Dodaj do ulubionych

Endokrynologia a Depresja

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 08:41
Mam depresę. Czy może mieć to jakiś związek z hormonami? Czy sa
odpowiedzialne za to jakieś hormony? Bardzo proszę o odpowiedz. Mam ciągle
rozlegulowane hormony pod względem ginekologicznym ale to nie ma chyba
znaczenia przy depresji lękowej.
Obserwuj wątek
    • agatka_to_ja Re: Endokrynologia a Depresja 10.04.06, 09:18
      mysle, ze to moze miec cos wspolnego z hormonami tarczycy. Mama mojej kolezanki
      zle sie czula, wszyscy zwalali to na menopauze, jej wahania nastrojow, fatalne
      samopoczucie, ale ona szukala - i okazalo sie, ze to tarczyca nawalała..
      zaczela brac leki - problemy z nastrojami i depresja zniknely.

ale czy jeszcze jakies hormony moga byc odpowiedzialne za depresje - nie wiem.
      • Gość: Iza Re: Endokrynologia a Depresja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 09:24
        USG tarczycy miałam robione - było ok, ale to nie ma takiego znaczenia pewnie
        jak pobranie hormonów tarczycy.Dziękuję za odpowiedz.
    • malgosia403 Re: Endokrynologia a Depresja 10.04.06, 09:35
      Witam Cię serdecznie.Wiesz,ja również mam depresję(dwubiegunowa).Wydaje mi się
      ,że oprócz ciągłego,trwającego latami stresu i tragicznych sytuacji,wielki wpływ
      odegrała u mnie wcześniejsza menopauza.Wyobraz sobie,ze ja,już teraz(42
      lata),nie mam miesiączki od 3-ch lat.A w wieku 35 lat mialam pełne
      objawy-poty,uderzenia goraca itp.Robiłam badania i okazalo się,że niestety moje
      jajniki już poszly spać :--)))).Musze Ci powiedzieć,że nie brałam żadnych leków
      hormonalnych..nie chce i już...
      • Gość: Iza Re: Endokrynologia a Depresja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 10:12
        Małgosia ja mam 36 lat. W tamtym roku usunięto mi cały jajnik. Miałam
        zaburzenia hormonalne. W tym roku w marcu zaczęłam brać tabletki
        antykoncepcyjne które po 12-u dniach odstawiłam bo miałam zawroty głowy i
        podwójne widzenie. Od tamtej pory nie mogę dojśc do siebie. Nadal są zawroty i
        kłopoty z oczami. Od tego zaczęła się tym razem moja depresja. Boję sie że mam
        raka mózgu. Wiem że te hormony(antykoncepcyjne ) leki były żle dobrane i
        dlatego są te objawy. Tak się zastanawiam czy są jakieś hormony które są
        odpowiedzialne za stres , depresją. Jak je sprawdzić?
        • malgosia403 Re: Endokrynologia a Depresja 10.04.06, 11:17
          Izuś ja na twoim miejscu porozmawiałabym z lekarzem.Ja np,jestem taką osobą,że
          potrafię ,, wiercić lekarzowi dziure w brzuchu''.Może z psychiatrą(masz chyba
          swojego lekarza) lub np.ginekologiem.Odnośnie raka mózgu-daj spokój,nie mozna
          zaraz myślec o najgorszym-Pozdrawiam
          • Gość: kinga Re: Endokrynologia a Depresja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 19:26
            ja doswiadczylam na sobie i wiem ze problemy ginekologiczne moga dac w kosc
            wlasnie mialam takie objawy jak opisujesz, moze tez leki ktore bierzesz
            powoduja takie dolegliwosci , wiem ze luteina ktora lekarz mnie faszerowal tez
            powodowala takie objawy , ale moze tez byc stres, kregoslup szyjny,
            niedoczynnosc tarczycy, zrob sobie tsh . wiem rowniez ze leki przepisywane
            przez psychiatrow to ostatecznosc , napisz w jakich sytuacjach dochodzi do lęku
    • pozytywnakasia Re: Endokrynologia a Depresja 27.08.20, 18:23
      Jak najbardziej może być to powiązane z hormonami. Objawy niektórych chorób endokrynologicznych, takich jak hashimoto czy nadczynność tarczycy mogą być powiązane z lękiem i depresją. Możesz poczytać troszkę tutaj:centrumsynteza.pl/najczestsze-choroby-leczone-przez-endokrynologa/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka