Dodaj do ulubionych

antykoncepcja a ciaza

26.03.03, 12:58
Po kilku latach brania tabletek (minulet i cilest) postanowilismy starc sie o
dziecko. Mamy za soba 2 miesiace prob (regularne wspolzycie) Czesto mowi sie
o efekcie odbicia po odstawieniu tabletek ale w moim przypadku mamy raczej
efekt odwrotny. Czy powinnam zrobic jakies badania, brac jakies tabletki by
sobie pomoc w staraniach? Jakie sa wasze doswiadczenia z plodnoscia i
dlugoscia cyklow po tabletach. DZIEKI ZA WASZE RADY!!! Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • so-nia Re: antykoncepcja a ciaza 26.03.03, 14:21
      Moje cykle po odstawieniu były przez trzy-cztery miesiące w miarę regularne, a
      potem zaczęła się "jazda" - 65 dni, 101, 79... Ten studniowy został zresztą
      zakończony tylko dzięki tabletkom na wywołanie. Ciężko mi powiedzieć, czy
      pierwsze cykle po pigułkach były owulacyjne, bo wtedy jeszcze nie obserwowałam
      tak wnikliwie swojego ciała. Ja też czytałam o efekcie odbicia, podobno lekarze
      czasami zalecają krótki okres brania pigułek anty, żeby spróbować zajść w ciążę
      dzięki temu efektowi, kiedy to uśpoine jajniki podejmują spontanicznie pracę.
      Ale nie znam statystyk.
    • beemka1 Re: antykoncepcja a ciaza 26.03.03, 17:12
      Mnie ostatnio kilku lekarzy mowilo, ze 'efekt z odbicia' praktycznie nie
      istnieje. Kiedys taka teoria podobno istniala, ale obecnie raczej nikt w nia
      nie wierzy. Co do tabletek to trudno mi powiedziec, bo nigdy nie bralam, ale z
      tego co czytam na forum, to sporo kobiet ma takie wahania cykli po ich
      odstawiniu. Teraz w sumie sie ciesze, ze nigdy nie stosowalam takiej formz
      antykoncepcji...
      Pozdrawiam
      Beemka.
      • guska3 Re: antykoncepcja a ciaza 27.03.03, 10:09
        Ja brałam tabletki przez ładnych parę lat, odstawiłam je w marcu ubiegłego roku
        i mimoregularnych cykli, mierzenia temeperatury i robienia wykresów w ciążę
        zaszłam dopiero w listopadzie, we wrześniu byłam u lekarza, który powiedział,
        że jak przez najbliższy rok się nie uda to dopiero wtedy można zacząć robić
        badania, jak mu powiedziałam, że kupowałam testy owulacyjne to się tylko
        uśmiechnął co i tak wystarczyło mi za odpowiedź jaki ma do nich stosunek.
        Czasem chęć bycia mamą jest takim stresem dla organizmu, że nic z tego nie
        wychodzi, ja już straciłam wiarę i proszę, trzeba więcej luzu teraz to wiem
        • malakarolcia Re: antykoncepcja a ciaza 27.03.03, 11:11
          jestem w bardzo podobnej sytuacji. Po wielu latach odstawilam w styczniu tego
          roku tableki i staram sie o dzidziusia. Jak na razie bez sukcesu. Tez kupilam
          testy owulacyjne! jakie mialas z nimi doswiadczenia? wiem ze trzeba luzu ale
          czasami trudno sie wyluzowac miesiacami myslac o ewentualnych trudnosciach,
          badanich, leczeniach itp. Zyczmy sobie powodzenia i badzmy dobrej mysli!!!
          • goossia Re: antykoncepcja a ciaza 28.03.03, 20:17
            Ja tez jakis czas temu odstawilam tabletki i kupilam testy owulacyjne. Przez
            pierwsze dwa cykle nic nie wykazaly, wiec w trzecim poszlam do lekarza z dobrym
            aparatem do usg. W 14 d.c. stwierdzil, ze owulacja nastapi w ciagu 2 dni, i
            nastapila, bo wyraznie ja czulam. Testy jednak w dalszym ciegu na nic nie
            wskazywaly. Kiedy przy nastepnej wizycie zapytalam o to lekarza, wzruszyl
            ramionami i powiedzial, ze szkoda na nie pieniedzy. Pozdrawiam Was, Dziewczyny!
    • nadja11 Re: antykoncepcja a ciaza 29.03.03, 08:43
      Czy tylko po kilkuletnim braniu pigułek wystepuja problemy z płodnoscią i
      cyklem? Ja bralam hormony kilka miesiecy czy mnie to nie dotyczy?
    • trisso Re: antykoncepcja a ciaza 29.03.03, 13:25
      a u mnie było odwrotnie: zaszłam w ciążę w drugim cyklu po odstawieniu
      tabletek ( marvelon), a brałam je przez kilka lat. Dodam, że zanim zaczęłam
      stosować tabletki anty, miałam bardzo regularne cykle. Widać wszystko zależy
      od indywidualnej reakcji organizmu, reguły nie ma.
    • monika.antepowicz Re: antykoncepcja a ciaza 29.03.03, 16:30
      Czasem po odstawieniu tabletek pierwsze kilka cykli- nawet do pół roku może być
      bezowulacyjnych- stad myślę,że warto odczekac cierpliwie ten okres i potem
      można monirtorować owulacje (pomiar podstawowej temperatury ciała) Warto tez
      pamiętać okwasie foliowym!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka