Gość: m Pytanie ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 08:18 Czy skoro standardowo (profilaktycznie) zaleca się usg /mammografię co 2 lata, czy to wystarczy? Tzn. czy w tej przerwie 2-letniej może rozwinąć się coś poważnego, czego nie wyłapało to wcześniejsze usg? I druga sprawa, czy można robić usg w dowolnym momencie cyklu (przed miesiączką też)? Odpowiedz Link Zgłoś
polla4 Re: Pytanie ważne 25.10.06, 20:03 Na akcję Avonu się nie załapałam, idę prywatnie za kilka dni. To będzie moje pierwsze usg piersi, boję się trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik Re: Pytanie ważne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 19:47 Wykonywanie usg co dwa lata to zdecydowanie za rzadko. Ja robiłam raz do roku i w zeszłym roku nie wykryto zadnych zmian a w tym okazało sie ze mam gruczolakowłókniaka...co więcej, po zrobieniu kolejnego usg za 3 miesiące okazało się że pojawił się obok drugi. Własnie jestem po usunięciu obu. Zmiany mogą pojawić się w ciągu kilku miesięcy ale najlepiej jest robić usg raz do roku. Dziewczyny, badajcie się. Najważniejsza jest profilaktyka. Ja jestem jeszcze przed odebraniem wyników histopatologii. Boję się bardzo i mam nadzieję, ze bedzie to tylko potwierdzenie biospsji i wcześniejszej diagnozy lakarza. Pocieszam się faktem, że wszystko zostało wykryte dość wcześnie... Jeśli chodzi o moment wykonania usg to najlepiej jest zrobić do 10 dnia cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polla4 Re: Pytanie ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:27 A skąd sie te gruczolakowłókniaki biorą? Napisz jak cos się dowiesz (madzik) Ja na szczescie mam zdrowe piersi, wczoraj byłam na swoim PIERWSZYM usg (późno, bo mam już 26 lat i powinnam zrobic po 20 r. ż.) Lewą szybko mi lekarka zbadała i powiedziała, że jest ok, a po prawej trochę dłużej jeżdziła tym urządzeniem. Mam taką infor.:"Piersi o gęstym utkaniu gruczołowym" - co to znaczy? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik Re: Pytanie ważne IP: *.acn.waw.pl 03.11.06, 19:46 Ja też mam piersi o gęstym utkaniu gruczołowym - lekarz powiedział mi, ze w takich piersiach jest mało tkanki tłuszczowej i jest to normalne u młodych dziewczyn. Wczoraj odebrałam wyniki histopatologii, na szczęście potwierdziła sie biopsja - to gruczolakowłókniaki. A skąd sie biorą? To podobno skłonności. Ja w kazdym razie dalej będę badała się regularnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mmissiaa Re: Namawiam Was na usg piersi 02.11.06, 13:41 Moje pierwsze usg miałam w czerwcu tego roku, bo wyczułam takie małego brzydala na lewej piersi. Dostałam skierowanie od gina i trafiłam do bardzo dobrej kliniki. Torbiel 3mm, dwa tyg temu byłam na kontrlonym usg --> torbiel 3mm. Dr stwierdział, że nie ma sensu robić biopsji, chyba że bardzo mi to przeszkadza. Mam się zgłosić za pół roku. Nie licze na to, że się wchłonie ale mam nadzieje, że się nie powiększy. Mam 20 lat. Dziewczyny, dbakcie o siebie Pozdroofka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 19:47 Byłam dziś na usg i mam włókniaka. Mam 28 lat. szukam onkologa w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
nika672 Re: Namawiam Was na usg piersi 25.11.06, 17:26 byłam rok młodsza jak wykryli u mnie włókniaka,wycięli mi go.minęło 15 la.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
o_ll_a Re: Namawiam Was na usg piersi 27.11.06, 19:01 Witajcie, Dziś byłam na usg piersi, ponieważ od trzech miesęcy zauważyłam ,że lewa pierś jest wydatnie większa ( nadmieniam że od zawsze miałam większą, ale obecnie zbyt duża zaczęła się robić, i twarda ). MIna lekarza robiącego usg była poważna, oczywiście zadał pytania czy ktoś mama, babcia, siostra chorowały . Nikt. Skierował mnie do drugiego lekarz, tamten mnie zbadał i zadzwonił do kolegi. Jutro jestem umówiona na konsultację. Dziś po powrocie do domu musiałam wziać coś na uspokojenie, teraz wróciłam do formy. Nie wiem jak jutro to zniosę. W dodatku nie będę mogła zrobić mammografi, ponieważ mam okres. I biobsja też ma być. Boję się, ale wiem że czasu nie cofnę. Mama strasznie przeżyła tą wiadomść Tak jak któraś z was tutaj pisała, w grudniu ub.roku byłam badana przez ginekologa na dotyk i wszystko było w pozrądku, ale wtedy pierś nei była taka wielka i nie była twarda. U ginekologa byłam na początku listopada, ale piersi mi nie badała, jednak czasami należy się upomnieć, pamiętajcie. Pozdrawiam Trzymam za Was kciuki, ufam że mnie również wesprzecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 08:37 Kiedyś słyszałam, że tuż przed usg nie powinno się używać dezodorantu lub antyperspirantu, bo to może zakłócić obraz. Czy możecie to potwierdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shameika Re: Pytanie IP: *.orange.pl 08.11.06, 10:27 ja w ciagu ostatnich dwoch miesiecy mialam chyba z 15 razy robione USG piersi i ani razu zaden z lekarzy nic nie wspominal, zeby nie uzywac antyperspirantow. Ale wprost sie nie pytalam. Tez mialam torbiela, prawie 5cm, biopsje etc. Troche bylo komplikacji, ale ostatecznie wszystko skonczylo sie dobrze. A dodam,ze mam 21 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ida Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 20:05 Jejku. Dziewczyny. Czytam to wasze forum, bo sama chciałam się czegoś dowiedzieć. Wczoraj byłam u gin. Chodzę co roku i co roku robi mi usg piersi. Rok temu było o.k. A teraz 2 guzki. Podobno cysty. Mówił, że musimy zrobić biopsję. Przeraziłam się. Wydawało mi się, że biopsję robią tylko wtedy gdy jest podejrzenie o raka. Poprosiłam o skierowanie na mammografię, ale niestety muszę iść prywatnie bo nie mam 40 lat. Zarejstrowałam się dzisiaj na poniedziałek. Nie mogę przestać myśleć o tych guzkach. Chodzę i płaczę. Strasznie się boję i tej całej biopsji i mammografii. Nie samego bólu tylko wyniku. Czy możliwe, że same znikną? Nie chcę brać żadnych hormonów, bo podobno się tyje. Nie chcę nic. Powiedzcie coś. Jestem tak załamana, że nie mogę się nawet domem zająć. A dziś to dodatkowo z mężem się pokłóciłam. Nie umie mnie pocieszyć. Taki gruboskórny facet. Do wszystkiego podchodzi na zimno. Nie wiem jak wytrzymam do poniedziałku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 20:36 Nie martw się, ja też schizuję, nie jesteś sama. U mnie pojawiła się opuchlizna pod pachą, czyli pewnie węzły chłonne. Koleżanka mnie nastraszyła, że jak puchną węzły, to już jest to najgorsze. A swoje też już przeryczałam. Boję się iść na USG, mam koszmarne wizje. Trzymaj się ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ida Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 09:28 Dzięki Marta. Ja myślałam, że tylko ja taka histeria. Wszystko wyprowadza mnie z równowagi. A poniedziałek tak daleko. Zresztą nie wiadomo czy będzie dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
dora1976 Re: Namawiam Was na usg piersi 11.11.06, 00:42 Zrobiłam swoje pierwsze USG tylko dlatego że zaczęła pobolewać mnie pierś i była obrzęknięta, po tygodniu to ustąpiło ale został dosyć spory gózek, w badaniu wyszło że mam kilka torbieli i zalecono mi wizytę u onkologa, mammografię i ew. biopsję. Czy takie torbiele to się jakoś zasusza czy usuwa? jakoś specjalnie nie denerwuje się tym faktem tylko wkurza mnie to że tak długo trzeba czekać zeby sie dostać do lekarza lub na badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzys1970 Re: Namawiam Was na usg piersi 14.11.06, 08:04 Chcę Cię poinformować, że moja żona miała dwie torbiele i zniknęły jej po bezinwazyjnej kuracji w Międzynarodowym Instytucie Zdrowia w Gliwicach. Zapoznaj się ze stroną Instytutu www.ZdrowieSOS.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinkowska Re: Namawiam Was na usg piersi 16.11.06, 21:35 mam 21 lat i mialam raka piersi! na szczescie okazalo sie, ze jest niegrozny.. usunieto mi go..ale zdrowia i nerwow nikt mi nie zwroci! przezylam koszmar zwlaszcza, ze jestem mloda kobieta... pamietajcie, wiek nie gra roli..Rak nie wybiera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelak Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 12:31 byłam w środę wszystko ok. Mam 26 lat. Zapłaciłam 60 zł (ginekolog i rodzinny nie chcieli dać skierowania)ale warto było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.autocom.pl 20.11.06, 11:30 Cześć kobietki! Są tu może jakieś Krakowianki? Chciałabym zrobić USG prywatnie. Nie będę ukrywać,że liczy się dla mnie niska cena badania (nie pracuję). Znacie jakieś prywatne przychodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
roni666 Re: Namawiam Was na usg piersi 25.11.06, 18:26 Walkę z torbielami zaczęłam cztery lata temu.Najpierw biopsje-wyniki dobre,póżniej wizyty u onkologów za namową których,zdecydowałam się na operacyjne usunięcie tego świństwa.Wydawało mi się że raz na zawsze pozbyłam się ich.Niestety moja radość nie trwała długo.Od ostatniej operacji minęły 3 miesiące.Wczoraj byłam na USG w jednei piersi mam 4,w drugiej2 wynik biopsji za tydzeń.Jestem bezsilna i wściekła.Na piersiach mam brzydkie blizny a w głowie zamęt co jeszcze mnie spotka.W moim przypadku strach przed nowotworem bierze górę nad zdrowym rozsądkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
roni666 Re: Namawiam Was na usg piersi 25.11.06, 18:38 Może któraś z was wie coś na temat leku lub ziół,które pomagają zwalczyć torbiele piersi,ewentualnie dolegliwości z nimi związane tj.stan zapalny,bóle węzłów chłonnych,bóle stawów.Z tego co powiedział mi lekarz w moim przypadku hormony nie wchodzą w grę bo mam 40 lat i regularnie miesiączkuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstancja Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.rajskanet.pl 27.11.06, 01:00 Ja się wybrałam na akupunkturę w ramach rozprawienia się z torbielami. Lekarz mi powiedział,że te co już są pewnie zostaną ale nie będą tworzyły się nowe. Niestety wycinanie nic nie daje bo jak już jest tendencja to będą tworzyć się nowe. Torbiele powstają na tle jakichś zaburzeń hormonalnych. Lekarze ginekolodzy do których chodziłam z wynikami usg i biopsji nie widzieli konieczności ich usuwania,chyba,że urosną znacznie,wtedy odciąga się płyn (zwykle torbiel po takim zabiegu odrasta). Trzeba je mieć pod kontrolą bo chociaż torbiel sama w sobie jest łagodnym tworem to w jej cieniu mogą tworzyć się inne guzki. Chodzi o to,żeby ich nie przeoczyć. USG powinno się wykonywać co 9-12 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avangarda Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 12:57 Witam, ja mam lat 19 i w tamtym roku już dowiedziałam się, że mam guzka w piersi... Po bolesnej biopsji okazało się jednak, że nie jest to zmiana złośliwa, ale czas oczekiwania na to badanie wspominam jako najgorszy w moim niedługimv życiu... To był koszmar. W dodatku dobijała mnie niekompetencja niektórych lekarzy, bo dzięki takim traci się zaufanie do całej reszty. Na szczęście trafiłam w końcu na takiego doktora, który nie komplikował tego wszystkiego, jakbym mało miała stresów. W kazdym razie ja też serdecznie namawiam do tego badania. To nic nie kostzuje więc naprawdę warto być pewnym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lucy6 Re: Namawiam Was na usg piersi 27.11.06, 18:32 Witam Już pisalam na tym forum. Dziś byłam na kolejnym USG. Moje torbiele są ze mną. Mimo iż chętnie bym się z nimi pożegnała, pięknie odrastają. Lekarz mówił że na razie nie widzi wskazań do trzeciej już biopsji, ale zastanowi się nad kuracją hormonalną. Czy wiecie na czym to polega (ile trwa, itp) i jakie badania wcześniej powinien wykonać? No i najważniejsze pytanie jakie ma skutki uboczne? Może któraś z was juz miała taką kurację? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 10:38 ja tez namawiam, sama tez mam torbielkę maleńką (ok.4 mm średnicy), znalazłam ją sobie sama parę lat temu, ale od tego czasu biegam raz na jakiś czas na usg, bo powiedzieli, że nie do wycięcia, ale do obserwacji. Tak więc sama się badam regularnie (polecam!), "katuję się" usg (które jest chyba najmilszym z badań) Katowiczanko, trzymam kciuki i przyłączam się do apelu. Odpowiedz Link Zgłoś
pphuadma Re: bol w piersi 04.12.06, 09:42 czy mialas jakies objawy?ja nie wyczuwam zadnych guzkow ale zaczela mnie bolec piers, takie jakby piekace uczucie.zaczelam taki stann odczuwac dzien przed okresem, w tej chwili mam jeszcze okres i dalej tak jest.ide do lekarza na usg, tylko to chyba mozna dopiero po okresie?strasznie sie niepokoje co to moze byc i mam wrazenie ze z tych nerwow to jeszcze gorzej to czuje czy ktoras tez odczuwala cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
roni666 Re: bol w piersi 09.12.06, 19:24 Droga lenko nie wiem czy ta informacja jest dla ciebie jeszcze aktualna.Ja jestem z Łodzi o skierowanie na USG poproś,a wręcz zarządaj od lekarza pierwszego kontaktu lub od ginekologa rejonowego,wtedy za badanie nie będziesz musiała nic płacić.Jeśli masz jakieś podejrzenia co do stanu swoich piersi,przedstaw swoje obawy lekarzowi,a skierowanie powinnaś dostać od razu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.dyn.iinet.net.au 05.12.06, 09:49 od pewnego czasu kluje mnie u gory w prawej piersi zaraz pod pacha nawet w nocy czuje jak mnie pobolewa i to tylko w tym miejscu mialam robion usg i nic nie wykazalo co to moze byc macie jakas idea ?/ czy to prawda ze rak piersi nie boli??? i jak bola wezly chlonne bo mam juz rozne mysli Odpowiedz Link Zgłoś
roni666 Re: Namawiam Was na usg piersi 09.12.06, 19:04 Moje samopoczucie zanim wyczułam torbiel w piersi bylo koszmarne.Bolały mnie koszmarnie stawy i węzły chłonne szczególnie pod pachami.Bóle te zaczynały się podczas okresu,a po około 10-14 dniach wyczuwalam koszmarnie wielką torbiel,z której oczywiście miałam ściągany płyn do badania histo.,tak bylo już cztery razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Namawiam Was na usg piersi IP: *.dyn.iinet.net.au 10.12.06, 00:21 sa ziola ktore pomagaja na torbiele jednym z nich jest thuja ale rownie dobrze mozna zażywać olej wiesiołka (Oenothera biennis L), gdyż zawiera korzystnie działający kwas tłuszczowy: cis-linolowy, a także inne zioła, np. Agnus Castus (preparat Strodan), Galium Aparine i one pomagaja wlasnie na problemy z piersiami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelka Polecam lekarza na USG!! IP: *.chello.pl 10.12.06, 20:46 Ostatnio byłam na USG piersi. Poprzednie USG wykazywały ze mam włókniaka lub tłuszczaka..Lekarz sam nie wiedział. Pewna znajoma poleciła mi Pewna osobę którą ja chcę wam polecic!Kobieta bardzo sympatyczna a co najwazniejsze bardzo dobrze zna sie na tym co robi!Od razu ze 100%pewnością stwierdziła ze to gruczolako-włókniak i dzieki temu uratowała mnie od biobsjiNazywa się dr Maria Cycan i przyjmuje w MediCenter W Warszawie(al.niepodległosci 120. Odpowiedz Link Zgłoś