iws 08.04.06, 15:46 czesc! prosze o pomoc - czy ilosc bakterii w moczu 10 ^ 3 /ml to duzo?? mam sie leczyc czy nie?? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: bakteriuria 08.04.06, 15:48 posiew moczu powinien być jałowy, jeśli są bakterie, to lepiej coś z nimi zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: bakteriuria IP: *.netair.pl 08.04.06, 16:55 Nie koniecznie. Wszystko zalezy od zidentyfikowanych bakterii i stanu klinicznego chorego. Napisz cos wiecej, tzn: - co wychodowano - jak czesto oddajesz mocz (to jest b wazne) - ile masz lat - czy bylas leczona wczesniej antybiotykami - jakie objawy kliniczne (temp, pieczenie cewki, bolesnosc) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: bakteriuria 08.04.06, 17:29 wychodowano florę bakteryjna ale nie wiem jaką, bo napisano "mocz nie kwalifikuje sie do dalszego opracowania" czy mama robić kolejny posiew? ostatnio brałam dużo antybiotyków (jestem kilka miesięcy po porodzie) ale poza bólem brzucha nie mam żadnych objawów sugerujących zakażenie dróg moczowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: bakteriuria IP: *.netair.pl 09.04.06, 14:07 Trudno jest wypowiadac sie na odleglosc w takiej sytuacji. Uwazam ze powinnas udac sie do lekarza rodzinnego. Koniecznie powiedziec mu jakie antybiotyki i w jakich ilosciach przyjmowalas oraz o sposobie pobrania moczu na badanie posiewu, co jest w tym badaniu bardzo wazne. Dla przypomienia: 1) mocz powinien zalegac min 6h w pecherzu, 2) powinien byc pobrany ze srodkowego strumienia, 3) po bardzo dokladnym umyciu krocza i okolic odbytu, 4)i max w 2h dostarczony do laboratorium Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś