biszkopcio 15.05.06, 20:24 Mam pytanko. Co to jest właściwie Ca 125? I czy robi sie to badanie na czczo? Czy lekarz podejrzewał może u którejś z Was torbiel endometrialną a okazała się krwotoczna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Ca 125 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 20:36 to jest marker raka jajnika. robi sie na czczo badanie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mors Re: Ca 125 ? IP: *.aster.pl 16.05.06, 10:54 Mnie powiedziano, że nie trzeba być na czczo. Robiłam w Centrum Onkologii w Warszawie. Wynik mój jest podwyższony 110 w normie do 35. Martwię się. Może przyczyną są mięśniaki,które posiadam albo to,ze badanie robiłam bezpośrednio po obfitej i bolesnej miesiączce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mors Re: Ca 125 ? IP: *.aster.pl 16.05.06, 11:00 Swoją drogą badanie to powinno być wykonywane do monitorowania przebiegu leczenia raka jajnika a nie do wykrywania.Podobno marker może być podwyzszony przy zwyklej torbieli i endometriozie,stanach zapalnych miednicy mniejszej, mięśniakach i innych schorzeniach. Strasznie stresuje a wynik nie jest jednoznaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Ca 125 ? 16.05.06, 12:19 A inne badania Ci robili? Co pokazały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ca 125 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 12:11 ja jak robilam to lekarz kazal mi byc na czczo. ja mialam wynik 24, wiec w normie. z tego co mi lekarz mowil to bolesne i obfite miesiaczki nie maja znaczenia. ja tez takie mam i tez robilam zaraz po. ja mialam torbiel ktora sie wchlonela po hormonach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finezja Re: Ca 125 ? IP: *.chello.pl 16.05.06, 12:25 Torbiel endometrialna inaczej zwana czekoladową ze względu na zawartość krwi chyba jest synonimem krwotocznej (ale nie mam co do tego 100% pewności bo mój gin nie używał takiej nazwy). Mój wynik to prawie 330IU/ml był powodem laparoskopii i usunięcia torbieli z jajnika. W badaniu hist-pat. stwierdzono endometrioze III stopnia, powodowała u mnie silne bóle miesiączkowe a także przedłużone krwawienia (a ściśle mówiąc raczej plamienia). Po laparoskopii ca125 wróciło do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finezja Re: Ca 125 ? IP: *.chello.pl 16.05.06, 12:27 cd. badanie zawsze robiłam na czczo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morsik Re: Ca 125 ? IP: *.aster.pl 16.05.06, 12:36 Ja mam torbiel 5 na 4 cm na jajniku lewym. Najpierw wysłano mnie do endokrynologa ale zaniepokoiło mnie stwierdzeniew w USG, że torbiel posiada echa wewnętrzne i na razie zrezygnowalam z hormonow. Bylam u dwoch lekarzy i stwierdzili,że może to być krew i może się wchłonie po dwoch cyklach. Mam też małe mięsniaki.Zalecono mi zbadanie Ca 125, wynik mnie niepokoi. Po miesiączce zrobię sobie jeszcze Raz USG i powtórzę marker. Strasznie się stresuje przez ten Ca 125. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finezja Re: Ca 125 ? IP: *.chello.pl 16.05.06, 13:19 Nie warto mieć od razu czarnych myśli a tak było ze mną gdy zobaczyłam wynik ca125 i wiedziałam jedynie,że to marker nowotworu m.in. jajnika. Z lekarzami miałam już różne rozmowy bo leczę się ładnych kilka lat; początkowo obserwowano u mnie zmiany na jednym jajniku w postaci torbieli czynnościowej, leczono hormonalnie aż "wyhodowałam" torbiel endo. na drugim jajniku. Do dnia dzisiejszego mam wątpliwości co do jakości badań usg (a robiłam je również jak ty w C.O. ale nie tylko). Jedno co mogę radzić to nie tracić wiary i odpędzać od siebie przykre myśli. Wkrótce będę musiała znowu podjąć badania okresowe, może miniemy się w korytarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morsik Re: Ca 125 ? IP: *.aster.pl 17.05.06, 22:37 Bardzo dobrą opinię ma dr n. med Jerzy Groniowski, przyjmuje w Alfie. Kiedyś pracował na Karowej. Jest to już starszy pan więc nie wiem czy jeszcze pracuje w tym szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morsik Re: Ca 125 ? IP: *.aster.pl 17.05.06, 22:46 Chodzi oczywiście o badanie USG. Odpowiedz Link Zgłoś
100nka100 Dr. Groniowski 17.05.06, 23:26 Nie polecam dr. Groniowskiego, bo pracuję na Karowej i zdarzyło się, że pacjentce "odrosła" macica )w trakcie badania. Nawet najlepszy sprzęt nie wystarczy, gdy wiek jużnie ten. Z pełnym szacunkiem dla dr. Groniowskiego, który, co mało osób wie, pracował nad pierwszym polskim ultrasonografem już w latach, kiedy nas nie było na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
100nka100 Re: Ca 125 ? 17.05.06, 23:31 Dziewczyny nie bójcie się, podwyższone Ca125 oznacza zazwyczaj endometriozę, a nie nowotwór. Badanie nie musi być wykonane na czczo, przy endometriozie poziom Ca125 wynosi ok. 60-80, ale nawet wyższe często nie oznacza najgorszego! Co nie znaczy, że można to zlekceważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morsik Re: Ca 125 ? IP: *.aster.pl 18.05.06, 09:14 Dziewczyny poleccie jakiegoś dobrego radiolodga wykonującego USG narządów rodnych w Warszawie. Może ktoś ze spółdzielni rentgenologów? Odpowiedz Link Zgłoś
biszkopcio Ca 125 18.05.06, 12:16 Mój wynik Ca 125 wynosi 14. To chyba jest w normie. Lekarz stwierdził u mnie torbiel endometrialną. Czy to możliwe przy takim Ca125? Czy trzeba powtórzyć badanie przed laparo? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morsik Re: Ca 125 IP: *.aster.pl 18.05.06, 13:35 Twój wynik Ca 125 na pewno jest w normie.Reszty nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suselek Re: Ca 125 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:00 Ja mam i endometrioze i Ca 125 w normie. Jak widac jedno nie wyklucza drugiego. Dodam ze badanie wykonywalam przed usunieciem torbieli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Ca 125 ? IP: *.016.dsl.pth.iprimus.net.au 18.05.06, 15:05 ja tez mam endomertioze i torbiel 7cm ca 125 bylo 16 po laporoskopi 12 Odpowiedz Link Zgłoś