bibi.mal 01.10.06, 19:02 Zastanawiam się, czasami słyszy się takie rzeczy, ale czy może jest wśród Was kobieta, któa urodziła dzidziusia, pomimo przyjmowania tabletek anty.?? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shady27 3 moje kolezanki, braly diane35 01.10.06, 19:08 i okazuje sie ze to nie sa pigulki anty, teraz jest ze "moga dzialac antykoncepcyjnie" tylko piguly na tradzik i inne syfy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.toya.net.pl 01.10.06, 21:18 Przy braniu tabletek zajscie w ciążę jest tak prawdopodobne jak trafienie 6 w totolotka, diane nie jest lekiem antykoncepcyjnym, ale ma dokładnie takie działanie, jeśli dziewczyna zachodzi w ciążę przy braniu tabletek, to na 99% coś pomieszała, albo którąś pominęła. A już w 3 koleżanki to na pewno nie uwierzę. Gdyby taka byla niskaskuteczność tabletek anty to ich producenci już dawno poszli by z torbami,po przegranych procesach sądowych, a mają sie znakomicie.Ja zaszłam w ciążę w I cyklu po odstawieniu Diane, bardzo pragnęłam dzidziusia ale myślałam, ze zajmie mi to wiecej czasu, tym bardziej, ze brałam tabletki4 lata. A tak mam fantastyczną niespodziankę. I obalam kolejny mit, ze potrzeba kilku cykli żeby organizm doszedł do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t 01.10.06, 22:41 Nie wierszysz to nie wierz, tak samo jak ja nie wierze w naturalne planowanie rodziny czy jak to sie zwie, ale fakt jest faktem, braly diane 35 i zaszly w ciaze.....i dlatego tez diane 35 nie jest przepisywane jako antykoncepcja tylko jako lek na syfy Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t 02.10.06, 09:19 Może koleżanki tak się znają na prawodłowym braniu pigułek jak ty na "jak to się tam zwie". Diane jest preparatem na trądzik mogącym uszkodzić płód, więc ma dodane właściwości antykoncepcyjne. Trochę edukacji seksualnej, nie tylko z plotek i rozmów z koleżankami. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t 02.10.06, 10:05 kobieto ja powtarzam to co powiedzialy mi kolezanki. a wyedukowana jestem nie martw sie, a plociuchem nie jestem w przeciwienstwie do co poniektorych, wiec daj sobie na luz i nie oceniaj mnie i mojej edukacji bo sobie tego nie zycze...to tyle co mam do powiedzenia na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t 02.10.06, 10:19 Twoja poprzednia wypowiedź świadczy, że o biologii kobiety jeszcze wszystkiego nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 20:36 a czy Ty lilith masz doktorat z tej dziedziny? Albo czy czytujesz regularnie publikacje w szanowanych medical journals, a nie tylko forum i ciekawostki zdrowotne na stronach www nie majacych statusu wiarygodnego źrodła naukowego? troche mniej niezachwianej pewnosci siebie i krytykanctwa na forum uprzyjemniłoby nam wszystkim korzystanie z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 21:02 No proszę...... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080&w=49632681 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 21:07 Przepraszam za poprzedni wpis. Pomyliłam wątki. Zgłosilam do skasowania aby nie narobić ambarasu. O ten wątek mi chodziło, warto przeczytać forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080&w=49608814 Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t 03.10.06, 08:57 > a czy Ty lilith masz doktorat z tej dziedziny? Po prostu nie lubię jak ktoś wyraża poglądy o jakiejś metodzie antykoncepcyjnej (tu npr) nie próbując jej albo mając o niej mierne pojęcie (choć być może się mylę). Fatalnie zareagowałam na pigułki, ale NIGDY ich nie odradziłam żadnej dziewczynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.kolonianet.pl 01.10.06, 21:57 kolezanka mojej kolezanki zaszla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eriga Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 23:45 Znam osoby, które łykają parę dobrych lat i jest ok. Nie znam osoby a nawet nie słyszałam aby ktoś regularnie przyjmował i zaliczył wpadkę. Jeśli nie wymiotowałaś, nie miałaś biegunki, nie przyjmowałaś leków obniżających działanie anty, przyjmowałaś w tych samych godzinach i nie zapomniałaś o żadnej tabletce to jest niemożliwe abyś była w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t 03.10.06, 10:28 Użycie słowa "niemożliwe" w przypadku antykoncepcji to więcej niż odwaga... Odpowiedz Link Zgłoś
florencja29 Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t 02.10.06, 11:20 Ja brałam przez 8 lat różne tabl. anty. Przez ponad rok brałam cerazette, które maja trochę niższy współcz. Pearla (bo są pigułkami 1-składniokowymi), przy czym przy zażywaniu przestrzegałam zasad zawartych w ulotce - i w ciążę nie zaszłam. Diane 35 nie brałam. Nigdy sie nimi nie interesowałam i nie chciałabym ich brać, bo m.in. mają b. wys. zawarość hormonów. A po to żeby tylko leczyć cerę z pewnością nie trułabym się w/wymienionymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Indeks Pearla IP: 213.17.228.* 02.10.06, 12:44 Jak to jest ze skutecznoscią? Czy te 0,2 nieskuteczności tabletek dotyczą tego jak się tabletki z róznych przyczyn nie przyjmie (zapomnienie, wymioty, biegunka itp.) czy, ze po prostu na pewne kobiety pigułki nie działają w 100% nawet jak wszystkiego dokładnie przestrzegają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa Re: Apropo Diane 35 IP: *.prio140.trustnet.pl 02.10.06, 15:47 W Leksykonie lekow przeczytalam ze Diane 35 poprawia owlosienie typu meskiego i nie powinien byc stosowany jako srodek antykoncepcyjny y powodu licznych i bardzo ciezkich dzialan niepozadanych.Ja by Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatta Re: Apropo Diane 35 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 16:06 Raczej nie poprawia owłosienia typu męskiego, tylko pomaga się go pozbyć!!!! Jest to lek antyandrogenny, który ma działanie antykoncepcyjne. Ludzie!!! Doczytajcie trochę więcej i nie piszcie bzdur. Nie są to pigułki antykoncepcyjne i nie powinny byc stosowane przez zdrowe kobiety, tylko przez te które mają problemy hormonalne określonego typu. Przy okazji leczenia schorzeń hormonalnych działają antykonepcyjnie. W równym stopniu jak inne pigułki. Mają wyzszy poziom hormonów, w związku z czym są szkodliwe troszkę bardziej od innych pigułek antykoncepcyjnych, ale wszystko zależy od danego organizmu. Nie demonizujmy! Odpowiedz Link Zgłoś
emilia_a Re: Indeks Pearla 03.10.06, 11:56 czy, ze po prostu na pewne kobiety pigułki nie działają w 100% > nawet jak wszystkiego dokładnie przestrzegają? Indeks Pearla ze strony Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego Metoda antykoncepcyjna Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowa E+P Przy skrupulatnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń dotyczących stosowania danej metody 0,1 Przy niepełnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń dotyczących stosowania danej metody 6,0 – 8,0 www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjaantykon.htm Odpowiedz Link Zgłoś
heather_morris Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t 02.10.06, 20:26 Z mojego otoczenia znam 3 przypadki zajścia w ciążę: 1. Koleżanka brała pigułki kiedy jej się przypominało Często zapominała (zdażało jej się nie wziąść 2 pod rząd!). No i w końcu wpadła... 2. Siostra kolegi brała pigułki 2 miesiące, odstawiła je i myślała, że 7 dni po odstawieniu jest jeszcze zabezpieczona (tak jak w 7 dniowej przerwie gdy zaczna się kolejne opakowanie) i teraz 7 dzień "przerwy" jest śliczną dziewczynką. 3. Koleżanka brała pigułki i leczyła się prawie 3 tygodnie antybiotykiem. W dodatku antybiotyk wywołał u niej biegunki... Nie wiedziała, że trzeba się dodatkowo zabezpieczać. I wpadła. Ze wszystkich 3 wpadek urodziły się śliczne, zdrowe dzieciaczki. Kiedyś rozmawiałam też na temat wpadek na pigułkach z moją gin. Mówiła, że miała kilka przypadków, ale zawsze w trakcie rozmow z zaciążoną pacjentką okazywało się, że zrobiła jakiś błąd. Powiedziała, że jeszcze nie spotkała się z przypadkiem wpadki pry prawidłowym braniu pigułek. Podobnie zreszta mówiła druga gin, z ponad 20 letnim stażem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 22:49 Heather, możesz mi wytłumaczyć ten drugi przypadek? Nie rozumiem tego - brała 2 miesiące i odstawiła myśląc, że przez 7 dni jest zabezpieczona. Skąd organizm wiedział, że to nie siedmiodniowa przerwa tylko rezygnacja???? Nie nie pojmuję tu czegoś.. nie rozumiem słowa pisanego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 07:37 Siedmiodniowa przerwa daje zabezpieczenie pod warunkiem, że po niej zaczniesz brać kolejne opakowanie tabletek anty. Odpowiedz Link Zgłoś
heather_morris Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t 04.10.06, 19:08 Dokładnie jak napisała Aga. W 7 dniowej przerwie jesteś zabezpieczona, bo 8 dnia bierzesz pigułkę. Jeśli 8 dnia pigułki nie weźmiesz może wystąpić owulacja. Dlatego też jak się odstawia pigułki ostatni dzień w którym bierzesz pigułkę jest ostatnim bezpiecznym dniem w którym mozna uprawiać sex. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dag07 Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.chello.pl 04.10.06, 08:24 Zdarzają się rzadkie przypadki występowania owulacji u kobiety biorącej tabletki antykoncepcyjne. Jeżeli żadna z forumowiczek nie odpowiedziała twierdząco na twoje pytanie to nie oznacza wcale,że nie występują ciąże mimo brania wspomnianej tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Czy któras z Was zaszła w ciążę mimo brania t IP: *.it-net.pl 04.10.06, 21:30 Moja koleżanka, urodziła zdrową córeczkę! Odpowiedz Link Zgłoś