IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 11:19

Witam!

Czy okreslono mozę gdzieś - jakie zajwiska poowduja ten procen
nieskuteczności tabletek antykoncepcyjnych ?

czy w tym mieszczą błędy użytkowniczek - czy inne zjawiska ?

Obserwuj wątek
    • agatka_to_ja Re: 1% 16.06.06, 11:22
      tu masz to pieknie wytlumaczone
      pl.wikipedia.org/wiki/Antykoncepcja

• Gość: procentówka Re: 1% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 11:50

a czyli błedy zazywających nie są w tym ujete

ale w takim razie ..nie wiadomo co powoduje nieskutecznośc?

wiem, wiem ...biologia, natura takie tam....

ale nie prowadzi sie nad tym jakis badań ?
        • m_marta_m Re: 1% 16.06.06, 12:10
          Gość portalu: procentówka napisał(a):

> a czyli błedy zazywających nie są w tym ujete

no przecież są ujęte smile cytuję z tej strony: "Skuteczność ww. metod zależy
          ściśle od sumienności i regularności w stosowaniu i przestrzegania
          przeciwskazań."
          sumienność!!! brak sumienności oznacza błędy zazywających smile
          • caprissa Re: 1% 16.06.06, 23:14
            m_marta_m napisała:

> Gość portalu: procentówka napisał(a):
            >
            > > a czyli błedy zazywających nie są w tym ujete
            >
            > no przecież są ujęte smile cytuję z tej strony: "Skuteczność ww. metod zależy
            > ściśle od sumienności i regularności w stosowaniu i przestrzegania
            > przeciwskazań."
            > sumienność!!! brak sumienności oznacza błędy zazywających smile

no wlasnie czyli to co autor tabeli w wikipedii nazwal sobie skrupultane branie
            to bylo takie cos: dzis wziela, jutro o godizne pozniej itp
            a to co autor wzial sobie pod nazwe mniej skrupulatne branie to bylo to dzis
            wzieal, jutro nie, jutro wcale i znow brala i tak w krate.

jak widizmy slowa duzo mowiasmile

nie ma czegos takiego bralam i wpadlam

nie bralam regularnie czyli o stalej porze i wpdalam

ostatnio cebos podla wyniki w eurostudencie mowia ze podstawa bledu w anty
            jelsi chodiz o tabletki jets to, ze kobiety zapominaja o nich!! az 35% kobiet
            ma swiadomosc ze moze zapomniec, tak mowia w ankietach!

zapominalstwo i niedbalstwo!

i wyrachowanie
            • agatka_to_ja Re: 1% 16.06.06, 23:20
              BZDURY PIISZESZ!!!!!!!!!!!!!

poczytaj:
              www.narodziny.med.pl/pearl.htm
              serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51238,70408.html

mało jeszcze????????
              "Pierwsza dotyczy osób zdyscyplinowanych, druga tych, które zapominaja o
              pigułce albo wydłużają 7-dniową przerwę."

ZDYSCYPLINOWANYCH!!!!!!!!!!!!!! czyli tych, ktorzy biorą wszystko BARDZO
              SUMIENNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dalej cytuje
              "Mierząc skuteczność poszczególnych metod, bierze się pod uwagę również
              dokładność ich stosowania. Im staranniej przestrzega się sposobu użycia danego
              środka, tym lepszy efekt antykoncepcyjny.

I tak w przypadku typowego używania prezerwatywy wskaźnik Pearla wynosi 12,
              przy stosowaniu perfekcyjnym - 3."

PERFEKCYJNE!!!!!!!!! rozumiesz>???????????? perfekcyjne!!!!!!!!!!!!!
              • caprissa Re: 1% 16.06.06, 23:42
                Mierząc skuteczność poszczególnych metod, bierze się pod uwagę również
                dokładność ich stosowania. Im staranniej przestrzega się sposobu użycia danego
                środka, tym lepszy efekt antykoncepcyjny.

oczywiscie bo w gre wchodiz np czy bierze o stalej porze ale tez cyz nie miala
                biegunki, wymiotow i czy wogole ja wzielatongue_out zatem nie tylko pora brania ale i
                jakosc tego brania i to sklada sie na wskanik perla

np gydby m ja byla w grupie tych kobiet to ja bym miala zero ciazy i u mnie
                wskaznik perla bylby 0,0 a u CViebie i takiej jednej wyrachowanje nie
                balybyscie wcale pigulek i potem byloby ze na 100 kobiet zaszla jedna zatem
                wskaznik bylby 0,01% i potem na forum by mowiono nie ma 1005 nie ma bo zobacz
                tu jets tabela i jedna zaszla.. no tak, ale czmu zaszla? no wlasnie nie brala
                ich wcale
      • Gość: procentówka Re: 1% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 12:27

kiedy dopiszyemy jeszcze brak sumiennosci wink to procent skutecznosci jest
        zancznie mniejszy...

ale nmie zastanawia czy ktos bada ten 1% procen - tzn.powody dla których
        ten 1 procent występuje ....

dlaczego tego nie da sie wyeliminowac
        • agatka_to_ja Re: 1% 16.06.06, 12:40
          dlaczego nie da sie wyeliminowac????
          bo czlowiek NIE MA TAKIEJ WŁADZY ZEBY WSZYSTKO PRZEWIDZIEC!
          bo organizm czlowieka nie jest komputerem, ktory mozna zaprogramowac!
          bo w kazdym organizmie moze zdarzyc sie cos nieprzewidzianego!!!!!!!!

bo biologia czlowieka jest nie jest w 100% poznana!
          bo natura jest czesto silniejsza niz manipulacje czlowieka!

bo NIE MA 100procentowej antykoncepcji!!!!!!! poza szklanką wody "zamiast"!

wiec trzeba sie pogodzic z faktem, ze jak jest seks to jest ZAWSZE ryzyko ciąży"
          • Gość: is Re: 1% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 22:27
            ten 1% to zaniedbania nie branie, gdyby tak było, ze ten 15 pzy skrupulatnym
            braniu to powiem ci ze kobiety mialy by dzieci, a tak ta co bierze je sumiennie
            nie ma ich.
            Na 7 lat brania kazda kobieta mialaby z 4 dzieci, a jednak ich nie ma, ta co
            bierze

poza tym opinii nie mozna opierac na jednej definicji np z wikipedii.

tabetki uzywane dobrze to 100%, tak jak prezewatywa dobrze uzytkowana to tez
            100% zabezpieczenia

a te 0,01% jets dokladnie ukazany na ulotkach. I ktora wie co i jak, nie ma
            ciazy.
            • agatka_to_ja Re: 1% 16.06.06, 22:36
              NIE MASZ RACJI!!!!!

zaden srodek antykoncepcyjny nie daje 100% pewności!!!!!!!!! ŻADEN!!!!!!!

Te dwa wskazniki sa nie tylko w WIkipedii!!!!!!!! to wskaznik Perla!!!!!!!
              rzecz uznana w świecie!!!!!!!!!!!! kim ty jestes, ze to podważasz????????

jeden wskaznik mowi o "stosowaniu idealnym", a drugi o "stosowaniu bylejakim"
              (mowiac krotko)...

czy tak to trudno zrozumiec?????????

niestety istnieją kobiety, ktore ZAWSZE, IDEALNIE brały talbetki, nie mialy
              stresów, biegunek, rzygania i innych rzeczy, a jednak zaszły w ciazę...

i to jest ten 0,1%!!!!!!!!

ale jak chcesz wierzyc, ze masz 100% - prosze bardzo.. niektorzy lubia zyc w
              swiecie złudzen...
              • caprissa Re: 1% 16.06.06, 23:25
                agatka_to_ja napisała:

> NIE MASZ RACJI!!!!!
                >
                > zaden srodek antykoncepcyjny nie daje 100% pewności!!!!!!!!! ŻADEN!!!!!!!

dobrze stoowany daje 100% sa miliony ludzi, ktoryz sa tego przykladem.
                Szczegolnie jelsi chodiz o tabletkismile

>
                > Te dwa wskazniki sa nie tylko w WIkipedii!!!!!!!! to wskaznik Perla!!!!!!!
                > rzecz uznana w świecie!!!!!!!!!!!! kim ty jestes, ze to podważasz????????
                >
                > jeden wskaznik mowi o "stosowaniu idealnym", a drugi o "stosowaniu bylejakim"
                > (mowiac krotko)...

tak a rozumiesz co czytasz?
                stosowanie idelane czyli autor nazwal sobie tak stosowanie w ktorych kobiety
                brały anty codziennie o stalej porze, ale np kilka razy wziely z opoznieniem np
                godznnym, 2 godiznnym. a stosowanie nieidelane to takie gdzie braly, ale i
                zapominaly brac tablteke!!!!!
                uzywaj szarych komorek!!

i dlatego masz napis pod sposdem; ze skutecznosc maleje wraz z bledem w ich
                stosowaniu.

>
                > czy tak to trudno zrozumiec?????????

widze ze tobie trudno, ale moze w koncu przjerzysz na szare komorki.

>
                > niestety istnieją kobiety, ktore ZAWSZE, IDEALNIE brały talbetki, nie mialy
                > stresów, biegunek, rzygania i innych rzeczy, a jednak zaszły w ciazę...
                >
                znam takie, to sa te co braly nieidelanie, i te co tak mowily, no bo co
                powiedza ze nie brały? mowia tak, bo nie chca wyjsc na idiotki. Poza tym wiele
                łapie tak na ciaze, co powie ze nie brala bo chciala ciaze? nie powie ze
                wymyslila bajke o teorii io dzieciaci i o tym ze brala.

> i to jest ten 0,1%!!!!!!!!
                > juz ci tlumaczylam co to jets ten 0,1% to wlasnie to nie branie, spoznianie,
                wymioty, biegunki.

I wyrachowanie.
                >
                >
                > ale jak chcesz wierzyc, ze masz 100% - prosze bardzo.. niektorzy lubia zyc w
                > swiecie złudzen...

• agatka_to_ja Re: 1% 16.06.06, 23:30
                  caprissa napisała:

> dobrze stoowany daje 100% sa miliony ludzi, ktoryz sa tego przykladem.
                  > Szczegolnie jelsi chodiz o tabletkismile
                  >
                  i są setki ludzi, ltorzy sa dowodem, ze antykoncepcja bywa zawodna! CHoc
                  trzymali sie jej w 100% i byli idealnie dokladni!!!!!!!!!!!!!!!!

>tak a rozumiesz co czytasz?
                  >stosowanie idelane czyli autor nazwal sobie tak stosowanie w ktorych kobiety
                  >brały anty codziennie o stalej porze, ale np kilka razy wziely z opoznieniem
                  np
                  >godznnym, 2 godiznnym. a stosowanie nieidelane to takie gdzie braly, ale i
                  >zapominaly brac tablteke!!!!!

SSTOSOWANIE IDEALNE TO IDEALNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  gdzie masz mowe o odstepstwach????????? NIGDZIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  odsterpstwa są przy DRUGIM wskazniku!!!!!!!!

MYSL !!!!!!!! to nie boli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • caprissa Re: 1% 16.06.06, 23:37

> > dobrze stoowany daje 100% sa miliony ludzi, ktoryz sa tego przykladem.
                    > > Szczegolnie jelsi chodiz o tabletkismile
                    > >
                    > i są setki ludzi, ltorzy sa dowodem, ze antykoncepcja bywa zawodna! CHoc
                    > trzymali sie jej w 100% i byli idealnie dokladni!!!!!!!!!!!!!!!!

bylas znimi? widzials jak bierze o stalej porze? to nie mow bzdur!
                    jak ma ciaze to byly uchybienia i to solidne nie brala!!!! ich wcale!!!!

a co teraz bierze? w koncu sie sexi nie? znow anty/ ale tym razme je łyka
                    nieesmile ach durne baby
                    • agatka_to_ja Re: 1% 16.06.06, 23:40
                      caprissa napisała:
                      > bylas znimi? widzials jak bierze o stalej porze? to nie mow bzdur!
                      > jak ma ciaze to byly uchybienia i to solidne nie brala!!!! ich wcale!!!!

a ty bylas z nimi????????????

to są WYNIKI BADAŃ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a z nimi sie NIE DYSKUTUJE!~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ide spac - bo twoja tępota jest porażająca!

skoro wazniejsze są dla ciebie plotki sąsiedzkie niz wyniki badan i naukowe
                      metody - to ja wymiekam!
                      • caprissa Re: 1% 16.06.06, 23:45
                        wyniki badan powstaja dzieki konkretnym ludziom, ktoryz poddali sie badaniu.
                        zatem jacy ludzie, takie wyniki badan i takie wskaniki perla...

ale masz rozum, uzywaj szarych komorek, czytaj co pisze i mysl!!!
              • klymenystra dziewczynko 17.06.06, 15:48
                spokojnie... zaszkodzisz sobie od nadmiaru emocji...
                • klymenystra Re: dziewczynko 17.06.06, 15:50
                  poza tym wikipedia to tez srednie zrodlo wiedzy... ktos tam napisal, ze na
                  wyspach zielonego przyladka panuje ustroj zwany marihuanizmem. ktos inny, ze
                  Martinet stworzyl interlignue...
                  • agatka_to_ja Re: dziewczynko 17.06.06, 15:52
                    wikipedia to zle zrodlo? OK.. wiec podalam inne... jeszcze mało? jeszcze ktoras
                    powi, ze jest lepsza i madrzejsza niz wyniki badan i miliony lekarzy?
                    prosze bardzo.
                    • Gość: K Re: dziewczynko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 16:58
                      Owszem wilipedia jest złym źródłem, bo każdy może dopisywac do haseł co mu się
                      podoba.
    • Gość: ty to nie jest jeden procent!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 22:37
      To jest ilość par na STO które przez ROK stosując daną metodę zaciążyły!
      To nie jest tak że co setny stosunek (czy w przypadku 0,1 - co tysięczny)
      kończy się ciążą! Chodzi o to że 0,X - tyle par zachodzi w ciążę jeśli przez
      ROK stosują daną metodę!

W przypadku pigułek 0,1 oznacza że na sto par regularnie sekszących się przez
      ROK zaciążyła jedna dziesiąta kobiety. Czyli mówiąc prościej - JEDNA NA TYSIĄC!
      • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 22:58
        zgadzam sie...
        jakby ktos jeszcze nie jarzył o co chodzi
        pl.wikipedia.org/wiki/Wska%C5%BAnik_Pearla
      • caprissa Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 22:58
        to prawda a zaciazyla bo nie brala anty

ostatnie badani mowia, ze bledem podstawowym jets zapominanie i spoznialstwo!!!!

tabletki to precyzja i samodyscyplina, dlateo tak wiele idzie na plastry.
        • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:05
          no tak, pewne osoby są madrzejsze niz wyniki badan... hehehe....
          • caprissa Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:09
            tak i sa to kobiety, ktore maja teorie o dzieciha i plodnosci

wymyslaja ze braly i wpadly, bo co maja powiedziec?

a wyniki badan trzeba jeszcze rozumiec

te tabele ktos tworzyl jakis jeden badacz, opieral sie na parach. i tyle

a ja znam wyniki badan odnosnie antykoncepcji ogolnie

i mowi ona, ze metoda jets taka jak jej uzytkownik. on nniedbaly to i metoda.

najskuteczniejsza metoda, 100% jest anty i spirala.

ale trze stosowac sie do zalece, a w przyapdku spirali trafic na lekarza co
            umie ja zakladac. zle zalozona nie dziala jak powinna, to jak z plombą od
            zebow. jeden zalozy tak inny zle.

tabletki to sprawa kobiety, musi je brac. Jak ma obowiazki lub spotyka sie
            sporadycznie z facetami, to latwo je nie bierze, lub nie bierze je z walsnej
            woli. i wpada tak jak chciala.

kobiety stosujace anty nie zachodza w ciaze. jak zajdzie jedna na iles tam par,
            to wyniak to ze nie brala, spozniala sie, brala inne leki, pila alkohol, miala
            wymioty, biegunke itp
            • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:13
              no patrz, to ty mądrzejsza jestes niż wyniki badan???????????

buahahahahahahahaha....

spirala i tabletka 100%-owe??????? buahahahahahaha... no to ciekawe, bo moja
              kolzanka zaszla w ciaze (pozamaciczna) mając spirale.

oczywiscie, ze "metoda jest taka jak jej uzytkownik. on nniedbaly to i metoda."
              ale natura jest nieprzewidywalna i tez potrafi zaskoczyc!

i nie pisz takich bzdur.. bo ZADEN lekarz ci nie powie, ze jakas antykoncepcja
              jest 100%-owa!!!!!!!!

ZADEN!!!!!!!!!
              • caprissa Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:19
                agatka_to_ja napisała:

> no patrz, to ty mądrzejsza jestes niż wyniki badan???????????
                >
                > buahahahahahahahaha....
                >
                > spirala i tabletka 100%-owe??????? buahahahahahaha... no to ciekawe, bo moja
                > kolzanka zaszla w ciaze (pozamaciczna) mając spirale.

tak bo miala ja zle zalozona, nie dzwie sie.

>
                > oczywiscie, ze "metoda jest taka jak jej uzytkownik. on nniedbaly to i
                metoda."
                >
                > ale natura jest nieprzewidywalna i tez potrafi zaskoczyc!

natura nie, chyba ze wyrachowanego czlowieka natura to taksmile

zaskakujesmile

>
                >
                > i nie pisz takich bzdur.. bo ZADEN lekarz ci nie powie, ze jakas
                antykoncepcja
                > jest 100%-owa!!!!!!!!
                >
                > ZADEN!!!!!!!!!

zgadzam sie zaden. No bo on nie bedzie za nia bral tych tabltek, ona sama musi
                brac je regularnie. a czy ktos ci da 1005 ze zdasz mature? nie, bo nikt nie
                bierze za ciebie odpowiedzialnosc czy sie bedziesz uczyc czy nie. to samo z
                tabletkami, lekarz nie wie czy ty bedziesz brac cyz bedziesz sie spoznic itp
                czy bedziesz olewac to, albo czy chesz byc w ciazy po tabletach.

ja tez nie wzielabym takiej odpowiedzialnosci powiedizalbym tak; metoda taka
                jak uztykownik, jelsi bedzie pani dbac 100% ale wie pani jak to jets z
                kobietami.

moja znajoma brala co do minuty cilest o 22 i juz jets 8 lat po slubie i nie ma
                dzieci.

uczciwosc i regularnosc i bez wyrachowania.

tabletkami mozan manipulowac, to czy brala to tylko ona wie i Anioly, moze
                klmac jak nic. a jak jets w ciazy to znak ze nie brala.
                • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:22
                  nie kompromituj sie!!!!!!
                  nie jestes madrzejsza niz wyniki badan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jak chcesz wierzyc, ze tabletki dają 100% = prosze bardzo! milego zycia w
                  urojonym swiecie.
                  • caprissa Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:28
                    Ty sie nie kompromitujbo jak baba mowi ze braka i wpadla to smiech na sali

nie brala!

orzez 10 lat jakos tabsy dawlay 100% a tu jak w gre wchodizla praca i szukanie
                    sponsora to jakos nie wziela.

przestan

idelane branie to takie gdzie kobieta zazywa tabsy o stalej porze, albo raz czy
                    dwa sie sponic w zbraniem tabletek

a nieidelane branie to takie gdzie kobieta bierze ale czesto zapomina.

tak to jets jak ludzie nie wiedza co oznaczyl w tabeli autor.
                    • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:32
                      moze ty znasz takie wyrachowane kobiety, albo sama nią jestes.

ja wierze wynikom badan!

a ty, wtwierdząc, ze tabletki dają 100% pewnosci kompromitujesz sie , bo
                      stawiasz sie ponad MILIONAMI lekarzy i specjalistów!!!!!!!!!!!!!!!!!

dyskutujesz z setkami badan, programow, wyników??????????????
                      SUper.. wielu takich w szpitalach psychiatrycznych... milego pobytu
                      • caprissa Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:36
                        oczywiscie bylismy na tylu pogadankach o anty i lekarze mowili prosto ona jets
                        taka jak wy

i mowili to co pisalam

a ty slepo wierz to, co ci mowia szczegolnie baby wyrachowane.

anty ma 100% jak jets stosowana poprawnie, zdyscyplinowanie.

powiedz mi czy baba ktora rzekomo zaszla po tansch znow jej zuje/ nie bo by sie
                        bala ze znow brala i wpadnie

zatem jak tak ochoczo znow bierze anty znak ze wie iz sama zawinila w ich
                        braniu i dlatego ma ciaze. Nie ufa sie czemus co cie zawiodlo samo, ale ufa sie
                        czemus co wiesz ze zawiodlo cie bo ty bylas nieprezycyzjan
                        • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:39
                          ja mowie o WYNIKACH BADAŃ, a ty o swoich wyrachowanych kolezankach...

co jest madrzejsze i bardziej pewne: wyniki badań czy plotki na bazarze ?

WYNIKI BADAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

no, chyba , ze jestes madrzejsza nie Wskażnik Pearla!!!!!!!!!!!!

nbuahahahahahahahahahahahahah
                          • caprissa Re: to nie jest jeden procent!!!! 16.06.06, 23:44
                            a ja mowie ze wyniki badan sa takie jak dana grupa badanych kobiet. jesli w
                            badanje grupie 100 kobiet wszytskie sa niewyrachowane i stosuja sie precyzyjnie
                            wtedy mamy zero poczec i zero ciaz. jezeli w danej grupie 100 kobiet sa takie
                            co nie biora wcale albo takie co robia to niedbale wted mamy wskanick perla 01%.

wyniki badan powstaja dzieki konkretnym luidozm i temu ze brali lub nie brali
                            anty. badacze wierza im na slowo, ze braly lub nie. i tak poswtaje wskanik
                            perla.
                          • klymenystra Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 15:55
                            a na kim sa robione te bedania? wlasnie na tych kobietach. one sie nie biora z
                            powietrza, wiesz?
                    • klymenystra Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 15:54
                      przeciez dobrze, ze agatka wierzy w uczciwosc ludzka.. tylko widzisz, agatko,
                      raz- nauka nie jest nieomylna, udowodniona, ze zielona herbata powstzymuje
                      raka, a tu sie okazuje, ze najnowsze wyniki nie potwierdzaja tego. a dwa-
                      badania na ludziach sa obarczone jeszcze wiekszym marginesem bledu. ludzie w
                      ankietach wpisuje czesto swoje pobozne zyczenia, albo po to, zeby nie wyjsc na
                      debili... i to jest wlasnie nauka...
                      • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 15:56
                        ok, ale to są badania NAUKOWE, a nie podwórkowe!!!!!!!!!!!!!!!!! wiec margines
                        bledu tez jest wliczony w to i uwzględniony!
                        • klymenystra Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 15:57
                          co nazywasz badaniami podworkowymi? badania onkologow?
                          • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 16:01
                            nie, mowie, ze margines bledu jest zawarty w takich badaniach.. i ze nie mozna
                            mowic, ze te badania nie sa wazne, bo te baby oszukiwały... no, litości....

NIE MA ŚRODKÓW ANTYKONCEPCYJNYCH , KTORE DAKJĄ 100% PEWNOŚCI!!!!!!!!

NIE MA
                            czy wam sie to podoba czy nie
                            • klymenystra Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 16:06
                              dobrze. juz. koniec. paluszek Cie musi bolec od tego wciskania wykrzyknika i
                              capslocka. dla dobrej Twojej klawiatury rezygnuje z dyskusji. widzi mi sie, ze
                              masz lecituka paranoje na temat nieomylnosci nauki, uczciwosci ludzkiej (to
                              akurat zaleta, co pokazuje Wolter w "L`Igenu" jak rowniez chyba ostra schize
                              ciazowa. ja wiem swoje- to co jest napisane na ulotce moich tabletek nie jest
                              klamstwem. ciaza jest wynikiem zlego brania pigulek, wywmiotow (pozwol, ze
                              uzyje tego slowa, zamiast Twego wytwornego "rzygania"), niektorych lekow i
                              dziurawca. kobiety, na ktorych robiono badania nie musza mowic prawdy, uwierze
                              dopiero, kiedy ktos mi pokaze 100 kobiet, filmowanych codziennie o tej samej
                              porze- lykajacych pigulke i caly czas postepujace zgodnie z ulotka. i tak Cie
                              nie przekonam. ochlon troche, mysle, ze cala sie trzesies, naprawde jesres
                              bardzo emocjonalna. a stres moze szkodzic- np na zoladek. albo jakbys byla w
                              ciazy. pozdrawiam
                              • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 16:11
                                och, nie masz racji.. zadnej schizy ciazowej nie mam smile A w pigułki tak slepo
                                jak niektore osoby nie wierze. Bo natura bywa przewrotna i nieprzewidywalna.
                                A o moje zdrowie sie nie martw.. nie jestem ani zdenerwowana ani nerwowa. Po
                                prostu logicznie myśle...
                                a na opakowaniu twoich tabletek jest napisane, ze dają 100% pewnosc????
                                buahahahaha.. bardzo ciedkawe.....

no tak, niektore uzytkowniczki tabletek uwielbiają z powodu schizy wierzyc, ze
                                w 100% sa zabezpieczone... niech wierzą, niech sie łudzą.... skorą stawiają
                                swoją naiwną wiarę ponad wyniki badan naukowych...
                                • klymenystra Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 16:16
                                  az korci, zeby odpisac.
                                  wyniki badan naukowych... to brzmi dumnie.
                                  zrozum, dziewczynko, ze bedania na ludziach to nie to samo, co badania
                                  fizyczne, czy matematyczne. jestem przyszla ligniwstka i juz wiem, jak nuak
                                  bywa zawodna. przyklad- jezyk dalmatynski. noo. mozemy powiedzec,ze wiemy, jak
                                  wygladal, bo przeciez BYLY BADANIA. byl informator.
                                  tylko jaaaaaaaaaaaaaaaki.............
                                  na mojej ulotce jest napisane, ze nie 100%. jasne. ale jest napisane, co moze
                                  powodowac ciaze. iiik. niewazne.
                                  to o naturze (ze sama zadzialala) to jest u musierowicz. polecam wejsc na forum
                                  fanow tej pani i poczytac nasz dlugi watek na ten temat. jak to natura sama
                                  dziala. chyba,z e natura ludzka, czyli niedbalstwo.
                                  wiesz- wole naiwna wiare oparta na logice niz naiwna wiare w nauke. obie
                                  zawodza, ale mozna miec potem pretensje tylko do siebie.
                                  beijinhos
                                  • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 16:19
                                    moze ty jestes dziewczynką... ja jestem KOBIETĄ!

i z żadnym z twoich argumentów sie nie godze!!!!!!!!!!!!
                                    WOlę ślepo wierzyc w yniki badan, niz w durne posty na forum uzytkoniczek,
                                    ktore sa madrzejsze niz miliony lekarzy.. buahahahahahaha
                                    • Gość: klymenystra Re: to nie jest jeden procent!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 17:21
                                      nota bene- cha cha jak juz cos. sprawdz w slowniku. akurat polonistyka jest
                                      nauka smile powinnas jej slepo wierzyc,a nie takie odstepstwa.
                                      fajno, uwazasz, ze nauka jest bezosobowa? ze badania na kim sa prowadzone?
                                      • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 17.06.06, 17:29
                                        ja nie piisze cha cha.. tyko buahahahaha smile

a badania sa prowadzone na ludzioach.. i w takich badania "czynnik ludzki "
                                        jest uwzgledniony.
                                        Czy moze uwazasz, ze wszstkie badania prowadzone na ludziach są do niczego, bo
                                        ludzie sa niewiarygodni???????

ale sie uśmiałam....
                                        • klymenystra Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 01:17
                                          smiech to zdrowie, wiec sie smiej. byle ortograficznie.
                                          badania NA ludziach sa wiarygodne. badania, gdzie ludzie przedstawiaja
                                          przerwaznie swoje pobozne zyczenia, wybielaja sie,albo troche klamia (natura
                                          ludzka)-juz nie. a niewielki procent kobiet Ci sie przynza, ze zaszlo przez
                                          niedbalosc. wola mowic, ze wszystko bylo ok, tylko natura zadzialala.
                                          • dorianne.gray Re: Prośba o niepowtarzanie się :) 18.06.06, 01:26
                                            Jak ktoś jeszcze raz w tym wątku powtórzy zwrot "wyniki badań naukowych", to w
                                            imieniu metodologów pójdę się wybiczować, dziękuję smile
                                            • klymenystra Re: Prośba o niepowtarzanie się :) 18.06.06, 10:29
                                              smile ale tej pani tylko ten zwrot przemawia do glowy. smile
                                          • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:06
                                            ale te badanie, pomimo, ze na ludziach sa RZETELNE!!!!!!!!! i ja w to wierze!
                                            Bo jakby nie byly - to nie bylyby publikowane!!!!!!!!!!!
                                            a skądś sie jednak pewne dane w indeksie Pearla wziely... i na pewno nie
                                            z "oszustwa" kobiet!
                                            • dorianne.gray Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:11
                                              Weź relanium i nie pij z rana tyle kawy, bo dostaniesz palpitacji wink
                                              Jeśli chodzi o rzetelność i naukowość, to skłonna jestem bardziej ufać
                                              niezawodności chemicznych środków hormonalnych niż "niezawodności" ludzkiej
                                              natury, skłonnej do zapomnialstwa, przekłamań czy po prostu nieświadomości
                                              pewnych spraw... smile
                                              • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:15
                                                relanium sama mozesz brac.

a kawy jeszcze nie pilam, wiec kiepska z twoja zgryzliwoscia...

ja wolę wierzyć w WYNIKI BADAŃ, niz w teksty "jedna pani drugiej pani
                                                powiedziała...."
                                                • dorianne.gray Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:16
                                                  Ależ Ty właśnie wierzysz w takie "teksty" zamiast w WYNIKI BADAŃ
                                                  (aaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! idę się biczować!) winkwinkwink
                                                  • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:18
                                                    NIE!!!!!!!!!!!!! ja wierze w "wyniki badań"... a ty w "jedna pani drugiej pani
                                                    powioedziala, ze tamta to zaszla, bo nie brała regulanie, bo oszukiwala, bo
                                                    chciala go zlapac na dziecko itp."....

milego biczowania
                                                  • dorianne.gray Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:27
                                                    Mów do słupa, słup jak... wink
                                                  • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:32
                                                    dorianne.gray napisała:

> Mów do słupa, słup jak... wink
                                                    >

i nawzajem słupie smile

• dorianne.gray Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:42
                                                    Doucz się, kochana, o metodologii badań naukowych, a potem sobie ponownie
                                                    przemyśl treść tego wątku smile
                                                    Howgh smile
                                                  • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:43
                                                    a ty sie doucz moja droga z LOGIKI i tez sobie przeczytaj i przemysl ten
                                                    watek smile
                                                  • dorianne.gray Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:44
                                                    Z logiki miałam całe trzy semestry, nie narzekam wink
                                                  • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:58
                                                    "mieć" a "znać" to nie to samo smile

nie chce sie z toba klocic - ty masz na pewne rzeczy inny poglad, ja inny.
                                                    i juz
                                                  • dorianne.gray Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 11:59
                                                    Ależ ja się nie kłócę - i to nie jest też kwestia poglądów, a faktów raczej smile
                                                  • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 12:04
                                                    no własnie - fakty.. i we wskazniku Pearla branie "perfekcyjne" i
                                                    nieperfekcyjne.
                                                  • dorianne.gray Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 12:06
                                                    Wskaźnik Pearla nie jest wskaźnikiem naukowym, ponieważ nie można go zbadać w
                                                    warunkach laboratoryjnych smile
                                                  • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 12:11
                                                    nie jest wskaznikiem naukowym?????
                                                    buahahahaha.. no to mnie teraz rozbawilas....

• dorianne.gray Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 12:46
                                                    Cieszę się bardzo, że mogłam poprawić Ci humor smile
                                                    Ty również poprawiłaś mi humor, nie ma to jak zabierać głos w sprawie, o której
                                                    się nie ma pojęcia smile
                                                    (Zaznaczam, że ja w dalszym ciągu nie mówię o skuteczności pigułek, ale o
                                                    metodologii badań naukowych) smile
                                                  • agatka_to_ja Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 12:50
                                                    ależ ja bardzo dobrze wiem o czym mowie i mam o tym pojecie smile
                                                    a humor mam rewelacyjny smile
                                                  • klymenystra Re: to nie jest jeden procent!!!! 18.06.06, 15:34
                                                    lapki mi opadly i sie ciagna i sa juz na zakrzowku...
    • dorianne.gray Re: 1% 18.06.06, 10:54
      No widzę właśnie, tylko trzeba jeszcze odróżniać metody badań, zamiast klepać
      jęzorem o "nauce"... wink
      • klymenystra Re: 1% 18.06.06, 11:04
        dla mnie nauka to to, co doswiadczalne i sprawdzalne. i w pelni obiektywne.na
        rodzajach badan to znam sie tylko jesli chodzi o dialektologie.
        • dorianne.gray Re: 1% 18.06.06, 11:08
          No tak, ale gdy w grę wchodzi sondaż (no bo czymże jest badanie ankietowe
          kobiet biorących pigułki, jeśli nie sondażem), to można mówić jedynie o dużym
          prawdopodobieństwie prawdziwości wyników badań, nigdy o naukowej pewności smile
          (M.in. dlatego socjologia to dla mnie żadna nauka, ale to temat na inny
          wątek) wink
          • agatka_to_ja Re: 1% 18.06.06, 11:13
            hehe... nie wierze, ze te badania mialy tylko charakter "sondazowy"... bo jak
            wyodrebniliby dwie grupy kobiet - "biorace" regularnie i nieregulanie...
            • dorianne.gray Re: 1% 18.06.06, 11:18
              Rozumiem, że wszystkie badane panie były Twoim zdaniem trzymane w warunkach
              laboratoryjnych i ich egzystencja podlegała w tym czasie ścisłej kontroli osób
              badających?... wink
              Istny Matrix! wink
              • klymenystra Re: 1% 18.06.06, 15:37
                no ja wlasnie tez o tym pisalam, ale Agatka ma sklonnosc do pomijania pewnych
                faktow na rzecz "wynikow BADAN NAUKOWYCH" plus 20 wykrzyknikow smile
                • agatka_to_ja Re: 1% 18.06.06, 16:46
                  ja nie pomijam faktów tylko je AKCEPTUJE!
                  bo po to są badania i ich wyniki zeby sie nimi posiłkować. Po to prowadzi sie
                  badania UWZGLĘDNIAJĄCE tzw. błąd ludzki i i wlicza sie go w wyniki!
                  i wyniki są NAUKOWA, a nie SONDAŻOWE czy tez "sąsiedzkie" smile

no, ale jezeli wy jestescie madrzejsze niż wskaźnik Pearla...
                  • klymenystra Re: 1% 18.06.06, 18:18
                    no ale ,moja droga, jak sobie wyobrazasz, ze te badania sa prowadzone? przeciez
                    tutaj nie ma innej metody, niz sondaz rozumiesz? oni nie trzymaja kobiet w
                    akwarium. oni je PYTAJA.zadaje pytanie. wypytuja sie. bo nie ma innej
                    mozliwosci. tego tez nie rozumiesz?
                    • agatka_to_ja Re: 1% 18.06.06, 19:05
                      no jasne, zapomnialam, ze jestescie madrzejsze od lekarzy, ktorzy prowadza
                      takie badania..
                      i ze wszystkie te badania mozna o kant tyłka roztłuc, bo kobiety nagminnie
                      kłamią...
                      i ze wskaznik Pearla jest bzdurą, bo wy tak uwazacie...
                      i ze wszystkie srodki antykoncepcyjne, prawidlowo uzywane, są 100 procentowe...
                      i ze słonie potrafią latać...

buahahahaha...
                      • klymenystra Re: 1% 18.06.06, 21:49
                        -_-
                        mamusiu
                        wskaznik pearla dotyczy tych, ktorym zdarzaja sie przesuniecia.
                        koniec
                        ja juz nie mam sily
                        T.T
                        niepokalane poczecie przytrafilo sie raz. wskaznik pearla mowi o nastepnych.
                        • agatka_to_ja Re: 1% 18.06.06, 22:13
                          wskaznik Pearla dotyczy zarówno tych, ktorym zdarzają sie przesunięcia, jak i
                          tym, ktorzy uzywają antykoncepcji PERFEKCYJNIE!
                          dlatego podawane są DWIE wartości, a nie jedna!
                          koniec
                          tez juz nie mam siły smile
                          • klymenystra Re: 1% 18.06.06, 22:24
                            moi non plus.
                            niech Ci bedzie, widze, ze nie przekonam. ale jesli gzies znajdziesz dowody na
                            te "perfekcje", to pisz na majla gazetowego. z checia je obejrze.
                            • agatka_to_ja Re: 1% 18.06.06, 22:29
                              a jak ty znajdziesz dowody, ze wskaźnik Pearla jest rownie wiarygodny jak
                              horoskopy z "pani domu" - pisz na mojego maila.. z przyjemnościa sie zapoznam smile
                              pozdrawiam smile
                              • klymenystra Re: 1% 19.06.06, 07:25
                                ...ktos wspominal o horoskopach?
                                bo nie pamietam
                                • agatka_to_ja Re: 1% 19.06.06, 08:51
                                  no przeciez caly czas piszesz, ze wskaźnik Pearla jest do luftu, bo ludzie
                                  oszukują...
                                  • klymenystra Re: 1% 19.06.06, 19:00
                                    oui. carissima, masz uproszczone widzenie swiata oraz takiez rozumienie tekstu.
                                    pisanego. au revoir.
                                    • agatka_to_ja Re: 1% 19.06.06, 19:25
                                      lepsze uproszczone widzenie niż ślepota wybiórcza smile
                                      • klymenystra Re: 1% 19.06.06, 20:13
                                        to drugie przynajmniej ma w sobie cos ze sztuki. to pierwsze wlasicwe jest
                                        umyslom prostym.
                                        • agatka_to_ja Re: 1% 19.06.06, 20:24
                                          to drugie jest powiązane z zaburzeniami psychicznymi i brakiem rozumienia
                                          czegokolwiek.
                                          to pierwsze: z prostotą i logiką smile
                                          • klymenystra Re: 1% 19.06.06, 22:34
                                            niech bedzie. na temat zaburzen polecam Janet Frame. i Sylvie Plath, ale w
                                            troche innym kontekscie.
                                            prostota...prostota jest dobra w zachowaniu. w mysleniu- bywa, ze daje
                                            efekty... hmm...proste?
                                            • klymenystra odpowiedz mi tylko 19.06.06, 22:36
                                              logincznie i prosto na pytanie- jak lekarze sprawdzaja, czy kobieta bierze
                                              pigulki "perfekcyjnie". sa gdzies w necie opisy tych badan?
                                              • agatka_to_ja Re: odpowiedz mi tylko 19.06.06, 22:40
                                                szukałam i niestety nie znalazłam.. a sama ciekawa jestem smile
                                                ale i tak wierze w ich rzetelność, prawdziwosc i ze nie bez przyczyny podane są
                                                dwa wyniki - dla perfekcyjnego brania i dla mało dokładnego brania smile i na
                                                pewno te badania uwzgledniają tzw. czynnik ludzki smile
                                                • klymenystra Re: odpowiedz mi tylko 19.06.06, 23:16
                                                  ach. na pewno/to juz sie ociera o horoskopy. i slepa wiare. "wierze"
                                                  zamiast "wiem". to ci logika.
                                                  jak kots juz wyzej napisal- to perfekcyjne brani moze i bylo sobie idealne w
                                                  niktorych przypadkach- ale nie wszystkie antybiotyki sa prszebadanie pod katem
                                                  interakcji. wez to tez pod uwage. bo nawet wtedy nie mozna mowic o perfekcji-
                                                  panna ryzykuje.
                                                  • agatka_to_ja Re: odpowiedz mi tylko 20.06.06, 09:13
                                                    biore wszystko pod uwage.. i nadal uwazam, a nie slepo wierze, ze ŻADNA
                                                    antykoncpecja nie daje 100% pewnosci smile i ze wskaznik Pearla mowi prawde smile I
                                                    to jest logika smile a nie podwazanie badan naukowych.
                                                  • klymenystra Re: odpowiedz mi tylko 20.06.06, 09:34
                                                    wskaznik Pearla mowi prawde, ale oparty jest na "badaniach" niepewnych. wow. i
                                                    rzeczywsicie-moze lepiej nie uzywaj terminu "wyniki badan naukowych", bo to
                                                    smieszne. poczytaj jeszcze raz posty dorianne, wyglada na to, ze ona sie na tym
                                                    jednak zna.
                                                  • agatka_to_ja Re: odpowiedz mi tylko 20.06.06, 10:07
                                                    klymenystra napisała:

> wskaznik Pearla mowi prawde, ale oparty jest na "badaniach" niepewnych

niepewnych? dlaczego?
                                                    bo ludzie oszukują? czy wszystkie badania przeprowadzane na ludziach sa
                                                    niepewne? NIE! bo uwzględniają tzw. BŁĄD LUDZKI!!!!!!
                                                    nie jestes mądrzejsza od rzesz naukowców!!!!!
                                                    gdyby wskaznik Pearla nie byl wynikiem opartym na BADANIACH, gdyby byl "takim
                                                    sobie beznadziejnym wskaznikiem, opartym na oszustwach ludzi" to nikt nie
                                                    brałby go pod uwage... a jednak jest wkaznikiem POWSZECHNIE UZNANYM ZA
                                                    OBOWIĄZUJĄCY!

ale widac niektore osoby na forum śmiesznie uwazaja sie za lepsze i madrzejsze
                                                    niz tysiace badan i autorytwtów iliony lekarzy... buahahahaha... śmieszne...
                                                  • lilith76 Re: odpowiedz mi tylko 20.06.06, 10:30
                                                    agatka
                                                    uwierz komuś, kto studiował socjologię, miał statystykę i metodologię -
                                                    wskaźnik Pearla mówi prawdę na tyle, na ile można wierzyć metodzie według
                                                    której został przeprowadzony. nie ma innego wyjścia, tylko ułomności tej
                                                    metody, tego badania zaakceptować. wyniki zostały uzyskane tak rzetelnie jak
                                                    tylko to było możliwe, ale nie są wyrazem całej prawdy, bo trzeba wziąć pod
                                                    uwagę zaufanie ludziom, którzy dane podawali. ty może wierzysz we wszystko co
                                                    człowiek mówi, badacz musi brać poprawki.

wątek puchnie przez sprzeczkę równą tej o wyższości Świąt Wielkanocnych nad
                                                    Świętami Bożegonarodzenia.
                                                  • agatka_to_ja Re: odpowiedz mi tylko 20.06.06, 10:56
                                                    lilith, alez ja to świetnie rozumiem... wiem, ze ta metoda nie jest idealna, bo
                                                    ludzie nie są idealni... i wiem, zebadacze też biorą poprawkę na ludzi, ktorzy
                                                    mowia nieprawde...
                                                    ale jezeli ktos twierdzi, ze środki antykoncepcyjne działają ze 100procentową
                                                    skutecznością - z tym sie nie moge zgodzić. Tak działa tylko "szklanka wody
                                                    zamiast" smile
                                                  • klymenystra Re: odpowiedz mi tylko 20.06.06, 14:03
                                                    jaka tam sprzeczkasmile sprzeczka moze byc tylko z kims, kto ma rozsadne
                                                    argumenty, a nie nieortograficzny smiech i capslockasmile
                                                  • agatka_to_ja Re: odpowiedz mi tylko 20.06.06, 14:09
                                                    no wlasnie, jak sprzeczac sie z kims, kto uwaza sie za madrzejszego niz lata
                                                    badan setek lekarzy i nie ma żadnych argumentów smile

a co do "ha".. musze cie zmartwic....

ha
                                                    1. «okrzyk wyrażający różne nastroje i uczucia (przyjemne i przykre), np.
                                                    zadowolenie, triumf, podziw, zdumienie, rezygnację, rzadziej pytanie»
                                                    Ha, co za radość!
                                                    Ha, mniejsza o to!
                                                    Ha, trudno!
                                                    Δ Że aż ha! «że aż miło, jak się patrzy; doskonale, doskonały»

2. «wyraz, zwykle powtórzony wielokrotnie, naśladujący śmiech»

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=18130
          • klymenystra Re: 1% 18.06.06, 15:36
            no jasne, ze taksmile zgadzam sie smile to tak jak te wszystkie slynne badania, ktore
            pokazuja, jacy to Polacy sa tolernacyjni. 80% podobniez! akurat. kazdy wie, ze
            powinien byc toelrancyjny, malo kto sie przynza w ankiecie, ze tak naprawde to
            toelrancje na codzien ma gdzies. lanoratoryjnie to mozna by ich zbadac
            wykrywczaem klamstw. tongue_out i wtedy chyba moznaby mowic o badaniach naukowychsmile
      • agatka_to_ja Re: 1% 18.06.06, 11:07
        dorianne.gray napisała:

> No widzę właśnie, tylko trzeba jeszcze odróżniać metody badań, zamiast klepać
        > jęzorem o "nauce"... wink
        >

no to klepcie sobie jezorem o tym, jakie to tableteczki sa cudowne i
        nieomylne i idealne.
        smacznego
    • Gość: hex Re: 1% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 20:37
      hm, to po prostu granica błędu - ale nie błędu uzytkowniczki. Np. okazuje się,
      że jeszcze jeden z setek antybiotyków miał interakcje z tabletką, że z jakiś
      powodó się nie wchłonęła, że tabsy były źle dobrane i za słabe... w takich
      wypadkach branie z dokładnością co do minuty nie pomaga. 100% niezachodzenia w
      ciążę jest tylko w okresie niepłodnym podczas normalnego cyklu, czyli to jest,
      powiedzmy, jakiś tydzień. A do tabletek wracając, jest to tak mały procent, że
      nie ma się co nim przejmować. Bądźmy wolne od schiz ciążowych!smile
    • emilia_a Re: 1% 20.06.06, 11:27
      > Czy okreslono mozę gdzieś - jakie zajwiska poowduja ten procen
      > nieskuteczności tabletek antykoncepcyjnych ?

Na przykład takie zjawiska u kobiet z nadwagą:

"Badacze przypuszczają, że zbyt wysoką wagę kobiet i podwyższone
      ryzyko nieskuteczności tabletek antykoncepcyjnych łączą związki
      trzech rodzajów.

Po pierwsze - z powodu szybszej przemiany materii u osób z
      nadwagą i otyłością czas i efektywność działania leku zostają
      zredukowane.

Po drugie - u kobiet z nadwagą i otyłych enzymy wątrobowe, które
      odpowiadają za oczyszczanie organizmu z leków działają tak
      intensywnie, że ilość leku obecna we krwi staje się szybko
      niewystarczająca, by środek zadziałał.

Po trzecie - aktywne składniki przyjmowanych doustnie środków
      antykoncepcyjnych, takich jak estrogen czy progesteron, są
      magazynowane w tłuszczu i blokowane w nim tak, że nie mogą działać
      w krwiobiegu.(PAP)"
      www.studentka.pl/serwis.php?s=10&pok=6443&id=17457
      • emilia_a Re: 1% 20.06.06, 11:34
        > "Badacze przypuszczają, że zbyt wysoką wagę kobiet i podwyższone
        > ryzyko nieskuteczności tabletek antykoncepcyjnych łączą związki
        > trzech rodzajów.
        ...

... pewnie kobiety z nadwagą są bardziej zapominalskie wink
      • lilith76 Re: 1% 20.06.06, 12:05
        > Po pierwsze - z powodu szybszej przemiany materii u osób z
        > nadwagą i otyłością czas i efektywność działania leku zostają
        > zredukowane.
        >

ostatnia rzecz o jaką można posądzić osobę otyłą, to szybka przemiana materii...
        • emilia_a Re: 1% 20.06.06, 12:28
          > ostatnia rzecz o jaką można posądzić osobę otyłą, to szybka przemiana
          materii..

"Należy zaznaczyć, że rzadko otyłość jest związana z zaniżoną przemianą
          materii. Wręcz przeciwnie u osób otyłych przemiana materii jest wyższa niż u
          osób szczuplejszych. Związane jest to ze zwiększonym zapotrzebowaniem
          kalorycznym przy dużej masie ciała. "
          www.atw.krakow.pl/?kierunek=article&type=otylosc

Owszem, jeśli dwie osoby o tej samej wadze a różnej przemianie materii zjedzą
          taki sam posiłek, to ta osoba o mniejszej przemianie materii ma szansę utyć.

Co innego jeśli weźmiemy pod uwagę np. kobietę ważącą 55kg, która akurat danego
          dnia zjadla na śniadanie jogurt, a na obiad pół kilo truskawek oraz kobietę
          ważącą 85kg, która zjadła trzy śniadania, dwa obiady i kolację. Ta druga Musi
          mieć większą przemianę materii, musi to wszystko strawić a sam spacer wymaga u
          niej spalenia więcej kalorii niż u tej co waży 55kg.

• lilith76 Re: 1% 20.06.06, 13:16
            ok smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka