Gość: Myriam plamienia+anty+gr I-co to moze byc? IP: *.ppp.tiscali.fr 14.04.06, 13:09 Witam Pania Doktor! Mam pewien problem, podam go w skrocie: ** *mialam nadzerke leczona srodkami farmakologicznymi przez ok 3 mies. *** potem wybralam sie do innego lekarza (na zachodzie), zlecil cytologie, wyszla grupa pierwsza (3 miesiace temu) *** biore od ok.15 miesiecy tabletki anty ** *kilka dni temu pojawilo sie brazowe plamienie (krwawienie?) - w 2 tygodniu przyjmowania pigulek Co to moze byc? Czy moze nadzerka sie odezwala( no ale mam Igr) czy moze spowodowane jest to braniem od dluzszego czasu tabletek anty? Czy trzeba robic dluzsza przerwe w zazywaniu tabletek? Z gory dziekuje za pomoc!! Odpowiedz Link Zgłoś
amelia_s Badanie Ca 125 14.04.06, 23:12 Lekarz podejrzewa u mnie endometriozę, zalecił wykonanie badania CA125, kiedy je najlepiej zrobić, aby wynik był w miarę wiarogodny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptysiek brązowa krew IP: 213.17.179.* 15.04.06, 10:33 Witam, mam 24 lata. Do ostatniej miesiączki było wszystko w porządku, okres jak w zegarku co 28 dni, trwał 5 dni. Ostatni mój okres również był po 28 dniach ale przez cztery dni miałam brązową wydzielinę, a nastepnie 3 dniowy okres. Dodam że tak jak zwsze bolały mnie piersi i podbrzusze. Na pewno nie jestem w ciąży. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palm swedzacy problem IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 17.04.06, 00:57 pisalam juz w innych miejscach ale nikt nie udziela mi odpowiedzi.mianowicie, gdy kocham sie z moim chlopakiem zazwyczaj uzywamy prezerwatywy ale bardzo czesto z niej rezygnujemy podczas stosunku poniewaz jest nam niewygodnie. po takiem stosunku kilka dni pozniej moja pochwa zaczyna jakby wysychac, piec i zaczyna wydzielac sie z niej zoltawa wydzielina. wargi sromowe sa wysuszone i skora peka. mija to po jakichs 2-3 tygodniach.czy to wina obtarc? czy uczulenia? czy moj chlopak jest na cos chory? a moze to grzybica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 30-latka powrot do pigulek a przedluzajacy sie okres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 17:28 witam, przez 10 lat (pod kontrola gin) bralam anteovin, postanowilam zrobic 6 mies.przerwe, odstawienie pigulek przebiegalo bez problemu-dostalam okres w terminie i tak przez kolejne 6 mies.Teraz postanowilam powrocic do tej formy antykoncepcji, zatem w pierwszym dniu miesiaczki wzielam pierwsza tabletke, okres trwal 1-6.04, a 9.04 pojawilo sie plamienie, a potem znow okres, ktory trwa do dzis+bole w podbrzuszu.Dodam, ze akurat 9.04 bylam na kontroli i ginekologa-wszystko w porzadku, nie stwierdzil zadnych nieprawidlowosci, plamienie uznal, za koncowke okresu-ja zreszta tez.Zastanawiam, sie czy jak skoncze to opakowanie pigulek (zostalo mi z dzisiejsza 6) to robic 7 dniowa przerwe czy moze od razu zaczac drugie opakowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annasylwia Badania hormonalne w nieodpowiednim momencie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.06, 23:16 Witam serdecznie Czy zrobienie badan hormonalnych pare dni po odstawieniu luteiny daje bardzo zakłamany wynik? problem polega na tym, ze miewam zawroty glowy, mam stany lękowe i depresyjne, zaburzenia cyklu, na ktore obecnie biore duphaston i chce wykluczyc przyczyne hormonalna (sugestie psychologa ze wzgledu na nagle zmiany w moim stanie). Pytanie 1: Czy jesli wyniki badan na prolaktyne, progesteron, estradiol, tsh itp. wyszly w normie, kiedy badalam je po odstawieniu tej luteiny, to czy wynik jest miarodajny i spokojnie moge wykluczyc wplyw hormonow na moj stan? Pytanie 2 teoretyczne: Czy mozliwe jest az takie zaburzenie gospodarki hormonalnej, ze mam stany depresyjne i lękowe? Czy raczej lęk powoduje zaburzenia hormonalne? Pytanie 3: Czy może Pani zasugerować co mam dalej robic? Biore leki antydepresyjne, chodze na terapie, rozmawialam z ginekologiem, ktory raczej wykluczyl mozliwosc depresji od hormonow, ale chcialabym poznac Pani zdanie gdzie dalej moge sie zglosic? Mecze sie juz 3 lata, a kwestia hormonalna pojawila sie niedawno. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
imme1981 Tabletki - za czy przeciw 18.04.06, 00:59 witam, ostatnimi czasy nasłuchałam się i naczytałam m.in tu na forum o wielkich zaletach i przerażających wadach antykoncepcji hormonalnej. zalety znam ponieważ ją stosuję, jestem pod stałą kontrolą lekarza, regularnie robię badania (ukł. krzepnięcia, próba wątrobowa, cytologia, morfologia), wyniki mam "w normie". chciałabym jednak znać prawdę o pigułce (nie ufam ginekologom, nie słucham Radia Maryja), czy stosując tą metodę antykoncepcji mogę mieć problemy z zajściem w ciążę? z urodzeniem zdrowego dziecka? poważne kłopoty zdrowotne, o których nie wspomina się w ulotkach? może moje pytania wywołają smiech, ale zdaję sobie sprawę z tego jak wielkie straty poniosłyby firmy farmaceutyczne, gdyby się okazało jak naparwdę może działać pigułka, że nie dbają za bardzo o zdrowie ludzi tylko o pieniądze, przecież odpowiedzialność za raka szyjki macicy można zwalić na złe geny a nie pigułkę, chory płód na obecność kota w domu i takie tam inne dziwne wymysły. proszę więc Panią o obiektywną odpowiedz, co mi naprawdę zagraża przy stosowaniu tabletek i na co powinnam zwracać uwagę by uniknąć zagrożenia, a może je po prostu odstawić. Liczę na szczerość i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
olusia2004 Re: ból przy stosunku i spadek libido 18.04.06, 10:41 -------------------------------------------------------------------------------- jestem prawie 2 lata po porodzie. nadal mam ból podczas stosunku, jakby tarcie, obieranie wewnątrz. fizycznie jest niby ok.wydaję mi sie , ze to skutek tabletek anty, ale przecież stosuję zele nawilżające i nie jest do końca dobrze. drugi problem to spadek libido, w ogóle nie mam ochoty na seks. jest mi z tym źle bo mąż ma ochote i stara sie być wyrozumiały, ale jak długo tak mozna. widze ze to rzutuje na całe nasze życie. jak sie nie kochamy chodzi barzdiej spięty itp. co mam zrobić/ czy zmiana tabletek coś da? a moze powinnam porobić jakieś badania hormonalne? jakie? barzdo proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaD Opuchlizna przy wejściu do pochwy. IP: 194.146.128.* 19.04.06, 16:07 Pani Doktor ! Wczoraj podczas pieszczot mój narzeczony zauważył, że krwawię. Nie wiem co się mogło stać gdyż nie czułam żadnego bólu ani ukłucia itp. Od wczoraj krawienia nie ustąpiły, są to małe ilości krwi. Przy wejściu do pochwy pojawiła się niewielka opuchlizna. Chciałabym się dowiedzieć czy potrzebna jest konsultacja z lekarzem, czy też wystarczy odczekać jakiś czas by objawy ustąpiły, z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola radykalne skrócenie cyklu? IP: *.21.pl / *.21.pl 19.04.06, 20:09 Pani Doktor 14 misiecy temu odstawiałm pigułki i staramy sie o dziecko. Miałam 40 - 41 dniowe cykle. Od 4 cykli biorę bromergon na obnizenie prl i do poprzedniego cyklu luteine od 16- 25 dc. Ale w poprzednim cyklu po dwóch dniach luteiny zaczęły się mocne krwawnienia i dwóch osostnich tabletek juz nie wzięłam bo się wystraszyłam a nie mogłam skonsultować się z lekarzem bo byłam na wakacjach zza granicą. Potem w 37 dniu cylku dostałam okres i na wizycie u lekarza dostałąm zalecenie brania dalej bromergonu ale luteiny odstawiwnie. Tak też zrobiłam ale w 20 dc dostałam okres i bardzo się teraz martwię co to się poprzestawiało i co teraz robić dalej ? Co mam sprawdzić i jakie badania zrobić ewentualnie bo wizyta u lekarza dopiero za tydzień a ja umieram z niepokoju ( Dotychczas zrobione badania harmonów fsh, lh,tsh, progesteron były w normie. Tylko ta prl byłą podwyższona. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciula3 interpretacja wyników poziomu hormonów 20.04.06, 18:04 Dziś odebrałam wyniki: THS 0,006 norma 0,35-4,94 T4 8,08 norma 4,87-11,72 FSH 1,76 Badania robiłam w 25 dc, ale u mnie nie oznacza to właściwie nic pewnego. W listopadzie przestałam brać Diane35, od tego czasu okres mam co 29-43 dni, krwawienia w międzyczasie, pojawiły się problemy z cerą (trądzik), włosy sie przetłuszczają i wypadaja, pocę sie bardzo,a dziś odkryłam jeszcze powiększoną tarczycę (z prawej strony o wiele bardziej). Dodam, że zanim zaczęłam brać diane, też miałam bardzo nieregularne @ 28-90 i więcej dni, 2 razy musiałam mieć wywoływane @, ale nie było pryszczy. Co Pani dr na to? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elcia Re: brak miesiączki IP: 80.50.168.* 21.04.06, 13:36 Witam Panią Doktor! Mam taki problem po 3 latach brania tabletek antykoncepcyjnych postanowiłam zrobić przerwę. Ostatnią miesiączkę miałam 20 marca a dziś już 21 i nic.Ostatni dzień tabletek to 16 marca, zrobiłam test i wyszedł niegatywny. Nie wiem czy mam isć już do lekarza czy jeszcze poczekać. I jeszcze jedna informacja przed porodem tj. 4 lata temu równiż miałam nieregularne cykle które leczyłam różnymi lekami ( provera, clostilbegyt i inne). Dziękuję za wysłuchanie i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bo.tak niedoczynnosc jajników 21.04.06, 15:48 Dzień dobry Pani doktor, Mam nieregularny okres (co ok 300dni). Nie reaguje na progesteron, tylko na kombinacje (etstrog_progest) ale skutki uboczne są nie do zniesienia. Po wielu badaniach i długim czasie zdiagnozowano u mnie niedoczynność jajników. Chciałabym zapytać o dwie rzeczy: czy to się jakoś leczy (jeżeli tak to do kogo mogę się zwrócić?) czy trzeba po prostu z tym żyć? Jak się zabezpieczać i to nie bedzie miało negatywnych skutków w przyszłości? pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda klucie w macicy IP: 194.205.246.* 21.04.06, 17:29 Na wstepie zaznacze ze nigdy nie mialam zadnych problemow ginekologicznych typu uplawy, swiad, bol jajnikow.... Mam 28 lat, wspolzyje od 7lat, nie stosuje antykoncepcji hormonalnej, nie rodzilam, miesiaczki regularne prawie co do godziny okolo miesiaca temu zauwazylam ze w ciagu dnia kilka razy dziennie cos jakby klucie wewnatrz ( nie wiem czy w macicy ale dochodzilo z wewnatrz), bardzo delikatnie...klucie ustapilo calkowicie okolo tygodnia temu ...w miedzyczasie zachorowalam na grype i zaczal sie bol plecow w dolnym odcinku. Czy bol plecow moze byc jakos powiazany z tym "kluciem" dziekuje i czekam na odp Odpowiedz Link Zgłoś
atyde80 Prosba o zinterpretowanie USG 21.04.06, 21:31 Witam Pania! Byłam u ginekologa w zwiazku z nieregularnymi cyklami( 26-50 dni dzis jest 52 dzien). Wykonałam badanie usg i zlecił mi kolposkopie bo mam nadzerke. Przepisał mi diane 35. Prosze o pomoc w zinterpretowaniu wyników. Lekarz mi tłumaczył ale jakos mało zapamietałam. Mówił tylko ze przy takich wynikach moga byc problemy z zajsciem w ciaze. Dodam ze mam 26 lat i w lipcu slub. Moje wyiki usg: ( przepraszam od razu za błedy ale pismo lekarza jest mało czytelne macica w przodozgieciu AP 29 mm, endometrum waski 5 mm; jajnik prawy 39*19 mm, kilkanascie pecherzyków od 5-6 mm; jajnik lewy 37*20, kilkanascie pecherzyków od 5-6 mm. I na dole dopisane cos chyba O PCO. Prosze o wyjasnienie.Dziekuje. Nie wiem czy brac ta diane bo boje sie ze przytyje( mam problem z waga i kiedys po logescie przytyłam jakies 10 kg i ciezko do tej pory zgubic) Prosze o powazne potraktowanie ojego problemu.dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoniSka Jak Pani mysli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 23:13 Pani doktor.. jestem w polowie opakowania tabletek anty. Dzisiaj mija 10 dzien (ostatni) jak biore leki na zapalenie pecherza, a pytajac pania doktor, ktora mi je przypisywala one obnizaja skutecznosc anty. Podczas dzisiejszego stosunku pekla nam prezerwatywa i jestem pewna ze nasienie znalazlo sie w pochwie. Czy mam powody do obaw ze zajde w ciaze? Oraz czy postinor dobrze zadziala biorac go okolo 40 godziny po stosunku, gdyz jutro jest niedziela i recepte bede mogla miec dopiero w poniedzialek rano.. zadziala dobrze? prosze o szybka odpowiedz.. Odpowiedz Link Zgłoś
bianccca Upławy?? 23.04.06, 00:21 Witammam taki problem: dzisiaj rano zauwazylam u siebie wydzielajaca sie z pochwy wydzieline.jest ona biala,bez zapachu,w zasadzie przypominajaca ta normalna z tym tylko ze duzo duzo gestsza,w zasadzie nie jest plynem.nie towarzyszy temu ani pieczenie ani swedzenie.czy to moze byc grzybica lub inna choroba??ostatnio bylam u lekarza i mowil ze wszystko jest ok.powinnam pujsc znowu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nelly_2 Jajniki poli-cystyczne ???? IP: *.131.102-84.rev.gaoland.net 23.04.06, 11:40 Kilka dni temu bylam u ginekologo i powiedziano mi,ze oba jajniki mam "pokryte" pecherzykami(cystam-okreslenie lekarza francuskiego),z czym wiza sie moje bardzoooooo nieregularne okresy. Od kiedy biore tabletki anty,okres pojawia sie normalnie w 7 dniowej przerwie.Wiem jednak,ze jak raz odstawilam tabletki,okres pojawil sie dopiero po 3 miesiacu (w ogole poza jakimkolwiek terminem). Ginekolog powiedziala,ze nie jest to nic groznego i wystepuje u jednej kobiety na trzy. Po wakacjach mamy zamiar z mezem zacznac nasze starania o potomka. Moje pytanie jest takie;"Czy moze sie to wizac z problemami z zajsciem w ciaze i czy moze to powodowac nieplodnosc ?". Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
gz85 Ketonal 23.04.06, 15:53 Pani Doktor czy ketonal wplywa na tabletki antykoncepcyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kala swędzenie po stosunku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 08:28 Od tygodnia po stosunku z mężem odczuwam dyskomfort w postaci swędzenia w okolicach intymnych(tylko w pachwinach). Nie ma żadnych białych nalotów ani wargi sromowe też nie bolą. używamy prezerwatywy. czy jest możliwe żebym od pewnego czasu była uczulona na lakteks? a może to objaw zakażenia grzybicą od męża (parę tygodni temu leczyłam się (i mąz też) na grzybicę pochwy - i może jemu nie przeszło i mnie znowu zaraził? Jak Pani uważa?byłam u ginekologa jak za pierwszym razem odczułam taki dyskomfort i nic nie zauważył niepokojącego.dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika793 Do jakiego dnia USG piersi IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 24.04.06, 10:29 DO kiedy mogę wykonać USG piersi to znacyz do ktorego dnia cyklu. Czy w 12 dniu cyklu USG ma sens czy warto je wtedy wykonac, bo mam wyczuwalny guzek i nie wiem czy isc czy poczekac do nastepnej miesiaczki?? Odpowiedz Link Zgłoś
borri duphaston i miesiączka 24.04.06, 12:11 Pani Doktor, ginekolog przepisal mi duphaston i 2 dni po jego przyjmowaniu pojawila sie miesiaczka. Czy powinnam odstawic ten lek czy brac do konca opakowania? Pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
gz85 Dalacin, porada lekarska-prosze o rade 24.04.06, 13:38 Rosnie mi 8-ka i dentysta przepisal mi dalacin c. To antybiotyk, ktory jak wyczytalam w ulotce, ze kwestionowane jest dzialanie tabletek anty przy dalacinie. Poszlam wiec do gina i powiedzialam mu ze ten dalacin mam brac przez 5/6 dni. On powiedzial ze 300mg - bo tyle mam brac dalacinu- 3 razy dziennie to mala dawka i ze jesli przez tydzien to nie mam sie bac bo jest prawie niemozliwe bym zaszla w ciaze, ze nawet dodatkowo zabezpieczac sie nie musze. Pytalam takze (bo od wtorku mam zrobic przerwe a od dzis zaczelam brac ten dalacin) bo wyczytalam na tym forum ze jak antybiotyk ma sie brac podczas przerwy to lepiej przerwy nie robic, a gin powiedzial ze spokojnie mam zrobic przerwe i niczym sie nie martwic. I co teraz? Ufam jemu, bo to dobry specjalista ale troche sie boje. A co jesli zrobie ta przerwe?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta białe krostki na wargach sromowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 21:45 czego objawem mogą być białe krostki na wargach sromowych? nie bolą, nie pieką . wyglądem przypominają kaszaczki,tylko mają mniej regularny kształt, są malutkie- niecały milimetr średnicy.Proszę o odpowiedź, może któraś z Was to miała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: białe krostki na wargach sromowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 01:42 Mam tak samo! ;-( Mój gin nic na ten temat nie mówił, a mam tak odkąd pamiętam Nic nie swędzi Poprostu jest i dziwnie wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Choroby serca w rodzinie a tabletki anty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 23:26 Witam! Niebawem mam zacząć przyjmować tabletki antykoncepcyjne Cilest, ale mam wątpliwości. W mojej najbliższej rodzinie występowało wiele przypadków chorób układu krążenia: dziadek ze strony matki zmarł na zawał, a kuzyn urodził się z wrodzoną wadą serca. Z drugiej strony babcia od wielu lat ma chorobe wieńcową, a tata żylaki, na które niebawem będzie musiał być operowany. Słyszałam, że takie, nazwijmy to "stężenie" chorób ukł. krążenia w rodzinie stanowi poważne przeciwwskazanie do przyjmowania jakichkolwiek tabletek antykoncepcyjnych. Czy to prawda? Na badaniu lekarskim usłyszałam tylko, że "to trzeba tak metodą prób i błędów" i że "nie można się tak od razu przerażać każdą chorobą w rodzinie". Jednak nie przekonało mnie to, i po prostu boję się ewentualnych powikłań. Proszę o poradę, co mam zrobić w tej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś