Dodaj do ulubionych

************Pytania do Pani dr koala.mb*******cz2

• Gość: Marysia usunięty pęcherzyk żółciowy a tab.antykoncepcyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 12:13
      Witam!

W styczniu przeszłam zabieg usunięcia pęcherzyka żółciowego. Czy w tym
      przypadku są jakieś przeciwskazania do stosowania tabletek antykoncepcyjnych?
      Proszę o poradę! Pozdrawiam serdecznie!
    • kj121 Cytologia Gr I - możliwe?? 20.03.06, 15:21
      Witam Panią Doktor,chciałabym spytać, czy Pani zdaniem jest możliwa I gr
      cytologii u dojrzałej, regularnie współżyjącej kobiety, w dodatku gdy występuje
      u niej stan zapalny spowodowany grzybicą?? na wyniku badania nie ma nic na
      temat stanu zapalnego (na poprzednich wynikach zawsze była jakas wzmianka), a
      występował on w momencie pobierania. Nigdy też nie mialam I grupy, zawsze II.
      Pytam, czy to możliwe, bo obawiam się, że mogła zajść jakaś pomyłka, z góry
      dziękuję za odpowiedż,
      pozdrawiam.
      • koala.mb Re: Cytologia Gr I - możliwe?? 20.03.06, 21:13
        Jest to mozliwe, jednak jesli masz watpliwosci powtórz badanie.
        • kj121 Re: Cytologia Gr I - możliwe?? 21.03.06, 13:41
          Rozumiem, bardzo dziękuję i pozdrawiam!
    • Gość: renata Re: microgynon 21 i plamienia IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.06, 17:27
      witam
      Mam ważne pytanie, mianowicie: Jak długo można plamić/krwawić przy przyjmowaniu
      tabletek antykoncepcyjnych? Dzisiaj wezmę 13 tabletkę, z pierwszego opakowania.
      dostałam okres 13 dni temu i od tego momentu i plamie i krwawie bez przerwy.
      Pytałam lekarza, powiedział ze tak ma być nawet do trzech miesiecy. Ok, tylko
      ze ja mam przykre doświadczenia z plamieniami/ krwawieniami.Może lepiej
      odstawic? szybko się poddaję , lecz nie jestem zbyt cierpliwa, a przy tym
      podbrzusze mnie boli -to też wie mój "kochany doktorek". Pani Doktor proszę
      doradzic. Dziękuję.
      • koala.mb Re: microgynon 21 i plamienia 20.03.06, 21:15
        Możesz plamić. Organizm musi przestawić się na sztuczne hormony i może to trwać
        do trzech miesiący nawet sad(, czego oczywiscie Ci nie życzę smile). Skończ
        opakowanie i zobacz jak bedzie przy nastepnym. Jesli objawy będa takie same
        skontaktuj sie z lekarzem, bo moze rzeczywiście trzeba będzie zmienić tabletki
        na inne.
    • kajaja2 Re: krwawienie po electroconisatio 20.03.06, 17:43
      kajaja2 napisała:

> mialam robiona tydzien temu electroconisatio i mam takie pytanie na poczatku
      > mialam tylko uplawy a teraz od dwoch dni krwawie tak lekko czy to jest
      > normale czy powinam isc do swojego gin.mowiono mi ze moze tak byc gdy strupek
      > odejdzie ale nic nie zauwazylam zeby odszedl.zazywam cicatridine.
      pani doktor jak mozna prosze o odpowiedz bo nie wiem co mam robic
      • koala.mb Re: krwawienie po electroconisatio 20.03.06, 21:17
        Krwawienie po elektrokonizacji może się pojawić, jednak mysle, ze powinien
        obejrzeć Cie lekarz.
        • kajaja2 Re: krwawienie po electroconisatio 20.03.06, 21:35
          serdecznie dziekuje za odpowiedz.
    • Gość: Madzia Suchość pochwy IP: *.echostar.pl 21.03.06, 10:51
      Czy fakt, że przez cały cykl nie odczuwam żadnej wilgoci w pochwie świadczy o
      tym, że nie mam owulacji? Czy może jest to symptom innego problemu zdrowotnego?
      Jeśli tak, to jakiego?
      Dziękuję i pozdrawiam.
      • koala.mb Re: Suchość pochwy 21.03.06, 18:44
        Może wynikać z niedoboru estrogenów czy tez ze stanu zapalnego pochwy. Może
        również być wynikiem zniszczenia nabłonka gruczołowego w trakcie
        elektrokoagulacji.
    • Gość: jane gynatren - czy w trakcie terapii mogę wziąść antyb IP: *.ligota.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:57
      od pół roku walczę z bakteriami w szyjce macicy i tydzień temu rozpoczęłam
      kurację gynetrenem (niemiecki odpowiednic solcotrichovacu) jestem po jednym
      zastrzyku ale niestety po tygodniu przyplątała mi się angina ropna. Lekarz
      pierwszego kontaktu zapisał mi antybiotyk a o szczepionce, w trakcie której
      jestem brania wogóle nie chciał słuchać. Z jednej strony boję się powikłań
      nieleczonej anginy a z drugiej strony boję się, że z trudem zdobyta szczepinka
      pójdzie na marne. Zostały mi jeszcze 2 zastrzyki gynatrenu. Czy jeśli w
      miedzyczasie wezmę antybiotyk szczepinonka nie pójdzie na marne??
    • dorota1005 tabletki anty.-zmiana Cilest na Tri-regol 21.03.06, 21:53
      Witam! Przez 21 dni brałam Cilest, teraz 7 dni przerwy, i znowu nowe
      opakowanie, ale właśnie dzisiaj na wizycie ginekolog zmienił mi na tri-regol. I
      tak sie zastanawiam...jakby dalej to był Cilest to normalnie po tych 7 dniach
      zaczynam nowe opakowanie;a w sytuacji zmiany?
      Jak zaczyna sie brać tabletki to pierwszą przyjmuje sie w pierwszym dniu
      krwawienia. Czy ja mam czekać na rozpoczęcie miesiączki i dopiero wtedy
      rozpocząć przyjmmowanie nowych tabletek, czy już po 7 dniach wziąć pierwszą
      tabletkę tri-regol? Bede wdzieczna za porade, zagapiłam sie, nie pomyślałam o
      tym podczas wizyty, a taki fajny lekarz....
      Pozdrwiam i z góry dziekuje za porade.
    • marzenia11 nie wiem co mi jest i dlatego bez tematu.. 21.03.06, 22:55
      Rok temu miałam operację usunięcia mięśniaków.Udalo się zachować macicę, choć
      były one bardzo duże. Miałam cięcie pionowe, od pępka aż do wzgórka. Od kilku
      tygodni zauwazyłam lekkie, niewielkie uwypuklenie brzucha po jednej stronie
      blizny na wysokosci wzgórka, czyli tuż przy końcu tej blizny.Gdy wciagam brzuch
      lub gdy kładę się na plecach i dotykam brzucha nic nie wyczuwam, brzuch jest
      równy po obu stronach. Dodatkowo mam uczucie w całej lewej nodze podobne do rwy
      kulszowej, a w pachwinie też mam takie uczucie dziwne, własnie podobne do tej
      rwy.Nie jest to ból tylko taki lekki dyskomfort. Przepraszam że piszę może
      niejasno, ale tez sama nie umiem tego dokladnie określić.
      Moje pytanie brzmi tak: co to może być? Czy to mogą być jakieś objawy tworzenia
      się mięśniaków? Strasznie się denerwuję. Oczywiście idę do lekarza ale wizytę
      mam 10 kwietnia. Ostatnio bylam w listopadzie i wszystko było ok.
      Dziękuję za odpowiedź.
    • nefrii krwawienie 22.03.06, 00:48
      z gory przepraszam jesli taki watek juz byl ale nie moglam nic konkretnego
      znalezc sad zaczelam brac pigulki antykoncepcyjne (Yasmin) ok 2 tygodni temu,
      pierwsza wzielam 5tego dnia okresu gdyz tak zalecil mi lekarz, jestem panikara
      wiec wraz z narzeczonym postanowilismy sie dodatkowo zabezpieczac przez pierwszy
      cykl, z powodow ode mnie niezaleznych (nagly wyjazd) zapomnialam 12 tabletki i
      wzielam ja dopiero razem z 13 ( z wczesniejszymi mialam opoznienie maksymalnie
      do godziny) lecz za nim udalo mi sie je wziac zaczalam lekko krwawic, wlasciwie
      byl to sluz zabarwiony krwia i bolal mnie jajnik, dzisaj przyjelam 15 tabletke i
      nadal krwawie tzn juz bardziej sama krwia niz czym innym ( krwawienie jest
      stosunkowo niewielkie) i nie wiem teraz co mam robic, czy wszystko jest w
      porzadku i czy po skonczeniu tego opakowania mam nie robic 7 dniowej przerwy tak
      jak napisane jest w ulotce czy jednak odczekac te 7 dni i dopiero zaczac
      nastepne opakowanie?
    • Gość: agata nadżerka - metody diagnozowania i leczenia IP: *.future-net.pl 22.03.06, 13:43
      witam,
      3,5 roku temu urdoziłam dziecko, o które starała sie 5 lat przechodząc szereg
      badan i kuracji hormonalnych. Od prawei zawsz widzaiłam, że mam sporą nadżerke,
      jednak nikt nie chicał jej leczyć w przewidywaniu ciąży, do której dązyłam. W
      miedzyczasie miała wynik cytologii grniczny - 2/3 grupa, potem 2 grupa, zawsze
      naciek zpalany, jednka dr nie podjęla jakiś konkretnych kroków w leczeniu,
      procz ponawiania cytologii do roku.
      CHcę ostatecznie roprawic się z porblemem nadżerki - jakie powinnam
      przedsieziać kroki? jakie badania wykonać, którą metodę ew. usunię wybrac?
      mam 42 lata, regularne krótkie miesiączki, żądnych dolegliwości zwiążanych z
      drogami rodnymi. Ostatnio przeszłam kurację clotrimazlowem, bo leczyłam
      antybiotykiem+lekiem wspomagającym helicobacter pylori.

dziekuję za poradę
      • koala.mb Re: nadżerka - metody diagnozowania i leczenia 23.03.06, 22:59
        Nadżerkę trzeba przede wszystkim zdiagnozować, później zastanowić się nad
        metodą leczenia. Diagnostyka - cytologia, kolposkopia, ew.wycinek.
    • Gość: Renia Re: czy zrezygnować z tabletek? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.06, 19:10
      Witam Panią Doktor. Czy po dwóch tygodniach brania tabletek mogę z nich teraz
      zrezygnować? Zle się po nich czuję. W ulotce pisze ze mozna odstawić w każdej
      chwili. Jakie będą tego konsekwencje. boli mnie podbrzusze, zgłaszałam
      lekarzowi, robił USG mówił ze wszystko jest ok. Ja znam lepiej swój organizm i
      wiem ze nie jest tak do końca dobrze. Dziękuję. Pozdrawiam. BARDZO SIĘ CIESZĘ
      ŻE "WRÓCIŁA" PANI Z URLOPU NA FORUM.
    • samanta05 Wysokie ciśnienie i puls 22.03.06, 19:44
      Witam.
      Zaczynam 17 tydzien ciazy i sie niepokoje. Mierze od jakiegos czasu ciśnienie i
      mam w granicach 140/90. Puls mam zawsze ok 90-100. Wczesniej nie mialam zadnych
      klopotow zdrowotnych na tym tle.
      Wizyte u lekarza mam umowiona dopiero za 2 tygodnie, ale moza powinnam zglosic
      sie wczesniej???
      Czy jet to niepokojace? jakie moga byc skutki i przyczyny. Z gory dziekuje za
      odp.
      • koala.mb Re: Wysokie ciśnienie i puls 23.03.06, 23:02
        Ciśnienie masz zdecydowanie za wysokie. Obecnie uważa się że norma to <120/80,
        a nie jak jeszcze całkiem niedawno <140/90. Przyczyną może byc sama ciąża - tak
        sie czasem dzieje. Moim zdaniem powinnas zgłosić się do lekarza jak najszybciej
        i wyjaśnić co się dzieje. nadciśnienie w ciązy może mieć ujemne skutki i dla
        Ciebie i dla Twojego dziecka.
    • kaluha wyniki cytologii-stan zapalny czy to coś poważnego 22.03.06, 20:29
      Dzień dobry,
      bardzo proszę o poradę w sprawie wyniku badania cytologii. na wyniku badań
      lekarz zapisał: stan zapalny II stopnia i dwa wykrzykniki. moje pytanie wynika
      z tego, że pytałam dwukrotnie gimekologa co to takiego, ale odpowiedział
      wymijająco, że to stan zapalny i będzie go leczył. dostałam gynalgin i po 10
      dniach niezwłocznie mam się zgłosić na dalsze badania. dodam że informowałam
      ginekologa o planach zajścia w ciążę w niedalekiej przyszłości (za 3-4
      miesiące) i teraz zaczynam się martwić - czy ten stan zapalny II stopnia to
      jest określenie powaznego schorzenia, czy w związku z planami ciąży, lekarz
      zachowuje się tak alarmowo? bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam i z góry dziękuję.
      • koala.mb Re: wyniki cytologii-stan zapalny czy to coś powa 23.03.06, 23:12
        Stan zapalny trzeba wyleczyc i już. Wynik cytologii jest dobry, jesli jest II
        stopień.
    • mariuszg2 Od mężczyzny: Czy zamrażać szyjkę w trakcie ciąży? 23.03.06, 13:09
      Żona jest po laparoskpii (PCO, endometrioza, zrosty po cesarce).
      Zamierzamy po tym przystąpić do pracy nad nowym dzieckiem ale się wahamy bo...

przy okazji okazało się, że tworzą się kłykciny na szyjce. Jest to zaskoczenie
      bo na licznych i częstych cytologiach nie wychodziło nam HPV a do tego w
      normalnych badaniach u gyna nic nie było widać.

Prowadzący Gyn zasugerował zamrażanie szyjki.

Teraz nie wiemy czy:
      1. zamrażać i czekać z zajściem w ciążę
      2. zamrażać i od razu pracowac nad ciążą (im szybciej po laparoskopii tym
      lepiej)
      3. nie zamrażać teraz tylko po zajściu w ciążę
      4. Nie zamrażać w ogóle a stosować kurację środkami farmaceutycznymi
      5. Nie robić nic do czasu narodzin dziecka.

Proszę o doradę co jest najlepsze.

Dziękuję i pozdrawiam,
      • koala.mb Re: Od mężczyzny: Czy zamrażać szyjkę w trakcie c 23.03.06, 23:07
        Też sugerowałabym krioterapie, chyba jednak przed ciążą. Po zabiegu trzeba
        odczekać 4 tygodnie - to nie jest bardzo długo ( jesli oczywiście będzie się
        dobrze goiło, a powinno smile)W ciązy nie wolno stosować krioterapii szyjki
        macicy, jednak można zastanowic sie nad laseroterapią. To umożliwi podjęcie
        starań natychmiast i likwidacje zmian już w ciąży ( laseroterapia jest w ciązy
        dopuszczalna)
    • Gość: weronika stara nadżerka i upławy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 14:06
      Bylam dzisiaj u ginekologa ,bo mam duze uplawy,pani doktor stwierdzila,ze mam duza ,stara,nadzerke,ale najpierw chce sie zajac uplawami,przepisala mi Metronidazol,a jak sie skonczy to Clotrimazolum,na moje pytanie o jakies badania ,powiedziala,ze pozniej,najpierw mam wybrac te leki i dopiero do niej wrocic,mam sie nie martwic,dopiero w domu na ulotkach przeczytalam ze tymi tabletkami leczy sie grzybice ale razem z partnerem,a ja o meza wcale nie zapytalam,co teraz,mam nie wspolzyc do konca leczenia,czy jemu tez cos trzeba dawac,jak to jest?bardzo prosze o odpowiedz
      • koala.mb Re: stara nadżerka i upławy 23.03.06, 23:15
        Męża trzeba leczyc, jesli jest u kobiety grzybica. Nie wiem co u Ciebie
        stwierdził lekarz. Współzyć do końca leczenia nie powinnaś.
        • Gość: weronika Re: stara nadżerka i upławy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 11:20
          ale ja nie wiem dokladnie co mam ,bo pani doktor nie powiedziala,na wszelki wypadek kupilam mezowi clotrimazol w masci ,slyszalam niedawno ,ze nadzerke mozna podleczyc chinskim lekiem gong jing kang,czy pani doktor cos o tym wie,bo chcialabym sprobowac,moze sie nadzerka zmniejszy przed wizyta u lekarza,dziala podobno bardzo szybko,jeszcze jedno,czy sama moge gdzies zrobic badania czy mam jakas grzybice?czy musze miec skierowanie?a moze pojsc do innego lekarza,bardziej ,,gadatliwego,, bo ta moja jest nierozmowna?
          • koala.mb Re: stara nadżerka i upławy 25.03.06, 20:30
            Jesli masz grzybice pochwy mąż powinien byc przeleczony również doustnie, nie
            tylko miejscowo. Mozesz wykonać rozmaz mikrobiologiczny i wówczas sprawa będzie
            jasna. Jesli pójdziesz prywatnie skierowania mieć nie musisz. o chińskim
            specyfiku nie słyszałam sad co nie znaczy że nie jest skuteczny smile
    • Gość: marzenasb wymrożenie nadżerki IP: 62.134.128.* 23.03.06, 14:28
      Kilka lat temu miałam wymrażaną nadżerkę i od tamtej pory nie są mi uciążliwe
      upławy. Mam jednak wrażenie,że od tamtego czasu NAWET w chwili podniecenia nie
      jestem w stanie wytworzyć śluzu...tragedia, do każdego stosunku musze
      zastosować żel intymny aby nawilżyć wejscie...
      Czy jest to zmiana nieodwracalna? Jest to bardzo uciązliwe-gorsze niz
      uplawy...Prosze o pomoc.
      • koala.mb Re: wymrożenie nadżerki 23.03.06, 23:09
        Jeśli mrożenie było bardzo głęboki mogło dojść do uszkodzenia nabłonka
        gruczołowego w kanale szyjki. Niewiele z tym można zrobić, jednak niekoniecznie
        Twoje dolegliwości muszą byc spowodowane zabiegiem. Do takich dolegliwości
        krioterapia rzadko prowadzi.
        • Gość: marzenasb Re: wymrożenie nadżerki IP: 62.134.128.* 24.03.06, 13:54
          To w takim razie czym moze byc spowodowana taka suchosc?Czy chormony by temu
          zaradzily?
          • betty31.hirs *** PANI DOKTOR *** badanie szyjki macicy ??????? 24.03.06, 14:01
            Witam!
            Pytałam juz o to w innym temacie, ale nie uzyskałam jak dotąd odpowiedzi,
            spróbuję teraz tutaj:

Proszę mi powiedzieć, czy przy tyłozgięciu macicy, mogę badać położenie szyjki
            tak jak kobiety o normalnej budowie?
            Chcę się nauczyć obserwacji swego organizmu, by móc stosować naturalną metodę
            regulacji poczęć.
            Dziękuję i pozdrawiam
            • koala.mb Re: *** PANI DOKTOR *** badanie szyjki macicy ??? 25.03.06, 20:34
              bez względu na położenie szyjki macicy w stosunku do trzonu macicy jej
              połozenie w stosunku do pochwy ulega zmianie w trakcie cyklu. Zatem możesz ją
              badać.
          • koala.mb Re: wymrożenie nadżerki 25.03.06, 20:31
            Być może tak, jednak czy przyczyna jest hormonalna czy inna trzeba najpierw to
            stwierdzić.
    • czarnasl sarkoidoza 23.03.06, 15:15
      Od niedawna mam doczynienia z tą chorobą i mało jeszcze wiem na ten
      temat ,chciała bym aby ktoś mógłby mi powiedzić coś więcej,również na temat
      ciąży ponieważ chciałabym starać się o dziecko a nie wiem czy nie zaszkodze
      dziecku.Bardzo proszę o odpowiedz.

• koala.mb Re: sarkoidoza 23.03.06, 23:11
        Dziecku nie zaszkodzisz, natomiast pytanie czy powinnas byc w ciązy. Tę decyzje
        powinnas podjąć ze swoim lekarzem prowadzącym.
    • Gość: inka Natamycyna a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:33
      Jestm w 8 tygodniu ciąży. Lekarz przepisał mi Natamycynę. Czy można ten lek
      brać w pierwszym trymenstrze, czy jest całkowicie bezpieczny dla dziecka?
      Trochę się boje bo wiem, że nie powinno się brać leków w pierwszych tygodniach
      ciąży. Bardzo prosze o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
      • koala.mb Re: Natamycyna a ciąża 23.03.06, 23:17
        Natamycyna jest antybiotykiem działajacym miejscowo, możesz ją stosować.
    • Gość: basia86 niesymetryczna brodawka sutkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:07
      Pani doktor,
      Moja lewa brodawka sutkowa nie jest pośrodku otoczki brodawki tylko znajduje
      sie na dole, sama otoczka własnie w dolnej części nie jest owalna tylko wygląda
      tak jakby była rysowana od linijki. Wyczułam tez jakieś zgrubienie w dolnej
      częsci piersi, troche bolesne. Prawa pierś wygląda normalnie. Mam 20 lat, moze
      robie z igły widły ale prosze o wyrozumiałosc
      • koala.mb Re: niesymetryczna brodawka sutkowa 25.03.06, 20:57
        Jesli cokolwiek związanego z piersiami ci się nie podoba zawsze warto to komuś
        pokazać. Może panikujesz, jednak nie jestem w stanie tego ocenic nie widząc o
        czym piszesz.
    • Gość: olivka Marvelon a tycie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:19
      Witam,
      Mam 30 lat jestem mama 2 dziewczynek 9 i prawie 3 letniej. Po drugiej ciazy
      lekarz prowadzacy przpisal mi Marvelon. Biore go do tej pory (bez przerwy),
      jednak ostatnio zauważyłam, ze zaczelam przybierac na wadze. W ciagu 5-6
      miesiecy przytylam ok. 5 kg. Do tej pory moja waga utrzymywala się na stalym
      poziomie. Chciałabym zapytac czy może być to spowodowane zazywaniem tabletek.
      Może powinnam wykonac jakies badania. Boje się, ze nawet po zmianie tabletek na
      inne problem po jakims czasie się znowu pojawi. Nie musze dodawac, ze nie jest
      to komfortowa dla mnie sytuacja. I jeszcze jedno pytanie. Jeżeli zdecydowałabym
      się na wkladkje Mirene, ona przeciez tez wydziela hormony. Czy po niej tez
      możliwe jest tycie? Z gory dziekuej za odpowiedz.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • koala.mb Re: Marvelon a tycie... 25.03.06, 20:54
        Po każdych tabletkach można przytyć - niestety sad( Może zdecyduj sie na spiralę
        bez hormonów?
    • nefrii krwawienie (pominiete) 24.03.06, 14:56
      z gory przepraszam jesli taki watek juz byl ale nie moglam nic konkretnego
      znalezc sad zaczelam brac pigulki antykoncepcyjne (Yasmin) ok 2 tygodni temu,
      pierwsza wzielam 5tego dnia okresu gdyz tak zalecil mi lekarz, jestem panikara
      wiec wraz z narzeczonym postanowilismy sie dodatkowo zabezpieczac przez pierwszy
      cykl, z powodow ode mnie niezaleznych (nagly wyjazd) zapomnialam 12 tabletki i
      wzielam ja dopiero razem z 13 ( z wczesniejszymi mialam opoznienie maksymalnie
      do godziny) lecz za nim udalo mi sie je wziac zaczalam lekko krwawic, wlasciwie
      byl to sluz zabarwiony krwia i bolal mnie jajnik, dzisaj przyjelam 15 tabletke i
      nadal krwawie tzn juz bardziej sama krwia niz czym innym ( krwawienie jest
      stosunkowo niewielkie) i nie wiem teraz co mam robic, czy wszystko jest w
      porzadku i czy po skonczeniu tego opakowania mam nie robic 7 dniowej przerwy tak
      jak napisane jest w ulotce czy jednak odczekac te 7 dni i dopiero zaczac
      nastepne opakowanie?
      • koala.mb Re: krwawienie (pominiete) 25.03.06, 20:44
        Jeżeli zaczynasz przyjmowac antykoncepcje od 5 dnia cyklu w tym cyklu nie
        jesteś zabezpieczona. Jest taka możliwość że pominięcie tabletki spowodowało
        Twoje obecne dolegliwości. Myślę, że powinnas skontaktowac się z lekarzem.
    • water_lilly Jajnik z pęcherzykiem i ciałkiem żółtym w ciąży. 24.03.06, 16:02
      Jestem w 7 tyg.ciąży, na wyniku badania usg mam opis zarodka(pęcherzyk śr.25mm,
      crl-10mm,fhr-160/min,ys-śr.4,5mm),kosmówka bez cech odklejania,w rzucie
      przydatków bez widocznych zmian, no i to, o co chcę zapytać:jajnik prawy z
      pęcherzykiem śr.11 mm i ciałkiem żółtym śr.16mm.Czy mam mieć jakieś powody do
      niepokoju?Czy to normalne w zdrowej(mam nadzieję) ciąży.
      Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.
      • koala.mb Re: Jajnik z pęcherzykiem i ciałkiem żółtym w cią 25.03.06, 20:52
        Nie widze powodu do niepokoju. Twoja ciąża jest super. Gratuluje !
        • water_lilly Dziękuję za odpowiedź. n/t 27.03.06, 01:19

• jestem.izka Bolesne miesiączki 24.03.06, 21:08
      od około 2 - 3 lat mam bardzo boelsne miesiączki (odkąd cykl mi się uregulował).
      Ostatnio bóle stały się nie do zniesienia. Co miesiąc nie obchodzę się bez
      zastrzyków przeciwbólowych. Pierwsze 2 - 3 dni mam wyjęte całkowicie z życia (są
      momenty że nie wiem zupełnie co się ze mną dzieje, mam mroczki przed oczami,
      wymiotuję, mam silne parcie na pęcherz, a czasami pojawiają się biegunki). Chcę
      dodać że PMS mam również bardzo dotkliwy: ok. 7 dni przed wystąpieniem
      krwawienia zaczynam cała puchnąć (bardzo bolą mnie piersi) - wydaje sie jakby
      miały zaraz pęknąć, oprócz tego mam bardzo zmienny nastrój i straszny apetyt.
      Czuję również w połowie cyklu silny ból w boku. Co powinnam zrobić, żeby bóle
      nie były tak dokuczliwe? Proszę o odpowiedź.
      • koala.mb Re: Bolesne miesiączki 25.03.06, 20:55
        Może po prostu idź do ginekologa.
    • Gość: dalacinka flumycon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 21:55

Witam!

Chcialam zapytać o lek Flumycon a dokładnie o jego wpływ na
      tabletki antykoncepcyjne - Yasmin ?
      Ulotka ma to niepo0kojące zadnie ..ze może wpływać, ale co
      ginekoldzy tak naprawe mówią na ten temat ?
      czy ten preparat ma jakieś powiazania z gryzeofulwina - bo tylko
      o tym leków (jako o obnizającym) mowi sie w ulotce Yasmin

pozdrawiam smile
      i ogromnie dziękuje za Pani
      obecnosć na forum

• koala.mb Re: flumycon 25.03.06, 20:41
        Fluconazol nie jest induktorem enzymów wątrobowych, natomiast z białkami osocza
        wiąze się słabo, dlatego na żadnej z tych dróg nie powinien wchodzić w
        interakcje z tabletkami antykoncepcyjnymi. Jesli jednak jest tak napisane na
        ulotce najprawdopodobniej kiedyś jakaś kobieta w ciąże zaszła przyjmując te dwa
        preparaty jednocześnie. Czy z tego powodu, że przyjmowała fluconazol - wątpie,
        jednak firma musi się na taka okoliczność zabezpieczyc smile
    • nenya3 sens zmiany mercilonu na regulon?? 24.03.06, 22:02
      witam. Dwa miesiące temu odstawiłam mercilon, ponieważ pojawił się u mnie dość
      obfity wysiek z piersi i moja pani ginekolog kazała odstawić tabletki. Teraz
      poszłam do innego ginekologa i ten twierdząc, że Regulon ma mniej hormonów
      przepisał mi go. Problem w tym, że Regulon ma ich więcej. Niestety
      otrzymuję cały czas sprzeczne informacje o tym czy tabletki miały wpływ na ten
      wysięk i sama już nie wiem czy zmieniać tabletki, wrócić do
      poprzednich, czy poprosić o jeszcze inne sad
      • koala.mb Re: sens zmiany mercilonu na regulon?? 25.03.06, 20:51
        Tabletki antykoncepcyjne moga powodowac hiperprolaktynemię, czego objawem jest
        mlekotok ( wydzielina z brodawek sutkowych) Regulon istotnie zawiera więcej
        etynyloestradiolu przy takiej samej dawce gestagenu. Wydaje mi sie ze zanim
        rozpoczniesz ponownie antykoncepcję powinnaś zbadać stęzenie prolaktyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka