Dodaj do ulubionych

Brak miesiączki

10.01.03, 14:25
Pani doktor - prosze o porade. Od 3 miesiecy nie mam miesiaczki. nie jestem w
ciaży, bo robilam dwa testy ciazowe, pierwszy po dwoch tygodniach od
planowanej miesziaczki drugi po 4. Oba wyniki byly negatywne. Wczesniej
mialam nieregularne cykle, zdarzaly sie 43 dniowe. Ale teraz nie mam
miesiazki juz 3 miesiac. Mam 25 lat, nie bylam jeszcze u ginekologa, boje sie
tej pierwszej wizyty. Faceta ginekologa sie wstydze a kobiety u nas traktuja
pacjentki jak mięso. Ostatnio przezywam silne stresy zwiazane z praca,
mialam tez wypadek i gips na nodze przez prawie miesiac. Czy to moze byc cos
powaznego?
Obserwuj wątek
    • anma przyłączam sie do pytania, gdyż... 10.01.03, 14:45
      jestem w podobnej sytuacji. Zawsze miałam cykle 31-33 dniowe, ale zdarzały się
      nawet 42-46 dniowe. Przedostatni cykl był własnie 46 dniowy. A następnie
      miesiączka nie wystąpiła wcale i teraz zbliza sie termin kolejnej. Dodam, ze
      mam 33 lata, leczyłam się 8 lat z powodu niepłodności, mialam zdiagnozowane
      PCO i LUF, jestem po 5 inseminacjach, histeroskopii. Jednak od trzech lat nie
      leczę juz niepłodności. Czy to mogą byc objawy przedwczesnej menopauzy? Gdzieś
      przeczytałam ze to sie zdarza. Na wtorek mam umówioną wizytę u lekarza, ale
      jeśliby Pani doktor do tego czasu odpowiedziała byłabym wdzięczna. No i
      jeszcze pytanie: co zrobic jeśli miesiączka się pojawi? Poczekac do następnej
      czy bedzie juz normalnie? Chociaż chyba lepiej nie, lepiej wyjaśnic co się
      dzieje. Sama sobie odpowiedziałam smile)
      Czy przed wizytą u lekarza zrobić jakieś badania, bo do lekarza idę prywatnie
      to uniknęłabym płacenia dwa razy (raz zeby się dowiedziec jakie badania zrobić
      a potem przyjscie z wynikami).
      Duzo tych pytań, ale liczę na wyrozumiałośc Pani doktor smile
      Pozdrawiam
      • lara81 jak mięso? 10.01.03, 15:04
        skąd wiesz jak się traktuje pacjenta w poradni ginekologicznej skoro nigdy tam
        nie byłaś? 25 lat to najwyższy czas żeby się tam udać, zwłaszcza jeśli zdrowie
        nie dopisuje...
        Zapewniam Cię że nie jest jak myślisz, a może po wizycie zmienisz zdanie i
        znajdziesz odpowiedzi na frapujące cię pytania?
    • rose2 Re: Brak miesiączki 10.01.03, 15:13
      Nie panikuj przed ginekologiem, pomysl sobie tak jak ja przed moja pierwsza
      wizyta: to jego praca i nic wiecej, jesli chodzi o wstyd przed mezczyzna to on
      naprawde juz tyle sie "naogladal", ze podchodzi do tego raczej w taki sposob
      jak informatyk do klawiatury smile))
      Jesli kobiety w twoim miescie maja zla slawe to lepiej nie idz, bo to bez sensu
      zrazisz sie i tyle.
      Samo badanie trwa zaledwie kilka minut i zanim sie obejrzysz juz bedzie po
      wszystkim.
      A jesli zawsze mialas problemy z miesiaczka to raczej powinnas pojsc i sie
      przebadac.
    • an_ni Re: Brak miesiączki 10.01.03, 15:40
      no zdecydowanie trzeba isc do lekarza. trzeba sie przelamac, pierwszy raz
      klopotliwe moze byc wchodzenie nawet na fotel (ja sie gramolilam okropnie),
      warto to sobie wczesniej wyobrazic i sprobowac na krzesle albo stole w domu,
      usiac na samej krawedzi z nogami w gorze. no coz ... ale nie martw sie jak ty
      sie sadowisz na krzesle lekarz myje rece i nie patrzy smile
      warto zalozyc spodnice raczej dluga pod ktora "sie schowasz" a potem tylko
      odslonisz co masz odslonic i juz. zdejmowanie spodni, majtek i zostawienie
      jedynie krotkiej bluzki z tylkiem na wierzchu jest dla mnie zawsze zbyt duzym
      striptisem.
      no i moze poradzic sie kolezanek co do osoby lekarza albo chociaz zobaczyc jak
      wyglada czy wzbudzi twoje zainteresowanie. a na pierwsza wizyte namawiam do
      faceta sa delikatniejsi.
    • an_ni Re: Brak miesiączki 10.01.03, 16:07
      z twojego posta wynika ze robilas ostatni test pare tygodni temu, ale caly czas
      moglas jeszcze teoretycznie zajsc w ciaze wiec przed wizyta u lekarza warto
      zrobic jeszcze raz
    • beemka1 Re: Brak miesiączki 10.01.03, 16:24
      Dziewczyno,
      Naprawde nie ma czego sie bac. Osobiscie polecam pojsc jednak do mezczyzny, bo
      faceci sa zeguly delikatniejsi i milsi od kobiet. Popytaj kolezanek czy maja
      zaufanego lekarza. Ja tak zrobilam i bardzo sobie chwale - opinia kogos
      bliskiego na pewno Ci pomoze. Ostatnio tak czesto musialam rozkladac sie na
      samolocie, ze nie robi to na mnie ABSOLUTNIE zadnego wrazenia. Podejdz do tego
      jak do normalnej wizyty u normalnego lekarza. Bo czyz nie jest to normalna
      wizyta u normalnego lekarza?
    • dolcia24 Re: Brak miesiączki 10.01.03, 16:26
      Ja też od kilku lat zaczęłam mieć problemy z miesiączkowaniem, ale to dopiero
      odkąd zaczęłam przyjmować tabletki antykoncepcyjne. Praktycznie już nie mam
      krwawień. Byłam ostatnio u lekarza o okazało się że mam cyste na jajniku i to
      może być powodem braku krwawień.
      Więc lepiej idź od razu do lekarza i się przebadaj!!
    • anma Re: Brak miesiączki 11.01.03, 23:08
      podciągam, bo mi równiez zależy na odowiedzi pani doktor smile
    • monika.antepowicz Re: Brak miesiączki 13.01.03, 04:24
      Moze być to związane z hiperprolaktynemią w odpowiedzi na stresy- można zalecić
      oznaczenie poziomu prolaktyny i test z metoklopramidem no i koniecznie wizytę u
      ginekologa. Myślę,ze negatywana Pani opinia o kobietach ginekologach jest
      przesadzona i chyba na nią nie zasługujemy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka