Gość: Sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 07:58 moja koleznka ma glukoze 142 a norma jest do 106 tzn,ze ma cukrzycę?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: glukoza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 08:23 Nie wiem dokładnie jak jest z tą cukrzycą ale moja bratowa ma glukozę 130 i lekarz powiedział, że to nie tragedia. Przepisał jej tabletki, nie wiem dokładnie jakie. Tych zastrzyków insulinowych nie bierze. Tabletki bierze co jakiś czas. Nie non stop. Może przed badaniem zjadła coś niewskazanego. Podobno są jakieś produkty, które mogą podwyższyć glukozę. Słyszalam, że jabłka w dużej ilości, na dzień przed badaniem mogą mieć zły wpływ na wynik. Ale koleżanka powinna udać się do lekarza to on najlepiej ją poinformuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: glukoza!!! IP: *.tczew.net.pl 19.10.06, 09:20 Jednorazowe bad.poziomu cukru nic nie daje.Może coś zjadła słodkiego przed badaniem.Badanie p.cukru przed i po podaniu glukozy potwierdzi cukrzycę.Niech porozmawia z lekarzem,napewno coś poradzi i skieruje na dodatkowe bad.krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: glukoza!!! IP: 62.121.129.* 19.10.06, 11:17 Cukrzycę można rozpoznać na trzy sposoby: - albo są objawy cukrzycy i stężenie glukozy we krwi przygodne (czyli nie na czczo) > lub = 200 mg/dl; - albo 2-krotnie stężenie glukozy we krwi na czczo > lub = 126 mg/dl; - albo stężenie glukozy we krwi w 2h testu obciążenia glukozą > lub = 200 mg/dl. Wszystkie te wartości dotyczą jednak pomiarów dokonanych w osoczu krwi żylnej, nie glukometrem z palca. Poza cukrzycą istnieją jeszcze inne nieprawidłowości w tolerancji glukozy. Odpowiedz Link Zgłoś