Gość: mk IP: *.171.41.4.crowley.pl 23.11.06, 08:31 Czy to prawda że zażywanie ibupromu szkodzi zajściu w ciążę? Słyszałyście coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: ibuprom IP: 81.15.223.* 23.11.06, 08:47 zajsciu chyba nie przeszkadza. ale podczas ciaży nie wolno ozywac ibupromu i leków o podobnym składzie. Mozna za to brac leki z paracetamolem (czyli np. apap)... choc oczywiscie w ciazy lepie ograniczyc WSZYSTKIE leki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: ibuprom IP: *.171.41.4.crowley.pl 23.11.06, 09:01 O tym, że jak się jest w ciąży to wiem że nie wolno zażywać takich leków, ale podobno ibuprom (a konkretnie chyba skłądniek który nazywa się ibuprofen) zażywany w dość dużych ilościach źle wpływa na zajście w ciążę, a właściwie utrudnia to zajście... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: ibuprom 23.11.06, 09:06 > zażywany w dość dużych ilościach źle wpływa na zajście w ciążę, a właściwie > utrudnia to zajście... Każdy lek zażywany w dużych ilościach szkodzi. Łykasz go codziennie po dwie tabletki? Jeden na kilka dni nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ibuprom IP: 81.15.223.* 23.11.06, 09:34 poszukalam i znalazlam.... 209.85.129.104/search? q=cache:V7EqS7rcVuIJ:www.urpl.gov.pl/komunikaty/Procedura%2520PhVWP_NLPZ_info% 2520do%2520internetu%2520_2_.pdf+ibuprom+%22zaj%C5%9Bcie+w+ci%C4%85%C5%BC%C4%99% 22&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1 Stosowanie <INN> może niekorzystnie wpływać na płodność u kobiet i nie jest ono zalecane u kobiet, które planują zajście w ciążę. W przypadku kobiet, które mają trudności z zajściem w ciążę lub które są poddawane badaniom w związku z niepłodnością, należy rozważyćzakończenie stosowania <INN>. Dodatkowo zaproponowano odpowiednie zapisy w ulotkach dla pacjentów: „<INN> może utrudniać zajście w ciążę. Jeżeli pacjentka planuje zajście w ciążę lub ma problemy z zajściem w ciążę, powinna o tym poinformować lekarza.” Dla preparatów wydawanych bez recepty lekarskiej, które zawierają ibuprofen, ketoprofen, naproksen i kwas acetylosalicylowy w dawce ≥ 500 mg/dobę lub równoważne dawki pochodnych kwasu acetylosalicylowego, zalecono wprowadzenie podobnej informacji do ChPL. Czasową niepłodność mogą spowodować, stosowane w leczeniu schorzeń przewlekłych leki, takie jak: hormony, antybiotyki, środki przeciwbólowe, a nawet aspiryna, czy ibuprofen, (jeśli przyjmowane są w połowie cyklu). Na szczęście, w wielu przypadkach są to zaburzenia przejściowe, które ustępują po wyleczeniu choroby lub zaprzestaniu przyjmowania leku. Odpowiedz Link Zgłoś
little_star Re: ibuprom 23.11.06, 11:32 Gość portalu: mk napisał(a): > Czy to prawda że zażywanie ibupromu szkodzi zajściu w ciążę? Słyszałyście coś > na ten temat? Tego nie wiem, ale wiem że po wzieciu jednej tabletki IBUPROMU robi się w zoładku milion maleńkich nadżerek, ktore moga pozniej doprowadzic do wrzodów zoładka, czy nawet raka. To opinia gastrologa, u ktorego bylam a nie moja wlasna. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś