ewka50 Menopauza 16.05.06, 14:24 Witam Panią. Mam 50lat. Dwa lata temu wykryto u mnie mięśniaki. Jestem pod stałą kontrolą lekarską. Od roku mam objawy menopauzy. Stosowałam Remifemin. Przez kilka miesięcy spełniał swoje zadanie. Uderzenia gorąca, poty, bezsenność były powodem złego samopoczucia i normalnego funkcjonowania. Lekarz ginekolog zalecił mi w ramach HTZ Novofem. Czy ten lek jest w pełni bezpieczny? Chodzi o wpływ na rozwój mięśniaków, na wątrobę, nowotwory szczególnie piersi. Proszę o radę czy stosowanie tego leku jest w pełni bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina1981 dwie skrócone przerwy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:22 w zeszłym i w tym cyklu brania tabletek - w celu przesuniecia dnia krwawienia - skróciłam przerwy o 1 dzięń, mialam dwie przerwy 6 dniowe ...czy jesli teraz zrobie jUZ normalna , to czy zachodzi obawa ,ze oraganizm potraktuja ją jak wydłuzona i dojdzie do owulacji ? dziekje za odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania małe piersi IP: *.devs.futuro.pl 16.05.06, 20:39 Mam prawie 18 lat.Za dwa dni wybieram sie pierwszy raz do ginekologa.Chcialabym zeby ginekolog przepisał mi tabletki antykoncepcyjne ale takie co zawieraja wiecej estrogenow.Słyszalam ze po niektorych tabletkach biust rosnie i własnie zastanawiam sie czy by mi urosł poniewaz mam bardzo małe piersi 75A a nawet mniej .. i niewiem nawet czy mi urosnie jeszcze bo nawet piersi mnie niebola a chyba powinny Czy ginekolog moze mi takie tabletki przepisac ? I czy wogule urosnie mi jeszcze biust ?I wogule w jakich cenach mozna kupic takie tabletki? Prosze o pomoc. Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
agus19 Zmiana tabletek - z cilestu na harmonet - jak? 16.05.06, 23:57 W najblizszym czasie mam zmienic dotychczas uzywany cilest na harmonet ( ze wzgledu na mniejsza zawartosc hormonow w tych drugich). Jak to zrobic? Pani doktor u której byłam powiedziała, że pierwszą tabletkę powinnam wziąć w pierwszym dniu miesiączki, czyli w moim przypadku 3 dni po wzięciu ostatniej tabletki cilestu. Dziś kupiłam harmonet i w ulotce znalazłam informację, że "pierwszą tabletkę leku harmonet należy przyjąć w pierwszym dniu po zakończeniu przyjmowania innych tabletek zawierających substancje czynne (w przypadku przejścia z tabletek zawierających większe dawki estrogenów)" W pozostałych przypadkach po 7 dniowej przerwie. No i jestem w kropce, bo z ulotki wynika, że nie powinnam robić przerwy w ogóle... Co zrobić? Słuchać lekarza czy instrukcji producenta leku? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Zmiana tabletek - z cilestu na harmonet - jak 19.05.06, 15:18 nie powinnas robic przerwy poniewaz przestawiasz się na preparat o niższej dawce hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta 6 plastrow evra pod rzad i wczesniejszy 'okres' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 22:25 Pani doktor, pierwszy raz zdecydowalam sie stosowac evre bez siedmiodniowej przerwy, czyli 6 plastrow pod rzad. W szostym tygodniu z plastrem, na 5 dni przed przerwa, wystapil u mnie typowy okres. czy w tej sytuacji powinnam odkleic szosty plaster, czy nosic go do dnia zmiany plastra? czy bede miec wtedy ponownie krwawienie z odstawienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciaa Re: 6 plastrow evra pod rzad i wczesniejszy 'okre IP: *.media4.pl 18.05.06, 08:06 mam brązowe plamienia na tydzien przed okresem, do tego pobolewania brzucha, zły nastrój, po tym okres przez 3 dni i znowu ok 2-3 dni plamien, do tego brak ochoty na "cokolwiek" i tak od roku, do kogo isc po pomoc? lekarz gin. powiedział ze moga byc to hormony, chociaz z badan nic nie wynika złego i z jesli nie chce tak miec to musze brac antykoncepcyjne, a ja nie chce wiec musze sie meczyc, ale moze cos innego co by mi pomogło (castagnus juz brałam i nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciaa plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zaradzic? IP: *.media4.pl 18.05.06, 08:07 mam brązowe plamienia na tydzien przed okresem, do tego pobolewania brzucha, zły nastrój, po tym okres przez 3 dni i znowu ok 2-3 dni plamien, do tego brak ochoty na "cokolwiek" i tak od roku, do kogo isc po pomoc? lekarz gin. powiedział ze moga byc to hormony, chociaz z badan nic nie wynika złego i z jesli nie chce tak miec to musze brac antykoncepcyjne, a ja nie chce wiec musze sie meczyc, ale moze cos innego co by mi pomogło (castagnus juz brałam i nic Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zara 19.05.06, 15:19 A jakie badania wykonałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
guciaa Re: plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zara 22.05.06, 09:29 wszystkie 5 podstawowych, z tego co pamietam- prolaktyne, progesteron, testosteron, TSH i jeszcze jakies dwa - moze powinnam np zrobic prolaktyne ale w tym okresie kiedy mi sie to dzieje, lub zrobic jakies dodatkowe inne badania? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zara 23.05.06, 09:36 Wykonaj oznaczenie stężenia prolaktyny oraz test z Metoclopramidem. Warto także popatrzyć w USG czy pękają Ci pecherzyki jajnikowe. Takie objawy mogą być spowodowane przetrwaniem pęcherzyka jajnikowego. Odpowiedz Link Zgłoś
guciaa Re: plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zara 23.05.06, 10:06 a w którym dniu zrobic prolaktyne oraz ten test - co to jest i z czego sie go robi - z krwi? pecherzyki kilka razy mi nie pekały kiedys miałam 2,5cm ale po 1 miesiącu diane juz go nie było...potem juz nie miałam, ale nie robiłmam usg jakies 5 m-cy wiec moze warto zrobic, pojde do lekarza po zrobieniu badan także prosiłabym jeszcze o odp na powyższe pytania Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zara 24.05.06, 09:50 Prolaktynę oznacza się rano na czczo, nie ma znaczenia dzień cyklu, ponieważ jej stężenie nie wykazuje zmian cyklicznych. test z Metoclopramidem określa hyperprolaktynemię czynnościową. Badania wykonuje się z krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciaa Re: plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zara IP: *.media4.pl 28.05.06, 21:54 dziekuje za odpowiedz, tak zrobie, prosze jeszcze o odpowiedz czy zły poziom prolaktyny moze wpłynąc na spadek libida? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zara 30.05.06, 10:38 Raczej nie, natomiast zaburzenia hormonalne wynikajace z tego owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciaa Re: plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zara IP: *.media4.pl 30.05.06, 20:22 Raczej nie, natomiast zaburzenia hormonalne wynikajace z tego owszem. -> przepraszam ale nie rozumiem, zaburzenia hormonalne wynikaja z niskiego libido, czy niskiego poziomu prolaktyny, przeciez niska prolaktyna jest sama ws obie zabierzeniem hormonalnym - prosze o wyjaśnienie...czy jakis hormon moze wpłynąc na to ze libido jest niskie- prosze o info który - chciałabym to sprawdzic- jeszcez raz dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joana Re: plamienia+ ból brzucha - mozna cos na to zara IP: *.Red-81-33-130.dynamicIP.rima-tde.net 22.06.06, 11:53 Mam doslownie identycznie. Bol brzucha juz kilkamiesiecy przechodzi po metronidazolu, fatalny nastroj, plamienia skrzepy. zrobilam wszystkie wyniki, wychodza dobrze wiec zaczynam brac pigulki zeby sie uspokoily hormony, tak zdecydowalam. pozdrawiam cie Odpowiedz Link Zgłoś
martys_85r wywolywanie miesiączki, pilne pyt do pani dr.!!! 18.05.06, 12:59 pani doktor mam bardzo duzy problem z miesiaczkowaniem. Przez branie pigulek antykoncepcyjnych(5 m-cy) utylam 15 kg i rozregulowalam sobie nimi organizm tzn po ich odstawieniu mam cykle 18-78 dni!! wiele kobiet zapewne cieszylo by sie, ze przez 2 miesiace nie maja okresu ale mnie to meczy, choc przyznaje, ze jak juz okres mam to cieszy mnie mysl, ze tak dlugo go nie bedzie (mam bardzo ale to BARDZO bolesne miesiączki, kiedys nawet wezwalam pogotowie) w kazdym razie te cykle sa bardzo męczące, jetem rozdrazniona, wciąz sie martwie czy jestem w ciązy czy to po prostu kolejny dlugi cykl.. nie mam już sily! moje cykle po odstawieniu pigulek: 1 miesiaczka 21.01.2005 2 m-ka 03.02 (po 13 dniach) 3 m-ka 02.03 (po 27 dniach) 4 m-ka 02.04 (po 31 dniach) 5 m-ka 19.06 (po 78 dniach) - dokladnie rok temu.. 6 m-ka 17.08 (po 59 dniach) 7 m-ka 04.09 (po 18 dniach) 8 m-ka 03.10 (po 29 dniach) 9 m-ka 06.11 (po 34 dniach) 10 m-ka 28.12 (po 52 dniach) 2006 1 m-ka 03.02 (po 37 dniach) 2 m-ka 24.03 (po 46 dniach) 3 m-ka nadal nie bylo (56 dzień) teraz jest 56 dc, dokladnie rok temu byl cykl 78 dni (mozliwe, że teraz też tak będzie?) w 52 dniu robilam test ciażowy, negatywny, zreszta nie mam żadnych ciazowych (ani okresowych) objawów.. moj ginekolog doradza mi tabletki antykoncepcyjne, ale ja nie chce znowu utyc, i tak juz wygladam jak "beczka" (155 cm i 72 kg), zreszta zle sie czulam po tabletkach(mercilon).. czy są jakieś inne sposoby regulacji miesiączek, ich wywolywania? bardzo prosze o pomoc!! Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: wywolywanie miesiączki, pilne pyt do pani dr. 19.05.06, 15:08 Do momentu kiedy nie stwierdzi sie przyczyny nieregularnego miesiączkowania ani działanie doraźne ( wywoływanie miesiączki) ani leki antykoncepcyjne nie sa leczeniem przyczynowym tego zaburzenia. Dlatego tez przede wszystkim powinnas wykonać podstawowe oznaczenia hormonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta krwawienie mimo antykoncepcji hormonalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 20:43 Pierwszy raz zastosowalam Evre bez siedmiodniowej przerwy, czyli 6 plastrow pod rzad. W szostym tygodniu z plastrem, na 5 dni przed przerwa, wystapil u mnie typowy okres. czy w tej sytuacji powinnam odkleic szosty plaster, czy nosic go do dnia zmiany plastra? czy bede miec wtedy ponownie krwawienie z odstawienia? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: krwawienie mimo antykoncepcji hormonalnej 21.05.06, 13:24 Moim zdaniem powinnas kontynuować, jednak może lepiej skonsultuj się ze swoim ginekologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
niunianiu Re: wzięłam jedną tabletkę - plamienia 18.05.06, 17:23 Moje cykle trwają 32 – 34 dn, kochaliśmy się bez zabezpieczenia (ale i bez wytrysku) 6 dnia cyklu, 7 dc wzięłam tabletkę anty (wcześniej wcale nie brałam, miałam roczną przerwę) bo wystraszyłam się, że mogę zajść w ciążę, od następnego dnia „zmądrzałam” i tabletek już wcale nie brałam.10 dnia miałam usg przezpochwowe trochę bolało z prawej strony, ginekolog wykluczył możliwość zajścia w ciążę (mały pęcherzyk). Po kilku godzinach po badaniu na bieliźnie pojawiło się brązowe bardzo skąpe plamienie, dziś 11 dnia też (bardzo skąpe). Moje pytanie to: czy przez tą jedną tabletkę (głupio wziętą) może rozregulować mi się cykl ??? i czy mogłam zajść w ciążę w 6 dniu przy tak długich cyklach (chyba nie ale mam stracha) Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: wzięłam jedną tabletkę - plamienia 19.05.06, 15:11 Hormony zawarte w tabletkach anty nie sa obojętne dla organizmu, dlatego tez różnych nieprawidłowych objawów można się spodziewac, jesli nie przyjmuje się tabletek zgodnie z zaleceniami producenta. Mało prawdopodobne abyś zaszła w ciązę, jednak nie jest to niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
klemens13 Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 18.05.06, 20:21 -------------------------------------------------------------------------------- Moja mama ma polipa szyjki macicy.Przechodzi menopauzę i nie miała żadnych objawów.Trafiła do lekarza z ostrozności.Teraz ma miec usuwanego tego polipa.Czy cos jej grozi?Bardzo sie martwię. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 19.05.06, 15:11 Trzeba usunąc polip i zbadac go histopatologicznie. Wówczas będzie wiadomo co to jest. zwykle nic groźnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doro podwyższony wolny testosteron i DHEA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:45 DHEA mam 391 ug/100 mL(norma dla kobiet 30-333), wolny testosteron 9,0 (norma 1,2-6,6). Czy to bardzo źle? Od dłuższego czasu mam trądzik. Rosną mi też pojedyncze włoski na brodzie (ciemne, a jestem blondynką), na sutkach, pod pępkiem. Poziom prolaktyny i TSH w normie, mniej wiecęj w jej połowie. Mam regularne miesiączki. Mam 27 lat. Niedługo chciałbym mieć dziecko. Czy powinnam to leczyć, jeśli tak, to czy hormonami? Czytałam coś o leku pod nazwą spironol, który zdaje się nie jest lekiem hormonalnym, czy jest dobry? I czy jest szansa, że po urodzeniu dziecka ten poziom może się unormować sam? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: podwyższony wolny testosteron i DHEA 19.05.06, 15:13 Podwyższone stęzenie androgenów może powodowac problemy z zajściem w ciążę. Myśle, ze powinnas swoje watpliwości wyjaśnić z lekarzem. Nie przyjmuj żadnych leków na własna rekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minia Re: podwyższony wolny testosteron i DHEA IP: 195.116.108.* 08.04.15, 21:38 urodziłam dwoje dzieci, zawsze miałam za wysoki testosteron, problem z bardzo tłustą cerą i słabymi włosami no i owłosienie nie tam gdzie powinno być u kobiety. DHEAS w ostatnim badaniu, 9 lat od urodzenia drugiego dziecka mam powyżej 500, testosteron dwukrotnie przekroczony. nie wiem co się dzieje, ale endokrynolog podejrzewa złą pracę nadnerczy wynikającą z otyłości. Dziwne to jednak dla mnie, bo nie jestem wcale otyła, zresztą waga mi wzrosła stosunkowo niedawno, mam jakieś 15 kg nadwagi, ale nie wyglądam grubo. Naprawdę spotykam kobiety o bardziej tłustej budowie ciała i z tego co wiem nie mają tego typu problemów hormonalnych. Nie chce mi się wierzyć, że to tłuszcz i cholesterol wpływają na wytwarzanie hormonów androgennych tj testosteron, DHEAS. Parę lat wstecz byłam szczupłą, a tłustą cerę i włoski na brodzie też miałam. Czy ktoś może wie, co faktycznie wpływa na podwyższone DHEAS, testosteron i włosy na brodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fesdf Re: podwyższony wolny testosteron i DHEA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.15, 11:17 Zrób usg dopochwowe, możliwe, że masz pcos i nadnercza nie sa wynikiem nadwagi, tylko na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
biala110 Re: Zrosty przyczyną poronień? 19.05.06, 13:09 Witam Jestem po cc (5lat), rok temu poroniłam 1 raz, w tym roku 2 raz. Jestem w trakcie badań. Wiem już że mam niedoczynność tarczycy i leczę ją. Obawiam się jednak również zrostów. Jak rok temu zaszłam w ciąże to od samego początku czułam "jakby mi coś latało po brzuchu"prawie jak ruchy dziecka czasami nawet bolesne. Bedąc na 1 wizycie zgłosiłam to lekarzowi, ktory stwierdził że wiloródka jest bardziej wyczulona i mogą być zrosty. 5 dni później poroniłam. Czy zrosty mogą być przyczyną poronień? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Zrosty przyczyną poronień? 19.05.06, 15:14 Wewnatrzmaciczne owszem, poza macicą raczej nie. Myślę, ze problem u Ciebie jest po stronie hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przerwa 7 dniowa Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:00 dręczy mnie pytanie, otóż po przerwie 7 dniowej (Cilest) powinnam normalnie zażyć pierwszą tabletkę w czwartek wieczorem około 19-20:00, niestety przyjęłam ją dziś rano (piatek) o 5:45, czy może to spowodowć obniżenie skuteczności działania pigułek? ostatnią z poprzedniego opakowania brałam w środę między 19:00 a 20:00, tak więc opóźnienie od normalnej pory zażycia wyniosło około 10- 11 godzin, bardzo prosze o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik4 przerwa 7 dniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:06 dręczy mnie pytanie, otóż po przerwie 7 dniowej (Cilest) powinnam normalnie zażyć pierwszą tabletkę w czwartek wieczorem około 19-20:00, niestety przyjęłam ją dziś rano (piatek) o 5:45, czy może to spowodowć obniżenie skuteczności działania pigułek? ostatnią z poprzedniego opakowania brałam w środę między 19:00 a 20:00, tak więc opóźnienie od normalnej pory zażycia wyniosło około 10- 11 godzin, bardzo prosze o odpowiedź przepraszam, że pisze 2 razy ale nie zrozumiałam instrukcji obsługi Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 19.05.06, 15:15 Może, poniewaz w ten sposób wydłużyła sie przerwa poza przepisowe 7 dni i może dojść do owulacji. powinnas w tym cyklu dodatkowo sie zabezpieczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga wiek a grupa cytologii IP: *.autocom.pl 19.05.06, 14:21 Pani Doktor, czy wiek kobiety może wpływać na wynik cytologii tzn. grupę? Jestem świeżo po rozmowie z moją mamą, która odebrała wynik cytologii - gr. III i usłyszała od swojego ginekologa, że "to normalne, w pewnym wieku już może być taka grupa" (mama ma 61 lat). Lekarz pozostawił tę sprawę bez żadnego dalszego działania. Przyznam, że zszokowała mnie taka postawa, ale moze nie mam racji? Czy faktycznie nie ma podstaw do niepokoju, a przynajmniej do przeprowadzenia dalszej diagnostyki? Pozdrawiam, Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: wiek a grupa cytologii 19.05.06, 15:17 Wynik na pewno wymaga weryfikacji kolposkopowej. Moze byc wynikiem zmian zanikowych oraz stanu zapalnego wynikajacego z niedoborów hormonalnych. jednak na pewno trzeba to wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
alkop5 Usunąć macicę? 19.05.06, 17:29 Witam. Okazało się, że mam "złożony rozrost endometrium", co może w przyszłości prowadzić do raka endometrium. Wynik badania: "Endometrium in statu inflammationis cum hyperplasia complex focali". Lekarz zaproponował 2 wyjścia: 1. leczenie hormonalne i co pół roku badania kontrolne (histeroskopia), aczkolwiek nie wykluczył, że za jakiś czas nie pojawią się komórki rakowe 2. histerektomia przezpochwowa i 100% "wyleczenia". Mam 42 lata, nie planuję więcej dzieci, usunięta miałaby być tylko macica, bez przydatków.Bardzo proszę o poradę, co robić w tej sytuacji? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Usunąć macicę? 21.05.06, 13:18 Nie znam całości obrazu, jednak może usunięcie macicy jest dośc drastycznym rozwiązaniem. Jesteś młodą kobietą, więc może warto skonsultować to jeszcze z innym lekarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka cytologia wg.systemu Bethesda IP: 213.199.252.* 19.05.06, 18:56 Po raz pierwszy miałam robioną cyt.wg.systemu Bethesda. Nie wiem jak interpretowac wynik...czy powinnam udac się do lekarza??? "Obraz cytologiczny nieprawidłowy Nie stwierdza się cech śródnabłonkowej neoplazji ani raka Zmiany odczynowe związane z zapaleniem/łącznie z typowymi zmianami reparacyjnymi/ Pap II ,mierny stan zapalny" Dopiero skonczyłam leczenie torbieli...nie bardzo mam ochotę na następną wizyt ę...ale czy przypadkiem nie powinnam...??? Będę wdzięczna za poradę Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: cytologia wg.systemu Bethesda 21.05.06, 13:19 Powinnas, ponieważ trzeba stan zapalny wyleczyc. Nie ma powodu jednak do zmartwień. Odpowiedz Link Zgłoś
klara255 dwie skrócone przerwy 20.05.06, 15:20 w zeszłym i w tym cyklu brania tabletek - w celu przesuniecia dnia krwawienia - skróciłam przerwy o 1 dzięń, mialam dwie przerwy 6 dniowe ...czy jesli teraz zrobie jUZ normalna , to czy zachodzi obawa ,ze oraganizm potraktuja ją jak wydłuzona i dojdzie do owulacji ? dziekje za odp hmm..i nie wiem jak to zinterpretowac ..kiedy skróciłam zeszłym razem krwawienie pojawilo sie w nocy z 3/4 dnia po odstawieniu ...a teraz wieczorem 3 dnia...i czy teraz zeszle przesuniecie mam traktowac jako poóźnienie czy tez aktualne krwawienie uzanć za przyspieszone - oboawiac sie o wchłoniecie zeszlej tabletki ? dodam..ze przed skracanimi krwawienie wystepowalo 3 dnia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graszka25 Re: jakie normy LH i E2 dla 2 letniej dziewczynki? IP: *.metrolink.pl 20.05.06, 21:21 barzdo proszę o pomoc. na dniach odbieram wyniki ale nie znam norm. a wizyta u lekarza za 3 tyg. barzdo sie niepokoję.jaki wynik wskazywałby na przyspieszone dojrzewanie? małą ma powiekszone gruczoły sutkowe i to podejrzewa lekarz. proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colaa1 Postinor - czy dzien cyklu ma znaczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:01 Witam, mam pytanie - czy to wazne w ktorym dniu cyklu przyjelo sie postinor? Cykl zaczelam 1 maja, zblizenie mialo miejsce z 12 na 13 maja (prezerwatywa pekla), pierwsza pigulke postinoru przyjelam 10 godzin po, a druga 12 godzin po pierwszej tabletce. Czy szanse sa duze na "niezajscie" w ciaze? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Postinor - czy dzien cyklu ma znaczenie? 23.05.06, 09:28 Już odpowiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Choroby serca a tabletki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:03 Witam! Ponawiam wątek, który umieściłam na tym forum jakiś czas temu. Niebawem mam zacząć przyjmować tabletki antykoncepcyjne Cilest, ale mam wątpliwości. W mojej najbliższej rodzinie występowało wiele przypadków chorób układu krążenia: dziadek ze strony matki zmarł na zawał, a kuzyn urodził się z wrodzoną wadą serca. Z drugiej strony babcia od wielu lat ma chorobe wieńcową, a tata żylaki, na które niebawem będzie musiał być operowany. Słyszałam, że takie, nazwijmy to "stężenie" chorób ukł. krążenia w rodzinie stanowi poważne przeciwwskazanie do przyjmowania jakichkolwiek tabletek antykoncepcyjnych. Czy to prawda? Na badaniu lekarskim usłyszałam tylko, że "to trzeba tak metodą prób i błędów" i że "nie można się tak od razu przerażać każdą chorobą w rodzinie". Jednak nie przekonało mnie to, i po prostu boję się ewentualnych powikłań. Post ten zamieściłam w kwietniu, ale nadal odkładam decyzję o przyjmowaniu tabletek. Proszę o poradę, co mam zrobić w tej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Choroby serca a tabletki antykoncepcyjne 23.05.06, 09:30 Choroby, które wymieniłaś są jedynie wskazaniem do nadzoru. Nie wykluczają stosowania antykoncepcji hormonalnej, jednak może lepiej byłoby spróbować lek o mniejszej dawce estrogenów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Choroby serca a tabletki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 23:41 dziękuję serdecznie za odpowiedź. Byłam jeszcze u innego lekarza, który odradził mi w ogóle antykoncepcję hormonalną - stwierdził, że mimo wszystko ryzyko jest na tyle duże, że on osobiście nie chciałby przepisywać mi tabletek. Teraz mam duże obawy przed rozpoczęciem brania pigułek - jakichkolwiek... Prawie na pewno nie będę ryzykować. Czy mogłabym jeszcze prosić o opinię nt. antykoncepcji polegającej na połączeniu np. metody objawowo termicznej i prezerwatyw? Spotkałam tutaj kilka wątków na ten temat, chyba będzie to w moim przypadku najlepsze wyjście... Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Agnes Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Choroby serca a tabletki antykoncepcyjne 30.05.06, 10:32 Prezerwatywy jak wiadomo bywaja zawodne, a metoda termo-objawowa wymaga trochę zachodu. Jednak może rzeczywiście warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Choroby serca a tabletki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:29 Dziękuję raz jeszcze za odpowiedź Wiem, że prezerwatywy nie maja wysokiej skuteczności, właśnie dlatego chcę je połączyć z metodą objawowo-termiczną. Myślę, że warto spróbować - teraz tabletki to dla mnie raczej ostateczność Pozdrawiam! Agnes Odpowiedz Link Zgłoś
nowa12345 PCO, czy to może mnie dotyczy? proszę o pomoc!! 21.05.06, 16:33 mam cykle 18-78 dni (po odstawieniu mercilonu tak mi sie zrobilo) zawsze myslalam wlosy na brodzie i brzuchu mam "po mamie", ale moze wcale tak nie jest? z tradzikiem nie ma problemow, ale mam duzą nadwage.. czy moge miec PCO? jakie zrobic badania by moc upwenic sie w podejrzeniach i isc do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: PCO, czy to może mnie dotyczy? proszę o pomoc 23.05.06, 09:31 USG, FSH,LH w 4 dniu cyklu, testosteron, glukozę. To badania podstawowe, które możesz wykonać wstępnie. Resztę zleci lekarz prowadzący. Odpowiedz Link Zgłoś
tutika jak przywrócić okres..? 21.05.06, 19:01 Pani dr, mam pytanie czy brak okresu może być spowodowany złym odżywianiem. Czy niedostateczna dieta może aż tak zaburzać grę hormonów i obniżać ich poziom,że naturalny proces zostaje zahamowany..?Czy mogą być inne przyczyny zablokowania przysadki w pobudzaniu do produkcji gruczołów odpowiedzialnych za wydzielanie np. estrogenów? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: jak przywrócić okres..? 23.05.06, 09:33 Oczywiście, że może, jednak nie znam Twojego przypadku, nie wiem nawet co rozumiesz pod pojęciem nieprawidłowa dieta, więc nie bardzo mogę wiążąco się wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agattka microgynon21+lekoklar-interakcja? IP: *.usher.com.pl 22.05.06, 15:14 Czy microgynon21 i lekoklar(antybiotyk zawierajacy klarytromycyne)wchodzą ze sobą interkację?Byłam chora i brałam ten antybiotyk dodatkowe, aspiryne oraz LORATAN.Nie dostałam jeszcze okresu, a powinnam dostac go wczoraj-zawsze tak mmamCzy doszło do interakcji?A moze przez te chorobe okres mi sie przesunął? Mogę być w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
aureliana cyclonamine i interakcje z tabletkami anty 22.05.06, 22:54 zaczelam krwawic przy 19tabletce mercilionu z opakowania. lekarz przepisal mi opakowanie cyclonamine. zaczelam brac cyclonamienprzy 19tabletce mercilionu i skonczylam 3 dnia przerwy (tej 7 dniowej). czy ten lek wplywa jakos na skutecznosc tabletek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młoda mama Zmiany fizyczne po kolejnych porodach a seks IP: *.chello.pl 23.05.06, 14:15 Zwracam się z prośbą o udzielenie mi wskazówek, jak sobie poradzić z problemem zmian fizycznych w obrębie stref intymnych po urodzeniu trójki dzieci. Jestem młodą kobietą, mam młodego męża, oboje chcielibyśmy cieszyć się udanym współżyciem, a niestety stan mojego ciała po ostatnim porodzie (4 m-ce temu) nie pozwala osiągnąć żadnemu z nas satysfakcji z seksu. Czy jest możliwe chociaż w pewnym stopniu odzyskanie dawnej formy? Jakie mam możliwości działania? Bardzo proszę o jak najbardziej wyczerpującą odpowiedź i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Zmiany fizyczne po kolejnych porodach a seks 24.05.06, 09:51 Nie wiem o jakich dolegliwościach piszesz. Może sprecyzuj o co chodzi. Jeśli nie chcesz na forum zapraszam na priv. Proszę tylko o wyrozumiałośc jeśli odpowiedzi nie będzie natychmiast ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młoda mama Re: Zmiany fizyczne po kolejnych porodach a seks IP: *.chello.pl 24.05.06, 16:34 Problemem jest dość wyraźne rozciągnięcie pochwy - co powoduje znacznie osłabione doznania - oraz zwiotczenie mięśni i niedużego stopnia obniżenie macicy. Spodziewam się, że poprawa nie nastąpi samoistnie. Dlatego interesują mnie wszelkie sposoby na rozwiązanie tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Zmiany fizyczne po kolejnych porodach a seks 25.05.06, 11:27 Rzeczywiście poprawa samoistnie nie nastąpi, jednak aby dobrać najodpowiedniejszą metodę leczenia dla Twojego konkretnego przypadku trzeba Cię zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaosm Miesiączka,strasznie długo,to normalne? 30.05.06, 11:06 To jest moja 3 miesiączka po porodzie pierwsz 2 były bardzo obfite i trwały 9 dni,też długo.A teraz zaczełam brać cerazette i moja miesiączka trwa już 11 dni,czy to przez te tabletki?Ja nie chcę cały miesiąc krwawić.Proszę o radę,dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś