Dodaj do ulubionych

lekarz - badania - wątpliwości

22.02.03, 08:11
1.Bardzo proszę o odpowiedź, czy lekarz powinien na pierwszej
wizycie "ciążowej" przepisać wiatminy (feminantal) oraz Luteine bez
jakichkolwiek wczesniejszych badań?

2.Czy zażywanie W/w we wczesnej ciaży (4tydz.)preparatów może jakoś
zaszkodzić??

3.Jakie powinien zlecić badania podczas pierwszej wizyty (czy wszystkie są
bezpłatne)??

4.Kiedy powinno być zrobione pierwsze USG?

Dziękuję za odpowiedź

Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: lekarz - badania - wątpliwości 23.02.03, 12:58
      Może, aczkolwiek ja zalecam witaminy dopiero po badaniach, jesli są potrzebne,
      bo sa to z reguły duże tabletki i w małej ciaży mogą nasilac objawy
      dyspeptyczne. Co do luteiny i suplementacji innymi preparatami progesteronowymi-
      to zależyod wywiadu i samopoczucia pacjentki.
    • monika.antepowicz Re: lekarz - badania - wątpliwości 23.02.03, 13:06
      Usg w pierwszym trymestrze wykonyje sie jesli są wskazania( watpliwości co do
      wielkości ciaży czxy prawidłowosci jej rozwoju, w raziwe objawów zagrażającego
      poronienia. Około 12 tygodnia ciaży można też ocenić przezierność karku (NT
      nuchial transparence) , która może być zwiększona w przypadku zezp Downea- w
      takim przypadklu powinno sie zalecić badan e prenatalne- amnipunkcję genetyczną.
      NA pierwszej wizycie pobiera sie: Cytologię (o ile nie była wykonywana w ciągu
      ostaniego roku), gr krwi, ew p-ciała przeciw krwinkom czerwonym, pciała przeciw
      toxoplazmozie, o ile nie były stwierdzane przed ciazą, p-ciała przeciw wirusowi
      HIV o ile pacjentka wyrazi zgodę, glukozę na czczo, morfologię, badanie ogólne
      moczu , WR no i oile istnieją wskazania -usg JA prowadzę liczne ciąże według
      programu zalecanego przez MAZOWIECKĄ REGIONALNĄ KASĘ CHORYCH- mama zdrowie i ja-
      program opieki nad ciazą niepowikłaną i wymienione przeze mnie badnia są
      refundowane, a wiec dla pacjentek z MAzowieckiej Kasy chorych nierodpatne.
    • monika.antepowicz Re: lekarz - badania - wątpliwości 23.02.03, 13:06
      Usg w pierwszym trymestrze wykonyje sie jesli są wskazania( watpliwości co do
      wielkości ciaży czxy prawidłowosci jej rozwoju, w raziwe objawów zagrażającego
      poronienia. Około 12 tygodnia ciaży można też ocenić przezierność karku (NT
      nuchial transparence) , która może być zwiększona w przypadku zezp Downea- w
      takim przypadklu powinno sie zalecić badan e prenatalne- amnipunkcję genetyczną.
      NA pierwszej wizycie pobiera sie: Cytologię (o ile nie była wykonywana w ciągu
      ostaniego roku), gr krwi, ew p-ciała przeciw krwinkom czerwonym, pciała przeciw
      toxoplazmozie, o ile nie były stwierdzane przed ciazą, p-ciała przeciw wirusowi
      HIV o ile pacjentka wyrazi zgodę, glukozę na czczo, morfologię, badanie ogólne
      moczu , WR no i oile istnieją wskazania -usg JA prowadzę liczne ciąże według
      programu zalecanego przez MAZOWIECKĄ REGIONALNĄ KASĘ CHORYCH- mama zdrowie i ja-
      program opieki nad ciazą niepowikłaną i wymienione przeze mnie badnia są
      refundowane, a wiec dla pacjentek z MAzowieckiej Kasy chorych nierodpatne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka