Dodaj do ulubionych

czy tylko ja? torbiel

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 10:06
cześć
lekarz na torbiel na jajniku przepisał mi antybiotyk, ale to nic nie pomogło
mowi że muszę na zabieg, czyli normalne otwarcie brzucha

z tego co czytam to leczycie się albo pigułkami albo laparoskopia w
ostateczności

i ja już nic z tego nie rozumiem, czy ktos był leczony tak jak ja???
Obserwuj wątek
    • Gość: mchan Re: czy tylko ja? torbiel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.10.06, 11:16
      Witaj
      Ja dwukrotnie przechodziłam laparoskopię jajników. Nie wiem jakiego rozmiaru
      jest Twoja torbiel, ale moja pierwsza wcale nie była najmniejsza (9mm). Lekarze
      bardzo mocno zastanawiali się nad otwarciem brzucha, ale zdecydowali
      zaryzykować i laparoskopia udała się. Niestety po 2 latach była powtórka z
      rozrywki i torbiele pojawiły się ponownie. Teraz odpukać od kilku lat jest
      spokój, w międzyczasie była ciąża i jajniki działają jak należy smile
      Mając torbiele próbowano na różne sposoby mi je rozpędzić (hormony różne
      przeróżne, czopki rozkurczowe, nawet kąpiele w soli boheńskiej..) jednak
      zabiegi były konieczne. Wiem, że z torbielami jest tak, że lubią się wycofać.
      Czego Tobie serdecznie życzę.
      • Gość: aaa40 Re: czy tylko ja? torbiel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 13:42
        moj (czy też moja) torbiel ma ponad 5cm, lekarz stwierdził że jesli te leki nie
        pomogły to i inne nie pomogą i tylko zabieg
        ale o co chodzi z tą laparoskopią że jest mniej inwazyjna bo nie otwiera sie
        brzucha?
        a może w moim szpitalu po prostu tego nie robią i dlatego on mówi tylko o
        zabiegu
        teraz czekam na wynik (chyba taka nazwa) ca125 no i trza będzie coś z tym zrobić

ale wiecie dziwna jest taka świadomość że jakies obce jajo nosi sie w brzuchu,
        przynajmniej dla mnie
        • zuella Re: czy tylko ja? torbiel 20.10.06, 13:51
          Ca 125 to jest marker nowotworowy.
          Ja też miałam torbiel prawie 6 cm. i też miałam "otwierany" brzuch,ponieważ
          torbiel miala grube ścianki i nie można jej usunąć laparoskopem.
          Laparoskopia polega na zrobieniu w brzuchu 3 małych dziurek.
          Przez jedną lekarz widzi środek,a do dwóch wprowadza urządzenie do m.in.
          usuwania torbieli.Nie zawsze można ją zrobić.

Torbiele leczy się HORMONALNYMI LEKAMI.
          DOBRZE CI RADZĘ PÓJŚĆ DO INNEGO DOBREGO LEKARZA,który ma USG DOPOCHWOWE,zanim
          dasz się pokroić.
          Nie rozumiem dlaczego dostałaś antybiotyki,a nie hormony.Pozdrawiam
          • Gość: aaa40 Re: czy tylko ja? torbiel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 14:20
            dzięki - no właśnie dlaczego???
            dużo sie tu naczytałam na temat torbieli i nigdzie sie dopatrzyłam takiego
            sposobu leczenia jak ja, nikt tu nie wspomina o żadnych antybiotykach, i chyba
            rzeczywiście wezmę wszystko co mam i wybiorę się do innego lekarza
            • zuella Re: czy tylko ja? torbiel 21.10.06, 09:47
              Mi miesiąc po tej operacji wykryli następnego ponad 6 cm torbiela na
              jajniku.Myślałam,że zawału dostanę,ale na szczęście pomogły wówczas
              hormony.Pozdrawiam
    • Gość: missy Re: czy tylko ja? torbiel IP: *.sm-rozstaje.pl 21.10.06, 19:18
      Mnie rowniez ginekolog przepisala antybiotyk oraz metronidazol, twierdzila ze
      antybiotyk ma zapobiec dalszemu rozrostowi torbieli.Po skonczeniu antybiotyku
      bralam przez 2 cykle cilest na "osuszenie" torbieli. Leczenie bylo skuteczne,
      po 2 miesiacach nie bylo ani sladu po torbieli, a byla ona spora - 5 na 6 cm.
      Niestety 3 m-ce pozniej znowu sie pojawila, biore cilest i boje sie, ze moje
      problemy z torbielami beda trwaly bardzo dlugo.
      • Gość: aaa40 Re: czy tylko ja? torbiel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 22:02
        dzięki za odpowiedzi, będe może odrobine spokojniejsza, a zanim dam sie pokroić
        to jednak pojdę jeszcze szukać innego sposobu leczenia ( i a nóż nie pójde pod
        nóż)
        pozdrawiam, a gdyby jeszcze ktoś chcial coś dopisac to bardzo proszę
        • Gość: dr Anna Re: czy tylko ja? torbiel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 01:55
          Jeśli trzeba otwierać brzuch, to trzeba. Nie zawsze wszystko da się zrobić laparoskopowo. Jeśli lekarz zlecił zrobienie antygenu CA-125, to chce wykluczyć złe możliwości i to dobrze o nim świadczy. Czasem grubość torbieli, ew. to czym jest wypełniona decyduje o sposobie zabiegu. Duże torbiele usuwa się operacyjnie, a nie laparoskopowo. Myślenie: "nie dam się pokroić" jest głupie, kochane, bo taka torbiel, naprawdę niemała, może mieć własne plany na przyszłość i nie organizm przejmie nad nią kontrolę, a ona nad organizmem.

Sama żyję z torbielą jakieś 20 lat. Ale jest to torbiel, która "pojawia się i znika", zależnie od faz cyklu. Nigdy nie urosła, a jak już postanowiłam zrobić z nią porządek - żaden lekarz na oddziale jej nie ujrzał...I to małe coś bardzo mi przeszkadza, niestety. Owulacje bywają po stokroć gorsze niż menstruacja - są bolesne jak diabli.

Nie namawiam nikogo do operacji. Ale nie przekombinuj, jak będzie trzeba to idź i wywal to paskudztwo.
          Pzdr
          • Gość: aaa40 Re: czy tylko ja? torbiel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:33
            witam ponownie
            CA125 wyszło dobrze bo troszke ponad 6 (a norma to chyba od 0-35)
            powtórne usg wykazało że torbiel jest bez zmian, jakieś 3mm mniejsza czyli ma
            prawie 5cm
            no i co dalej??? pobolewa mnie to od czasu do czasu- nie żebym bagatelizowała
            sprawę, ale właśnie chcę być pewna że zabieg to jest najlepsze wyjście

także posłucham co powie mi inny lekarz
            dr Anna, piszesz że nie ujrzeli ci torbieli, u mojej siostry widzieli jajnik
            który ma dawno wycięty( nawiasem mowiąc tez z powodu torbieli)
            pozdrawiam wszystkie
            • leli1 Re: czy tylko ja? torbiel 25.10.06, 16:33
              ja niestety tez chadzam sobie z torbielka juz 3 rok. Ale teraz w koncu zdecydowałam sie na laparo. Mialam juz laparo z 6 cm torbiela na lewym jajniku, niestety z samego jajnika niewiele mi zostało, boje sie ze teraz moze byc podobnie (3 cm na prawym jajniku), a w ciąży jak dotychczas jeszcze nie byłam.
              Marker wyszedl w normie (20), mam nadzieje ze obejdzie sie bez niespodzianek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka