Dodaj do ulubionych

Czy zrobić badania genetyczne????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:01
Mam możliwość sprawdzić [ za dwa dni mam dac odpowiedz!!!]czy mam uszkodzony
gen BRCA1 a raczej jego uszkodzona kopię, która jest odpowiedzialna za
powstanie raka piersi i raka jajnika...Moja mama zwycięzyła raka piersi i
stąd mam pierszeństwo, żeby zrobić to badanie w ramach jakiejś tam akcji
Klubu Amazonek....Moja babcia umarła na raka jajnika. I teraz mam
dylemat...bo przeciez swiadoma zagrożenia bez badań genetycznych muszę
szczególny nacisk kłaśc na badania typu cytologia, usg piersi etc.I
zastanawiam sie co mi da taka wiedza o nosicielstwie uszkodzonego genu. Czy
jest tutaj jakas kobietka która robiła podobne badanie. Co wiecie na temat
profilaktyki.???? Co o tym myslicie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: Czy zrobić badania genetyczne???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:08
      Słyszałam o dośc drastycznych sposobach profilaktyki..np. amputacji obu
      piersi,usunięciu jajników w czasie kiedy nie ma żadnego objawu choroby. Ale
      przeciez ja sie nie zdecyduje na usunięcie piersi teraz jakbym sie dowiedział,
      że mam ów gen...Można przecież robic częsciej usg piersi a nie od razu usuwać.
      Przeraża mnie to wszystko..Boje się, że wynik pozytywny zabije we mnie radośc
      zycia..i zamiast profilaktycznego stylu zycia bęę się zadręczać non stop myslą
      o tym, że moge za jakis czas zachorować na raka, albo że zachoruję...Już sama
      nie wiem..sad(((Płakac mi się chce bo z drugiej strony, może warto
      wiedzieć..przeciez i tak wiem, że jestem obciążona dziedzicznie..Tzn do konca
      nie wiadomo czy moja mama nie zachorowała "losowo", może wcale nie ma owego
      genu i mi go nie przekazała...Napiszcie coś, pocieszcie...bo stanęłam przed tak
      trudna decyzją..
      • Gość: Monika Re: Czy zrobić badania genetyczne???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:09
        wybaczcie błędy..
    • aga55jaga Re: Czy zrobić badania genetyczne???? 30.11.06, 15:21
      nie wierzę że to piszesz. Nie chcesz wiedzieć? gdybym ja wcześniej zadała się na
      profilaktykę, to być może nie przeżyłabym tego co przeżyłam. A wywinęłam się
      nowotworowi szyjki macicy w ostatniej chwili. Nie rozumiem takiego podejścia do
      sprawy - "boję się, więc nie idę do lekarza, nie badam się, na co mi
      profilaktyka i badania - nie daj Boże jeszcze coś wykryją" - to typowe podejście
      Polek. A potem jest płacz, lament, bo można było wcześniej, szybciej. Dziewczyno
      ty się nie pytaj tylko zrób te badania!!!!!
      • aga55jaga Re: Czy zrobić badania genetyczne???? 30.11.06, 15:25
        nigdy nie słyszałam o amputacji zdrowych piersi i jajników - dla profilaktyki !!!!
        • iga74 Re: Czy zrobić badania genetyczne???? 30.11.06, 15:28
          A ja czytałam wczoraj kilka artykułów na ten temat.I TAK WŁASNIE POSTĘPOWANO
          LUB TEZ ZALECANO KOBIETOM!!!!!!.I to nie jest tak, że ja lekceważę badania.
          Robie regularnie cytologie, usg piersi..
          • iga74 Re: Czy zrobić badania genetyczne???? 30.11.06, 15:29
            nIE WYSSAŁAM TEGO Z PALCA..Dlatego pytam o opinie...
            Bo swiadoma zagrożenia jestem i bez tego badania....
        • lilith76 Re: Czy zrobić badania genetyczne???? 30.11.06, 15:40
          > nigdy nie słyszałam o amputacji zdrowych piersi i jajników - dla profilaktyki !
          > !!!

Czytałam kiedyś artykuł o dwóch młodych kobietach, ale w ich rodzinie KAŻDA kobieta przeszła raka piersi.

Ja bym się nie zastanawiała. Wynik mówi o predyspozycji genetycznej, nie o 100% pewności, że rak będzie. Potem wystarczy profilaktyka i jeśli pojawi się coś niepokojącego błyskawiczne działanie.
          • Gość: aga55jaga Re: Czy zrobić badania genetyczne???? IP: 217.98.102.* 30.11.06, 15:55
            dokładnie - a błyskawiczne działanie nie oznacza od razu amputacji. W
            profilaktyce najważniejszą kwestią jest terminowość i systematyczność w jej
            wykonywaniu. Tylko takie postępowanie może przynieść szybką pomoc, gdy zmiany są
            dopiero zapoczątkowane. Niestety lekarze onkolodzy krzyczą ciągle, że pacjentki
            które do nich trafiają często mają już ogromne zmiany w piersiach.
        • green_land Re: Czy zrobić badania genetyczne???? 30.11.06, 21:07
          Częśc kobiet tak robi. Gdybym miała kasę wycięłabym te cycki i miała spokój!
          Mam piersi nie do diagnozy, nawet jakby cos było, nie uchwyci tego ani usg, ani
          mammo, bo mam pełno jakiegoś dziadostwa w nich! Jeszcze jestem przed badaniem.
          Oby w najbliższych 6 miesiącach! A jak będę mogła to je WYTNĘ, bo się ich boję!
    • Gość: Monika Re: Czy zrobić badania genetyczne???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:32
      Byłas obciązona dziedzicznie???
      • Gość: aga55jaga Re: Czy zrobić badania genetyczne???? IP: 217.98.102.* 30.11.06, 15:39
        jeśli mnie pytasz - to nie - nowotwór szyjki macicy nie jest nowotworem mającym
        związek z genetyką. To najczęściej wynik zakażenia się wirusem HPV odmianą
        onkogenną (w dłuższym czasie i w sprzyjających warunkach może prowadzić do
        nowotworu szyjki). Jednak gdybym pilnowała profilaktyki - nie doszłoby do tak
        niebezpiecznego stanu dla mojego zdrowia. Jestem po częściowej amputacji szyjki
        macicy. Drżę przed każdą cytologią (wykonuję ją co pół roku) nie wiem czy wirus
        nadal jest we mnie i czy znowu się nie uaktywni.
    • aloj73 Re: Czy zrobić badania genetyczne???? 30.11.06, 19:13
      Moniko uważam że powinnaś się poddać takiemu badaniu. W mojej rodzinie od babci
      po ciotki wszystkie chorowały na raka jajnika i piersi nie skońcyło się to dla
      wszystkich dobrze. Mam 33 lata i we wrześniu miałam robione takie badanie.
      Wynik był pozytywny mam mutacje genu BRCA1. Teraz cekam na dalsze badania tj.
      usg , markery, rezonans.Dostałam preparat selenu, który musze brac codziennie.
      Lepiej zapobiegać i leczyć wszystko w zarodku niż usłyszeć "przyszła pani pół
      roku za późno"
      Pozdrawiam
      • Gość: Monika Re: Czy zrobić badania genetyczne???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 20:30
        Aloj, czy każda kobietka u której wykryto ten gen jest poddana takim
        dodatkowym badaniom, czy to robisz na własny koszt, czy powiedziano Ci o
        konieczności takich badań czy sama dociekałaś, jaka jest jeszcze profilaktyka
        oprócz wspomnianego przez Ciebie selenu branego każdego dnia...? Napisz
        proszę...
        • aloj73 Re: Czy zrobić badania genetyczne???? 02.12.06, 14:16
          Witaj!
          Ja jestem pod opieka poradni onkologicznej prz Poliklinice w Olsztynie. Jak
          rozpoznano u cioci tena paskudny gen to wezwano c jej dizeic i rodzeństwo. Ja
          znalazłam się tam przez przypadek bo chciałam towaczyczyć swojemu tacie. Ale
          mnie też poproszono na badania i tak sie zaczęło. Badania prowzdzone sa przez
          lekarza ze Szczeina z PANM z ośrodka nowotworów dziedzicznych. Jak wynik
          przyszedł pozytywny to dostałą do picia selen (buteleczki na 6 m-cy) 12 kropel
          dziennie 1 kropla odpowiada 26ug selenu - ( to wadomość dla JADZI). Wszystkie
          kompleksowe badania mam robione za darmo. Dziś byłam na usg piersi, usg
          ginekologiczne i markerach a za tydzień chyba rezonans. Usg piersi wykazało
          torbiel 4mm w lewej piersi - nie wiem co to dla mnie znaczy????. Dowiem się na
          następnej konsultacji w styczniu jak będą wszystkie badania. Wizyty i badania
          będę musiała robić co 6 m-ęcy. To szpital dzwoni do mnie umawia na wizyty i
          mówi co dalej. Za nic nie płacę. Lekarz prowadzący ze SZczecina to osoba
          kompetentna i widać że mu zależy na każdej pacjentce - obyście miały możliwość
          trafić pod opiekę takich lekarzy.
          Pozdrawiam
      • jadwiga_r do aloj73 30.11.06, 21:56
        Gdzie miałaś badanie genetyczne?
        Czy możesz podać nazwę preparatu z selenem, ktory masz zalecony i ile dziennie
        przyjmujesz tego selenu /w mg/.
        • aloj73 Re: do aloj73 02.12.06, 14:18
          Jadziu przeczytaj powyższą moją odpowiedź dla Moniki.
          Pozdrawiam
          • jadwiga_r Re: do aloj73 02.12.06, 14:48
            Dziękuję za szczegółową odpowiedź.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Monika Re: do aloj73 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 09:58
              Miałam chwilowe wątpliwości,czy robić w ogóle te badania..a teraz jestem zła
              bo muszę czekać w kolejce bo tyle jest chętnych, mam nadzieję, że się załapię w
              nowym roku...
              • pink_hamster Re: do aloj73 14.12.06, 10:08
                dobrze,ze zdecydowalas sie zrobic te badania,jak to juz bylo wspomniane,mowia one o podwyzszonym ryzyku raka w razie wystapienia tego genu,a nie o jego 100% pewnosci,wiec majac taka wiedze,bedziesz wiedziec i pamietac o odpowiedniej profilaktyce
                co do usuwania zdrowych piersi i jajnikow,jest to dzialanie troche pozbawione sensu,bo chyba u takich osob oprocz wyzej wymienionych nowotworow przy uszkodzeniu brca1 moze wystapic zwiekszone ryzyko np.raka okreznicy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka