Dodaj do ulubionych

nadżerka z ciąża

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 18:55
Czy zabieg zniszczenia nadżerki może zaszkodzić jeśli np. zaszłabym w
niedługim czasie w ciążę? Ile czasu potrzeba, żeby rana po zabiegu sie
wygoiła?
Obserwuj wątek
    • alinka761 Re: nadżerka z ciąża 20.10.06, 18:57
      Po wymrażaniu jest zakaz seksu ok 6 tygodni.Jeśli po tym czasie wszystko się
      wygoi to można starać się o dzidzie.
      • Gość: iga Re: nadżerka z ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:01
        O dziękuję Alinko za odpowiedz. Rety aż 6 tygodni???sad(((
        A wiesz kiedy najlepiej poddać się temu zabiegowi, chodzi mi o czas np. tuz po
        miesiączce???
        • aga55jaga Re: nadżerka z ciąża 21.10.06, 09:26
          jeżeli planujesz ciążę zastanów się 10 razy nad wypaleniem nadżerki, a jeżeli
          się zdecydujesz zastanów sie znowu 20 razy. Porozmawiaj z ginem czy zabieg jest
          konieczny akrutat teraz, a może chce on tylko od ciebie kasę wyciągnąć??
          Jeżelil nadżerka nie jest duża, nie daje częstych stanów zapalnych z cytologią
          wszystko jest ok dobrze byłoby abyś zrobiła jeszcze kolposkopię (oglądanie pod
          mikroskopem szyjki w dużym powiększeniu). Jeżeli to badanie wykuluczy
          podejrzane zmiany śmiało zachodź w ciążę
          Czy nikt cię nie uprzedził o ewentualnych skutkach wypalania? O tym, że potem
          możesz mieć trudności z zajściem w ciążę, że mogą na szyjce powstać blizny, co
          może skutkować problemami z donoszeniem jak i urodzeniem dziecka, dać przy
          porodzie powikłania typu pęknięta szyjka? Znacznie bezpieczniejsze jest od
          wypalania jest wymrażanie ale to jest zapewne już droższy zabieg
          • Gość: iga Re: nadżerka z ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 18:03
            Ciąży teraz nie planuję ale może zaplanuję gdzieś tak za dwa, trzy latka. Mam
            już jedno dziecko. Po porodzie cytologię miałam złą; grupa III a , teraz mam
            grupę II. Upławy prawie minęły. Lekarz twierdzi, że trzeba zniszczyć nadżerkę
            laserem i że to ona powoduje te stany zapalne...
            A i pytał się czy nie
            planuję teraz ciąży ale nie powiedział mi o ewentualnych zagrożeniach o których
            dowiedziałam się z netu....,....Czy mam poczekać, zarządać kolejnej
            cytologii,czy jakiegos innego badania? Co mi poradzicie...Mam mętlik w
            głowie..Prosze powiedzcie!
            • Gość: aga55jaga Re: nadżerka z ciąża IP: 217.98.102.* 21.10.06, 18:25
              "przyciśnij" gina aby dał ci skierowanie na kolposkopię szyjki macicy - jeżeli
              miałaś cytologię III dobrze byłoby dla twojego bezpieczeństwa rozszerzyć
              diagnostykę poza tylko cytologię. Nie wiem jak w dużym mieście mieszkasz, bo z
              tego co widziałam można w nich natrafić na gabinety specjalizujące się w
              diagnostyce cytologicznej, gdzie standardem jest szczoteczka do pobrania
              materiału z kanału szyjki i ocena systemem Bethesda, które jest dokładniejsze i
              już np na samym wstępie określa czy materiał wogóle został pobrany prawidłowo i
              czy nadaje się do oceny. Prawdopodobnie część materiału do badania
              cytologicznego jest nieprawidłowa a przez to wynik niemiarodajny. Trudno mi
              radzić, bo to są indywidualne sprawy każdej kobiety. Natomiast ja bym badanie
              powtórzyła ze szczególnym naciskiem na kolposkopię
              • Gość: aga55jaga polecam lekturę IP: 217.98.102.* 21.10.06, 18:35
                nie tylko dla ciebie

femimed.blog.onet.pl/
                • dorotus76 Re: polecam lekturę 21.10.06, 19:01
                  W pół roku po usunieciu nadżerki zaszłam w ciążę i żadnych problemów z
                  donoszeniem nie miałam.

pzdr
                  • aga55jaga Re: polecam lekturę 21.10.06, 19:15
                    bo powikłania nie są regułą lecz należy się z nimi liczyć. Ale w przypadku
                    autorki wątku chodzi także o prawidłową diagnostykę. Przy cytologii III powinno
                    się ją rozszerzyć o kolposkopię - takie są zalecenia a lekarze, wiadomo, często
                    wybierają drogę na sróty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka