Dodaj do ulubionych

Wyniki ft3 i ft4

07.07.06, 15:21
Powinnam się martwić tymi wynikami czy nie?Nie wiem też czy robić aTPO i aTG.

FT3 5.11
FT4 19.0
Zrobiłam je ponieważ nie chudnę mimo diety.
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 15:23
      te wyniki nic nie mowia..... bo kazde laboratorium ma swoje normy.
      Napisz normy...
      Jakie mialas TSH?
      • ava84 Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 15:35
        Tsh robiłam na początku roku nie pamiętam co było po przecinku 4,?
        Normy FT3 2.76 do 8.00
        FT4 10.3 do 24.45
        To wygląda że niby wszystko ok!
        Tylko dlaczego nie chudnę i tak żle się czuję.Dodam że strasznie dużo śpię,
        kompletnie nic mi się nie chce ogólnie deprecha i tak już od roku.

• zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 16:22
          zrob sobie jeszcze nowe TSh i biegnij z tym jak naszybciej do endokrynologa...
          Nie pamietasz jakie mials tsh? to stre? i jaki normy mailo laboratorizm??
          • zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 16:27
            acha.. zrob sobie jeszcze USG tarczycy i wted do lakarza
            • ava84 Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 16:35
              Dlaczego jak najszybciej do lekarza jak spojrzałam w normy ft3 i ft4 to
              pomyslałam ze ok!Stare tsh nie przekraczało 5 ale dokładnie nie pamiętam.
              • zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 16:54
                hmmm , a nie sadzisz ze jest bardzo wazne aby Twoje wyniki zobaczyl lekarz?

Wiesz co to jest niedoczynnosc tarczycy? albo hashimoto??

Skonsultuj to...
                • zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 16:56
                  w jakiem jestes wieku?
                  • ava84 Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 17:03
                    mam 38lat
                • ava84 Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 17:02
                  O niedoczynności co nie co czytałam mam prawie wszystkie objawy,hashimoto nie
                  znam .Masz rację zrobię resztę badań i wybiorę się do lekarza.
                  • zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 17:06
                    hashimoto to prawie to samo co niedoczynnosc,....
                    ja mam hashimot... miesiac temu stierdzone, a pewno choruje od lat...
                    objawy jakie mialam/mam to
                    -sennosc
                    -placzliwosci
                    - anemie co jakis czas
                    - wypadanie wlosow
                    - czasem niski cholesterol
                    - bardzo szybko sie mecze
                    - bedac na scislej diecie nie moglam nijak schudnac , a tylam.
                    moje tSH to 3,5 norma do 4

Zrob sobie jeszcze USg tarczycy , a po i tpg i jedz do lekarza....
                    jesli okaze sie ze to niedoczynniosc, to dostaniesz hormon tarczycy w
                    tablekach i WKONCU POCZUJESZ SIE LEPIEJ11 zaczniesz normalnie funkcjonowac (
                    mowie na swoim przykladie.

A co do TSH, dlatego pytalam o Twoj wiek, bo kobiety mlode powinny miec tsh
                    ok 2,5 mniej wiecej...
                    • ava84 Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 17:18
                      Dzięki:}
                      Mam dokładnie takie objawy{cholesterolu nie badałam}Najbardzej denerwuje mnie
                      płaczliwość i to ze tak się męczę czasami się czuje jak staruszka.Włosy wypadają
                      mi przez 3mce póżniej spokój na 4 lub 5mcy i znów to samo.NO i ogólnie taka
                      niemoc czasami to nawet nie chce mi sie chcieć:{
                      • zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 17:22
                        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776 --
                        • ava84 Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 18:07
                          Wielkie dzięki:}bardzo ciekawe forum.Trochę się przestaszyłam,badania zrobię ale
                          dopiero po 15 lipca niestety cały przyszły tydzień będę miała okres a wtedy to
                          na prawdę jestem nie do życia...
                          gg nie mam ,jak będę miała wyniki to na pewno napiszę na forum.Jestem jeszcze
                          nie dokońca obyta z komputerem,wolno piszę itp.Syn mówi, że jak będę trochę
                          szybciej pisać to mi pokaże co i jak z tym gg.
                          pozdr.też Ewa
                          • zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 18:10
                            czekam na odpowiedz na forum!
                            Wiesz , nie chc€ ci wmawia choroby, ale poprostu sugeruj€ abys poszla do
                            endokrynologa DOBREGO ENDOKRYNOLOGA!
                            bedzie dobrze!
                            Serdecznie pozdrawiam Ewa

P.S nie przejmuj si€ kompem... czlowiek cale zycie sie uczy!
    • Gość: majka Re: Wyniki ft3 i ft4 IP: *.chello.pl 07.07.06, 18:40
      TSH powinnaś mieć na poziomie 1-1,5 powyżej może świadczyć o subklinicznej
      niedoczynności tarczycy ,warto DOkładnie przebadac prace tarczycy TSH ,
      przeciwciała TPO i TG ,koniecznie dobre usg i do endo z polecenia[znajomi,forum]
      • ava84 Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 20:47
        Znalazłam na stronie centralnego lab.że TSH 0,25-5.0
        FT3 4-8,3
        FT4 9-20

T3 0,95-2.5
        T4 60-120
        To dlaczego powinnam mieć 1-1.5
        I co oznacza T3 i T4?Sorry dziewczyny za takie pytania wydają wam się pewnie
        śmiesznie proste, a dla mnie to czarna magia.

• Gość: zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 IP: *.pools.arcor-ip.net 07.07.06, 21:15
          Centralnego labolatorium? kazde labolatorium ma swoje normy... i powinnas
          patrzec na normy labaoratorium ktore robilo ci badania.

Wiesz ja mam TSH 3,55 a norma mojego labolatorium to 1,05-4... i lekarz
          rodzinny powiedzial mi ze moje tsh jest okk, w normie! A jak poszla do endo, to
          powiedzial mi ze tak : * moje TSH byloby w normie , jesli mialabym 70 lat! Moje
          tsh powinno sie ksztaltowac w okolicach max 2,5 , a najlepiej 1-1,05!
          Wiesz na forum hashimoto dziewczyny pisz ze normy na calym swiecie TSH sa do
          2,5 , tylkow polsce do 4( czy tam 5) BO pANSTWO CHCE SOBIE ZAOSZCZEDZIC NA
          NASZYM LECZENIU!
          ALE NIE MA CO GDERAC; ZROB POZOSTALE BADANIA....
          • ava84 Re: Wyniki ft3 i ft4 07.07.06, 21:22
            Ewa,czy po tabletkach choć trochę waga ruszyła w dół?
            Jak zrobię resztę badań pójdę do endo prywatnie bo przecież nie będę czekać 4 mce.
            • Gość: zajacowna Re: Wyniki ft3 i ft4 IP: *.pools.arcor-ip.net 07.07.06, 21:28
              hmmm.. ja jestem na tabletkach od 2 miesiecy. I widze drobna roznice w wadze.
              Powiem ci tak jak mi lekarz powiedzia: *jak narazie waga to nie Twoj podstawowy
              problem, najwazniejsze to wyrownaniu tsh do poziomu max 2,5.... a najlepiej
              pomiedz 1-1,5*
              Idz na badania ( wiem ze sie powtarzam ) USG tarczycy i przeciwciala A TPO i
              Atpg, tf3 ft4 i tsh ( jak robilas dawno , to zrob sobie swierze) .Na TSH da Ci
              skierowanie zwykly rodzinny lekarz i na USG tez, na TF§ i FT$ , tylko endo
              moze, a A TPO i TPG- nie wiem.. ja robilam prywatnie....
              Jesli ci zalezy na czasie to idz i rob prywatnie i do lekarza biegnij....
              • Gość: zajacowna o moich wynikach IP: *.pools.arcor-ip.net 07.07.06, 21:37
                daje Ci przyklad interpretacji moich wynikow.... moze to co Ci pomoze... w
                zrozumieniu tegoo wszystkiego :
                Twoje wyniki w %
                1)
                TSH - 3,55 = 69,47%
                fT3 - 5,46 = 33,95%
                fT4 - 11,15 = 19,55%
                2)
                Zakladam ze przed pobraniem krwi nie polknelas Euthyroxu.
                TSH - 3,78 = 74,32%
                fT3 - 4,86 = 20%
                fT4 - 12,67 = 33,36%
                Dobrze ze lekarz kazal Ci zwiekszyc dawke. Ale radze teraz juz stopniowo
                zwiekszac dawke najwyzej o 12,5µg, albo nawet o 6,25µg co 2 tygodnie.
                Po 4 tygodniach na stalej dawce 75µg znowu kontrolne badanie krwi.
                Te wyniki aktualne widac ze sie troszke pogorszyly w stosunku do poprzednich.
                Ale na poczatku leczenia tak moze byc. Musi sie odbudowac zapas tych hormonow w
                tkankach i dlatego jest ich jeszcze za malo we krwi.
                To ze czujesz sie teraz zle, wynika z tego ze jeszcze jestes w niedoczynnosci i
                jeszcze do tego niedobor zelaza (zamiast zelaza lepiej jest robic badanie
                ferrytyny, pisalam juz na ten temat).
                W tych nowych wynikach odwrocil sie stosunek ilosci fT3 i fT4. Wez troche selenu
                aby podniesc poziom fT3.
                Waga Twoja jeszcze idzie w gore bo jeszcze jestes w niedoczynnosci. Jak poziom
                fT3 i fT4 bedzie powyzej 60% to powinna sie waga ustabilizowac.
                Niedobor zelaza powinnas uzupelniac. Endokrynolog albo lekarz domowy powinien to
                leczyc i kontrolowac. A czy sprawdzilas tez poziom wit.B12?
                To jest tez bardzo wazne. Takie niedobory zelaza i wit.B12 daja objawy anemi.
                I niedoczynnosc i te niedobory sa przyczyna ze jestes taka slaba.
                Musisz sie uzbroic w cierpliwosc. Unormowanie hormonow troche trwa. A niedobory
                tez leczy sie przez kilka miesiecy.
                • ida37 ja się leczę prochami na deprechę.... 08.07.06, 11:50
                  wykonałam ostatnio wyniki, usg tarczycy w porządku (lekarz mi powiedział -
                  radiolog, że antygeny wykonuje się, jeśli usg nie jest w porządku- tarczycę mam
                  zdrową)

FT3=4,66 n: 3,50-6,50
                  FT4=1,07 n: 0,7-1,55
                  TSH=1,41 n: 0,25-5,0

wiek 28 lat, włosy wypadają, przytyłam (ale to może być od obecnych leków),
                  problem z okresem-skąpe (to też skutek podwyższonej prolaktyny po obecnych
                  lekach), cykliczne bole stawów, podwyższona temp. od zawsze, czuję się jak stara
                  baba...szukać dalek pomocy u endo, czy już lepiej nie schizować?
                  Pozdr.
                  • zajacowna Re: ja się leczę prochami na deprechę.... 08.07.06, 13:08
                    hmm, ja bym si€ dla swietego spokoju przeszla do endo.
                    A co Ci zaszkodzi?
                    Najwyszej bedziesz spokojna ze nic Ci nie jestsmile
                    Pozdr. Ewa
                  • ava84 Re: ja się leczę prochami na deprechę.... 08.07.06, 18:00
                    Też myślałam o prochach na depresję bo ją też moge miec, ale boję się właśnie że
                    jeszcze bardziej przytyję.Do 30stki ważyłam 50 kg w ciągu kolejnych 3 lat waga
                    dobiła do 58 niby jeszcze nie tragedia, a teraz ważę 68kg i naprawdę koszmarnie
                    wyglądam ta wielka opona ble:{
                    • zajacowna Re: ja się leczę prochami na deprechę.... 08.07.06, 18:06
                      no to Ci€ pociesze!
                      mam 26 lat, 4 latat temu wazylam 83 kg, przy wzroscie 165, pozniej schudlam do
                      59, a teraz ( przy hashi ) przytylam do 75.... no i?? jak si€ czujesz ze swoj
                      oponka? wink lepiej?
                      • ava84 Re: ja się leczę prochami na deprechę.... 08.07.06, 18:34
                        Trochę lepiej:}
                        Zapomiałam dodać ze mam 170 wzrostu.Może ja poprostu straszny leń jestem kiedyś
                        chodziłam na basen 2 razy w tygodniu , całe lato na rower a teraz wychodzę z
                        domu wsiadam w samochód i znów siedzę.Ostatnie 2lata tak u mnie wygląda,
                        właściwie zero ruchu przemieszczam się tylko z kanapy na fotel no i pochłaniam
                        duże ilości żarcia nie wspomnę już o słodyczach
                        A co mi tam powiem wam pożarłam dzisiaj pól opakowania rafaelo i litrowe
                        opakowanie lodów nie licząc zwykłych posiłków normalna to ja chyba nie jestem...
                        Pozdr.Ewka
                        • zajacowna Re: ja się leczę prochami na deprechę.... 08.07.06, 19:06
                          no to przynajmniesz wiesz ze cos dobrego mialas w ustach.... *tyle zysku ile
                          w py......*wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka