Dodaj do ulubionych

Nadżerka ;((

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 20:40
Rok temu podczas normalnej, kontrolnej wizyty u ginekologa lekarz stwierdził
nadżerkę. Z cytologii wyszła II grupa. Wtedy kazał mi przyjść za rok na
wizytę kontrolną. Dzisiaj byłam u niego i zrobił cytologię. Powiedział, że
nadżerka się powiększyła i trzeba zrobić elektrokoagulację. Chciałabym się
dowiedzieć co to jest ta elektrokoagulacja i na czym polega? Czy któraś z Was
miała ją robioną? Zaznaczę, że mam 18 lat i jeszcze nie współżyłam.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Nadżerka ;(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 20:44
      www.mediweb.pl/womens/wyswietl.php?id=710
      a o wypalaniu jest jakies 2374834593856 watkow na forum - polecam wyszukiwarke
    • Gość: Beti Re: Nadżerka ;(( IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.07.06, 21:03
      Może sprawdż to jeszcze u innego lekarza, sa różne metody leczenia nadżerek. Mi
      jako metodę najmniej inwazyjną lekarka zaleciła złuszczanie solcogynem,
      powiedziała ze kobietom które jeszcze nie rodziły robi włąśnie to. Miałam juz
      robione i czekam na kontrolę.
    • gaga_tek81 Re: Nadżerka ;(( 12.07.06, 21:06
      Poradź się innego lekarza. Mi też kazano wykonać zabieg,zmieniłam ginekologa i
      okazało się że to co niby było "średnią nadżerką konieczną do usunięcia" jest
      drobną ranką,która nie jest niebezpieczna. Zabiegi zaleca się u kobiet po
      pierwszym porodzie. Decydując się na niego teraz ryzykujesz problemy przy
      donoszeniu ciąży i inne komplikacje. Jesteś moim zdaniem za młoda a lekarze
      czesto wysyłając na zabieg chcą zarobić kasę. II grupa to nie jest poważna
      sprawa,oznacza że być może masz jakaś infekcję bądź zapalenie. Takie rzeczy
      leczy się antybiotykami itp. Pozdrawiam.
      • aga55jaga Re: Nadżerka ;(( 12.07.06, 21:13
        małe uzupełnienie gaga_tek81 nadżerak nie ma nic wspólnego z grupą cytologii
        • aga55jaga Re: Nadżerka ;(( 12.07.06, 21:13
          miało być nadżerka
        • gaga_tek81 Re: Nadżerka ;(( 12.07.06, 21:31
          nawiązałam do cytologii gdyż dziewczyna zasugerowała że wyszła jej druga grupa
          i odniosła to do nadżerkismile
          • aga55jaga Re: Nadżerka ;(( 12.07.06, 23:01
            no właśnie więc dlatego tak napisałam powyżej - gdyż nadmiernie często pojawia
            się przekonanie że nadżerka to zła cytologia lub nadżerka to rak
    • aga55jaga Re: Nadżerka ;(( 12.07.06, 21:12
      oleńko z racji tego żeś młoda - wpisz w wyszukiwarę forumową słowo nadżerka -
      znajdziesz na jej temat bardzo dużo. Generalnie w takich sytuacjach
      wyznacznikiem jest cytologia a także kolposkopia szyjki macicy (oglądanie pod
      mikroskopem). Jeżeli oba te badania są prawidłowe a nadżerka nie daje objawów
      typu częste stany zapalne itp nie powinnaś jej ruszać, i nic złego się nie
      stanie. Powinnaś tylko kontrolować się np co pół roku i wykonywac cytologię.
      Ideałem byłoby gdybyś znalazła gina który pobierze wymaz z pochwy na posiew -
      może masz jakąś bakterię którą trzeba leczyć. Wypalanie nadżerki nie jest
      bezpiecznym zabiegiem dla ciebie, może powodowac uszkodzenie szyjki i trwałe
      blizny na niej. Poza tym są też nieuczciwi lekarze którzy żeruja na takich
      pacjentkach wmawiając im konieczność zabiegu napełniają sobie kieszeń
    • Gość: Olka Nadżerka ;(( !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 21:34
      To może któraś z Was jest z Tychów i poleci mi dobrego ginekologa ale na NFZ?
      • aga55jaga proszę bardzo :D 12.07.06, 23:05
        przejrzyj ten wątek
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18090&w=12708275&a=12708275
        zapewne wybierzesz kogoś dla siebie
    • chrumpsowa Re: Nadżerka ;(( 13.07.06, 10:59
      Tak jak radza dziewczyny idzi do innego lekarza.
      No i poczytaj watek - tam tlumaczylam o nadzerce z zagranicznych www, bo u nas
      ciezko o obiektywny stosunek do "nadzerek"... Ciekawe co za zmiane na szyjce
      masz (ktora to lekarz nazywa nadzerka) czy to co masz to ektopia, czy po prostu
      ranka (wtedy mozliwa infekcja) A tu link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=44913820
    • Gość: Olka Re: Nadżerka !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:40
      Dzisiaj załapałam się na wizytę u innego ginekologa. On mi powiedział, że
      narazie nie muszę poddawać się zabiegowi. Wystarczy regularnie chodzić na
      wizyty. Przepisał mi jakieś tabletki dopochwowe, które mam zastosować po
      miesiączce.
      • aga55jaga Re: Nadżerka !!!!!!!!!! 14.07.06, 00:12
        o i teraz możesz spac spokojnie big_grin
      • Gość: abc Re: Nadżerka !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:07
        Wiem cos o tym chodzilam z nadzerka az 7 lat. Nie docieralo do lekarza ze
        wspolzyje z chlopakiem, ze mam ciagle nawroty stanow zapalnych pochwy i nawet
        zaczely mi sie nawracajace stany zapalne pecherza. Dopiero kiedy zmienilam
        lekarza, zostałam skierowana na wymrażanie nadrzerki do szpitala. Teraz jest
        wszystko ok. Mysle ze skoro masz 18 lat i nie rodzilas dzieci to nie powinnas
        rozwazac kwestii wypalania, ale wymrazania. Wypalanie zostawia blizny na szyjce
        ktore podczas porodu moga pekac. Natomiar wymrazanie jest calkowicie bezbolesne
        i nie pozostawia blizn. Gdybys chciala wiedziec os wiecej to pisz na adres
        anja_d@wp.pl
        • chrumpsowa Re: Nadżerka !!!!!!!!!! 14.07.06, 15:24
          abc no to zycze Ci by stany zapalne nie wrocily... bo stan zapalny jest
          powodowany przez mikroorganizm a nie przez nadzerke... De facto sama nadzerka
          moze pojawic sie w wyniku infekcji i jest SKUTKIEM a nie przyczyna...
          Ja Ci abc powiem, ze mialam wyrazanke a i tak to nic nie pomoglo, bo okazalo
          sie, ze mam infekcje bakteryjna i ta bakteria jakims cudem sie "nie
          wymrozila"...
          Akurat na forum ZK jest duzo obiektywnych wypowiedzi o nadzerce - ja sama
          tlumaczylam info z zagranicznych www...
          Slowo nadzerka w ogole nie powinno juz sie miescic w slowniku gina XXI w! Slowo
          nadzerka nie okresla rodzaju zmiany na szyjce... Ale sprawa nadzerek w Polsce
          to jak walka z wiatrakami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka