sloneczko_x 25.01.03, 18:10 czy to prawda że pigułka sprzyja powstawaniu nowotworu piersi? ja osobiscie biore cilest i zastanawiam sie czy ma az tak duzy poziom hormonów ze powinnam zaczac sie obawiac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katka_11 Re: piułka a guz piersi 30.01.03, 10:20 czesc, ja tez jadlam Cilest i to przez 4 lata... i nagle potem przy rutynowej kontroli piersi, kiedy masz ochote uslyszec, ze wszystko jest oki, pan doktor stwierdzil u mnie guzka. Mialam operacje, udana na szczescie, ale co sie strachu najadlam to moje. Guzek nie mial komorek rakowych, ale tabletek antykoncepcyjnych do konca zycia nieststy, sie juz nietkne. Podobna sa inne takie, ktore maja mniejsza zawartosc ktoregos z hormonu i mniejszy wplyw na piersi - nie wiem minulet czy cos takiego. A pytany przeze mnie ginekolog i ten gosc ktory mnie operowal, potwierdzil, ze antykoncepcja ma wplyw na piersi i jesli masz predyspozycje do tworzenia sie guzkow, to wczesniej czy pozniej bedziesz go miala.... i tym optymistycznym akcentem koncze....nieststy, bo tabletka to zdecydowanie ten rodzaj anrykoncepcji, ktory najbardziej mi odpowiadal, ale coz... Odpowiedz Link Zgłoś
kara13 Re: piułka a guz piersi 30.01.03, 21:34 Też miałam włókniaka w piersi i to prawdopodobnie od tabletek. Całe szczescie był to tylko włókniak i został usunięty. Brałam wtedy Cilest. Potem znieniłam na inne ale teraz od paru miesięcy całkiem skończyłam z pigułkami. Szkoda zdrowia. A gumka wcale nie jest taka zła Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: piułka a guz piersi 02.02.03, 11:01 Właściwie nie udało się przeprowadzić żadnego badania, które potwieredzałoby wzrost lub obniżenie ryzyka raka sutka u kobiet przyjmujących pigułki antykoncepcyjne . Właściwie znane jest jedno doniesienie,że takiem ryzyko moze wzrastać jeśli zaczyna się przyjmować pigułki antykoncepcyjne w bardzo młodym wieku i trwa wiele lat zanim urodzi siępierwsze dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kara13 Re: piułka a guz piersi 02.02.03, 13:04 No właśnie. Ja zaczełam łykać pigułki w wieku 19 lat. A guzek wyskoczył po jakiś 3 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: piułka a guz piersi 02.02.03, 11:01 Właściwie nie udało się przeprowadzić żadnego badania, które potwieredzałoby wzrost lub obniżenie ryzyka raka sutka u kobiet przyjmujących pigułki antykoncepcyjne . Właściwie znane jest jedno doniesienie,że takiem ryzyko moze wzrastać jeśli zaczyna się przyjmować pigułki antykoncepcyjne w bardzo młodym wieku i trwa wiele lat zanim urodzi siępierwsze dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś