Dodaj do ulubionych

ciąża mimo spirali?!

01.04.03, 09:31
Mimo założonej spirali, chyba jestem w ciąży (wszystki objawy na to wskazują -
podobne są zresztą do tych, które miałam w pierwszej ciąży). Co robi się w
takim przypadku? Bardzo proszę Panią doktor o odpowiedź, bo do lekarza idę
dopiero w czwartek
pozdrawiam
Micia
Obserwuj wątek
    • ariana_ Re: ciąża mimo spirali?! 01.04.03, 10:38
      W takim przypadku trzeba iść do lekarza ,żeby usunął
      spiralę.
    • sattia Re: ciąża mimo spirali?! 02.04.03, 23:13
      Moja znajoma niedawno zaszła w ciążę, przu założonej (jakiś czas temu) niby
      takiej super nowoczesnej spirali dla kobiet nierodzących.

Dowiedziała się, że jest w ciąży jak była 1,5 m-cu. W szpitalu usunęli spiralę
      i wszystko jest ok.

Powodzenia!
      • pieknosc Re: ciąża mimo spirali?! 03.04.03, 05:05
        sattia napisała:

> Moja znajoma niedawno zaszła w ciążę, przu założonej (jakiś czas temu) niby
        > takiej super nowoczesnej spirali dla kobiet nierodzących.
        >
        > Dowiedziała się, że jest w ciąży jak była 1,5 m-cu. W szpitalu usunęli
        spiralę
        > i wszystko jest ok.
        >
        > Powodzenia!

I widzicie moje Drogie Panie ? wszystko zalezy od mezczyzn.
        Nie wszystko musicie za nich juz robic, czy dla nich to maja
        byc juz tylko same przyjemnosci ?
        • micia Re: ciąża mimo spirali?! 03.04.03, 10:12
          No na całe szczęście nie jestem w ciąży. Ale dziękuję już za spiralę. Nabawiłam
          się tyle strachu przez to cholerstwo, że usuwam ją przy najbliższej wizycie i
          wracam do pigułek. Stosowałam je przez tylę lat i było dobrze, ale chciałam
          sobie polepszyć i zamienił stryjek... I jeszcze dodam, że to był dopiero 3 m-c
          od założenia i taka przygoda! Szkoda tylko tej kasy, która poszła w...
          pozdrawiam
          Micia
          • rencial Re: ciąża mimo spirali?! 03.04.03, 10:41
            czesc,przeczytalam Twoj list z wielkim zainteresowaniem,bo temat jest mi b.
            bliski.Sama niedawno rzucilam pigulki i postanowilam zalozyc spirale.Ale juz
            nie jestem pewna czy ja zaloze.Wyobrazam sobie co czulas,denerwujac sie.Dzis
            wybieram sie do ginekologa,moze cos poradzi.Chcialabym poznac Twoja opinie na
            temat spirali,rzeczywiscie nie daje 100% pewnosci? Mam 34 lata, 12 letniego
            syna i pewnie az wstyd sie przyznac,ale mam pytanie,czy spirala i wkladka to to
            samo?Pozdrawiam serdecznie,Renata
            • micia Re: ciąża mimo spirali?! 03.04.03, 12:53
              Z tego co wiem, to spirala jest tylko taką potoczną nazwą - od kształtu tego
              ustrojstwa, natomiast lekarze nazywają to wkładką domaciczną.
              A wracając do mojego przypadku, to mam żal do lekarza, który mi zakładał
              spiralę, że nie poinformował mnie tak do końca z czym to się wiąże-powiedział
              właściwie tyle, że trzeba uważać na wszelkiego rodzaju zakażenia, bo po nitkach
              które minimalnie wystają łatwo się wszelkie cholerstwo przenosi i że tampony
              można stosować tylko bardzo krótkie, bo istnieje ryzyko wyciągnięcia wkładki
              tamponem. Chciałam otrzymać od lekarza chociaż załączoną ulotkę informacyjną ,
              a on na to, że tam są tylko wytyczne dla lekarza i że się nic nie dowiem z tego.
              Dla mnie ewentualna ciąża obecnie byłaby nie na miejscu, bo właśnie niedawno
              wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim
              pozdrowienia
              Micia
    • monika.antepowicz Re: ciąża mimo spirali?! 03.04.03, 11:51
      Przede wssystkim wykonać test ciazowy, wykluczyc ciaze poazamaciczną ( w takim
      przypadku najcześciej jeśli nie ma objawów masywnego krwawienia do brzucha-
      najczęśćiej wykonuje si ę laparoskopię)
      W razie stwierdzenia ciąży w macicy - powinno się usunać wkładkę bo to zwiększa
      szansę na donoszenie ciazy
      • yoric Re: ciąża mimo spirali?! 03.04.03, 17:21
        Jaki jest współczynnik Pearle dla zwykłej spirali?
        I czy w praktyce p. doktor często zdarzały się przypadki zajścia w ciążę mimo
        spirali?
        pzdrv
        • mars1974 Re: ciąża mimo spirali?! 07.04.03, 08:05
          yoric napisał:

> Jaki jest współczynnik Pearle dla zwykłej spirali?
          > I czy w praktyce p. doktor często zdarzały się przypadki zajścia w ciążę mimo
          > spirali?
          > pzdrv

Przyłączam się do pytania .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka