Gość: iga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 18:55 Czy zabieg zniszczenia nadżerki może zaszkodzić jeśli np. zaszłabym w niedługim czasie w ciążę? Ile czasu potrzeba, żeby rana po zabiegu sie wygoiła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alinka761 Re: nadżerka z ciąża 20.10.06, 18:57 Po wymrażaniu jest zakaz seksu ok 6 tygodni.Jeśli po tym czasie wszystko się wygoi to można starać się o dzidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: nadżerka z ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:01 O dziękuję Alinko za odpowiedz. Rety aż 6 tygodni???((( A wiesz kiedy najlepiej poddać się temu zabiegowi, chodzi mi o czas np. tuz po miesiączce??? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: nadżerka z ciąża 21.10.06, 09:26 jeżeli planujesz ciążę zastanów się 10 razy nad wypaleniem nadżerki, a jeżeli się zdecydujesz zastanów sie znowu 20 razy. Porozmawiaj z ginem czy zabieg jest konieczny akrutat teraz, a może chce on tylko od ciebie kasę wyciągnąć?? Jeżelil nadżerka nie jest duża, nie daje częstych stanów zapalnych z cytologią wszystko jest ok dobrze byłoby abyś zrobiła jeszcze kolposkopię (oglądanie pod mikroskopem szyjki w dużym powiększeniu). Jeżeli to badanie wykuluczy podejrzane zmiany śmiało zachodź w ciążę Czy nikt cię nie uprzedził o ewentualnych skutkach wypalania? O tym, że potem możesz mieć trudności z zajściem w ciążę, że mogą na szyjce powstać blizny, co może skutkować problemami z donoszeniem jak i urodzeniem dziecka, dać przy porodzie powikłania typu pęknięta szyjka? Znacznie bezpieczniejsze jest od wypalania jest wymrażanie ale to jest zapewne już droższy zabieg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: nadżerka z ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 18:03 Ciąży teraz nie planuję ale może zaplanuję gdzieś tak za dwa, trzy latka. Mam już jedno dziecko. Po porodzie cytologię miałam złą; grupa III a , teraz mam grupę II. Upławy prawie minęły. Lekarz twierdzi, że trzeba zniszczyć nadżerkę laserem i że to ona powoduje te stany zapalne... A i pytał się czy nie planuję teraz ciąży ale nie powiedział mi o ewentualnych zagrożeniach o których dowiedziałam się z netu....,....Czy mam poczekać, zarządać kolejnej cytologii,czy jakiegos innego badania? Co mi poradzicie...Mam mętlik w głowie..Prosze powiedzcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga55jaga Re: nadżerka z ciąża IP: 217.98.102.* 21.10.06, 18:25 "przyciśnij" gina aby dał ci skierowanie na kolposkopię szyjki macicy - jeżeli miałaś cytologię III dobrze byłoby dla twojego bezpieczeństwa rozszerzyć diagnostykę poza tylko cytologię. Nie wiem jak w dużym mieście mieszkasz, bo z tego co widziałam można w nich natrafić na gabinety specjalizujące się w diagnostyce cytologicznej, gdzie standardem jest szczoteczka do pobrania materiału z kanału szyjki i ocena systemem Bethesda, które jest dokładniejsze i już np na samym wstępie określa czy materiał wogóle został pobrany prawidłowo i czy nadaje się do oceny. Prawdopodobnie część materiału do badania cytologicznego jest nieprawidłowa a przez to wynik niemiarodajny. Trudno mi radzić, bo to są indywidualne sprawy każdej kobiety. Natomiast ja bym badanie powtórzyła ze szczególnym naciskiem na kolposkopię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga55jaga polecam lekturę IP: 217.98.102.* 21.10.06, 18:35 nie tylko dla ciebie femimed.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
dorotus76 Re: polecam lekturę 21.10.06, 19:01 W pół roku po usunieciu nadżerki zaszłam w ciążę i żadnych problemów z donoszeniem nie miałam. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: polecam lekturę 21.10.06, 19:15 bo powikłania nie są regułą lecz należy się z nimi liczyć. Ale w przypadku autorki wątku chodzi także o prawidłową diagnostykę. Przy cytologii III powinno się ją rozszerzyć o kolposkopię - takie są zalecenia a lekarze, wiadomo, często wybierają drogę na sróty Odpowiedz Link Zgłoś