Dodaj do ulubionych

Czy w 6 dniu......

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 12:43
cyklu można zajść w ciąże?? Czy to jeszcze dzień nieplodny???
Obserwuj wątek
    • Gość: gada Re: Czy w 6 dniu...... IP: *.uznam.net.pl 25.10.06, 12:50
      Mozna, to zalezy od dlugosci cyklu i od tego w ktorym dniu w danym cyklu bedzie
      jajeczkowanie.
      • to_jaaa Re: Czy w 6 dniu...... 25.10.06, 12:53
        + długość życia tych z ogonkami wink
    • Gość: Ida Re: Czy w 6 dniu...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 12:52
      Teoretycznie nie powinno zajść się w ciążę. Jednak mój lekarz powiedział mi, że
      podczas swojej pracy zawodowej, miał przypadki kiedy kobieta 3 dni po miesiączce
      miała jajeczkowanie. Ale to ewenement.
      Nie martw się. Jezeli masz długie cykle to prawdopodobieństwo spada do miiinimum.
    • Gość: aśka Re: Czy w 6 dniu...... IP: *.eia.pl 25.10.06, 12:53
      6 dzień cyklu to praktycznie końcówka miesiączki,istnieje niewielkie
      prawdopodobieństwo zajścia w ciążę.Trzeba jednak brać pod uwagę zdolność
      przeżycia plemnika - 72h i ewentualność wczesnego wystąpienia owulacji.
    • lilith76 Re: Czy w 6 dniu...... 25.10.06, 12:59
      Jeśli cykle są nie krótsze niż 28 dni, nie pojawił się już śluz płodny, to pierwsze 5 dni cyklu jest bezpieczne. Potem ryzyko powoli wzrasta.
      • Gość: miki Re: Czy w 6 dniu...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 13:29
        Okres mam co 25-26 dni czasem co 24 więc ryzyko chyba jest większe?
        • Gość: gada Re: Czy w 6 dniu...... IP: *.uznam.net.pl 25.10.06, 13:31
          25-21=4, czyli u Ciebie dni plodne zaczynaj sie od 5 dnia cyklu.
          • Gość: miki do gada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 13:35
            jak to liczysz?? proszę wytłumacz mi co to jest to 21??
            • Gość: gada Re: do gada... IP: *.uznam.net.pl 25.10.06, 13:40
              Kalkulacja -21 zaczerpnieta jest z metody objawowo-termicznej. Tam sie wlasnie
              w ten spos ób oblicza dni plodne przed jajeczkowaniem. Trzeba miec przynajmniej
              z pol roku dane o najkrotszym cyklu.
              • Gość: miki Re: do gada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 13:45
                jakbym tak miała napisac jak to u mnie było takn przynajmnie od pół roku to
                bardzob nieregularnie miałam tak co 21,23,24, potem nagle 27 dni i tak od 3
                miesięcy mam co 24-26. więc jak to jest u mnie
                • Gość: gada Re: do gada... IP: *.uznam.net.pl 25.10.06, 13:48
                  Masz krotkie cykle i u Ciebie nie ma nieplodnisci przedowulacyjnej
                  • Gość: miki Re: do gada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 13:50
                    czyli co? wynika z tego że cały czas mam dni płodne? jak tak to niemozliwe
                    • Gość: gada Re: do gada... IP: *.uznam.net.pl 25.10.06, 13:52
                      Masz dni nieplodnosci poowulacyjnej. Jest ich okolo 10 w cyklu. Zajrzyj na
                      strone Naturalne |Planowanie Rodziny. Poczytaj tam i skorzystaj z linkowni.
                    • lilith76 Re: do gada... 25.10.06, 14:02
                      > czyli co? wynika z tego że cały czas mam dni płodne? jak tak to niemozliwe

Przed owulacją nie masz dni płodnych, jesteś potencjalnie narażona na ciążę już od pierwszego dnia cyklu, czyli od pierwszego dnia miesiączki. Choć podobno ciążę z 1-3 dnia cyklu to bardzo rzadki ewenement.
                      Bezpiecznie jest po owulacji, ale żeby być jej na 100% pewną trzeba stosować testy owulacyjne, albo mierzyć temperaturę.
                      Wyliczanki "kalendarzykowe" szybko uczynią się mamusią - lepiej cały czas się zabezpieczaj.
        • lilith76 Re: Czy w 6 dniu...... 25.10.06, 13:33
          W tej sytuacji nawet w czasie okresu masz dni płodne.
          Musisz być rozsądniejsza na przyszłość.
          W dobrym śluzie plemniki przetrwają i 5-6 dni do owulacji. A przy twoich cyklach ona może być nawet koło 10-11 dnia cyklu.
    • Gość: miki Re: Czy w 6 dniu...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:10
      jeśli macie adres jakiejś stronki gdzie mogłabym sobie doczytać to proszę
      prześlijcie mi
      • emilia_a Re: Czy w 6 dniu...... 25.10.06, 14:44
        > jeśli macie adres jakiejś stronki gdzie mogłabym sobie doczytać to proszę
        > prześlijcie mi

W linkowni na tym forum są strony opisujące metode objawowo-termiczną:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
    • Gość: pytanko pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:19
      A ile dni plemniki mogą przeżyć w śluzie pojawiającym się pomiędzy miesiączką a
      dniami płodnymi? Tzn. śluz jest lepki i gęsty.
      Mam cykle 26-dniowe, okres trwa 5 dni (6-ego plamienie), a póżniej tych dni z
      lepkim śluzem jest ok. 3. Potem już normalnie pojawia się ten o cechach
      płodnych.
      Czy plemniki są zdolne w takim śluzie przetrwać do czasu płodnego?
      • Gość: gada Re: pytanko IP: *.uznam.net.pl 25.10.06, 14:21
        W tym lepkim nieprzezyja, ale nie ma gwarancji, ze w danym cyjklu dni ze
        sluzem plodnym pojawia sie wczesniej niz zawsze bywalo
      • emilia_a Re: pytanko 25.10.06, 14:48
        > A ile dni plemniki mogą przeżyć w śluzie pojawiającym się pomiędzy miesiączką
        a
        >
        > dniami płodnymi? Tzn. śluz jest lepki i gęsty.
        > Mam cykle 26-dniowe, okres trwa 5 dni (6-ego plamienie), a póżniej tych dni z
        > lepkim śluzem jest ok. 3. Potem już normalnie pojawia się ten o cechach
        > płodnych.
        > Czy plemniki są zdolne w takim śluzie przetrwać do czasu płodnego?

Zapytaj tu:
    • maialina1 znikome szanse btxt 25.10.06, 14:20
      • florencja29 Re: znikome szanse btxt 25.10.06, 14:39
        Przy cyklach, jakie ma załozycielka wątku, wcale nie znikome.
        • Gość: miki proszę o jakis link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:41
          gdzie mogłabym sobie pocytac cos na ten temat
          • florencja29 Re: proszę o jakis link 25.10.06, 14:44
            • Gość: gada Re: proszę o jakis link IP: *.uznam.net.pl 25.10.06, 15:30
              Przeciez pisałam , wejdz na Naturalne Planowanie Rodziny, tam jest linkownia
              bardzo wyczxerpujaca
    • maialina1 a prawda jest taka, ze... 25.10.06, 17:32
      A prawda jest taka że jak chcesz zajść w ciążę to w 6 dniu na pewno nie
      zajdziesz, za to jak nie chcesz, to akurat w tym dniu zdarzy ci się pech.
      smile)
      • agata.23 Re: a prawda jest taka, ze... 25.10.06, 19:05
        Mój synek został poczęty dokładnie w szóstym dniu cyklu. Nie mogłam w to
        uwierzyć, bo przęcietnie cykl mialam 30 dniowy a tu taka niespodzianka wink
        Dodam tylko, że był to miesiąc obfitujący w stresy, dużo pracy i mało snu
        podobno różne czynniki moga wpłynąć na nasz organizm.
        • Gość: gada Re: a prawda jest taka, ze... IP: *.uznam.net.pl 26.10.06, 09:38
          Dlatego w metodzie objawowo-termicznej nie robi sie tylko kalkulacji, ale dla
          wyznaczenia nieplodnosci przedowulacyjnej prowadzi sie wnikliwa obserwacje, a
          wspolzycie moze byc tylko wieczorem co drugi dzien, zeby nie przeoczyc objawow
          plodnosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka