani przypadku mowic o
      cyklu" - tez nie mialam okresu.

pozdrawiam
      • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 08.02.06, 20:33
        Dziewczyny dzieki za wszsytkie odpowiedzi!!smile)
        Fajnie, ze jest takie forumsmile

Juz wiem co zrobie - pojde zrobic te badania (tak jak dr kazala) mimo iz nie
        mam okresu (skoro zlecila mi takie badania bez miesiaczki to tez widocznie
        mozna). Mam nadzieje, ze na podstwie wynikow dobierze mi jakies tabletki i da
        sie go wywolac!

A co do wrednych i ciekawskich pielegniarek w laboartorium - jak beda
        cos "mruczec" to powiem, ze skoro lekarz mi zlecil badanie mimo braku
        miesiaczki to widocznie moge je wykonac (w koncu lekarze madrzeejsi od pigulek,
        nie?). Albo opcja nr 2: nic nie bede mowic (tj. ze nie mam okresu)

PS. Odnosze wrazenie, ze Wy jestescie bardziej komprtentne od mojej dr smile

Jeszcze pyatnie: ile kosztuje FSh i LH. Zmieszze sie w 100zl?
        • Gość: ja Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.06, 21:07
          mnie tam nikt nie pytal smile badanie hormonow robi sie z roznych przyczyn przeciez.

spokojnie, jeden hormon to koszt ok 20 zlotych.
          • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 09.02.06, 11:28
            DZiewczyny jeszcze raz wielkie dzieki!!
            Emilia szczeglenie Tobie za arkykul! smile)

Badanie "przenioslam" na poniedzialek - jak bede juz po to dam znac jak poszlo.
            • Gość: ja Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.06, 12:51
              koniecznie, trzymaj się smile
            • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 15.02.06, 12:13
              A wiec jestem juz po badaniu (w piatek pojde odebrac wyniki). Poszlam do tego
              laboratorium i mowie pigulce, ze chcialam zrobic badanie hormonalne i czy jest
              taka mozliwosc. Ona mowi, ze tak i pyta jakie to sa hormony. Wiec mowie, ktore
              zlecila mi lekarka. "Siostrzyczka" na to, ze musza ona byc zrobione w
              okreslonym dniu cyklu bo inaczej wynik bedzie "oszukany" - ja na to, ze nie mam
              okresu wiec nie moge przyjsc w "tym" dniu. Ona spojarzala na mnie jakbym sie z
              choinki urwala i wydarla sie, ze NIE MOGE ich zrobic, bo takie badanie wykonuje
              sie tylko (jak juz mi mowila) w okreslonym dniu cyklu!. Wiec ja jej na to, ze
              nie mam okresu dlatego pani dr zlecila mi takie badanie zeby wystawic diagnoze.
              Wscibska pigula pyta czemu nie mam okresu, co mi jest itd...
              CIsnienie mi podskoczylo (co ja to interesuje, ja nie poszlam sie spowiadac,
              tylko chcialam zrobc bdanie). Wiec ja odpowiadam, ze nie wiem co mi jest -
              dowiem sie jak zrobie badania i pojde z wynikami na lekarza!! Matkoo...
              • lilith76 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 15.02.06, 13:13
                twoje pieniądze, twoja sprawa.
                poinformowała cię i powinna spokojnie przyjąć twoją decyzję.
                asertywna byłaś dziewczyno smile
                • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 15.02.06, 14:20
                  9musze sie jeszcze "wyzalic");P

Cholera...co to obchodzi jakies piguly, ze nie mam okresy i dlaczego go nie
                  mam? Przeciez nie bede jej opowiadac o swoich dolegliwosciach jak lekarzowi!
                  Chyba za duzo im sie wydaje...
                  • lilith76 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 15.02.06, 15:29
                    bo widują różne pacjetnki. mogłaś na przykład nie mieć tego świadomości,
                    wywalić kasę na badania, a potem się awanturować, że wyniki są do kosza, bo
                    były zrobione w złe dni. oczywiście, winne byłyby piguły w laboratorium big_grin
                    • Gość: eve_23 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 12:06
                      Liguanko ale wreszcie zrobiłas badnia? Jak tylko cos bedziesz wiedziała napisz
                      o wynikach?
                      Nie przejmuj sie niczym idziesz, płacisz, masz swiadomosc tego co robisz, bo
                      jestes lepiej poinformowana niz im sie tam wydaje,bez dyskusji zrobiłas to co
                      miałas zrobic. Swoją drogą tez miałam na poczatku takie obawy pojechałam do
                      szpitala i byłam bez okresu dwa miesiące, bałam sie ze któras z tych
                      mądralińskich pielęgniarek bedzie sie dopytywac, ale nie tłumaczyłabym sie
                      poprostu robie to co kazał lekarz i dziekuje.Ale całe szczesice nic z tych
                      rzeczy mnie nie spotkało, wrecz przeciwnie, pozytwne wrazenie wywarła na mnie
                      pielegniarka.
                      Pozdrawiam E.
                      • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 20.02.06, 10:20
                        Oderbalam wyniki i jestem...zalamana!! crying(
                        Pigulka powiedziala, ze sa zle (po jej minie domyslam sie , ze nawet bardzo!)

Chcialam sprawdzic w necie (jaka powinna byc "norma", na co moga wskazywac
                        takie itd.) ale nie chce sie bardziej dolowac. Boje sie (ze np. bede musiala
                        isc do szpitala itd.)...Plakac mi sie chce
                        Do wizyty chyba zaschizuje:/. Wiec zadzwonie do swojej p. dr i poprosze o jej
                        przyspieszenie...

Dziewczyny trzymajcie kciuki!
                        • tekla12 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 20.02.06, 11:30
                          No a jakie są te wyniki? Nie panikuj bez potrzeby. Z powodu kiepskich hormonów
                          nie maszeruje się do szpitala, bo nie ma po co.
                          • Gość: eve_23 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 12:52
                            czekamy liguankosmile) wysyłam usmiechy na poprawe humoru, bedzie dobrze
    • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 22.02.06, 10:02
      FSH 4,8
      LH 7,1

Dziewczyny co to moze oznaczac?
      crying(

Jutro mam wizyte...
      • eve_23 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 22.02.06, 11:05
        znalazłam link z normami wyników na stronie pco(s)
        było napisane ze stosunek LH do FSH winien byc 1
        Jezeli jest on mniejszy tj. ok. 0,5-0,6 moze (ale niekoniecznie) oznaczać
        niewydolność podwzgórzowo-przysadkową
        Jezeli jest on wiekszy tj. ok. 1,5-3 moze (ale niekoniecznie) moze oznaczac PCO
        (S)
        Teraz tak. Nie wiem jakie oznaczenie miało laboratorium i w jakim dniu cyklu
        robiłac lh ifsh, zakładając ze w pierwszych trzech dniach to :
        lh w mlU/ml - 1,1 - 11,6
        fsh w mlU/ml - 2,8 - 11,3
        sama sobie odp. na pytanie.
        Pozdrawiam i prosze o odp.
        e.
        • tekla12 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 22.02.06, 20:10
          Żaden z tych wyników nie jest zły. Stosunek lh/fsh jest wiarygodny na początku
          cyklu. Te hormony są w porządku.
          • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 22.02.06, 20:59
            tekla12 napisała:

> Żaden z tych wyników nie jest zły. Stosunek lh/fsh jest wiarygodny na początku
            > cyklu. Te hormony są w porządku.

Tekla, czyli mam sie nie martwic? Nie wiem, ktory to byl dzien cyklu bo jak od
            samego poczatku pisalam nie mam okresu od paru miesiecy.
            Wiec jesli z hormonami noby wszystko ok, to co to moze byc? sad
            • tekla12 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 22.02.06, 23:17
              Poziom lh wskazuje na to, że nie masz pco. Wysokość fsh wyklucza wyczerpującą
              się rezerwę jajnikową, czyli przedwczesne wygasanie czynności jajników.
              • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 23.02.06, 09:46
                Tak myslalamsad A jest to przynajmniej wyleczalne?

Nie bede mogla mniec dzieci (kiedys w przzyszlosci)?!! crying((
                • lilith76 Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 23.02.06, 09:54
                  > Tak myslalamsad A jest to przynajmniej wyleczalne?
                  >
                  > Nie bede mogla mniec dzieci (kiedys w przzyszlosci)?!! crying((

ja wypowiedź tekli odebrałam właśnie jako WYKLUCZENIE tego problemu w twoim
                  przypadku.
                  • liguanka Re: Cholera skad ja mam wziasc okres? ;(( 23.02.06, 10:10
                    Przepraszam zle przeczytalam. W kadym razie ja i tak spodziewam sie czegos
                    zlego albo najgorszego... Ja myslalam, ze pewnie mam to PCO ale jest to odpada
                    wiec co to moze byc?

Dzisiaj ide do lekarza wiec (mam nadzieje) wszystkiego sie dowiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka