Dodaj do ulubionych

cera a hormony

28.09.06, 15:42
Witajcie,
Wiem, wiem ten temat powraca jak bumerang, ale moze ktos mi doradzi co
zrobic. Mam juz 27 lat, a ciagle moja cera wyglada jak u nastolatki. Czy
naprawde jedynym sposobem pozbycia sie tradziku jest zazywanie Diane 35 albo
innych tabletek antykoncepcyjnych? W zasadzie nic oprocz Diane (zadne masci,
pilingi czy inne preparaty) mi nie pomagalo, ale przestalam juz dawno temu je
brac, bo balam sie nastepstw i miewalam coraz czestsze bole zoladka. Ale
znowu zle wygladam i musialabym znowu zaczac je zazywac. Czy ktos znalazl
inny sposob na tradzik? Jak dlugo bezpiecznie mozna brac Diane?
Prosze o opinie.
Z gory dziekuje.

Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: cera a hormony 28.09.06, 15:52
      Mam podobny typ cery i chyba dopiero przed trzydziestką zaczęło się poprawiać, a i tak czas letnim upałów, to śliski okres wink
      Pocieszam się, że taki typ cery wolno się starzeję i kiedy koleżanki wklpeywać będą sobie preparaty przecizmarszkowe, to ja będę oblewać ostateczne pożegnanie trądziku.

Kosultowałaś sprawę z kosmetyczką albo dermatologiem?
      • ktosik33 Re: cera a hormony 28.09.06, 16:11
        Tak konsultowalam: kosmetyczne porady na nic, chciala mi zrobic kuracje kwasami
        owocowymi, ale dobrze, ze sie nie zdecydowalam, bo to byla zima i okazalo sie,
        ze kosmetyczka byla bardzo nieprofesjonalna. Inne masci gotowe czy robione nie
        pomagaja, witaminy tez nie.
        Bylam u endokrynologa,. Zrobilam badanie na poziom hormonow i okazalo sie, ze
        mam za malo progesteronu (jak kobieta w okresie pokwitania). Przepisal mi
        luteine (zeby nie miec problemow z zajsciem w ciaze w przyszlosci, bo jeszcze
        nie jestem matka) i Yasmin. Ale chodzi mi o to, czy aby pozbyc sie tradziku
        musze do konca zycia brac hormony? A nie chce z powodu nawracajacych bolow
        zoladka, wzdec i zaparc (robilam badanie na helicobacter, tj. zamiast
        gastroskopii- wynik w porzadku. I teraz znowu chce zaczac walke z tradzikiem,
        bo ostatnio wygladam koszmarnie.
        • Gość: Magda Re: cera a hormony IP: *.pf.com.pl 28.09.06, 16:54
          Zapytaj dermatologa o tabletki np. TETRACYKLINA (antybiotyk) w zaleznosci od
          typu tradziku...
        • m_marta_m Re: cera a hormony 28.09.06, 21:17
          odpisywałam ci na tym drugim forum.
          słuchaj dawno odstawiłaś diane? ja po rezygnacji z diane i innych tabletek anty
          przez chyba rok miałam okropne paskudztwo na twarzy - większe niż przed
          rozpoczęciem brania. zresztą - kilka razy brałam diane i za każdym razem po
          odstawieniu problem wracał. póki co, już bardzo długo cerę mam normalną, tzn.
          tłustą smile, ale pryszcy się pozbyłam. czasami tuż przed miesiączką coś się
          pojawi, ale traktuję to od razu zwykła pastą cynkową i znika bez pozostawiania
          śladu. w kazdym razie myślę, że chyba hormony same się wyregulowały (jestem
          przed trzydziestką) albo pomogły preparaty witamionowo-cynkowe.
          wiesz co - może jak będziesz u dermatologa poproś aby wysłał cię na "pobranie
          materiału" (nie wiem jak się to dokładnie nazywa?) z pryszcza, żeby wiedzieć co
          tam jest i czym go potraktować? może to niekoniecznie wynika z niedoboru
          hormonów?
    • ja_joanna Re: cera a hormony 28.09.06, 19:39
      Hej,

nie jesteś sama. Niektórzy po prostu już tak mają, że trądzik się ciągnie. Moja
      ciocia miała trądzik tak do 35. roku życia. Ja mam teraz 24 lata i po
      odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych, które trochę pomagały, wysypało mnie
      znowu – na twarzy, plecach (i to jak!) i dekolcie.

Dermatolog przepisała mi antybiotyk w płynie do codziennego smarowania –
      Aknemycin. Przy czym na twarz jest roztwor, a na resztę ciała stężony płyn.

Na razie za krótko go używam, żeby mówić o jakichkolwiek rezultatach.

A trądzik objawia się u mnie i ogromną ilością czarnych wągrów (szczególnie na
      brodzie i na noście) i pojawiającymi się co i rusz (szczególnie przed okresem)
      ropnymi pryszczami.
    • Gość: meggie Re: cera a hormony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 20:06
      hey, zachęcam Cię do wizyty u dermatologa (lub kilku, jeśli leczenie
      zaordynowane przez pierwszego nie będzie dawało rezultatów). Sama się
      zastanawiam, po co tyle lat męczyłam się z trądzikiem zanim udałam się do
      dermatologa smile
      Często jest tak, że trzeba wypróbować kolejno kilka preparatów przepisanych
      przez dermatologa - każdej cerze służy coś innego. Isotrexin bardzo wysuszał mi
      cerę - schodziła płatami, natomiast bardzo skuteczne okazały się w moim
      przypadku Differin w kremie i Akneroxid (wszystko to maści stosowane na twarz).
      Brałam też antybiotyk (Tetralysal) przez 4 tygodnie. Po leczeniu nie mam już
      probemów z trądzikiem, widzę 99% poprawę. Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka