Dodaj do ulubionych

Leczenie endometriozy.

IP: *.chello.pl 05.08.05, 11:24
Najpierw kilka słów o diagnostyce. Otóż spotkałam się w pismiennictwie
ginekologicznym ze stwierdzeniem,że ta choroba nie jest diagnozowana gdyż NFZ
za to "nie zwraca". Nie wiem czy to jest zgodne z prawdą, więc pytam was czy
może to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć.
Następnie zwracam się z pytaniem do leczonych na endometriozę: czy leczenie
jakie zaproponował wam lekarz jest w pełni odpłatne? Jakie leki wam przepisują
i ile was to kosztuje? Czy lekarz określił z góry ile potrwa leczenie i jakie
jest prawdopodobieństwo całkowitego wyleczenia? Jak się czujecie w czasie terapii?
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Leczenie endometriozy. IP: *.chello.pl 05.08.05, 15:34
      Jeszcze raz proszę o podzielenie się wiadomościami bo obawiam się,że czeka mnie
      operacja albo długie i drogie leczenie.
    • Gość: kika Re: Leczenie endometriozy. IP: *.acn.waw.pl 05.08.05, 18:13
      endometriozę potwierdz tylko zabieg laparoskopii,usg co najwyzej moze wzbudzić obawy
      zazwyczaj po operacji przez okres 6 m-cy podaje się lek na wywołanie sztucznie
      menopauzy(danazol-leku syntetycznego będącego steroidem)
      Lek ten jednak może mieć nieprzyjemne skutki uboczne: zatrzymywanie wody w
      organizmie, tycie, nasilenie trądziku, zmniejszenie libido, zmęczenie, zaburzony
      wzrost i przebarwienia włosów.Ale jest najtańszy ...
      Kobietom pragnącym mieć dzieci, u których stwierdzono endometriozę (stopień I,
      II), zaleca się jak najszybsze zajście w ciążę, zanim choroba się rozwinie.
      • Gość: niedoinformowana Re: Leczenie endometriozy. IP: *.chello.pl 05.08.05, 22:01
        Rozglądałam się trochę po necie bo tu sporo wiedzy na powyższy temat jednak
        większość kobiet po laparo i stwierdzonej endo szybko stara się o dziecko. Ma to
        dwa powody, sama endo powoduje problem z zajściem w ciąże a sama ciąża i
        wyłączenie mies powoduje odpoczynek jajników i brak złuszczania endometrium.
        Ciało kobiety pod tym względem odpoczywa.
        Niestety nadal nie wiem czy leczenia podejmują się lekarze z publicznych ZOZ-ów
        czy praktykujący prywatnie. Podobno leki są różnej generacji i z różnymi
        skutkami ubocznymi.Tylko szczegułów mi brak na ten temat.
      • Gość: wg mnie Re: Leczenie endometriozy. IP: *.chello.pl 14.08.05, 19:44
        Ciąża nie cofa choroby tylko nie ma objawów bólowych bo nie występuje
        miesiączkasad. Dowodem tego jest matka dwójki dzieci u której stwierdzono tę chorobę.
    • miskiak Re: Leczenie endometriozy. 14.08.05, 22:44
      witam,
      poltora roku temu przy okazji powiedzmy rutynowej wizyty u gin podczas usg
      lekarz stwierdził torbiel na jajniku. Nie powiem, od jakiegos czasu pobolewało
      mnie w boku.. padlo niewiele mówiace mi słowo endometrioza i rokowania, że nie
      ma co leczyc, bo wyglada jakby sie nie miala wchłonąć, trzeba operować,
      najlepiej w prywatnej klinice pana dr.. cóz, poszlam do innego, który
      nastraszyl bezplodnoscia, wypisal skierowanie do szpitala, a w 3 mce po
      operacji kazal zaczac starac sie o dziecko, bo toto lubi sie odnawiac i jesli
      nawet w czasie operacji nie uszkodza mi jajnika to przy nastepnym razie...
      slowem: gwarancji nie ma wiec im szybciej tym lepiej.. dodam ze bedac na 4 roku
      studiow takich planow nie miałam.. na pytanie o mozliwosc leczenia powiedział
      ze jak sie 'upre', to moze mi wypisac leki za pareset zlotych miesiecznie,
      roniez bez zadnych gwarancji. a to troche duzo jak na studencka kieszen...
      poszlam do trzeciego, ktory wogole okazal sie kompletnym idiota.. to co wtedy
      przeszlam ciezko opisac.
      w koncu trafilam do chyba najslawniejszego gin we wro.. wizyty troche drogie,
      ale jaka mialam alternatywe? pierwsze slowa po wykonaniu przez niego usg to
      bylo "gdybym z takim czyms wyslal pania do szpitala to by mnie chyba śmiechem
      zabili..." kazał sie nie przejmować i wypisał leki: Danazol+ Orgametril..
      uprzedzona zapytałam o cenę, na co odpowiedział "w koncu wszyscy płacimy
      ubezpiecznie.." i w odpowiednia rubryke wstawił "P". Miesieczny koszt kuracji
      wyniosl mnie moze 10zł, calosc trwala cos ponad dwa mce.. Fakt, czulam sie
      wtedy okropnie, ale...Torbiel znikla bez sladu, widmo operacji, ciazy lub
      bezplodnosci również.. od tego czasu musze jedynie brać środki antykoncepcyjne
      (wczesniej nie brałam), ale czy to jest minus..?
      jaki morał z tej opowieści? 1) kazda diagnoze konsultować z kilkoma innymi
      lekarzami! to ważne! moje zycie dzis wygladaloby caaalkiem inaczej, gdybym
      posluchala wizji zwlaszcza drugiego lekarza: bylabym po operacji, dzis juz
      pewnie matką, nie skonczylabym studiów.. 2) endometrioze mozna wyleczyc, nie
      zawsze jedynym wyjsciem jest operacja! 3)choć to nie musi byc reguła, ale u
      mnie potwierdzilo sie juz kilkakrotnie - leczyc sie prywatnie.. dodam, ze do
      poprzednich trzech lekarzy poszlam w ramach nfz..

pozdrawiam i duzo zdrowka zycze
      • irmina35 Re: Leczenie endometriozy. 14.08.05, 23:12
        nie masz racji,przeczytaj sobie poniższy artykuł:
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/06.html
        Żadne leczenie czy to danazolem czy analogami nie zapewni Ci stuprocentowego
        wyleczenia z endometriozy a to z tej prostej przyczyny,że jest to choroba do
        końca nie poznana.
        • miskiak Re: Leczenie endometriozy. 14.08.05, 23:21
          cóż, ujmijmy wiec to tak - torbieli nie mam, ani tamtej ani nowej, a kontroluje
          sie regularnie. poki co mi to wystarczy. faktem jest, że nie rozpoczelam staran
          o dziecko, wiec mozliwe ze kiedys ten temat powroci. oby nie, czego sobie i
          innym życzę.
          • mimoooza Re: Leczenie endometriozy. 15.08.05, 21:59
            Może po prostu miałaś zwykłą torbiel, a nie endometrialną, stąd powodzenie
            leczenia. Poza endometrialnymi istnieje przecież wiele rodzajów torbieli, a
            endometriozę potwierdzić na 100% można tylko metodami inwazyjnymi, USG daje
            zaledwie podejrzenie (chyba że choroba jest b. zaawansowana - III, IV stopień i
            zajęła jajniki).
        • magda9810 Re: Leczenie endometriozy. 02.09.05, 12:45
          Zgadzam się z tobą. Endometrioze można podleczyć, ale koniec z tą chorobą jest
          dopiero w momencie gdy nie ma miesiączki, czy to za sprawą menopauzy naturalnej
          czy sztucznej lub ciąży. Leki też nie zawsze wszystkim pomagają. U mnie np. po
          danazolu zrobił się torbiel na jajniku, dodam, że bezpośrednio przed danazolem
          miałam robioną laparoskopie.
    • Gość: ola Re: Leczenie endometriozy. IP: *.pth0309.pth.iprimus.net.au 15.08.05, 02:41
      no ale jakie bierzesz te tabletki ?? ze ci sie nie wraca
    • Gość: niedoinformowana Re: Leczenie endometriozy. IP: *.chello.pl 16.08.05, 08:30
      W waszych wypowiedziach nie mogę się doszukać odpowiedzi na postawione pytania
      (poza jednym wyjątkiem).
      Mój problem jest bardzo złożony ale nie będę poruszała go na forum jeśli nie ma
      zainteresowania omawianym tematem.
    • Gość: kasia Re: Leczenie endometriozy. IP: 211.27.204.* 27.08.05, 02:52
      ma pytanie czy sa tutaj obecne kobiety u ktorych wykryto endometrioze w
      pozniejszym wieku i maja juz dzieci i leczyly ja bez operacji czy mozecie podac
      czym bylyscie leczone i jak sie czulyscie po tym -dzieki za wasze wypowiedzi
      ja czuje sie dobrze ale robia mi sie torbiele wiec musze cos brac a operacja
      narazie nie wchodzi w gre
      • Gość: Spczułka Re: Leczenie endometriozy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 13:01
        Hej! Szkoda, że nie ma forum z prawdziwego zdarzenia na ten temat. Może sama
        takie założę.

U mnie wykryto endomnetriozę 3lata temu przy okazji cysty 7-5cm na lewym
        jajniku. Była laparoskopia, Danazol przez pół roku, potem przez 2miesiące
        Logest, potem Depo Provera i znowu Logest. Potem zmieniłam lekarza i to był
        błąd, bo po jego leczeniu hormonami miałam skrzepy w macicy a przez to
        krwawienia między miesiączkami. Musiałam przejść wyłyżeczkowanie (skrobanka).
        Przez cały ten czas robię regularne badania USG narządu rodnego. W okolicy
        macicy i jajników jest OK (żadnych ognisk endometr. ale mam bóle brzucha od 3
        miesięcy po lewej stronie i nie wim już na jakie badania pójść).

Dużo czytałam o tej chorobie, z resztą przy braku informacji ze strony lekarza
        to konieczność.

Jeśli chodzi o dojżałe kobiety to nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy
        choroba będzie miała nawrót czy nie. W wielu przypadkach ciąża pomaga "uśpić"
        chorobę na tyle skutecznie, że choroba nie rozwija się. Reguła jest prosta. Przy
        dużych dolegliwościach bólowych bądź stwierdzonych np. torbielach w badaniu USG
        lekarz na pewno zdecyduje się na laparoskopię. W przypadku braku jednoznacznych
        wskazań zastosuje terapię pod tytułem leczenie zachowawcze, tzn. poczekamy,
        zobaczymy. Inaczej sprawy się mają u kobiet, które nie rodziły. Wtedy leczenie w
        skrucie skierowane jest na ochronę narządu rodnego i w rezultacie ciążę.

To, co jest w tej chorobie najgorsze, to to, że nie ma leku na tę chorobę a
        leczenie pacjentek sprowadza się do:
        1. W przypadku powstawania torbieli, guzków - leczenia chirurgicznego -
        laparoskopii, potem hormony i przy nawrotach od początku to samo...
        2. W przypadku drobnych zmian stosuje się leczenie hormonalne, gdyż ta metoda
        może powodować zmniejszanie się a nawet zaniknięcie powstałych ognisk.

Niestety jedyną skuteczną metodą diagnostyczną jest metoda inwazyjna -
        laparoskopia. Dlatego w przypadku występowania typowych dla endometriozy
        dolegliwości, ale bez zdiagnozowanych np w USG zmian, lekarz często zaleca
        przyjmowanie leków przeciwbólowych i stosuje terapię hormonalną co pozwala na
        zwolnienie rozwoju choroby.
        • Gość: Aleksandra Re: Leczenie endometriozy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 15:17
          wiem, że pomagają na to lekarze stosujacy medycynę tybetańską. Spróbuj znależć
          takiego, jestem pewna że Ci pomoże pzdr A.
    • Gość: kasia Re: Leczenie endometriozy. IP: 211.27.204.* 28.08.05, 02:41
      tak ty masz racje powinno byc odzielne forum -endometrioza na ktorym mozna by
      bylo dyskutowac o objawach , lekach i ich skutkach ubocznych itd.ja juz mialam
      laporoskopie na torbiela 7 cm i lekarz przepisal mi depo-provera ale nie
      wzielam bo sie tyle zlego o tym zastrzyku naczylam ze sie boje ,czy mozesz
      napisac jak ty sie czulas po depo-provera i jak dlugo bralas ?? musze cos
      wsiasc bo robi sie nowy torbiel ale jak pisalas nie ma za duzego wyboru w tej
      chorobie za malo pieniedzy jest przeznaczone na endometrioze i tak juz jest , a
      co raz wiecej kobiet na to cierpi
      • Gość: Izka Re: Leczenie endometriozy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 11:50
        Ja wzięłam ten zastrzyk i dziwię sie tobie, że nie wzięłaś, teraz wraca ci
        choroba. Lekkie krwawienia, powiększont brzuch to wszystko po Depo proverze,
        wole to niż powrót choroby.
        • mimoooza Re: Leczenie endometriozy. 28.08.05, 22:51
          A jednak ten lek ma trochę więcej skutków ubocznych. Ich ilość pewnie zależy od
          konkretnego organizmu i długości przyjmowania zastrzyków. Znającym język
          angielski polecam stronę www.abcinternetmarketing.com/depo-provera/

Może są lepsze leki? Nawet jeśli droższe to zdrowie ważniejsze. Poza tym dużo
          zależy też od tego, czy się planuje dzieci - moja ginka mówiła, że zna jeden
          przypadek, w którym płodność po Depo wróciła dopiero po 4 latach...

A forum o endometriozie przydałoby się jak najbardziej.
    • Gość: KASIA Re: Leczenie endometriozy. IP: 211.27.204.* 29.08.05, 02:28
      WLASNIE i tego wszystkiego sie naczytalam i kto by sie nie wystraszyl czytajac
      to !!! dlatego mialam nadzieje ze znajda sie jakies kobietki i wpisza leki
      ktorymi sa leczone slyszalam o tym zoladex ale jest okropnie drogi ale tez bym
      chciala uslyszec opinie o nim ,co do forum to napewno ktos wkrotce to zrobi bo
      temat jest maglowany non-stop
      • Gość: finezja Re: Leczenie endometriozy. IP: *.chello.pl 29.08.05, 08:23
        Zoladex jest przepisywany mężczyznom z rakiem prostaty i wtedy odpłatność jest
        symboliczna.(to decyzja ministerstwa zdrowia)
        Leki stosowane w terapii raka są silnymi truciznami dla organizmu chyba tego
        nikomu nie należy tłumaczyć. Między organizmem mężczyzny i kobiety też występuje
        różnica.
        Jeśli ktoś z powodu torbieli chce zatruwać cały organizm silnym syntetykiem to
        proszę bardzo. Co innego jeśli choroba nie pozwala ci normalnie funkcjonować,
        przyjmujesz silne środki przeciwbólowe wtedy kastracja farmakologiczna jest
        pewnie uzasadniona.
    • Gość: kasia Re: Leczenie endometriozy. IP: 211.27.204.* 29.08.05, 12:47
      madrze powiedziane to co bys proponowala ????
      • leila78 Re: Leczenie endometriozy. 29.08.05, 13:36
        mam IV st. endometrozy, 27 lat i jestem miesiąc po laparotimii (więcej
        szczegółów na temat mojego przypadki można znaleźć na tym forum wyszukując po
        autorze, więc nie będę się powtarzać)

Ja biorę dipherelinę 3,75 - niestety jest droga - ponad 400 zł za zastrzyk.
        Aktualnie jestem po drugim i czuję się świetnie.

Jeśli chodzi o zdiagnozowanie endometriozy i operację to miałam to w ramach
        NFZ, ale leczę się prywatnie u kierownika kliniki leczenia niepłodności.

Więcej info o tej chorobie można znaleźć na forum NIEPŁODNOŚĆ i tam teraz piszę
        z dziewczynami o podobnych problemach. Podaję link:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=191Pozdr.
    • Gość: kasia Re: Leczenie endometriozy. IP: 211.27.204.* 29.08.05, 14:13
      tak tylko ja juz mam dzieci i chcialabym brac cos na dluzszy okres nie tylko
      podleczyc zeby udalo sie zajsc w ciaze bo wlasnie co pozniej jak juz dzieci sa
      a choroba wraca (pomijajac operacje)
    • Gość: finezja Re: Leczenie endometriozy. IP: *.chello.pl 30.08.05, 21:45
      Przesuwam wątek bo ciekawy!
    • spczolka Re: Leczenie endometriozy - odpowiedzi na pytania 31.08.05, 09:27
      Hej!

Dużo tych pytań i niejasności. Zapraszam na moje forum prywatne. Dopiero co
      ruszyło, ale mam nadzieję, że będzie się rozwijać.

Jeśli chodzi o refundowanie to nawet jeśli jest refundowane, to każdy lekarz z
      NFZ próbuje leczyć pacjentkę po najniższych kosztach. Diagnostyka i leczenie
      endpmetriozy jest bardzo kosztowne. A biorąć pod uwagę fakt, że leki choroba
      często ma nawrót - koszty dodatkowo wzrastają.

Wiem z własnego doświadczenia, a także z doświadczenia innych, że w przypadku,
      gdy leczymy się w prywatnych gabinetach ginekologicznych, to np. skierowanie na
      laparoskopię czy inne zabiegi na państwowy garnuszek nie stanowią problemu.
      Ważne, żeby lekarz miał praktykę w odpowiednim szpitalu wink taka jest niestety
      nasza polska rzeczywistość. Przepłacając prywatnie masz jednak tą pewność, że
      lekarz się tobą zaopiekuje, zleci zabieg kompetentnej osobie, bądź wykona go
      osobiście.

Jeśli chodzi o leki, typu DANAZOL, to ja miałam to refundowane i płaciłam jakieś
      groszowe sprawy za miesięczną kurację. Niestety inne leki, w tym DepoProvera są
      już w pełni odpłatne (i niestety drogie).

Jeśli chodzi o kwestię leczenia endo w momencie, gdy o macieżyństwo nie musimy
      się już martwić, to cóż, leczenie przebiega dość nieschematycznie, tzn:
      w przypadku, gdy choroba nie daje dużych dolegliwości, lekarz może zastosować
      leczenie hormonalne, ale myślę, że przedłużający się problem skłoni lekarza do
      rozmowy z pacjentką o możliwości usunięcia macicy, co równałoby się z całkowitym
      wyleczeniem. Decyzja ta zależy jednak od wieku pacjentki i rozwoju choroby.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33396
    • kokosanka.666 Re: Leczenie endometriozy. 10.09.24, 14:48
      hej, u mnie gdy zdiagnozowano endometriozę, to się przeraziłam, bo wiem z czym to się wiąże. Już długi czas przed diagnozą męczył mnie ból, który uniemożliwiał wykonywanie nawet prostych czynności, a klasyczne leki przeciwbólowe dawały jedynie chwilową ulgę. Przez to wpadłam w desperację i czułam się strasznie bezradna. Okazało się, że siostra mojego narzeczonego ma też zdiagnozowaną endometriozę i mi podpowiedziała co i jak, co zalecił jej fajny i zaufany lekarz - stosowanie regularnie oleju CBD. Zdobyła dobry olej CBD 10% RAW w Konopnej Farmacji na Ratajczaka w Poznaniu. Ja za jej poradą też kupiłam ten olej i muszę przyznać że faktycznie już po kilku tygodniach czułam ogromną różnicę. Bóle stały się naprawdę dużo łagodniejsze, dzięki czemu mogłam normalnie funkcjonować w ciągu dnia i robić różne rzeczy. a wcześniej było to praktycznie niewykonalne dla mnie. Zaczęłam również pić zioła polecane przy endometriozie, takie jak krwawnik i skrzyp polny i wdrożyłam suplementację kurkuminy z piperyną, które zostały mi polecone. Pani z tej apteki poleciła mi także systematyczne i codzienne wykonywanie okładów z CIEPŁEGO oleju rycynowego, polecono mi 100% organiczny olej rycynowy Etja. Wszystko sprawdziło się, bo z początku byłam sceptycznie nastawiona, a teraz jestem naprawdę zdumiona i zachwycona, że w końcu znalazłam coś, co naprawdę działa i mi pomaga i to preparaty w 100% naturalne. Jeśli macie zdiagnozowaną endometriozę to polecam te naturalne preparaty. Dzięki nim pokonałam uporczywy ból związany z endometriozą. Wszystkie produkty kupiłam stacjonarnie w tej aptece konopnej w Poznaniu, ale można też od nich zamówić online konopiafarmacja.pl/ . Przekonałam się na sobie, że naturalne rozwiązania mogą naprawdę przynieść ulgę i pomóc przy endometriozie.
    • konopiowelove Re: Leczenie endometriozy. 20.09.24, 15:14
      nieprawidłowo, co może wynikać z różnych powodów, w tym finansowania przez NFZ. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy NFZ faktycznie ogranicza diagnostykę tej choroby, ale rzeczywiście wiele kobiet zmaga się z problemem dostępu do odpowiedniego leczenia.

Leczenie endometriozy najczęściej obejmuje terapię hormonalną oraz leki przeciwbólowe, co dla wielu pacjentek wiąże się z dużymi kosztami. Niestety, leczenie nie zawsze gwarantuje całkowite wyleczenie, a raczej ma na celu złagodzenie objawów i poprawę jakości życia. Czas trwania terapii może się różnić, a jej skuteczność zależy od stopnia zaawansowania choroby.

Jeżeli zmagasz się z przewlekłym bólem i szukasz naturalnego wsparcia, warto rozważyć konopiowelove.pl/products/ultra-cbd-oil. Olejek CBD posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu dolegliwości związanych z endometriozą. Wiele osób stosujących CBD zauważa zmniejszenie intensywności bólu oraz poprawę ogólnego samopoczucia, co może być korzystnym uzupełnieniem leczenia konwencjonalnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka