Dodaj do ulubionych

Teracyklina w problemach dermatologicznych

11.07.06, 15:29
Od dwoch miesięcy (z 2 niewielkimi kilkudniowymi przerwami) biore - zalecona
przez dermatologa w związku z trądzikiem - tetracykline (aktualnie 750 mg,
zaczynalam od 1500 mg). Poprawa jest wlasciwie nieznaczna, no moze odrobine
ladniej wyglada moja buzia, ale naprawde bez fajerwerków. Ale czuje za to
pobolewania brzucha, od czasu do czasu zdarzaja mi sie mdłosci. Domniemuje,
ze to moze miec zwiazek z przyjmowanym antybiotykiem. Wizyte kontrolna mam
dopiero pod koniec miesiaca, stad na razie nie bede miala kontaktu ze swoim
dermatologiem zeby to potwierdzic.
I tu moje pytania do osob, które przyjmowaly przez dłuzszy czas (miesiac lub
dluzej) tetracykline - czy Wy też mieliscie jakies tego typu problemy
zoładkowe? Czego jeszcze (chodzi mi o jakies inne dzialania uboczne) mozna
spodziewac sie przy dłuzszym przyjmowaniu tetracykliny? Po jak długim czasie
przyjmowania mozna stwierdzic, ze antybiotyk w tym konkretnym przypadku
dziala lub nie i ewentualnie przy niewielkiej odpowiedzi pozytywnej sobie
darowac? No a jesli nie tetracyklina to co - jakie sa inne antybiotyki
podawane przy problemach tradzikowych? I na koniec - jakie sa wasze
dswiadczenia jelsi chodzi o dzialanie tetracykliny, czy taka terapia
faktycznie pomaga?
Dzieki ogromne za informacje!
Pozdrawiam,
Karolina
Obserwuj wątek
    • kwietniowe_cappuccino Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych 11.07.06, 15:35
      antybiotyki rozwalają żołądek, że hohoho, w dodatku dawka dwumiesięczna
      bierzesz przynajmniej coś osłonowego?
      • linnieff Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych 11.07.06, 15:41
        Od czasu do czasu biore ulgastran (w tabletkach badz syropie) - czy tego
        rodzaju oslona jest właściwa? Czy powinnam przed kazda polknieta tabletka
        tetracykliny zapodawac sobie ten ulgastran? Czy wówczas nie zmniejsza sie
        radykalnie ilosc wchlanianej przez organizm tetracykliny?

K.
        • the_kami Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych 11.07.06, 15:47
          Chyba chodziło o coś, co pozwoli odbudowywać na bieżąco florę bakteryjną
          żołądka, czyli wszelkie Trilaki, Lakcidy, a przede wszystkim kefiry i jogurty i
          zsiadłe mleko (najlepiej naturalne, niesłodzone, bez dodatku mleka w proszku).
          Antybiotyk wyjaławia organizm, zabija również te bakterie, które są niezbędne do
          zdrowego funkcjonowania. Uważaj też na grzybicę - może warto podmywać się
          kefirem raz na jakiś czas.
          • kwietniowe_cappuccino Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych 11.07.06, 16:23
            Chyba chodziło o coś, co pozwoli odbudowywać na bieżąco florę bakteryjną
            > żołądka, czyli wszelkie Trilaki, Lakcidy, a przede wszystkim kefiry i jogurty
            i
            > zsiadłe mleko

dokładnie
            przez dwa miesiące wytłukłaś wszytskie dobre bakterie swojego organizmu
            • linnieff Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych 12.07.06, 14:10
              Zupelnie intuicyjnie faszerowalam sie zarowno Trillakiem jak i Lactovaginalem,
              poza tym jogurtami naturalnymi w ogromnej ilosci (minimum 500 ml dziennie). I
              to zupelnie wbrew temu co uslyszalam od pani w aptece, bo przy zakupie kolejnej
              porcji tetracykliny zagadnelam ja o potrzebe odbudowy flory bakteryjnej przy
              tego typu kuracji. Powiedziala, ze nie widzi takiej koniecznosci w przypadku
              tego antybiotyku, ewentualnie cos oslonowego na przewod pokarmowy jesli
              mialabym jakies problemy. Tym niemniej - wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi!

Pozdrawiam,
              Karolina
              • Gość: Meg Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych IP: *.acn.waw.pl 12.07.06, 22:47
                ja brałam przez 2 miesiace, ale musialam odstawic, bo uczulilam sie na ten
                antybiotyk. poprawy nie bylo praktycznie wcale, mialam klopoty z zoladkiem i
                pojawila sie grzybica pochwy. sad dobrze robilas z tymi jogurtami i kefirkami wink
                polecam Normaderm Vichy - dopiero po tych kosmetykach zauwazylam poprawe.
                powodzenia!
                • Gość: k Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 07:48
                  rozmawiałam z kosmetyczką na temat Normaderm Vichy -to totalne badziewie nie
                  warto kupować juz lepszy jest La roche Posay effaclar K albo nasz polski IWOSTIN
                  ale Normaderm sobie darujcie - stosowałam i rozmawiałam z moją kosmetyczką na
                  ten temat i mi odradziła
                • linnieff Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych 13.07.06, 15:38
                  Meg,
                  Tak, ja chyba tez jestem bliska odstawienia tej tetracykliny.
                  Gin-endokrynolog zaproponowal mi wczoraj, zebysmy sprobowali terapii
                  hormonalnej i antyandrogenowej(Yasmin + Flutamid), pewnie na to przystane, choc
                  mam sporo oporow przed kolejna dawka lekow.

Pozdrawiam serdecznie,
                  Karolina
                  • Gość: ja Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 15:47
                    przy antybiotyku bierz lakcid lub lakcidofil
    • Gość: pelagia100 Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych IP: *.83.171.176.67.ip-pool.NEFkom.net 13.07.06, 21:11
      ja bralam przez 4 miesiace, poprawa byla widoczna, trzeba unikac slonca. Od
      czasu zakonczenie kuracji a bylo to przed 6 laty byl spokoj przez jakies 4 lata
      potem znow (a mialam tylko na twarzy) i wtedy bralam doxycykline 1 miesiac i do
      tamtego czasu juz dwa lata spokoju. Dermatolog w Lodzi u ktorej sie leczylam
      powiedziala zeby uwazac na slonce nie przesadzac z tymi kefirkami i jogurcikami
      i bedzie dobrze. I bylo dobrze. I jest dobrze. Wiec moze na razie nie przerywaj
      kuracji. W innych schorzeniach dermatologicznych biora ludzie tetracykline
      przewlekle kilka lat. Ja uwazam ze jestli tradzik ma podloze bakteryjne to
      trzeba skurczybyki wytluc i koniec. I dopiero potem sie mozna upiekszac
      maseczkami itd itp. Zycze ci zdrowia.
      • Gość: Aśka Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych IP: *.aster.pl 13.07.06, 22:00
        Mam pytanko:w jakis sposób miałyście badane na jakim podłożu występuje u Was
        trądzik?Czy standardem jest teraz robienie u większości dermatologów wymazów ze
        zmian skórnych i sprawdzanie czy to wirusowe czy bakteriologiczne?pozdr
        • Gość: agnieszka Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych IP: *.100.nas.net 14.07.06, 05:14
          Ja tez bralam tetracykline na tradzik. Poprawa - cos jak u Ciebie- niewielka.
          Szkoda zoladka. Jak wykupowalam w ogole ten antybiotyk to pani w aptece az sie
          zdziwila, ze nie dostalam zadnych tabletek oslonowych. Kupilam tabletki
          oslonowe i w sumie jakos kuracje przezylam. Jakie tabletki- niestety nie
          pamietam, bo to ponad 6 lat temu bylo.
          A tak w ogole to na tradzik pomogly mi tylko i wylacznie tabletki anty.
          • the_kami Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych 14.07.06, 11:50
            Gość portalu: agnieszka napisał(a):

> Ja tez bralam tetracykline na tradzik. Poprawa - cos jak u Ciebie- niewielka.
            [...]
            > A tak w ogole to na tradzik pomogly mi tylko i wylacznie tabletki anty.

Co oznacza, że Twój trądzik miał podłoże hormonalne, a bakteryjne, więc
            antybiotyk przepisał Ci konował 'na oko' uncertain
        • linnieff Re: Teracyklina w problemach dermatologicznych 14.07.06, 14:00
          Aśka,
          W moim przypadku tetracykline dostałam z marszu, wyłącznie po dokładnym
          obejrzeniu skóry przez dermatologa i takim dłuzszym wywiadzie jak to bywało w
          przeszłosci, co wcześniej stosowałam (a nie stosowałam nic doustnego, tylko
          preparaty na skóre). Lekarz od razu zaznaczyl, ze pewnie wielkiego pozytku nie
          bedzie z tego i trzeba bedzie przerzucic sie na leczenie hormonalne,
          anyandrogenowe ale poradził mi spróbowac. Jednoczesnie zalecił konsultacje u
          gin-endokrynologa i dał skierowanie na badania hormonalne. No i tak to bylo u
          mnie - zadnych wymazów.

Pozdrawiam cieplo wszystkie kobitki na tym forum walczace (z tradzikiem) smile),
          Karolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka